placki - 22990 przepisów (strona:97/1533)

Mini quesadillas z kurczakiem i serem 188

najmniej 30 minut. Odrywać niewielkie kawałki ciasta, ulepić z nich kulki (mi z tych proporcji wyszło ich pięć).  Kulki z ciasta cienko rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Smażyć placki z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Pamiętajcie, że trzeba je krótko smażyć, inaczej będą twarde i sztywne! Mi placki wyszły niewielkie, dlatego też smażyłam(...)złagodzenia smaku. Zagęścić mąką kukurydzianą, posypać drobno posiekaną natką pietruszki, odstawić.  Na każdym placku rozsmarować łyżkę sosu pomidorowego, posypać startym serem i nałożyć nasz farsz. Złożyć na pół. Podgrzewać po kilka minut z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej. Gotowe placki pokroić na mniejsze kawałki i podawać np. z natką pietruszki. Smacznego

Kuchnia Ellie
Domowa tortilla (placki pszenne) 180

obojętna, choć uwielbiam wszelkie placki i naleśniki. Jednak w moim domu pojawia się... dość często, szczególnie gdy zostaje nam pieczony kurczak. Kiedyś szłam na łatwiznę i kupowałam gotowe placki, lecz jakiś czas temu wypróbowałam kilka przepisów na domową tortillę i znalazłam swoje ulubione. Tu przedstawię Wam wersję pszenną, która jest idealna. Placki są elastyczne i o niebo(...)lepsze od tych ze sklepu. Sami spróbujcie! (około 6 większych lub 8-10 mniejszych placków )  2 szklanki (*) mąki pszennej (warto typ 550 zmieszać z krupczatką)   1/2 łyżeczki soli     2 łyżki oleju    160-170 ml gorącej wody (**) Opcjonalnie: ulubione zioła W większej misce należy wymieszać mąkę z solą (oraz ew. z ziołami) i dodać

Di gotuje
Dietetyczne placki otrębowe 257

Placki z otrębów owsianych. W sam raz na śniadanie. Nie są tak mięciutkie jak klasyczne placki. Mogą być odpowiednikiem pieczywa dla osób na diecie Podaję je raczej na wytrawnie np. posmarowane serkiem twarogowym i posypane pokrojonym pomidorem lub ogórkiem. Z przepisu wychodzą 4 małe placki (smażone na patelni o średnicy ok. 15 cm). 6 łyżek otrębów owsianych(...)zmiksować z jajkami, jogurtem naturalnym i solą. Odstawić na około 15 minut, aż otręby napęcznieją. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Masę wylać na patelnię i przykryć pokrywką. Placki smażą się dużo dłużej niż klasyczne placki pszenne. Przekręcać kiedy będą wyraźnie usmażone i zwarte. Jeśli przy próbie przekręcania rozpadają się, odczekać dłużej

Bullio
Placek po węgiersku 170

Chrupiące placki ziemniaczane podawane z gulaszem to idealne danie na jesienno-zimowe obiady. W wielu domach i restauracjach znane jako placki po węgiersku. Nie wiem, skąd ta nazwa i czy na Węgrzech jest takie danie. Być może w tym przypadku jest jak z rybą po grecku, pierogami ruskimi, karpiem po żydowsku i wieloma innymi rodzimymi potrawami, których nazwy(...)sugerują, iż pochodzą one z kuchni innych narodów:). Tak czy siak, placki są bardzo sycące i tak pyszne, że rozpływają się w ustach. Składniki (na 4 porcje): 6 ziemniaków typ B-C (ok 1 kg) 1 duża cebula 2 jaja 1 łyżka mąki (bez górki) sól, pieprz do smaku szczypta majeranku szczypta papryki olej do smażenia Ziemniaki obrać, zetrzeć

Obiad gotowy
Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami. 178

Takie placki delikatne w smaku placki możesz przygotować z ziemniaków,  które pozostały z obiadu lub specjalnie ugotowanyć w łupinach. Są  bardzo aromatyczne dzięki pieczarkom duszonym w śmietanie. Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami. 1 kg ziemniaków około 3 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wiejskiej śmietanki 1 jajo 1 żółtko 1 duża(...)soli. Jeśli ziemniaki były gotowane w łupinach mąki dodaj mniej, takie z wody - więcej. Uformuj placuszki i smaż je na gorącym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Na plackach ułóż  pieczarki duszone w śmietanie, posyp serem  i listkami pietruszki.  Podawaj placki od razu

Gotuj Sam!
Piątkowy postny obiad czyli placki ziemniaczano - dyniowe 137

pieprz do smaku 1 duża cebula 3  łyżki pestek dyni olej roślinny do smażenia placków pomidorki i bazylia do dekoracji Umyj i obierz ziemniaki.  Umyj i obierz z twardej skóry miąższ dyni. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na drobnej tarce na placki, zaś dynię w łezkę. Startą  warzywa  połącz razem(...)jajem i  mąką. Dopraw   solą i pieprzem - wymieszaj dokładnie. Rozgrzej olej na patelni. Smaż niewielkie placuszki na oleju, na złoty kolor. Przed przewróceniem placków posyp je pestkami dyni. Uładaj placki na ręcznikach papierowych by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj placki udekorowane plasterkami pomidora i listkami bazylii

Gotuj Sam!
Tortilla meksykańska – pszenne placki 193

Będę na pewno główkował jeszcze nad opcjami bezglutenowymi, żeby urozmaicić sobie i Wam dietę. Nie zmienia to jednak faktu, że glutenowa jest najlepsza. Na co zwracać uwagę? Przede wszystkim placki powinny być cienkie. Prawie jak bibułka czy kartka papieru. Ja formuję w rękach, jeśli robię je mniejsze lub za pomocą wałka przy większej średnicy. Nie przeszkadzają mi nierówne placki(...)mogłem ładnie oderwać placków od stolnicy, dlatego zwracajcie na to uwagę. Wtedy nawet najcieńsze placuszki spokojnie podniesiecie i przeniesiecie na patelnię… No i własnie, jak już je przeniesiecie na patelnię ważnym jest, żeby za długo na niej nie siedziały (około 1 min), bo później przy zwijaniu mogą popękać. Artykuł Tortilla meksykańska – pszenne placki pochodzi z serwisu Blendman.pl

Blendman
Farinata, włoski placek z ciecierzycy (Pizza bezglutenowa, bez drożdży) 153

patelnię, którą nagrzewałam stopniowo (żeliwo nie lubi szoków temperaturowych) i na gorącą nalałam oliwę oraz ciasto z mąki z ciecierzycy. Więcej przepisów na pizzę najdziesz w dziale: Domowa pizza Placki z ciecierzycy możecie wykorzystać jako spody do dowolnej, Waszej ulubionej pizzy. Gdy farinata się przyrumieni, wyciągnijcie ją na chwilę z piekarnika, obłóżcie wybranymi dodatkami i jeszcze chwilę zapieczcie(...)selera korzeniowego nie miałam ochoty na serową pizzę, dlatego postawiłam na lekkie czerwone pesto z suszonych pomidorów z dodatkiem pieczarek. Smak suszonych pomidorów bardzo dobrze komponuje się z ciecierzycowym plackiem, więc i Wam gorąco polecam taki zestaw. Po upieczeniu na wierzchu farinaty ułożyłam jeszcze sporą garść liści rukoli, następnie zwinęłam w rulon i zjadłam jak naleśnik :))) Co przypomina

Chilli Czosnek i Oliwa
Nadziewane zapiekane placki ziemniaczane 255

bardzo dawno w internecie. Został on przeze mnie zmodyfikowany ponieważ nie lubię niektórych składników - zastąpiłam je tymi, które dla mnie są smaczniejsze od podanych w oryginalnym przepisie :) Składniki na placki ziemniaczane: ok. 500 gramów ziemniaków (u mnie niewiele ponad) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz ziołowy olej rzepakowy(...)posiekany szczypiorek, jogurt naturalny i przyprawy Całość miksujemy - nie musi być dokładnie. Masę przekładamy na talerz, lub do miseczki Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (u mnie margaryna Kasia) Składniki na placki ziemniaczane przekładamy do malaksera i wszystko dokładnie miksujemy. Ja najpierw zmiksowałam na grubo same ziemniaki, a potem dodałam resztę Smażymy jednego placka i przekładamy go na ręcznik papierowy

Szczęśliwa kuchnia
Placki ziemniaczane pieczone na płycie z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką wg. przepisu Karola Okrasy 195

sprawdzić przepis Karola Okrasy zamieszczony w książce " Kuchnia polska według Karola Okrasy " ( tutaj recenzja książki ). Dla mnie nowością było dodanie do placków ziemniaczanych kminku, w ten sposób jeszcze nigdy placków nie doprawiałam. Natomiast cebulę zazwyczaj ścieram na tarce i dodaję do ziemniaków. PS. Podobnie, jak w przypadku poprzednich, wydanych przez Lidl książek, także i tej nie kupicie w księgarniach. Można(...)moździerz, blacha żeliwna (nie mam blachy żeliwnej, więc wykorzystałam patelnię z bardzo grubym dnem) Przygotowanie Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką pszenną i utartym kminkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki smażymy na rozgrzanej blasze żeliwnej Nakładamy na rozgrzaną blachę żeliwną placki  ziemniaczane o grubości około 0,5 cm, po czym pieczemy je z obu stron na złoty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Naleśniki z sosem bolognese 129

się z plackami. Przez cały dzień zajadałam się takim daniem i przyznam, że będzie powtórka i to baaardzo szybko. Zapewniam, że taka wersja każdemu przypadnie do gustu! Polecam! Placki naleśnikowe:  1,5 szklanki mąki pszennej (użyłam typu 00 od Smaków Południa tak, aby aby było bardziej po włosku) 1 szklanka wody (*) 3/4 szklanki mleka 2 jajka(...)duża) 3 ząbki czosnku   1 słoiczek pomidorów w sosie własnym (polecam ten - klik ) (**) 1/2 łyżeczki papryki w proszku bazylia, oregano, tymianek (wg smaku) sól, pieprz olej  Usmażyć placki naleśnikowe. Jajka należy ubić i dokładnie połączyć z mlekiem, wodą, solą oraz sodą oczyszczoną. Następnie wsypać mąkę. Po ponownym rozmieszaniu - wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki

Di gotuje
Placki ziemniaczane – najlepszy przepis! 9508

Placki ziemniaczane wg przepisu mojej Babci, dlatego(...)przepis musi być najlepszy! :) W wersji na wytrawnie do placków dodaję jeszcze cebulkę, a w wersji na słodko oczywiście pozostaję wierna przepisowi podstawowemu, a placuszki obficie posypuję cukrem i dodaję śmietanę kwaśną lub kremówkę – w zależności jak bardzo naszła mnie ochota na coś słodkiego z […] The post Placki ziemniaczane – najlepszy przepis! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Placki kartoflane - tradycyjne danie woj. Śląskiego 376

zmieniła się też receptura i sposób robienia. Poniższy przepis należy do mojej babci, a przekazała mi go moja mama. Osobiście je uwielbiam, więc mam nadzieję, że i Wam zasmakują. Placki kartoflane są wpisane jako produkt regionalny i tradycyjny w spisie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zapraszam więc do przepisu. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 1 średnia cebula 1 jajko szczypta(...)soli szczypta cukru szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej typ 500 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej olej do smażenia 1 kwaśna śmietana 12% (do podania z plackami) WYKONANIE Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zmielić lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do miski, wbić jajko,  dodać szczyptę soli, cukru i proszku do pieczenia, dobrze

Passions hobbies life
PLACKI TACOS 167

Tacos to placki kukurydziane wywodzące się z kuchni meksykańskiej. To proste danie, które składa się z placków wypełnionych farszem. Farsz jest dowolny, mięsny, warzywny a do tego podane są pyszne sosy.  Polecam przepis na tacos(...)mocno rozgrzanej patelni, około 1 minuty, z jednej i drugiej strony. Ciepłe placki zwijamy w muszelkę i rozwieszam do ostygnięcia. Ja użyłam do tego kratki z piekarnika. Kiedy placki ostygły i lekko przeschły, układamy je jeden w drugi i pozostawiamy w pojemniku. Przed podaniem lekko podgrzewamy. Placki są delikatne, lekko słodkawe, nadające się do każdego farszu, nawet

Kulinarne Fantazje Marioli
Bezglutenowy placek ze śliwkami 143

Planowałam zwykły placek z porzeczkami. Ale śliwki kusiły tak bardzo… Potem postanowiłam sprawdzić, jak się placek będzie miał bez glutenu. Ma się bardzo smacznie, choć nie wyrósł tak bardzo, jak z mąki orkiszowej. W smaku niczego mu nie brakuje, w konsystencji, być może, puszystości. Bardziej przypomina półkruche ciasto, niż zwykły placek.   {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type(...)Recipe","name":"Bezglutenowy placek ze \u015bliwkami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-08-02 15:11:22","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/08\/P8020004-1.jpg","description":null,"recipeYield":"10 ","recipeIngredient":["100 g m\u0105ka kokosowa","200 g m\u0105ka ry\u017cowa","150 g m\u0105ka kukurydziana","1,5 \u0142y\u017ceczka proszek do pieczenia","100 g erytrol (lub inne

Kucharzyca