majem na straganach pojawił się rabarbar. W związku z tym postanowiłam, że u mnie musi pojawić się przepis na ciasto z rabarbarem. Tym razem proponuję, szybki w przygotowaniu placek jogurtowy. Ciasto jogurtowe najlepsze jest zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe. Idealnie komponuje się ze szklanką mleka :). Składniki: 5 jaj 400g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Świat Ciastadelikatnie mąką, z ilością mąki nie przesadzać, gdyż ciasto stanie się twarde i podczas pieczenia makowce będą pękać i się kruszyć. U mnie wychodzą 3 niezbyt grube makowce. Rozwałkowany placek posmarować 0,5 cm warstwą masy makowej i delikatnie zwinąć w rulon, rozpoczynając od dłuższego boku. Końce rulonu zlepić i podwinąć pod spód, układając go na papierze do pieczenia
Kuchcik gotujeProste ciasto z truskawkami i maślaną kruszonką , proste i błyskawiczne, jest bez mleka, bez kefiru, bez maślanki i bez jogurtu, za to z dużą ilością masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę podsypaną mąką zagniatam i rozciągam na placek. Piekarnik nagrzewam do temp 240 stopni razem z kamieniem do pizzy.Ciasto rozciągnięte przekładam na arkusz papieru do pieczenia.Smaruję olejem. Układam dodatki według uznania. Na końcu spryskuję jeszcze oliwą. Posypuję
wesoła kuchniapołączenie. Pstrąg pieczony – pomysł na obiad na piątek W moim rodzinnym domu ryba na piątkowy obiad była wręcz obowiązkowa. Zdarzały się oczywiście okazjonalne odstępstwa od normy, jak np. placki ziemniaczane czy naleśniki , ale ulubieńcem pozostawała ryba. Na początku lat 90. chyba najpopularniejszą opcją była kostka z mintaja. Pamiętam, że zastanawiało mnie, dlaczego ta ryba jest kwadratowa
Na-talerzu.plrozbełtane całe jajko z 2 żółtkami. Wyrobić ciastko na gładką i jednolitą masę. Włożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią. Ciasto musi wyrosnąć. Po wyrośnięciu wałkować na cienkie placki. Nałożyć farsz i zawijać rulony. Rulony pokroić na kawałki po 3-4 cm. Kładziemy je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Paszteciki smarujemy rozkłóconym białkiem. Pieczemy w 180 stopniach
Wasze Przepisymłodej kapusty z kaszą jaglaną, pieczarkami Gołąbki z młodej kapusty z ryżem mięsem wołowo-jagnięcym Gołąbki z mięsem i papryką Domowa kiełbasa à la gołąbki w liściach młodej kapusty placki z kapusty z boczkiem i cebulą Kapuśniak z młodej kapusty Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej Młoda kapusta z boczkiem Młoda kapusta kiszona młodą kapusta z pieczarkami , słodk
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękroimy w małą kosteczkę, pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki na farsz przekładamy do miski i mieszamy *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek. Smarujemy delikatnie musztardą i nakładamy po około dwie łyżki farszu *** *** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka i formujemy w dłoniach zgrabne roladki *** *** Roladki mięsne obtaczamy w mące
Blog z Apetytemsię z obu stron. Gdy pieczarki będą miękkie, zdjąć je z patelni i pokroić na grube plastry. Jak zrobić pieczarkowe tacos? Małe tortille podgrzać wg instrukcji na opakowaniu. Placki tortilli posmarować guacamole , układać na nich pokrojone pieczarki w marynacie z papryczki chipotle i cebulę. Skropić sokiem z limonki, przybrać świeżą kolendrą i od razu podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniegodzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 8 części. Formujemy kulkę którą następnie spłaszczamy na grubość około pół centymetra tak aby powstał cienki placek coś na kształt pizzerinki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy uprażone jabłka i posypujemy kruszonką. Ponownie odstawiamy pod przykryciem na 15-20. Następnie wkładamy
Andzia Pichcimiękkie ciasto, po czym zawinąć je w folię spożywczą i odstawić na 30 minut. Wykonanie Z ciasta odkroić kawałek, rozwałkować go na lekko oprószonym mąką blacie na cienki placek. Szklanką wykrawać koła, na ich środek wyłożyć łyżeczkę farszu, zlepić brzegi ciasta. Pierogi przykryć bawełnianą ściereczką. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, partiami wrzucać przygotowane pierogi, zamieszać, aby nie przykleiły
niecodziennikparyJedną bezę posypałam migdałami ( to będzie wierzch ciasta). Ciasto bezowe pieczemy 40 minut w 160 stopniach C ( ja piekłam jedno ciasto na górze, drugie na dole, jednocześnie). Po upieczeniu placki studzimy. Masa budyniowa: składniki i wykonanie. 750 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g) pół szklanki cukru 2 żółtka kostka masła (200g) 1 łyżka maki pszennej Pól
Ania gotuje100g surowego boczku w plastrach) 6 małych jajek 1/4 małej czerwonej papryki garść tartego żółtego sera sól, pieprz masło szczypiorek Z chleba tostowego odkrawamy skórkę. Miąższ wałkujemy na cienki placek. Jedną stronę smarujemy dosyć cienką warstwą masła. Kromki umieszczamy, masłem do dołu, w formie na muffiny. Paprykę kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Boczek wysmażamy na rozgrzanej, suchej patelni
Smaki Na Talerzu