placki - 22990 przepisów (strona:639/1533)

Makaron z mozzarelli z pomidorkamki i bazylią (na ostro) 83

się prawie płynny. Dodać 2 żółtka i energicznie wymieszać - najpierw widelcem, a później łopatką lub drewnianą łyżką. Wyłożyć ciasto między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na cienki placek. Delikatnie zdjąć górną warstwę papieru i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 15 minut.  W tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, dodać posiekany

Kulinarne Inspiracje
Sałatka z brokułem i fetą 150

Składniki: 1 brokuł 100 g sera feta 150 g pomidorków koktajlowych 1/2 pęczka rzodkiewki 100 ml jogurtu naturalnego 1 ząbeczk cozsnku sól, pieorz dodatkowo: 2 placki lawaszu 8 plasterków szynki … Czytaj dalej Sałatka z brokułem i fetą

czarrna od kuchni
MINI PIEROŻKI Z MIĘSEM MIELONYM 85

sól, pieprz czarny mielony, przyprawę do mięsa mielonego (wszystko według uznania), wlać rosół. Dobrze wyrobić dłonią masę mięsną. Ciasto na pierogi podzielić na mniejsze kawałki, każdy rozwałkować na cienki placek około 3 mm. Na pierożnicę posypać trochę mąki, położyć jeden płat ciasta, lekko wcisnąć ciasto w każdym wgłębieniu. We wgłębienie położyć niewielką ilość mięsa mielonego. To przykryć drugim płatem

Zrób to smacznie
Śniadaniowe bułeczki owsiane z owocami 52

wspomagające metabolizm węglowodanów. Masa powinna być w miarę gładka, a składniki połączone. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nałożyć na papier 4 porcje masy i uformować je w okrągłe placki (robiąc w środku delikatne wgłębienie). Do wgłębienia w cieście nałożyć 100 g owoców. Może to być starte na tarce o grubych oczkach jabłko albo dowolne inne owoce np. truskawki

Dietolog
Tarta Quiche Lorraine z porem i boczkiem 87

Wytrawna tarta znana pod nazwą Quiche Lorraine lub określana jako placek lotaryński. Tarta z kruchego ciasta wypełniona karmelizowanym, chrupiącym boczkiem krojonym w słupki oraz duszonymi krążkami pora. Kremowy sos na bazie słodkiej śmietanki 36 % z ciągnącym się serem. Całe danie to kwintesencja dobrego gustu i wykwintnego smaku, jak na francuskie przepisy kulinarne przystało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta

ProstePesto.pl
Seromakowiec z gotową masą makową 77

folię spożywczą i schowaj do lodówki na około 2 godziny. Przygotuj blaszkę w wielkości 25×30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim dno blaszki, ponakłuwaj widelcem. Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na opcji góra – dół. Piecz przez około 20 minut, aż ciasto będzie zarumienione

To Musisz Wiedzieć
Oponki serowe 74

puszystą masę, następnie dodać ser, śmietanę oraz ocet - wszystko razem wymieszać. Porcjami dosypywać mąkę i sodę - przygotowane ciasto przenieść na oprószoną mąką stolnicę. Krok 2. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1,5cm. Za pomocą szklanki wykrawać placuszki, a następnie kieliszkiem dziurki w środku.  W głębokim garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia (przed rozgrzaniem można wlać do tłuszczu

Moja Książka Kucharska
Pizza hawajska 75

słoiczka), dodaję passatę pomidorową lub 1/2 puszki pomidorów pokrojonych, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz, 4 listki świeżej bazylii. Wszystko miksuję blenderem. Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części. Rozwałkowuję placek i umieszczam go na formie do pizzy. Smaruję połową pasty pomidorowej ciasto. Posypuję ciasto serem mozarella – startym. Na ser dodaję szynkę prosciutto, pokrojone w kostkę ananasy i posypuję

MojaQchnia.pl
Naleśniki z jabłkami i cynamonem 71

Naleśniki z jabłkami i cynamonem. Nie możemy się pomylić mieszając drobno pokrojone jabłka z cynamonem , a następnie wypełnić nimi naleśniki . Te cynamonowo – jabłkowe naleśniki są

Zdrowy Styl Joanny
Tort adwokatowy z mielonymi orzechami w śmietanie 80

ścieramy na tarce  lub wkładamy do miski blendera i miksujemy.  ( przyznaję, korzystam często z gotowych mieszanek biszkoptowych,  gdy piekę torty, które wymagają tylko jednego,  biszkoptowego placka na spodzie.  Są pewne, szybkie w zastosowaniu i naprawdę smaczne. Za domowej roboty, pulchny biszkopt zabieram się wówczas,  gdy piekę tort składający się z kilku warstw

Kronika Piekarnika
Mistrzowie makaronu. Domowy makaron z jajek, semoliny i oliwy 69

jest na tym etapie jest maszynka do wałkowania i krojenia makaronu. Jeżeli jej nie posiadamy, potrzebujemy wałek i nóż. Ciasto wałkujemy jak najcieniej na lekko oprószonej mąką stolnicy. Rozwałkowany placek zwijamy w rulonik i ostrym nożem kroimy cienkie paski. Jeśli nie gotujemy makaronu od razu, oprószamy go mąką i luźno, pojedynczą warstwą rozkładamy na tackach i mrozimy. Zamrożony makaron

Tajemnice Smaku
Danie makaronowe na każdą okazję 89

miarę twarde ale na tyle elastyczne by się nie kruszyło. Owiń w folię i odłóż na 20 minut. Następnie podziel na małe kawałki i rozwałkuj na bardzo cienkie placki. Pokrój na wstążki o szerokości 0,5 cm. Ja użyłam maszynki do makaronu. Gotuj makaron w lekko osolonej wodzie około 3 minut. Odcedź z wody i włóż z powrotem

codojedzenia
,,Ciasto z herbatą Matcha z bananami ‘’ 70

Białka ubijamy z cukrami. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem, proszek budyniowy oraz herbatę Matcha. Pieczemy 30 min w 180 st.  Wyjmujemy i ostudzamy. Przekrawamy na 2 placki. Banany w galaretce: Galaretki przygotowujemy według instrukcji. Dopiero kiedy widzimy, że galaretka zaczyna mieć konsystencję gęstego kisielu bierzemy się za banany. Obieramy je, przecinamy wzdłuż na pół, układamy

Podróż w kulinaria
Mazurek śliwkowo czekoladowy 110

Ciasto:  Wszystkie składniki wyrabiać w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Kawałek ciasta odciąć - zrobimy z niego brzeg -  pozostałe rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie.  Najlepiej wałkować na papierze do pieczenia i przez folię spożywczą.  Z odłożonego kawałka ciasta uformować dookoła wyższy brzeg. Ciasto razem z papierem przełożyć

Stare Gary
Bułeczki razowe nadziewane, wędliną, groszkiem i serem 72

olej. Wyrabiać ciasto przez kilka minut po czym odstawić do wyrośnięcia na minimum 5 godzin. Po upływie tego czasu podzielić ciasto na 8-10 części.Każdą część spłaszczyć na placek,posmarować środek odrobiną przecieru pomidorowego, dodać plasterek sera, wędliny, łyżeczkę zielonego groszku.Najlepszy groszek to mrożony firmy Hortex. Wystarczy obgotować w wodzie przez 9 minut i gotowe.Ja dodaję do gotowania

zielonacukinka

Proponowane wyszukiwania