placki - 22990 przepisów (strona:638/1533)

Racuchy pełnoziarniste z jabłkami 88

Polubiłam się z mąką pełnoziarnistą. Na początku byłam sceptycznie do niej nastawiona, byłam przekonana, że nic z niej nie wyjdzie. A tu proszę, racuchy, placki, ciastka. W ogóle kupiłam tę mąkę jedynie z myślą o zakwasie na żur. Zupy w końcu nie zrobiłam, uskuteczniam jednak inne rzeczy. Jak macie jakieś doświadczenie z tym rodzajem mąk, piszcie śmiało co mogę

Kardamonovy
Sos zielonej bogini 101

jeżeli chcemy zrobić z tego sosu dressing do sałatki. Ja go zrobiłam z myślą o potrawach do grilla, dlatego jest gęsty. Sos wyszedł przepyszny. Połowa została zjedzona dziś z plackami z cukinii, druga porcja jedzie jutro na grilla. Składniki: 1 małe awokado duży gęsty jogurt 1 ząbek czosnku 1 dymka (zielona część) 1 mała papryczka jalapeño (opcjonalnie) pół pęczka

Kardamonovy
Pasztet z cukinii z kaparami 92

cukinia jest wilgotna. I mimo mojego dokładnego jej odsączania, odciskania i tak większe ilości bułki z kaszą musiały zostać dosypane. I jak sobie teraz przypomnę moje batalie z plackami z cukinii , które również często wychodziły mi rozciapciane (bo dawałam mało wypełniaczy), to przecież przy okazji pasztetu nie mogło być inaczej. Nie wiem co miałam w głowie, serio. Wracając

Kardamonovy
Naleśniki z zsiadłego mleka 85

samego przepisu, nie wyobrażałam sobie ich smaku. Jak się później okazało (jak się trochę pomyśli), smakują dokładnie tak jak można sobie wyobrazić. Bo przecież prawie każdy z nas jadł placki na zsiadłym mleku. Smak jest więc bardzo podobny. Naleśniki wyszły bardziej miękkie niż normalne. Może to dobrze, może nie, dla mnie to bez znaczenia. Smak był bardzo fajny, naprawdę

Kardamonovy
Kulki serowe 94

chrupiącej panierce to pyszna przekąska nadająca się na każdą imprezę. Składniki: starty ser bloczek serka śmietankowego sól pieprz ulubione przyprawy np. ostra papryka i zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Robimy placki, wkładamy jalapeno, formujemy kulki. Obtaczamy w mące, w jajku i bułce tartej. Wrzucamy na głęboki olej. Smażymy ok 2-3 min. w zależności od wielkości kulki. Autor przepisu: Monika

Wasze Przepisy
GULASZ WOŁOWY Z WARZYWAMI 83

Pyszny, sycący, aromatyczny, rozgrzewający gulasz z mięsa wołowego z dodatkiem papryki czerwonej, pieczarek i cebuli. Doskonały z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi a nawet plackami ziemniaczanymi. To taki prosty, klasyczny gulasz, który na pewno zasmakuje każdemu. Dobrze doprawiony, lekko pikantny. Przyznam się Wam, że w tak chłodne dni jak dziś wystarczy mi gorący gulasz i bułka :) Jednak zanim przejdę

Zrób to smacznie
15 Pysznych Przepisów na Świąteczne Sałatki 331

naszych domach od pokoleń. Boże Narodzenie, Szczepan – są to Święta które dają nam dużo większe pole do popisu i pokazania naszych kulinarnych zdolności. Inspiracje na Świąteczne ciasta i placki znajdziecie tutaj . Na stole prócz słodkości nie może zabraknąć sałatek. Zgromadziłam ciekawe pomysły na ich przygotowanie w różnych odsłonach. Każda sałatka jest zupełnie inna, charakterystyczna, której z pewnością się

Damusia.pl
"Bezglutenowe podróże. Ciasta i desery" Kamila i Noemi Górny 106

podziękowania. Zaczynamy od rozdziału przed podróżą, gdzie autorki proponują nam jeżyki, kokosanki, szyszki i ciastka kukurydziane. Następnie wybieramy się na Węgry i tutaj zaczynamy od Meggyes Piskota czyli placek z wiśnią, Madar Tej czyli ptasie mleczko po węgiersku, Piskota Tekercs czyli biszkoptowa rolada. To tylko niektóre propozycje a smakowitości jest jeszcze więcej. Kolejna podróż to Włochy i tutaj mamy

kruche babeczki
Drożdżowy warkocz 128

dostaw na kolejną godzinę. W niewielkiej misce połącz miękkie masło z cukrem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i ponownie wyrabiaj przez pięć minut. Rozwałkuj na prostokątny placek grubości 0,5 cm. Posmaruj ciasto wcześniej przygotowanym nadzieniem i wzdłuż dłuższego boku zwiń w rulon. Przetnij ciasto wzdłuż przez środek. Zapleć spiralnie tak aby powstał warkocz. Połącz oba końce

AZgotuj!
Zimowa drożdżówka z cynamonem 113

window.adsbygoogle || []).push({}); Wysypujemy ciasto na blat, w razie potrzeby podsypując mąką i rozciągany na prostokąt (ok. 30/40cm). Ciasto jest na tyle elastyczne, że ja wykonałam to bez użycia wałka. Placek smarujemy przygotowaną masą i zwijany w roladę, a następnie nacinamy wzdłuż ale nie do końca i końce zwijamy w warkocz. Tak przygotowaną drożdżówkę wkładamy do blaszki z papierem, smarujemy

Do Garów!
Słodkie smaki Toskanii i migdałowo pomarańczowe Cantuccini 108

przepis, warto więc wypróbować je w kilku miejscach. W Toskanii są tradycyjnym świątecznym przysmakiem serwowanym z Vin Santo. 3. Panforte di Siena – tradycyjne ciasto, a raczej słodki bakaliowy placek o gęstej i zwartej strukturze. “Panforte di Siena” to rodzaj piernika, składa się z orzechów, suszonych i kandyzowanych owoców, mąki, masła i przypraw korzennych. Wszystkie składniki łączy

Tajemnice Smaku
Pierniczki 115

jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie równe części i schowałam na ok. 20-30 minut do lodówki. Po tym czasie pierwszą część ciasta wyjęłam i rozwałkowałam na stolnicy na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta różnymi foremkami wycinaliśmy (a właściwie dzieci wycinały, ja tylko zagniatałam i wałkowałam) pierniczki i układałam je na blaszce z wyposażenia piekarnika przykrytej papierem

Waniliowe Improwizacje
Pierniczki świąteczne. 183

być szkliste. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Można na dłużej.  Po wyjęciu odcinamy po kawałku, wyrabiamy, by lekko zmiękło i rozwałkowujemy na cienki 2-3 milimetrowy placek. Wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 10 min.  Dekorujemy w dowolny sposób. U mnie lukier biały. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie

W kuchennym oknie Ewy
Chlebki pita + film 95

stolnice i jeszcze raz, krótko zagniatamy. Z ciasta formujemy wałek a następnie dzielimy go na 8 równych części, z każdej części ciasta formujemy kulę. Każdą kulkę rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 15 cm, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Chlebki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 st C. około 10 minut, aż delikatnie się zarumienią

Smakowite Dania
Świąteczny PickUp z piernika 108

całą noc do lodówki.  Wydrukować szablony na sztywnym papierze ( do pobrania tutaj   ). Powycinać wszystkie elementy (fot.1) .  Wyjąć ciasto z lodówki, oderwać kawałek i rozwałkować jeden placek na grubość 5 mm. Wyciąć z niego "podstawę pickup-a". Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temp. 200ºC (bez termoobiegu). Resztę ciasta rozwałkować

Świat Ciasta