Naleśniki z jabłkami i cynamonem 149Naleśniki z jabłkami i cynamonem. Nie możemy się pomylić mieszając drobno pokrojone jabłka z cynamonem , a następnie wypełnić nimi naleśniki . Te cynamonowo – jabłkowe naleśniki są
Zdrowy Styl Joanny
Tort adwokatowy z mielonymi orzechami w śmietanie 134ścieramy na tarce lub wkładamy do miski blendera i miksujemy. ( przyznaję, korzystam często z gotowych mieszanek biszkoptowych, gdy piekę torty, które wymagają tylko jednego, biszkoptowego placka na spodzie. Są pewne, szybkie w zastosowaniu i naprawdę smaczne. Za domowej roboty, pulchny biszkopt zabieram się wówczas, gdy piekę tort składający się z kilku warstw
Kronika Piekarnika
Mistrzowie makaronu. Domowy makaron z jajek, semoliny i oliwy 128jest na tym etapie jest maszynka do wałkowania i krojenia makaronu. Jeżeli jej nie posiadamy, potrzebujemy wałek i nóż. Ciasto wałkujemy jak najcieniej na lekko oprószonej mąką stolnicy. Rozwałkowany placek zwijamy w rulonik i ostrym nożem kroimy cienkie paski. Jeśli nie gotujemy makaronu od razu, oprószamy go mąką i luźno, pojedynczą warstwą rozkładamy na tackach i mrozimy. Zamrożony makaron
Tajemnice Smaku
Danie makaronowe na każdą okazję 158miarę twarde ale na tyle elastyczne by się nie kruszyło. Owiń w folię i odłóż na 20 minut. Następnie podziel na małe kawałki i rozwałkuj na bardzo cienkie placki. Pokrój na wstążki o szerokości 0,5 cm. Ja użyłam maszynki do makaronu. Gotuj makaron w lekko osolonej wodzie około 3 minut. Odcedź z wody i włóż z powrotem
codojedzenia
,,Ciasto z herbatą Matcha z bananami ‘’ 118Białka ubijamy z cukrami. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem, proszek budyniowy oraz herbatę Matcha. Pieczemy 30 min w 180 st. Wyjmujemy i ostudzamy. Przekrawamy na 2 placki. Banany w galaretce: Galaretki przygotowujemy według instrukcji. Dopiero kiedy widzimy, że galaretka zaczyna mieć konsystencję gęstego kisielu bierzemy się za banany. Obieramy je, przecinamy wzdłuż na pół, układamy
Podróż w kulinaria
Mazurek śliwkowo czekoladowy 168Ciasto: Wszystkie składniki wyrabiać w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Kawałek ciasta odciąć - zrobimy z niego brzeg - pozostałe rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Najlepiej wałkować na papierze do pieczenia i przez folię spożywczą. Z odłożonego kawałka ciasta uformować dookoła wyższy brzeg. Ciasto razem z papierem przełożyć
Stare Gary
Bułeczki razowe nadziewane, wędliną, groszkiem i serem 140olej. Wyrabiać ciasto przez kilka minut po czym odstawić do wyrośnięcia na minimum 5 godzin. Po upływie tego czasu podzielić ciasto na 8-10 części.Każdą część spłaszczyć na placek,posmarować środek odrobiną przecieru pomidorowego, dodać plasterek sera, wędliny, łyżeczkę zielonego groszku.Najlepszy groszek to mrożony firmy Hortex. Wystarczy obgotować w wodzie przez 9 minut i gotowe.Ja dodaję do gotowania
zielonacukinka
Serniki podkarpackie 212serniki. Różnica polega na tym, że masa serowa nie jest pieczone w piekarniku. Smaży się ją w garnku, a po zagęszczeniu mąką ziemniaczaną masą serową przekłada się upieczone kruche placki. Kiedy masa wystygnie, kruche ciasto mięknie i staje się delikatne niczym biszkopt. http://trzecitalerz.blogspot.com/2018/12/sernik-smazony-ze-somianej-kuchnia.html Sernik smażony ze Słomianej - kuchnia podkarpacka Sernik szachownica Bardzo delikatna i puszysta masa
Trzeci talerz
Mazurek Rafaello wg Aleex 152Ciasto pokroić nożem na plasterki i rozłożyć je na spodzie formy, odłożyć kawałek ciasta i uformować z niego wałeczki. 4. Plasterki ciasta na spodzie formy połączyć palcami na równy placek. Dookoła przykleić wałeczki i ugnieść widelcem. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut na lekko złoty kolor. 5. W czasie podpiekania spodu przygotować bezę migdałowo-kokosową Białka ubić
W mojej kuchni
Paluszki serowe z kminkiem 147masła oraz śmietany zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinkę. 2. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek i wycinamy wąskie paski. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Paluszki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem oraz startym serem. Na koniec delikatnie solimy do smaku
Alle Dobre!
Zbiór pomysłów na Wielkanoc 148Sernik z białą czekoladą Sernik z brzoskwiniami Sernik Isaura Babka z daktylami w czekoladowej polewie Babka piaskowa Brioszka z bakaliami Słonecznikowice z pianką krówkową Tofinek Sezamowiec Ciasto miodowo-śmietankowe Placek z serkiem waniliowym Orzechowiec Coś na słono – klika przepisów na Wielkanocne pyszności: Sernik wytrawny Jajka faszerowane śledziem Wieprzowa pieczeń rzymska Pasztet drobiowy w boczku Żurek Paszteciki z białą
PatiGotuje
Grecki chleb Lagana 137Przełożyć je do naoliwionej misy. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości, czyli na jakieś 90 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat i uformować je w płaski prostokątny placek o wymiarach około 25 x 35 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść na nią chleb. Przykryć lniana ściereczką na około 30 minut. Piekarnik nastawić na 220 stopni
wyzwania kuchenne
Prosta babka czekoladowa 318Babka czekoladowa - dodatkowe informacje: (*) Uwaga! U mnie masa zajmuje 1/3 formy i podczas pieczenia ciasto ładnie wyrasta zajmując całą blaszkę. Nie przejmujcie się, że wyjdzie Wam "placek". Używam formy z kominkiem. Przepis na wielkanocną babkę już macie, więc przy okazji chciałabym Wam polecić sklep z pięknymi obrusami, ale i nie tylko. Koniecznie odwiedźcie stronę marpuch.pl ! Jeśli śledzicie mnie
Di gotuje
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CZEKOLADĄ I KRUSZONKĄ 188ciasto podwoi objętość, dodać posiekaną nożem czekoladę, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, bądź ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem
Walijskie Pichcenie