placki - 22990 przepisów (strona:112/1533)

Placki z młodych ziemniaków, selera naciowego i cukinii 170

Placki z młodych ziemniaków ,selera naciowego i cukinii Wspaniałe , chrupiące ,placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z dodatkiem selera naciowego , to samo zdrowie na talerzu . Dodatkowo są pyszne , stanowią alternatywę dla nudnych już ziemniaków z wody . Takie szybkie dania są jednym z najlepszych sposobów, na obiad w tygodniu , kiedy tempo życia nie pozwala ,na zbyt dużą kreatywność w kuchni(...)smażymy na złoty kolor , na dość głębokim oleju z obu stron . Po zdjęciu z patelni odsączamy nadmiar oleju , przez ułożenie , placków na papierowym ręczniku . Podajemy na gorąco , np z pieczonym kurczakiem i sosem , z jogurtem lub inaczej Smacznego ! Artykuł Placki z młodych ziemniaków, selera naciowego i cukinii pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Tortilla z gyrosem 304

wówczas jest najszybciej) lub przygotować samemu, co wcale nie jest trudne (wówczas jest taniej i według mnie także smaczniej). Zachęcam do spróbowania!     Składniki na 4 porcje: 4 placki tortilli (przepis na domowe placki znajdziecie TUTAJ ) 1 filet z kurczaka pół główki kapusty pekińskiej 4 łyżki kukurydzy konserwowej pół czerwonej papryki 1 zielony ogórek 1 czerwona cebula(...)kostkę, a cebulę w piórka *** *** Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą majonez, jogurt, ketchup oraz przeciśnięty czosnek *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso, często mieszając – do zrumienienia *** ***Placki tortilli przez chwilę podgrzewamy na patelni. Na brzegu każdego placka układamy porcje warzyw: kapustę, paprykę, ogórka, kukurydze oraz cebule *** *** Na warzywa wykładamy porcje mięsa *** *** Całość polewamy sosem, jeden

Blog z Apetytem
Snickers z masą budyniową 176

wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na jedną część ciasta przygotowujemy krokant. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, miód i pokrojone orzechy, podsmażamy przez chwilę, a następnie smarujemy jedną część ciasta. Placki pieczemy w 180 st. C przez 15-20 min. do zezłocenia.  Upieczone placki odstawiamy do ostygnięcia. 3 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik(...)aluminiową, aby na wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego kremu i miksujemy. Gotowym kremem przekładamy miodowe placki. Na wierzchu kładziemy placek z krokantem.  Smacznego

kulinarne odsłony pati
Placki z jabłkami na kefirze z grzybka tybetańskiego 131

gęstej śmietany). Obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej do miski z ciastem – mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na średnim ogniu. Po obróceniu placków na druga stronę patelnię przykrywamy na chwilę pokrywką (placki urosną). Odkrywamy i dosmażamy na rumiano. Podajemy oprószone cukrem pudrem (u mnie dodatkowo z malinami i miechunką peruwiańskią). Współcześnie grzybki kefirowe są stosowane(...)jednej kultury starterowej, ponieważ analizy próbek mikrobiologicznych kefirów pochodzących z różnych miejsc świata wykazują różnice w populacjach mikroflory. Skład mikroflory ziaren kefirowych jest zależny od regionu, z którego pochodzą. Placki z jabłkami na kefirze z grzybka tybetańskiego idealnie się sprawdzą na śniadanie, obiad, czy kolację. Gorąco polecam, życzę smacznego i.. na zdrowie     Polecam też inne przepisy

mojewypiekiinietylko
Placki z komosy ryżowej z kremem truskawkowym :) 180

przygotowania i nie wymagają wielu składników. Dzięki bazowym pseudozbożu odznaczają się orzechowym smakiem. Obowiązkowym dodatkiem do nich jest jogurtowo-truskawkowy krem , który smakuje genialnie! A jest taki banalny. Placki z tą kremową masą to po prostu duet idealny.  Składniki: 60 g komosy ryżowej (Flavor Factory) 1 małe jajko 80 ml mleka (u mnie owsiane) 1 łyżeczka ksylitolu(...)powierzchni pojawi się dużo pęcherzyków, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę. Ogólnie smażenie jednej partii placków wynosi ok. 1 minuty.  W międzyczasie przygotuj krem truskawkowy. Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z truskawkowym proszkiem i jogurtem.  Gotowe placki przekładaj przygotowanym kremem

Zdrowie na języku :P
Kruchy sernik 155

części. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 3 placki w temperaturze 180 C przez około 10 minut. Gdy placki się pieką możemy przygotować ser. Mielony twaróg ucieramy z 3 jajkami oraz szklanką cukru pudru. 200 g margaryny rozpuszczamy i do gorącego tłuszczu dodajemy przygotowana wcześniej masę serową. Całość dokładnie(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie dodajemy tężejącą galaretkę oraz śmietanę. Mieszamy dokładnie.  Na blachę wykładamy jeden placek, na niego połowa ciepłej masy serowej, drugi placek, masa serowa i ostatni placek. Na wierzch sernika wylewamy przygotowaną polewę i odstawiamy do zastygnięcia

Zainspirowana w kuchni
Placki z jabłkami na kefirze z grzybka tybetańskiego 157

gęstej śmietany). Obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej do miski z ciastem – mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na średnim ogniu. Po obróceniu placków na druga stronę patelnię przykrywamy na chwilę pokrywką (placki urosną). Odkrywamy i dosmażamy na rumiano. Podajemy oprószone cukrem pudrem (u mnie dodatkowo z malinami i miechunką peruwiańskią). Współcześnie grzybki kefirowe są stosowane(...)jednej kultury starterowej, ponieważ analizy próbek mikrobiologicznych kefirów pochodzących z różnych miejsc świata wykazują różnice w populacjach mikroflory. Skład mikroflory ziaren kefirowych jest zależny od regionu, z którego pochodzą. Placki z jabłkami na kefirze z grzybka tybetańskiego idealnie się sprawdzą na śniadanie, obiad, czy kolację. Gorąco polecam, życzę smacznego i.. na zdrowie   Wydrukuj przepis The post Placki

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowe, wegańskie placki z mąki z ciecierzycy 134

wyrazisty i dość specyficzny smak. Ale postanowiłam dać jej drugą szansę i metodą prób i błędów zaprzyjaźniłyśmy się :P  Mąkę z ciecierzycy wykorzystuję do wytrawnych placków, naleśników albo do przygotowania spodu do pizzy. Lubię ją za to, że wystarczy ją połączyć z wodą i ciasto wychodzi idealne. Nie ma potrzeby dodawania jajek lub zamienników typu siemię lniane. Jest(...)pomysłu. Jej smak wydaje mi się zbyt wyrazisty. Ale kto wie, może kiedyś pokuszę się na taki eksperyment.  Na razie zostawiam Was z przepisem na wytrawne wegańskie, bezglutenowe placki z mąki z ciecierzycy. Przepis z serii tych minimalistycznych - bez jajek, nabiału i tylko trzy składniki. PRZEPIS BEZGLUTENOWE PLACKI Z MĄKI Z CIECIERZYCY Czas przygotowania 15 minut

HealthyCreations
Placki ziemniaczane z nadzieniem 174

umyte pokroić na kostkę ,zblendować ,lub zetrzeć ,(u mnie w blenderze ),na tarce.Do masy ziemniaczanej dodać jajka ,mąkę i ser żółty starty .Całość dokładnie wymieszać .Rozgrzać patelnie, smażyć duże placki ziemniaczane.Na każdy placek,złożony na pół(...)połówce ułożyć farsz ,posypać tartym serem i zakryć drugą połówką .Zarumienić z obydwu stron.:)) Podawać placki ziemniaczane nadziewane na gorąco. Smaczne i bogate danie z tradycyjnych składników. Placki ziemniaczane mogą być gotowane z różnymi nadzieniami - z kapustą, grzybami, kiełbasą, z bukietem warzyw. Bardzo szerokie pole do eksperymentowania z nadzieniem. To przepis na placki ziemniaczane ze smażonym mięsem

w mojej kuchni
Jak zrobić pizzę (tutorial + film) 277

strukturę, na którą składa się mnóstwo niewielkich bąbelków z gazem. Pamiętaj, żeby wyciągnąć ciasto z lodówki na godzinę przed pieczeniem, żeby się ogrzało do temperatury pokojowej 9. Dobrze uformuj placek Do zrobienia okrągłego placka tak naprawdę nie potrzeba wałka. Odpowiednio przygotowane ciasto jest tak elastyczne, że „przelewa” się przez ręce, rozciągając się na wszystkie strony. Położone na blacie(...)ciasto o 90 stopni. Co jakiś czas delikatnie posypuj ciasto mąką, żeby nie kleiło się do wałka. Jeśli zacznie kleić się do blatu, również podsyp pod nie mąkę. Kiedy placek będzie mieć grubość około 2 cm, odłóż wałek i palcami zacznij formować wyższy rant na brzegach pizzy. Możesz podnieść ciasto i obracać powoli, stopniowo odciągając brzeg od reszty placka

Niedzielny kucharz
Chlebek naan czy pita? 240

pomarańczy. W zależności od tego, co chcemy otrzymać, postępujemy w następujący sposób: Chlebki naan Rozwałkować na grubość maksymalnie około pół centymetra, na podłużny kształt. Przed pieczeniem nie muszą wyrastać. Placki piec na patelni, może być do naleśników lub grillowa. Patelnię trzeba mocno rozgrzać i wkładać placki: najpierw przez około 1 minutę piec z jednej strony - przełożyć na drugą(...)stronę i piec przez około 1,5 - 2 minuty. Placki powinny być podpieczone "punktowo", to znaczy mieć mocno przypieczone "plamki". Po upieczeniu można posmarować roztopionym klarowanym masłem, wtedy nabiorą jeszcze większej delikatności i smaku. Podawać do dań curry, gulaszy, a także zastąpić nimi tradycyjne pieczywo. Można naan piec w piekarniku, ale ja piekę je na patelni. Pita Jeśli chcemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 235

ponieważ Eugeniusz ma obsesję na punkcie robienia wszystkiego własnoręcznie – od pierogów, przez makaron, po tortille – kupienie placków nie wchodziło w grę. Po długich poszukiwaniach, testując różne receptury, udało nam się wreszcie trafić na właściwy przepis, z którego placki wychodzą jak marzenie. Prawie zawsze Z tortillą jest w końcu jak z każdym innym ciastem – ma swoje humory(...)placków na burrito warto zrobić więcej, bo bez problemu można je zamrozić na później. Kiedy znowu będziecie mieli ochotę na meksykańskie co nieco: burito, tortille, enholadas – wystarczy wyciągnąć je z zamrażalnika wieczorem i włożyć do lodówki. Rano będą rozmrożone. Potem możecie je podgrzewać jak świeże. Zamrozić bez problemu możecie też gotowe burrito. Postępowanie jest takie samo jak z plackami

Niedzielny kucharz
Środa: Domowa pitta z kurczakiem i sałatką tri colores 190

znajdziecie taki przy rondzie Waszyngtona w Warszawie), pitta jest daniem tak rzadko spotykanym. A przygotowanie placków jest łatwiejsze niż sądzicie! Sprawdzony przepis na domowe pitty Szczególnie polecamy Wam poniższy przepis na domową pittę, wypróbowany i wyselekcjonowany z kilku innych. Kiedyś robiliśmy placki według wskazań Jamiego Oliviera, ale przerzuciliśmy się na przepis z seriouseats.com , jednego z naszych ulubionych blogów, który(...)cztery krążki, równo rozwałkujcie na grubość ok. 0,5-0,25 cm. Ciasto nie może być za cienkie, bo będzie je trudno przekroić i nadziać sałatą. Za grube placki będą wyglądały jak pajda chleba. Z podanej ilości ciasta uzyskacie cztery duże placki o średnicy 24 cm. Po upieczeniu skurczą się, ale każdy placek kroimy na połowy

Niedzielny kucharz
Naleśniki z proszkiem budyniowym 130

Dodawaliście budyń do placków naleśnikowych? Jeśli nie to spróbujcie, ponieważ proszek budyniowy nadaje im ciekawego smaku oraz delikatności. Ciasto jest elastyczne i posiada kuszący aromat. Można użyć budyniu o dowolnym wariancie smakowym i za każdym razem mieć inny, smakowity efekt.    Ciasto: 2 jajka 1 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 3/4 szklanki wody gazowanej około 1,5 szklanki(...)wymieszać z wodą, mlekiem oraz szczyptą soli. Następnie wsypać mąkę z cukrem i proszek budyniowy.  Po ponownym rozmieszaniu wlać olej i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (placki nie będą przywierały do patelni).  (Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.) Na rozgrzanej patelni (*) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Każdy placek smażyć z obu stron

Di gotuje
MIODOWNIK 143

rumowego lub 1 łyżka likieru Amaretto KARMEL ORZECHOWY: 350-400 g orzechów włoskich 150 g masła ½ szkl. cukru 4 łyżki miodu DODATKOWO: Powidła śliwkowe Woda Sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: PLACKI MIODOWE: 1.Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy. 2. Pieczemy w formie wyłożonej papierem w 180 st. C ok. 15-20 min. 3. Po upieczeniu każdy placek przekładamy(...)włoskich. 2. Dodajemy 150 g masła, pół szkl. cukru i 4 łyżki miodu. 3. Masa powinna się zagotować, a w konsystencji przypominać karmel. 4. Jeszcze ciepłą wylewamy na dolny placek miodowy. Jak przestygnie smarujemy masą grysikową. Przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Ponownie nakładamy masę grysikową. Przykrywamy ostatnim plackiem. 5. Wierzch ciasta polewamy gorzką polewą

Marcepanowa kuchnia