miarę szybkie do przygotowania. Przepis jest od podstaw na placki tortilli, a więc na pewno zdrowsze i smaczniejsze od tych sklepowych. Jednak rollo to nie tylko placki, ale także warzywa i mięsko drobiowe, które uzupełniają danie. Taki domowy fast food posmakuje każdemu, kto ceni dobrą domową kuchnię. ~~SKŁADNIKI~~ Tortilla: * szklanka pojemność 250 ml. mąka pszenna(...)pokroić w kostkę. Przyprawić sola i pieprzem. Podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Dodać do warzyw. Wymieszać. Sos: Majonez wymieszać z ketchupem. Składanie: Każdy placek tortilli wysmarować cienką warstwą sosu. Ułożyć po 2 liście sałaty. Zawinąć dolny róg, a następnie zwinąć od lewego boku rulon ( nie zbyt ciasno ). Tortille owinąć w folię aluminiową
Kuchnia PaulettesDziś w pracy narobiono mi strasznego smaka na placki ziemniaczane , więc od razu po powrocie do domu zabrałam się za placki . Ale moje placki dziś są z boczkiem i szczypiorkiem , nie jak w pracy z musem jabłkowym , ale osobiście uwielbiam obie formy podania ,więc nic innego mi nie pozostaje jak zaprosić do wypróbowania przepisu . Składniki(...)przesmażam około 5 minut , po czy dodaję do naszych wcześniej zmielonych ziemniaków, następnie wszystko razem mieszam , i gotowa masa do smażenia . Na rozgrzaną patelnie wylewam olej i smażę nasze placki na złoty kolor po obu stronach , i tak do wykończenia całej masy ziemniaczanej , i nasze placki gotowe do podania . Smacznego
Mój SmakPopularne i smaczne placuszki z batatów i cukinii to świetny sposób na szybki obiad. Poniżej przedstawiam moją wersję tego posiłku z dodatkiem kopru włoskiego i mięty, które podkręcają smak placków. Placuszki z batatów i cukinii Drukuj Porcje: 14 sztuk Czas przygotowania: ok. 45 minut Składniki: 300g cukinii (2 małe) 250g batatów (1 sztuka) 50g - kopru włoskiego (ok. 1/4 fankułu(...)pietruszkę, miętę, cebulkę, cukinię, bataty i jajka. 5 Następnie dodaję przesianą mąkę z cieciorki i dokładnie mieszam, żeby nie było grudek. 6 Patelnię rozgrzewam na średnim ogniu i smażę placki ok. 3-4 minut z każdej strony aż się przyrumienią. 7 Smacznego! Wskazówki Do placków świetnie pasuje ziołowa salsa verde z awokado
Book of spellsz różnych warzyw 🍠🍴 przygotowałam, do którego dla zagęszczenia płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej dodałam. Jednak, dla ich urozmaicenia cienkie, pokrojone kabanosy dorzuciłam i na złoty kolor wysmażyłam 🌕. Takie placki chrupiące z kwaśną śmietaną podałam i świeżą rukolę do nich dodałam. Składniki: kilka cienkich kabanosów, 250 g obranych ziemniaków, 1 mała cebula, 1 średnia marchew, 150 g miąższu(...)łyżki mąki pełnoziarnistej, 1 jajko, 2 łyżki płatków owsianych, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy do smaku, 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Ciasto na placki: Cebulę i ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, delikatnie odciskamy z nadmiaru wody (można przygotować w malakserze). Marchew i cukinię również trzemy, ale na cienkie paski
Moniki Smakołykismakowych jest od groma, są wytrawne i deserowe, jednak pojawia się jeden problem, a mianowicie w nazewnictwie. Ten placek to tarta czy quiche? Tarta to wytrawny lub słodki placek składający się z ciasta i nadzienia, owe ciasto to najczęściej kruche, potem francuskie i drożdżowe. Tarty najczęściej wypełnia się kremami, czekoladą, owocami, mięsem, warzywami, grzybami itp. Czasami, głównie(...)wytrawne nadzienie, wiązane jest masą śmietanowo-jajeczną. Quiche natomiast pochodzący z Alzacji i Lotaryngii to zawsze placek z ciasta kruchego lub francuskiego, zawsze z nadzieniem wytrawnym i zawsze zalany masą jajeczno-śmietanową, najsłynniejszy to Quiche Lorraine z boczkiem i serem gruyere. Resumując krótkie wprowadzenie, placek wypełniony śmietanowo-jajeczną mieszaniną może być nazwany zarówno tartą jaki i quiche, jednak
Słodki Kompromiswyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy placek o grubości ok. 1 cm. Na patelni rozgrzewamy olej. Placek smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor, z obu stron. Przygotowujemy w tym czasie sos. Do miski wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki wody i wszystko(...)mieszamy ze sobą. Ser trzemy na tarce o większych oczkach. Po usmażeniu langosza kładziemy na papierowym ręczniku żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Każdy placek smarujemy przygotowanym sosem i grubo posypujemy startym serem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneMoje ukochane placki z kabaczka. Jest to moje ulubione danie, które mogłabym jeść na śniadanie, obiad oraz kolacje. Placki robi się super szybko, są mega smaczne i sycące. Idealne dla osób na diecie, ale też dla wszystkich innych. Musicie koniecznie spróbować! Składniki: * jeden duży kabaczek * jedno jajko * sól, pieprz * 2-3 łyżki mąki pszennej LUB pełnoziarnistej * olej(...)smażenia * jogurt * suszony lub świeży koperek Poziom trudności: łatwy kaloryczność: niska porcja: 4 placki czas przygotowania: 30 minut Kabaczka trzemy na tartce na średnich oczkach. Odlewamy wodę która mogła powstać podczas tego procesu. Dodajemy jajko oraz mąkę. Mieszamy. Jeśli placki są zbyt rzadkie, mogą przywierać, dlatego lepiej dodać więcej mąki (spróbować najpierw dodać jedną łyżkę). Przyprawiamy solą, pieprzem
Klasyka GotowaniaPuszyste placki z kaszy manny. Smakują tak samo dobrze na ciepło i na zimno. Moja córka uwielbia różne placki, więc mam nadzieję, że i te jej posmakują, bo ja sama chętnie je zajadam ;) Idealne na śniadanie a także jako podwieczorek. Placki podałam z konfiturą z borówki amerykańskiej od PrzetworyzBorówki . Składniki na około 16 placków(...)Dodać żółtka jajka, cukier i rozpuszczone, przestudzone masło, wymieszać. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy z kaszy manny i delikatnie wymieszać. Smażyć małe placki na rozgrzanej suchej patelni
Zrób to smaczniesera na wierzchu - łatwy sos chrzanowy. Gino proponuje do tych rosti wędzonego łososia. Ja z niego zrezygnowałam, bo zależało mi na daniu wegetariańskim i bezglutenowym. Składniki (na 5-6 placków): Placki ok. 500 g dużych ziemniaków ok. 250 g buraków 2 ząbki czosnku sól pieprz mielony olej do smażenia Sos 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki chrzanu szczypiorek(...)wymieszać ręką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę podzielić na 5 lub 6 części. Każdą z nich zbić w kulkę, a następnie rozpłaszczyć. Tradycyjne r östi są cienkimi plackami (jak nasze ziemniaczane). Ja proponuję zrobić je grubsze - można je wtedy potraktować jak wegańskie burgery. Placki odłożyć na godzinę do lodówki. Jogurt wymieszać z chrzanem. Smażyć
Weekendy w domu i ogrodziejajka i przyprawy. Już jakiś czas temu planowałam podzielić się z Wami tym przepisem, ale zawsze coś stanęło na przeszkodzie. Pierwsze podejście nie było zbyt udane, bo spód placka się rozpadał przy wyciąganiu z blaszki. Wtedy też odkryłam, że absolutnie nie wolno piec go na papierze do pieczenia. Papier rozmięka i przykleja się do kalafiora. Każda kolejna próba sprawiała(...)nowego o tym spodzie, aż w końcu upiekłam taki placek, z którego byłam zadowolona. Ten oto przepis zamieszczam dziś na blogu. Z dodatkami do tradycyjnej pizzy ten kalafiorowy placek podbije Wasze serca. Gorąco polecam. Pizza z kalafiora składniki: 1 kalafior średniej wielkości 2 jajka 2 łyżeczki koperku 2 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki chili sól, pieprz
Przysmaki KarolkiZazwyczaj smażę placki ziemniaczane bez jakichkolwiek dodatków. Dzieciakom najbardziej smakują obsypane cukrem. Tym razem przygotowałam wersję z nadzieniem pieczarkowo-serowym. Zakładałam, że za farsz będą robić wyłącznie pieczarki, ale już w trakcie smażenia pomyślałam, że pasowałby tu także starty ser. Pomysł był trafiony :) Miałam też wątpliwości co do przekładania placuszków na drugą stronę. Bałam się, że się rozpadną(...)jajka, mąkę, sól i pieprz, a następnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcję ziemniaczanej masy i delikatnie ją rozprowadzić, aby powstał w miarę płaski placek. Na placek nałożyć łyżeczkę pieczarek i "szczyptę" mozzarelli. Następnie nałożyć ok. 1/2 łyżki masy ziemniaczanej, którą należy delikatnie rozprowadzić, aby przykryła farsz. Kiedy placek się zrumieni od spodu, przełożyć
zadanie-gotowanienapisała Marzena , placki są daniem szybkim i prostym. A skoro napisała, to tak musi być! W mojej kuchni placki nie są jednak daniem awaryjnym. Muszę mieć naprawdę dużo czasu do namysłu i zebrania się w sobie, żeby przystąpić do ich produkcji ;) Cóż, kwestia wprawy i nawyku. Przede wszystkim mam mały problem ze zdefiniowaniem, czym placki są. Krążą(...)może i drożdżowe ;)), ale pytam sam siebie: czy to aby nie krokiety, kotlety, albo licho wie co? W przypadku placuszków marchewkowych wątpliwości jednak nie miałem. Przecież widać, że to placki! Są tak podobne pod pewnymi względami do placków ziemniaczanych, a jednak dużo prostsze w wykonaniu i delikatniejsze w smaku. Lekko słodkawe i optymistycznie pomarańczowe. Dla mnie - pycha! :) Składniki
zadanie-gotowaniePancakes czyli pyszne placki z patelni ( u mnie z nadzieniem ) Pancakes czyli pyszne placki z patelni. Pancakes to pyszne placki z patelni, wersja amerykańska lekko puchata. Rano jak weszłam do kuchni, zobaczyłam na termometrze -24 C i zamarzyłam o czymś pysznym i ciepłym. Tak padło na pancakesy. Pyszne są naprawdę, a na dodatek proste(...)porcję położyłam łyżeczkę masła orzechowego i znowu zalałam ciastem – wyszły boskie :) Kolejne pomysły na nadzienia już mam, więc testy będą trwały. Pancakes czyli pyszne placki z patelni ( u mnie z nadzieniem
Kuchnia na wzgórzuWykonanie Na patelnie rozgrzaną wykładam placek tortilli i podgrzewam po obu stronach , i tak postępuje z wszystkimi plackami tortilli , następnie odstawiam na chwilkę do wystudzenia . Kiedy placki nam wystygły , tortillę przekładam na blat , smaruję solidnie serkiem ziołowym , wykładam sałatę , łososia oraz koper, kiedy mamy wszystkie składniki położone(...)bardzo solidnie zaczynamy zwijać naszego ślimaczka , kiedy jest zwinięty takiego zawijaka kroimy na plastry 3 cm i układamy na talerzu , i tak postępujemy do wykorzystania wszystkich placków . Jak mamy przygotowane wszystkie placki , możemy na chwilkę wstawić do lodówki aby lekko się schłodziło , na wieczór mamy już gotowe do podania
Mój Smaknaleśniki bez jajek z szynką i sałatą Jak przygotować roladki z tortilli z szynką i warzywami? Nie ma nic prostrzego od tej przystawki! Składniki , średnio 1 tortilla na osobę: placki tortilli plastry gotowanej szynki majonez sałata lodowa czerwona i żółta papryka 1 ogórek szklarniowy Przygotowanie: Placki tortilli smarujemy majonezem w takiej ilości jak lubimy, możemy też je posmarować(...)serkiem kanapkowym, ziołowym lub sosem czosnkowym. Szynkę kroimy w cienkie plastry, ogórka i paprykę w słupki. Na plackach tortilli układamy kolejno: liście sałaty, plasterki szynki, żółtą i czerwoną paprykę, oraz ogórka. Każdy placek tortilli ciasno zwijamy w rulonik. Kroimy na kawałki o szerokości około1,5 cm. Smacznego! The post Roladki z tortilli z szynką i warzywami appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię