placki - 22990 przepisów (strona:107/1533)

Racuchy drożdżowe ze śliwkami 90

Racuchy ze śliwkami to świetna propozycja dla tych, którzy chcą klasyczny przepis z jabłkami nieco odmienić. Racuchy to bezsprzecznie tradycja kuchni polskiej. W moim domu rodzinnym mama zawsze sporządzała placki z jabłkami. Dla mnie i wielu z Was racuchy z pewnością będą się zawsze kojarzyć z dzieciństwem. U mnie do popicia było zawsze zimne mleko. Dziś proponujemy placki ze śliwkami, których ja szczerze mówiąc będąc dzieckiem nie znałem. Każdy racuch zawiera pół śliwki, to takie słodkie serce placka . Moim zdaniem racuchy ze śliwką są bardziej wyrośnięte, ponieważ nie są tak obciążone sokiem z owoców. Bez wątpienia to placki dla amatorów śliwek, do których też się zaliczam. A Wy z czym wolicie racuchy? Jakie są Wasze

Kuchnia Na Wypasie
Maślany placek z jagodami 122

ucierane ciasta piekę na maśle. Margaryna w ogóle nie egzystuje w mojej kuchni. Zamiast masła do wypieków używam kokosowego oleju. Zdarza się, że piekę ciasto na oleju rzepakowym. Placek z jagodami upiekłam na maśle solonym. Odrobina soli w wypiekach podkreśla ich smak. Kiedy używam masła niesolonego to zawsze dodaję szczyptę soli na ogół wtedy, kiedy ubijam pianę z białek(...)Przepis na ciasto jest prosty należy jednak pamiętać aby wszystkie składniki były w pokojowej temperaturze. Placek z jagodami 20 porcji, prostokątna forma 22 cm x 32 cm Składniki: 250 g masła, miękkiego solonego 200 g cukru 5 jajek 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 g mąki ziemniaczanej 200 g mąki pszennej skórka otarta z jednej cytryny 450 g jagód

codojedzenia
Placki z cukinii 137

ogrodzie powoli się rozpoczyna. Cukinii posadziłam dość sporo a zbierać będę licząc chyba na taczki… Obowiązkowo co roku robię placki z cukinii. Smażę je podobnie jak placki ziemniaczane. Czasami dodaję jakiś inny składnik np. marchewkę albo nawet ziemniaka, ale pierwsze placuszki są tylko z cukinii. Te usmażyłam na minimalnej … Czytaj dalej Placki z cukinii Artykuł(...)Placki z cukinii pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Obiadowe pankejki z mięsnym farszem 138

czosnku garść zielonej fasolki szparagowej (wcześniej ugotowanej lub mrożonej) 2 łyżki oliwy  po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano sól do smaku dodatkowo: 3-4 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: placki: Jajko roztrzepujemy z mlekiem i olejem, a następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli. Mieszamy do otrzymania gładkiej , jednolitej masy o konsystencji śmietany. Z ciasta smażymy na oliwie placki(...)pokrojone pomidory suszone i  mięso mielone. Kiedy mięso się podsmaży na patelnię dodajemy fasolkę oraz pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku oregano,bazylią oraz solą.  Podanie: Na placki nakładamy ciepły farsz, przykrywamy kolejnym plackiem, na którym nakładamy kleks ze śmietany. Dodatkowo można podać z kiszonym ogórkiem

Bon appetit mon amie
Placek drożdżowy z pomarańczami 93

Czas czytania: 2 min Lubicie ciasta drożdżowe, jeśli tak to mam dla Was pyszny przepis na placek drożdżowy z pomarańczami. Bardzo łatwy przepis zaczerpnięty z książki Marka Łebkowskiego, choć odrobinę zmodyfikowany. Ciasto drożdżowe jeszcze surowe dzielimy na dwie części. Pomiędzy warstwy ciasta nakładamy gotowanymi w cukrze(...)pomarańczami, można uprościć sobie sprawę i zamiast pomarańczy w syropie użyć gotowego dżemu. Namawiam do przygotowania pomarańczy własnoręcznie, będą o wiele lepsze! No chyba, że macie domowy dżem pomarańczowy . Placek został zjedzony bardzo szybko, bo jest naprawdę pyszny, a posmarowany dodatkową porcją dżemu pomarańczowego to już rozpusta 😉 Zachęcam do wypróbowania przepisu. Print Placek drożdżowy z pomarańczami .wprm-recipe

SprawdzonaKuchnia.pl
Naan na maślance 126

czasie podzielić ciasto na 10 części , z każdego kawałka ciasta uformować placek, jeśli ciasto byłoby zbyt klejące, to dodajcie odrobine więcej mąki do podsypania i formowania. Placek może mieć klasyczny kształt, czyli dużej kropli lub taki, jaki uda się Wam uformować. Placki obficie obsypcie mąką, aby podczas pieczenie nie przyklejały się do patelni. Masło stopić, odstawić(...)czasu upieczenia chlebków. Placki pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z dwóch stron, na powierzchni chlebka powinny pojawić się bąble i ciemne przypieczone plamki . Gotowe placki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy zielenią. Chlebek naan podajemy ciepły. Smacznego ! Notes Chlebek do czasu podania po posmarowaniu masłem najlepiej przechowywać pod przykryciem lub owinięte w folię aluminiową. Artykuł Naan na maślance pochodzi

SprawdzonaKuchnia.pl
Placki ziemniaczane z twarożkiem i wędzonym łososiem 160

Smaczny pomysł na placki ziemniaczane w innej odsłonie z delikatnym twarożkiem i dodatkiem wędzonego łososia. Świetna propozycja dla tych co lubią zjeść tradycyjne danie w nieco innym wydaniu. Placki ziemniaczane ok 8-10 sztuk pół kg  ziemniaków 1 jajko M 2 kopiaste łyżki mąki 1 mała cebula sól Twarożek 250 gramów sera twarogowego półtłustego 1 średnia cebulka(...)drobną kosteczkę cebulkę, posiekany koperek lub szczypiorek doprawić solą i pieprzem( opcjonalnie wlać słodką śmietankę) i dokładnie wymieszać.  Plastry łososia wędzonego pokroić na mniejsze kawałki. Na porcjach placków wykładamy po 2 łyżki twarogu i na wierzch kawałki łososia. Smacznego

Andzia Pichci
Placki warzywne podane z zielonym sosem 149

wegetariański obiad - warzywne placki podane z zielonym sosem. Uwierzcie mi na słowo, że połączenie twarogu i awokado skradnie Wasze kubki smakowe.   Składniki na porcję dla 2 osób: placki warzywne 1 mała cukinia 1 marchewka 3 średniej wielkości ziemniaki 1 por (tylko jasna część!) sól, pieprz 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia zielony(...)małe, miękkie awokado 1/2 kostki twarogu półtłustego (125 g) sól odrobina soku z cytryny Placki Warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ewentualnie posypać szczyptą soli. Wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Następnie wycisnąć z nich nadmiar soku. Do warzyw wbić jajka i wsypać mąkę. Wymieszać. Smażyć z dwóch stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Uwaga: 1 łyżka

Ugotować
Kurczak w Sosie Pieczarkowym z Plackami Ziemniaczanymi 114

paprykę i pieczarki. Sos pieczarkowy Winiary rozrabiamy z 300 ml wody, następnie wlewamy do patelni z kurczakiem i cebulką. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Całość dusimy około 20-30 minut. Placki ziemniaczane przygotowujemy zgodnie z przepisem, który znajdziecie na naszej stronie: Zapiekane Placki Ziemniaczane . Podczas podawania dania placki ziemniaczane warto posmarować odrobiną jogurtu naturalnego z solą. .handg460 { width(...)300px; height: 250px; } @media(min-width: 500px) { .handg460 { width: 720px; height: 180px; } } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kurczak w Sosie Pieczarkowym z Plackami Ziemniaczanymi pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Placki na twarogu 145

twarogu Uwielbiam twarogowe placuszki. Pamiętam jak kiedyś robiła mi je moja mama. Choć nie jest, to tamten „maminy” przepis, to w smaku bardzo mi je przypominają. Moje placki na twarogu przygotowuje się bardzo szybko. Uwielbiam je jeść oprószone cukrem pudrem lub polane syropem klonowym. Wspaniale smakują też same lub z owocami. Idealne na śniadanie, a nawet deser(...)końcu w smaku przypominają takie szybkie a la serniczki. Koniecznie spróbujcie. Pamiętajcie tylko by robić nie za duże placki, aby można je było łatwiej obrócić na drugą stronę podczas smażenia. Składniki: 250 g półtłustego twarogu 2 małe jajka (klasa M) 1,5 łyżki cukru 5 łyżek mąki pszennej – u mnie typ 450 lub 500 TOTA olej do smażenia

Słodkie okruszki
Placki z rabarbarem 139

dlatego że owoce z poprzedniego sezonu już się skończyły, a tych z nowego sezonu jeszcze nie ma. Dziś zapraszam na placki z rabarbarem wzorowane przepisem na klasyczne  placki z jabłkami . Ci z Was, którzy zaglądają tu regularnie, wiedzą, że bardzo lubię połączenie smaku słodkiego z kwaśnym, ale tak, by słodycz nie była zbyt intensywna. Jeśli wolicie bardziej(...)słodkiej potrawy, dosypcie większą ilość cukru. Składniki (na 6 placków z patelni o średnicy 16 cm): 100 g rabarbaru 125 g mąki orkiszowej typ 1850 2 łyżeczki cukru trzcinowego (jeśli ktoś lubi słodko, powinien dosypać więcej) 2 jajka łyżka spirytusu 150 ml mleka 80 ml wody 2 łyżki oleju do smażenia Rabarbar dokładnie umyć, obrać ze skórki, jeśli trzeba

Weekendy w domu i ogrodzie
Placki z kurczakiem a’la chaczapuri 115

Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoniach, na środek kładziemy „kulkę” farszu i zlepiamy. Następnie tak przygotowaną „bułeczkę” rozpłaszczamy dociskając ją dłonią i tworząc tym samym cienki placek. Placki te smażymy na rozgrzanej suchej patelni z obu stron do zezłocenia lub zapiekamy na złoty kolor w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (u mnie przez około(...)minut). Majonez łączymy z ketchupem w równych proporcjach, mieszamy. Placki podajemy razem z przygotowanym sosem. Źródło

Smaki Na Talerzu
Placki marchewkowe 145

ulubionego twardego sera dojrzewającego. A za jakiś czas na talerzu pojawiło się smakowite i kolorowe danie, cieszące nie tylko podniebienie i kubki smakowe, ale i oczy 😋😍 Składniki (na 6 placków): 3 duże marchewki 2 jajka łyżeczka soli dymka łyżka tartego, twardego sera dojrzewającego (np. rubinu, bursztynu, parmezanu itp.) łyżeczka suszonego lubczyku pół łyżeczki kozieradki łyżka mąki z ciecierzycy (może być(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchew zasypać solą. Wymieszać i odstawić na ok. godzinę. Dymkę drobno pokroić, dodać do marchwi. Do warzyw dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Placki formować w rękach i smażyć na rozgrzanym oleju na palniku o niezbyt dużej mocy, by placki usmażyły się w środku. Usmażone placki wykładać na ręcznik papierowy. Podawać

Weekendy w domu i ogrodzie
PROSTE PLACKI ORKISZOWE 71

nawet poprosiła o dokładkę :) Składniki na około 12 placków: * 1,5 szklanki mąki orkiszowej * 1 jajko * szczypta soli * 1 szklanka mleka * 1 łyżka miodu (użyłam m iód BIO kwiatowy z Półwyspu Yucatan  Złota Kraina ) * 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej * olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki (oprócz oleju) na placki umieścić w misce. Dobrze rozmieszać rózgą.  Patelnię rozgrzać(...)niewielką ilością oleju (patelnia nie może być bardzo gorąca, ponieważ placki szybko się spalą). Łyżką nakładać porcje ciasta, smażyć placki na złoty kolor z obu stron

Zrób to smacznie