placki - 22990 przepisów (strona:113/1533)

Drożdżowa gwiazda z makiem 180

ciepłym miejscu do podwojenia objętości - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na trzy równe części - każdą z części podsypać mąką i rozwałkować na placek o średnicy około 25cm - pierwszy placek umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - na placku rozsmarować połowę masy makowej, przykryć drugim plackiem i nałożyć drugą część masy makowej - na wierzchu umieścić trzeci placek - placek naciąć promieniście na 12 części, pozostawiając na środku niewielki okrąg bez nacinania - rozpocząć zawijanie gwiazdy, począwszy od dwóch naciętych kawałków obok siebie i postępując dalej tak samo z pozostałymi kawałkami: oba kawałki przekręcić 2-3 razy do wewnątrz i skleić ze sobą końcami - tak przygotowaną gwiazdę przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia - wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego

Smakołyki Bereniki
Plince z pomoćką czyli chrupiące placki ziemniaczane z boczkiem i twarogiem. 138

Mazur. Tytuł dość złożony, ale to tylko pozory. Tak naprawdę to tylko nasze kochane placki ziemniaczane i trochę dodatków, które z tej prostej potrawy, robią przepyszne danie.  Placki przygotowujemy tradycyjnie, czyli u mnie zawsze bez mąki, aby nie zaśmiecać niepotrzebnie ziemniaczanej uczty pszennym dodatkiem. Plince ( placki ) przepis ----->   TU Pomoćka  100 g twarogu(...)naszło smakami. Na suchej patelni smażymy plastry boczku,  aż będą złote i rumiane, odsączamy na ręczniku. Na gorący placek kładziemy jeden lub dwa paski boczku, przykrywamy drogim plackiem. Całość polewamy pomoćką,  obficie posypujemy zieleniną  i gotowe. Ja od siebie dodałam jeszcze paprykę, bo nie dość, że wygląda to jeszcze doskonale smakuje.  I tą to potrawą

Dieta moja pasja
Placek z boczkiem i białą kiełbasą 138

Potrzebujemy: Ciasto: 180 ml ciepłej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek czarny sezam Nadzienie (2 placki): 8 cienkich białych kiełbasek Maestro Henryk Kania 12 plastrów wędzonego boczku 4 łyżki sosu pomidorowego, u mnie brusketta 300 g sera żółtego Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem(...)placka smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego, układamy na sosie 1/4 startego sera, na nim 6 plastrów boczku, posypujemy całość ponownie 1/4 sera. Pamiętajmy, że z przepisu wychodzą 2 placki. Brzeg placka z kawałkami kiełbasek posypujemy czarnym sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 10 minut. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Langosz 187

węgierski fastfood, który można kupić w każdym barze szybkiej obsługi lub po prostu na ulicy. Wśród składników oryginalnego langosza widnieją ziemniaki i taki właśnie przepis chciałam dzisiaj polecić. Placek z dodatkiem ziemniaków jest zachwycający, chrupiący z zewnątrz i mięciutki w środku. Jak smakuje? Coś pomiędzy racuchem, a pączkiem? Najmniej smakował nam z tartym żółtym serem, ale z sosem czosnkowym(...)placków). Z ciasta uformować kulki, następnie rozpłaszczyć na placuszek grubości około 1 cm. Środek wgnieść palcami, brzeg pozostawić wyższy. Pozostawić do ponownego wyrastania na 10-15 minut w międzyczasie rozgrzać olej i przygotować sos czosnkowy. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z jogurtem greckim i szczyptą soli. Schłodzić w lodówce placuszki smażyć na rozgrzanym oleju do zezłocenia z obu stron. Placki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6530

talerzu. Polecam!! Roladki z tortilli z wędzonym łososiem Drukuj przepis Czas gotowania: 30 Składniki -5 placków tortilla -200 g wędzonego łososia -250 g serka śmietankowego z chrzanem tylu almette (lub serek śmietankowy + tarty chrzan ze słoiczka) -opakowanie rukoli Przygotowanie --> Placki tortilla* smarujemy serkiem chrzanowym. Na wierzchu układamy plastry wędzonego łososia, następnie układamy rukolę. Placki zwijamy ściśle w rulon(...)Każdy placek owijamy szczelnie w folię aluminiową, przekładamy do lodówki. Kroimy bezpośrednio przed podaniem w plastry około 1,5 cm. --> Smacznego Notatki *jeżeli chcecie zrobić domowe placki tortilla, polecam ten przepis Post Roladki z tortilli z wędzonym łososiem pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje

Marta Gotuje
Quesadilla z kurczakiem i kurkami. Tortilla z kurkami. 526

Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę. Podsmażyć na patelni do czasu aż się zeszkli, następnie dorzucić kurczaka i smażyć całość do czasu aż mięso będzie dobre. Dodać kurki, przemieszać. Każdy placek tortilli posmarować cienko majonezem, posypać na 3 plackach połowę sera(...)następnie nałożyć wyżej przygotowany farsz z kurczaka i kurek, posypać resztą sera, a kolejno każdy placek przykryć na górze kolejnym plackiem tortilli. Grillujemy tortillę z obu stron (na patelni grillowej lub w grillu elektrycznym) do czasu aż placki staną się chrupiące i lekko zarumienione. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Quesadilla z kurczakiem

Kulinarne Przeboje
Placki ziemniaczane 197

kolejny wracam do starych sprawdzonych przepisów. Tym razem padło na placki ziemniaczane, jedno z naszych ulubionych dań. Poniżej znajdziecie przepis podstawowy, bez żadnych dodatków i udziwnień. Zwykłe, klasyczne placki ziemniaczane, z  piękną chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Składniki 75 dag ziemniaków 1 mała cebula 2 do 3 łyżek mąki ziemniaczanej 1 jajko sól i pieprz do smaku(...)Całość doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Odlać zebrany podczas odsączania ziemniaków sok, ale pozostawić powstały na dnie osad - jest to skrobia ziemniaczana. Skrobię dodać do masy na placki i całość ponownie wymieszać. Nabierać łyżką stołową i rozprowadzić na patelni niewielkie placki o grubości około 3 mm. Smażyć z każdej strony po 3-4 minuty na bardzo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Proteinowe placki z maślanki 168

takie śniadania, którymi nie można się znudzić. Takim śniadaniem bez wątpienia są omlety i placki. Tym razem w ruch poszła maślanka, która sprawia, że placki są puszyste. Na poniższą porcję użyłam ok. 300 g maślanki. Zagęściłam ją łyżką mąki lnianej i łyżką mąki kokosowej. Dodałam porcję (30 g) odżywki białkowej. Smażyłam na patelni bez dodatku tłuszczu, na średnim(...)użyłam ok. 120 g maślanki (9 łyżek). Miarkę (15 g) odżywki białkowej, którą możecie zastąpić mąką (1 łyżka), łyżkę mąki lnianej i 1 jajko. Wszystko razem wymieszałam dokład nie. Placki smażyłam na średnim ogniu, na patelni bez dodatku tłuszczu. Smaży się je dość długo, ale są warte każdej minuty! Swoim plackom nie żałowałam syropu daktylowego. Dodatkowo daktyle nadziałam

Kucharzyca
Jabłka w cieście naleśnikowym. Placki z jabłkami w plasterkach. 3472

auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłka w cieście naleśnikowym. Placki z jabłkami w plasterkach – Składniki: 1 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 150g 2/5 szklanki mleka – ok 100ml 1/5 szklanki wody – ok. 50ml 1 jajko(...)cytryny do skropienia jabłek żeby nie ciemniały cukier puder do oprószenia *opcjonalnie cynamon do oprószenia *opcjonalnie olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłka w cieście naleśnikowym. Placki z jabłkami w plasterkach – Wykonanie: Mąkę pszenną tortową i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać wodę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier, wymieszać (najlepiej za pomocą

Kulinarne Przeboje
Drożdżowy placek z jabłkami 141

wyrośnie. Możecie użyć dowolnych owoców, wybornie będzie smakował ze śliwkami – wtedy układajcie je skórką w stronę ciasta. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Smacznego! Drożdżowy placek z jabłkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 16 Składniki ciasto 500 g mąka orkiszowa 8 g drożdże instant lub 30 świeżych 100 g erytrol lub inne słodziwo(...)Wszystkie składniki na ciasto zagnieść dokładnie, a następnie odstawić w misce, pod przykryciem, aby ciasto wyrosło. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Placek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować jogurtem, a następnie wyłożyć plastry jabłek. Posypać cynamonem. Piec w 180 st. C przez 30-40 minut

Kucharzyca
Mini placki z jabłkami, gruszką i cynamonową kruszonką 167

formie bardziej kompaktowej, którą możemy zabrać ze sobą do pracy, czy tak jak w moim przypadku na spacer z dziećmi;) Mój starszak nie pogardzi domowym ciastem;) Moje mini placki zostały nadziane prażonymi jabłkami marki  Reypol.  Słoik pełen słodziutkich polskich jabłek, zawsze warto mieć w domowej spiżarce, a jabłuszka z  Janowca to 25 lat tradycji(...)pasków papieru do pieczenia. Przełóż nimi otwory formy na muffiny, a następnie wyłóż ciastem. Po upieczeniu delikatnie złap końce papieru do pieczenia aby wyciągnąć mini placki. Artykuł Mini placki z jabłkami, gruszką i cynamonową kruszonką pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Owsiany placek z kurkami i parmezanem 154

Placek który dzisiaj przedstawiam jest w wersji dietetycznej, dodatkowo wzbogacony w otręby owsiane. Dzięki temu pozytywnie wpływa na przewód pokarmowy. Jeżeli ktoś z Was nie jest miłośnikiem otrąb może z nich zrezygnować lub dodać coś innego. Składniki: wersja dla dwóch osób Ciasto 1 jajko „S” 150 ml mleka 0,5% 2 łyżki otrąb owsianych 3 łyżki mąki owsianej Szczypta(...)parmezanu 1 plaster szynki szwarcwaldzkiej Sól pieprz Wykonanie: Z podanych składników na ciasto przygotowujemy jednolitą masę na placki ( 2 szt ). Dzielimy na połowę i smażymy dwa placki bez tłuszczu. Na patelnię wlewamy 1 łyżeczkę oliwy. Dodajemy oczyszczone i posiekane kurki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez chwilę pod przykryciem. Następnie dodajemy cebulę i razem wszystko smażymy. Farsz wykładamy

Smaki Ewy
Placki po węgiersku 165

dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfikować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię. Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Do tego pyszna  surówka z białej kapusty . Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki smalcu(...)przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku 5 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Składniki na placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz  do smaku olej do smażenia

Gosia gotuje
WALEWSKA Z SOKIEM POMARAŃCZOWYM 155

jogurty, masło, proszek mieszamy i ugniatamy ciasto (pamiętajcie posypać lekko mąką stolnice aby nie przywarło).Dzielimy na 2 części, rozwałkujemy na placki wielkości formy do pieczenia. 3. Powstałe placki wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia-nawijamy ciasto na wałek i przekładamy delikatnie (dla mniej wprawionych proponuje ułożyć papier na stolnicę, posypać mąką i bezpośrednio na nim rozwałkować(...)włożyć aby do blachy). 3. Na oba spody nakładamy warstwę powideł. Ubijamy białka ze słodzikiem, dzielimy na pół i nakładamy na powidła. Możecie dodatkowo jeden placek posypać dodatkami lub nie. 4.Oba placki pieczemy 20 min 180 stopni. Gdy ostygnął, na placek (ten bez dodatków) nakładamy budyń i przykrywamy go drugim. 4. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą

Zdrowie i pysznie na talerzu
PODPŁOMYKI ZE ŚWIEŻĄ SALSĄ POMIDOROWĄ Z DODATKIEM MIĘTY 165

naczyniu, zagnieść i odstawić na pół godziny do odpoczęcia. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na omączonym blacie lub rozklepać dłonią na pożądaną wielkość. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni , placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do wypieków. SALSA POMIDOROWA 1 duży mięsisty pomidor mała cienka cukinia pół czerwonej cebuli ząbek czosnku sól, pieprz do smaku łyżka oliwy DODATKOWO garść(...)ułożyć odstane dodatki. Wsunąć do nagrzanego pieca i zapiekać 10 minut. Jeśli ktoś nie trawi ciepłych pomidorów może podpłomyk upiec sam a dodatki w postaci zimnej położyć na gorące placki! Upieczone placki posypać świeżą miętą. Smacznego! Razem ze mną piekły: Gosia z Amku-Amku Nina z Gotuj-Sam Danusia z kocurkowerozmyslaniawkuchnianielki3 Bernadetta z Prawo do gotowania z pasją

Pieguskowa Kuchnia