tego ile ziemniaków nam zostało. Ciasto powinno być gładkie (ale nic się nie stanie jeśli będzie trochę grudek z ziemniaków) i dające się łatwo rozwałkować na bardzo cienki placek. Składniki: ugotowane i rozgniecione ziemniaki mleko lub 1 jajko (zamiennie, wedle uznania) mąka sól Ziemniaki przełożyć do miski. Do rozgniecionych ziemniaków dodać całe jajko (lub mleko). Wymieszać Dokładać mąkę małymi(...)placek (placuszki podczas smażenia "spuchną") Szklanką wykrawać placki Wlać olej na patelnię i smażyć placuszki w głębokim tłuszczu, na małym ogniu. Po przekręceniu placków na druga stronę - posolić. Po usmażeniu przełożyć placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć z tłuszczu Placuszki są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo fajne do piwa. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comusłyszeniu nazwy pierwsze co przychodzi na myśl to zegarek, jednak nazwa powstała od " roll of eggs". Rolex to nic innego jak omlet z dodatkiem warzyw zawinięty w placek chapati. Chapati oryginalnie pochodzi z Indii jednak w Ugandzie jest równie popularne, jednak różni się tym ,że jest bardziej tłuste. W ugandzie rolexy robione są z tanich, łatwo dostępnych(...)ciasto powinno być wilgotne, ale nie mokre. dodajemy olej, cebulę i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy Smażymy na oleju, aż się zrumienią z obu stron. Upieczone placki układamy na talerzu i przekładamy wilgotną ściereczką bawełnianą, dzięki takiemu zabiegowi placki nie wyschną i nie połamią się. Omlet: 2 jajka połowa cebuli sól, pieprz papryka Drobno kroimy
noteskulinarnyfigaziemniaczane. Jak dla mnie pyszne i łatwe do zrobienia. Dodajesz tylko wodę , jajo surowe i w moim przypadku oliwki zielone i koperek suszony. Wszystkie rodzaje placków ziemniaczanych znajdziecie TUTAJ Placki ziemniaczane to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Teraz, dzięki plackom ziemniaczanym klasycznym od Babci Zosi możesz cieszyć się ich smakiem bez uciążliwego obierania i tarcia ziemniaków(...)swoją mieszankę wzbogaciłam o suszony koperek SYS I dodałam, jak Babcia Zosia radzi na opakowaniu – zielonych oliwek. Powiem Wam , że dodatek tych oliwek kompletnie zmienił smak placków i nabrały one charakteru. Jak smakuja placki ziemniaczane Babci Zosi? A jak zupa pomidorowa? Tego dowiecie się już w następnym poście. Szykuję dla Was konkurs, gdzie do wygrania będzie zestaw Dań
Z Kuchni Do KuchniUwielbiam placki na mące gryczanej. Są puszyste, sycące i pyszne :) Dzisiaj dwukolorowe placki jogurtowo-gryczane :D ~ Placki gryczane na jogurcie z dodatkiem kakaa ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej 150g jogurtu naturalnego 1 łyżka naturalnego kakaa mniej niż 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + dowolne dodatki np. orzechy, owoce, nasiona lub pestki Do mąki gryczanej dodajemy sodę oraz jogurt(...)ciasta. Całość dzielimy na dwie porcje. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i łyżeczką wykładamy porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżeczka). Placki smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe placki przekładamy na talerz i pałaszujemy
Kuchenny Skrawek NiebaPlacki z cukinii z dodatkiem fety to świetna alternatywa dla zwykłych placków , a jeszcze dodatek sosu curry to już niebo w gębie :) Poszukując pomysłu z czym podać moje placki z cukinii i fety, przepis na sos curry odkryłam u sympatycznej Ani z bloga Jedwabna SKŁADNIKI (na 5 osób) 1 duża cukinia lub 2-3 średnie 1 opakowanie(...)dodajemy jajka, mąkę, przyprawy, rozkruszamy fetę i całość mieszamy. Smażymy na oleju na złoty kolor. W miseczce mieszamy składniki na sos i schładzamy go chwilę w lodówce. Podajemy gorące placki z dodatkiem zimnego sosu curry. Robicie takie placki
ZofianaSłodkości ciąg dalszy. Ostatnio przedstawiałem moją tartę ze śliwkami. Dziś prezentuję Wam placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście. Ciasto idealne na jesienną porę. A nasze polskie soczyste i dojrzałe jabłka idealnie się do tego nadają. Smacznego :) Czas przygotowania: 80 min. Porcja dla 8 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg jabłek(...)rozwałkowujemy i wycinamy nożem paski, które układamy na musie na wzór szachownicy. Tak przygotowany placek wstawiamy do nagrzanego do 180' C piekarnika na 45 min. Po zakończonym pieczeniu placek pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 35 min. Przed podaniem posypujemy placek cukrem pudrem
kulinarnyJaserem dla mnie i Placek po cygańsku dla eM. . Co do nleśników, na pewno nie dla osób nie przyswajających laktozy, ale muszę przyznać, zę bły bardzo dobre. A placek - olbrzym, jak to ocenił eM. "jak placek" ale ok. Chyba wolimy ryby :) A jeszcze ceny - placek 14, a 2 naleśniki z serem 7. Miło, co? :) Placek
Słodkie Przyjemnościmaki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka 1 kg białego sera WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni- termoobieg ok. 15 min. każdy placek. Placki można upiec dzień wcześniej. Ser mielimy lub używamy gotowego z wiaderka. Dodajemy cukier,jajka,dobrze(...)margarynę i wciąż mieszając dodajemy partiami ser wymieszany. Gdy masa zacznie się gotować,dodajemy rozpuszczoną mąkę i energicznie mieszamy, aż masa stanie się gęsta Gotową gorącą masą przekładamy placki. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewychoć nie jestem pewna, bo to jest idealne Zapraszam na pyszną przekąskę w wersji tureckiej czyli chlebek gozleme ze szpinakiem i fetą Turecki chlebek Gozleme Składniki na 4 duże placki Ciasto: 450 g mąki pszennej /przesianej/ 18 g świeżych drożdży /u mnie 9g drożdży instant/ 1 łyżeczka cukru 125 ml ciepłej wody 160 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka soli(...) wielkości około 20×30 cm. Na połowie rozwałkowanego placka wyłożyłam 1/4 część farszu, złożyłam na pół i dobrze złączyłam brzegi. W ten sam sposób przygotowałam pozostałe placki. 4. Rozgrzałam patelnię teflonową i smażyłam każdy placek oddzielnie po 3-4 minuty z każdej strony. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach
UgotujmyTo.plwyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować część ciasta, pomagając sobie łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec 20 minut w 200 stopniach. W taki sam sposób upiec trzy placki. Krem: W pół szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać mleko z mąkami i zagotować. Przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch. Miękką(...)jabłka zmiękną. W pół szklance gorącej wody rozmieszać galaretkę i wlać do jabłek. Jabłka odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia. Warstwy ciasta: pierwszy placek, krem budyniowy, drugi placek, tężejąca masa jabłkowa, trzeci placek. Ciasto polać polewą lub przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujepołączyć z mieszanką maku. Ciasto podzielić na 4 takie same części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 26 cm i na dużej blasze wyłożonej pergaminem układać: placek - masa makowa, placek - masa, placek - masa - placek. Brzegi dobrze ścisnąć. Torcik makowy naciąć w czterech miejscach, tak by środek nie został przecięty. Każdą tą część naciąć
Niezły Młynekgram), 1 puszki czarnej fasoli (250 gram), 1 puszki białej fasoli (250 gram), 1 dojrzałego awokado, 2 limonek, 200 gram żółtego sera, 200 gram kwaśnej śmietany 18%, 8 placków tortilli, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 15 listków świeżej bazylii, 10 listków świeżej mięty, 2 łyżeczek suszonego oregano, 5 łyżek oliwy, pęczka natki kolendry, soli, czarnego(...)wszystkich czterech plackach tortilli ułożyłem warstwy żółtego sera, a na serze farsz mięsny, pozostawiając po około 1 centymetrze wolnego miejsca na odwodzie placków. Na farszu wysypałem drugą warstwę tartego żółtego sera, a całość przykryłem pozostałymi plackami tortilli. Piekarnik rozgrzałem do 150 stopni z włączonym termoobiegiem i zapiekałem w nim quesadille przez 20 minut. Po tym czasie wyjąłem gotowe
Wyprawy kulinarnePlacek po węgiersku to chrupiący placek ziemniaczany z gulaszem. Idealny pomysł na sycący i pożywny obiad. Osobiście przepadam za tym daniem i polecam wszystkim, którzy jeszcze go nie jedli. Składniki: Placki ziemniaczane: 6 dużych ziemniaków 2 duże cebule 2 jajka 3 łyżki mąki 3 ząbki czosnku sól pieprz Gulasz: 700 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki) 1 duża(...)uzyskania złotego koloru. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i dusimy do miękkości mięsa. Następnie dodajemy suszoną paprykę, masło i jeszcze chwilkę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki ziemniaczane: Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Nadmiar płynu, który wypuściły odlać. Cebulę i czosnek obrać i też zetrzeć. Dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i wszystko razem dokładnie
Oryginalny smakmąki. Z żółtek, cukru i cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 C ok. 30 minut. Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam(...)jabłuszka ładnie zmiękną i zrobi się mus. Dodajemy galaretki w proszku, mieszamy , dzielimy na 2 części. Masa orzechowa : Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka , mieszamy i lekko zagotowujemy . Przełożenie placka : Placek kruchy - 1/2 masy jabłkowej - placek kruchy - 1/2 masy jabłkowej - placek kruchy - masa orzechowa Smacznego
Słodkości i nie tylkożółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w tem. 160-170 C, ok. 35-40 minut. Placek miodowy: 30 dag mąki 15 dag margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki kwaśnej śmietany 10 dag cukru 1 jajo Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić(...)koniec dodać cukier jeśli jest potrzeba. Galaretki oddzielnie rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Ugotowane jabłka podzielić na 2 części: do pierwszej dodać czerwoną galaretkę, do drugiej - żółtą galaretę. Przełożenie placka: Placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek z czerwoną galaretką - krem budyniowy - biszkopt jasny - krem budyniowy - krem z jabłek z żółtą galaretką - krem budyniowy - placek miodowy. Źródło
Apetyczna babeczka