wiecie w naszej kuchni, dzięki mojemu Niejadkowi, rządzą różnorodne placki i placuszki, w których ja chętnie przemycam co nieco, a mój Niejadek je wcina (albo i nie..;). Tym razem zaryzykowałam i przygotowałam podpłomyki z mąki pełnoziarnistej z kremowym serowym farszem z dodatkiem delikatnego wędzonego na zimno łososia Mowi pure. To doskonała i pyszna przekąska na każdą okazję. Można(...)łososia, szczypiorek (trochę zostawiamy do dekoracji), sól, pieprz i zioła prowansalskie i delikatnie mieszamy. 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części, z każdej części formujemy płaski placek, robimy wgłębienie po środku i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek wykładamy trochę nadzienia. Tak przygotowane placki wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Na kulinarnym poligoniePrzekąska na słodko idealna na drugie śniadanie lub podwieczorek - placuszki z kakao nadziane masłem orzechowym. Do ciasta dodałam zblendowane banany, które osłodziły placuszki. Placki są proste, szybkie i bardzo sycące w smaku. Szczerze polecam. Składniki na porcje dla 2-3 osób: masa na placki 2 dojrzałe banany 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki mleka 2 płaskie(...)nadziania kilka łyżeczek masła orzechowego Składniki na ciasto zblendować ze sobą i odstawić na kilka minut. Rozgrzać patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Na wierzchu placków nałożyć 1/2 łyżeczki masła orzechowego i polać je odrobiną surowego ciasta (tak, aby masa na placki przykryła masło orzechowe). Placuszki smażyć z obu stron. Uwaga: 1 łyżka ciasta
UgotowaćPlacki z kiełbasą i pomidorami to pyszna i prosta propozycja na obiad, podwieczorek, kolację. To takie mini omleciki z kiełbasą i warzywami. Przygotujesz je z łatwo dostępnych i tanich składników. Zamiast kiełbasy można dać parówki lub szynkę. Do placków pasuje także zielony groszek, kukurydza, kosteczki cukinii, papryki lub pieczarek. Podaję je z sosem pomidorowym lub ketchupem. Smakują na zimno(...)ciepło. Jeśli lubisz możesz do ciasta dodać posiekane świeże zioła, np. natkę, koperek, szczypiorek lub udekorować je nimi na talerzu. Placki z kiełbasą i pomidorami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki + 2 łyżki 1 i 1/3 szklanki mleka 2 mniejsze jajka 1 cebula 1,5 szklanka posiekanej kiełbasy/parówek lub kilka plastrów wędliny 1 pomidor majeranek, lubczyk, ostra papryka, sól
Zasmakuj Kuchnimąką zagnieć elastyczne ale dosyć twarde ciasto. Ciasto nie powinno się lepić. Zawiń ciasto w folię i odłóż na bok na 20 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na cieniutkie placki. Przy pomocy metalowej foremki o średnicy 6 cm wytnij okrągłe placki. Nałóż nadzienie na środek placka. Posmaruj brzegi placka wodą, przykryj drugim plackiem i dociśnij. Zagotuj wodę
codojedzeniaWęgierski langosz to placek przygotowany na drożdżach. Prosty przepis, który wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Langosze podaje się zazwyczaj ze śmietaną (można dodać cukru) i tartym serem. Jeśli chcesz śmietanę możesz zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Placki drożdżowe przygotowane z mąki, mleka, utłuczonych ziemniaków i drożdży świetnie smakują także z innymi dodatkami jak np. pieczarki, szynka(...)Wyrobione ciasto odstaw na 50 minut w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką. Możesz także włożyć ciasto do lekko nagrzanego piekarnika. Piekarnik wyłącz. Z wyrośniętego ciasta odrywaj nieduże kawałki, rozpłaszczaj na placki i smaż w dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Odsączaj na papierowym ręczniku. Langosze podawaj ze śmietaną i tartym serem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnizapewne wiecie placki można przygotować na wiele sposobów i z przeróżnymi dodatkami. Dziś mam dla Was propozycję placków z rabarbarem w środku. Pyszne, puszyste, lekko kwaśne. Gotowe w kilka chwil, nie potrzeba nawet wyciągać miksera. My wręcz uwielbiamy placki na śniadanie lub podwieczorek a Wy? Składniki na około 16 placków: * 1 szklanka mąki pszennej * 2 łyżki cukru * szczypta(...)mleko, wymieszać trzepaczką lub mikserem. Na końcu oczyszczony i pokrojony w plasterki rabarbar, wymieszać delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzać olej (niewiele). Łyżką nakładać na patelnię porcje ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio rozgrzanym palniku grzewczym
Zrób to smaczniePOSYPANIA PLACKÓW. ( MOŻNA OMINĄĆ) 150 ML MLEKA 125 G MAKI PSZENNEJ 1 ŁYŻECZKA SODY OLEJ DO SMAŻENIA SOL PIEPRZ KAJEŃSKI LUB CZARNY OPCJONALNIE POKROJONY W KOSTKĘ I USMAŻONY BOCZEK ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: BÓB WYŁUSKAĆ I UGOTOWAĆ W OSOLONEJ WODZIE PRZEZ 3 MINUTY. UGOTOWANY OBRAĆ ZE SKÓREK. Z MĄKI, JAJKA I MLEKA ZAROBIĆ CIASTO NA PLACKI DODAĆ(...)SODĘ I SZCZYPTĘ SOLI. DO GOTOWEGO CIASTA DODAĆ POSIEKANY SZCZYPIOR , SKÓRKĘ Z CYTRYNY I BÓB. DOPRAWIĆ PIEPRZEM. PLACKI USMAŻYĆ NA GORĄCYM OLEJU. GOTOWE PODAWAĆ Z KWAŚNĄ ŚMIETANĄ. DOPRAWIONĄ SOLĄ PIEPRZEM I DROBNO POKROJONĄ MIĘTĄ, PLACKI MOŻNA POSYPAĆ POSIEKANYM SZCZYPIOREM I USMAŻONYM BOCZKIEM. SMACZNEGO
Pani M - kuchnia smakowitaPlacki z warzyw należą do moich ulubionych dań obiadowych, szczególnie jeśli w ich składzie znajduje się cukinia. To warzywo, które jest bardzo uniwersalne. Można z niego przygotowywać placki podobne do ziemniaczanych, kotlety à la schabowy i różne pieczenie, czyli tzw. pasztety wegetariańskie. Świetnie zagęszcza różne sosy, więc sprawdza się np. w przygotowaniu domowego keczupu (link do wersji zdrowej(...)domowników nie chciał tego jeść, więc nigdy więcej nie marnowałam cukinii w ten sposób. Ale znam miłośników takiego wykorzystania 😊 Dziś przyszła kolej na połączenie cukinii z marchewką w wytrawnych plackach 😋. Zapraszam 😊 Składniki : średnia cukinia marchew (wielkości ok. połowy cukinii) jajko 2 łyżki mąki pół łyżeczki mielonej kozieradki płaska łyżeczka suszonego majeranku pół łyżeczki pieprz ziołowy sól olej do smażenia
Weekendy w domu i ogrodziebabcia i ja z sentymentem wracam do tych przepisów, ponieważ moim domownikom też one smakują. Dzisiaj przygotowałam placuszki twarogowe z truskawkami, ponieważ mam te owoce z własnego ogrodu. Moje placki przygotowałam na obiad, ale świetnie sprawdzą się też na podwieczorek czy śniadanie. Takie twarogowe placuszki z truskawkami są puszyste i smaczne, a zarazem proste w przygotowaniu. Najlepiej smakują posypane(...)ciasta formując okrągłe placki (łyżkę najlepiej uprzednio namoczyć w zimnej wodzie, aby było nam łatwiej nakładać ciasto na patelnię). Na każdym placku położyć i delikatnie wcisnąć w ciasto pokrojone na mniejsze części osuszonych truskawek. Jeżeli placki zrumienią się od spodu to przewrócić je na drugą stronę. Usmażone placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć
Danka Pichciszpinakowe to doskonały pomysł na śniadanie, podwieczorek lub jako lunch box do szkoły czy do pracy. Głównym składnikiem placków jest szpinak bogaty w żelazo, magnez, potas i beta- karoten. Warto włączyć szpinak do swojej diety a takie zielone placki to idealny sposób na przemycenie szpinaku dzieciom. Składniki: * 150 g świeżego szpinaku * 1 jajko * 200 g mąki pszennej(...)umieścić w misce. Całość wymieszać dokładnie przy pomocy blendera. Dodać pozostałe składniki, wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Patelnię lekko posmarować olejem, rozgrzać. Łyżką wylewać porcje ciasta na patelnię, smażyć placki z obi stron na rumiany kolor. Zapraszam Was na mój kanał na YouTube , gdzie możecie zobaczyć wykonanie placków --> kliknij tutaj Zapraszam Was również do obserwowania mojego
Zrób to smacznieWarto poeksperymentować z innymi składnikami! Świetnymi zastępnikami mięsa w tym przypadku będą… marchewka oraz słonecznik i dynia w ziarnach! Jakie wybrać placki? Ja przygotowałem te bezmięsne tacos w plackach gorditas z prozaicznej przyczyny… Nie dość, że tylko takie były w sklepie, to w dodatku było przyjemne dla oka i portfela (promo). Tak więc trzeba było stestować temat. Możesz(...)również kupić kukurydziane, sztywne placki lub zrobić samodzielnie małe podpłomyki . Będzie petarda. Po nabyciu drogą kupna placków do tacos, trzeba było zastanowić się nad tym, z czego je zrobić. Co zalega w lodówce i szafkach? Padło na podstawowe 3 składniki, które wcześniej wymieniłem. Nie miałem na nie weny ani ochoty, żeby jeść tak o, same. Na szczęście w tacos
Blendmanpysznego placka. Placek jest bardzo aromatyczny, idealny na ciepłe dni i znika szybko. Przepis pochodzi z książki "Wieczory w Umbrii" Marleny de Blasi. Wielbicielom oliwek placek przypadnie do gustu. Placek z Umbrii. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedrugie śniadanie polecają się bezglutenowe placki gryczane nadziane borówkami. Placuszki są łatwe i szybkie do przygotowania. W swoim składzie nie zawierają jajek, mleka ani masła. Najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu. Przepis na 12 sztuk: 100 g kaszy gryczanej białej, tj. niepalonej 1 duży, dojrzały banan borówki Dzień przed przygotowaniem placków, surową kaszę zalać zimną wodą(...)kielicha blendera przełożyć kaszę i obranego banana. Zmiksować na gładką masę. Rozgrzać suchą patelnię. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 niepełna łyżka = 1 placek) . Do placków włożyć kilka borówek. Gdy placki przypieką się od spodu, a z wierzchu pojawią się bąbelki to obrócić je na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. Smażenie placków
Ugotowaćzakładki „Kuchnie świata” na blogu. Tam znajdziecie oryginalny przepis. Jednak dzisiaj trochę uproszczona, ekspresowa wersja. Zamiast chapati użyłam placków tortilla. Dzięki temu mamy bardzo szybkie, pyszne i sycące śniadanie. Składniki na 4 porcje: 4 małe pszenne placki tortilla 8 jajek 2 nieduże pomidory malinowe 1 mała czerwona cebula 1 papryka czerwona słodka szpiczasta Suszona cebulka garść(...)tortilla lekko podsmażamy na suchej patelni. Na drugiej patelni smażymy na maśle omlet z dwóch jajek dodając wcześniej łyżkę suszonej cebulki oraz sól i pieprz. Na podsmażony placek przekładamy omlet dodajemy trochę kapusty, 2 łyżeczki pokrojonych pomidorów, 2 cząstki awokado, paprykę, czerwoną cebulkę. Na koniec wszystko przyprawiamy solą i pieprzem i zawijamy w rulon najdokładniej jak się
noteskulinarnyfigaporcji dżemu z owoców leśnych z truskawkami. Następnie wykładamy masę bezową, na wierzch posypać startym kakaowym ciastem. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180-200 stopni C. Drugi placek (wierzch ciasta) - spód tortownicy o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Do tak przygotowanej tortownicy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach pozostałą połowę(...)rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dokładnie wymieszać. Przełożenie: Na tacę wyłożyć pierwszy placek ciasta i wyłożyć na niego całą masę budyniową waniliową, wyrównać wierzch i przykryć drugim plackiem. Na koniec wyłożyć drugi placek ciasta. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać
Ciastka - domowe słodkości