placki z maślanką - 283 przepisów (strona:10/19)

Placki z jabłkami czy jabłka w cieście 127

wyborze decyduje zazwyczaj poziom naszego wygłodzenia, więc wczoraj padło na placki z jabłkami. Chciałabym podzielić się z Wami tym przepisem, bo to moim zdaniem najszybsza i bardzo smaczna wersja tego jabłkowego smakołyku. Składniki - proporcje dla 3 osób 200 g mąki pszennej 200 ml mleka lub maślanki lub kefiru 2 jajka (osobno białka i żółtka) 5-6 średniej wielkości jabłek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bananowe racuchy na maślance 447

dużej miski wsypać mąkę. Dodać jajko, wyrośnięte drożdże oraz pozostałą maślankę. Składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozgniecione banany i jeszcze raz wymieszać. Gotowe ciasto dostawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto już urośnie rozgrzać patelnię z odrobina oleju. Łyżką nakładać porcje ciasta i formować placki. Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyc na papierowym ręczniku

Monia miesza i gotuje
PANCAKES Z TRUSKAWKOWYM MUSEM 140

W UK bardzo popularne i lubiane chyba przez wszystkich. Pancakes.  To taka trochę krzyżówka naszych rodzimych naleśników z placuszkami na sodzie, maślance czy proszku do

Walijskie Pichcenie
Placuszki kukurydziane 114

bezglutenowych nie należą. Muszę przyznać, że uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, na słodko w szczególności, więc nieobiektywnie mogę stwierdzić, że są pyszne :) Smacznego! Składniki: 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 310 ml maślanki lub kefiru 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru

psgotujemy
Boxty - irlandzkie placki ziemniaczane. 138

wracając do dania, to było bardzo dobre. Same placki są subtelniejsze w smaku od naszych ziemniaczanych. Przepisów znalazłam mnóstwo i to przeróżnych. A to z dodatkiem sody, innym razem z proszkiem do pieczenia albo w ogóle bez tych dodatków. Z jajkiem i bez. Z mlekiem albo z maślanką. Swój wybór opiszę poniżej. Podawałam z genialną  wołowiną  Maćka

zadanie-gotowanie
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 221

nutą kokosu pod chrupiącą kruszonką Tarta ze śliwkami i cynamonem Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Szilváslepény Ucierane ciasto kokosowe. Ze śliwkami. Bezglutenowy placek śliwkowy z czekoladą Bezglutenowy placek śliwkowo - orzechowy Knedle ze śliwkami Kruche ciasto ze śliwkami bezą i kruszonką Czeko – powidła, czyli śliwki z czekoladą w słoiczku Mini drożdżówki z śliwkami Zakręcone ciasto drożdżowe z makiem(...)owsianą kruszonką Ciastka francuskie ze śliwkami Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami - bez zakalca! Bezglutenowe ciasto ze śliwkami Drożdżowy ślimak z makiem i śliwkami Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami (na maślance) Pyszne kruche ciasto ze śliwkami Ciasto śliwkowo-budyniowe Jesienne muffinki śliwkowo-makowe Śliwki nadziewane orzechami i zapiekane w koglu- moglu Cynamonowe ciasto ucierane ze śliwkami Cynamonowa Rolada ze Śliwkami Ciasto czekoladowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Pancake 117

szklanki mąki 1 jajko 1 i 1/4 szklanki maślanki 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy szczypta soli Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania masy o konsystencji śmietany. Na patelni (bez oleju, najlepsza jest patelnia naleśnikowa) rozlewamy łyżką placek, lekko go rozsmarowujemy. Smażymy z obydwu stron na średnim

MojaQchnia.pl
Zielone pancakes ze świeżym szpinakiem 119

łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Pokrojony szpinak, jajko, maślankę i olej przekładamy do blendera i rozdrabniamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy sól, cukier i masę szpinakową. Całość mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Patelnię smarujemy pędzelkiem z olejem. Wykładamy około 1,5 łyżki ciasta na placek. Smażymy do lekkiego zbrązowienia

Ewusiowe Smaki
Gryczane placki na maślance 222

kropli amaretto. Przygotowanie: W misce roztrzepujemy jajko z maślanką. Dodajemy sodę, cukier i stopniowo dosypujemy mąki. Na koniec dodajemy kilka kropli amaretto. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wylewamy ciasto, tak by powstały małe placuszki. Smażymy z obu stron. Placki podałam na porcelanie Bogucice

Aga w kuchni
Serowe krakersy z pieprzem 181

sklejone bryłki piasku. Następnie dodać 3/4 szklanki maślanki i dalej razem miksować, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie zagniecione. Powstałe ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut. Po tym czasie, ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około  3 - 5 mm. Następnie, radełkiem

Gospodyni Miejska
Pancakes 187

Pancakes, czyli naleśniki w amerykańskim stylu. Banalne do przygotowania, składniki na około 10 placuszków. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki maślanki 1

Gotuj z Rumcajsem
Drożdżówki odrywane z borówkami 157

poruszania się drożdży. Do zaczynu przesiać mąkę dodać maślankę, resztę cukru, jajko, esencję waniliową , olej, sól i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta uformować wałek podzielić na 12 części. Z każdej części uformować rękami placek, nałożyć na środek po łyżce borówki amerykańskiej, dokładnie

Ala piecze i gotuje
Omlet otrębowy z jabłkiem. 106

plastry. Do miski wbijamy jajka, dodajemy maślankę, sól, cynamon i cukier i lekko je ubijamy. Tego cukru dajemy według uznania, ja dałam łyżeczkę, a później dosłodziłam pudrem. Następnie dodajemy  otręby i na koniec sodę.  Mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli mamy dobrą, można smażyć bez tłuszczu. Na wierzchu placka układamy jabłka i lekko je wciskamy

Dieta moja pasja
Drożdżówki z jabłkiem 156

resztą cukru. Dodać drożdże, żółtka i partiami maślankę zarabiając ciasto. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto, może delikatnie kleić się do dłoni. Pozostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z wyrośniętego cista odrywać kawałki i formować z nich placki rozciągając je na dłoni. Zaokraglić dłoń tworząc

Czerwony Gupik
Placuszki na bazie mąki z amarantusa i maślanki 103

puder do posypania WYKONANIE: W misce zmiksuj maślankę, jajka i masło, a następnie dodaj przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, sól i cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Czynność tę można wykonać ręcznie, po prostu przy pomocy rózgi. Placuszki smażymy parę minut na rozgrzanej patelni – najlepiej ceramicznej (bez dodatku tłuszczu). Gotowe placki posyp cukrem pudrem i dodaj ulubione dodatki

Calzonella.com