Chlebek pita (z greckiego pita- to placek), to popularny wypiek w krajach Bliskiego Wschodu. To ciasto z mąki, drożdży i wody, do którego możemy zapakować dowolne dodatki. Możemy wypełnić wnętrze farszem warzywnym, mięsnym, z dowolnymi sosami i dodatkami. Podczas pieczenia ciasto napusza się i mocno rośnie, to m.in dzięki wysokiej temperaturze. Ja wykorzystałam płytę szamotową, którą nagrzałam już(...)cienki placek, o śr. ok.15cm. Czym cieńszy placek, tym delikatniejsze ścianki pity. Grubsze ciasto, to grubsze ścianki gotowego produktu. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrastania. W tym czasie już grzejemy piekarnik z blachą, szamotem lub kamieniem do pizzy. Moje wyrastały ok. 20 minut (czas mnie naglił...) Ostrożnie przenosimy kawałki papieru z ciastem do piekarnika i pieczemy
Smaczne ZdroweMiałam dziś ochotę na danie z syropem klonowym . Dowiedziałam się bowiem ostatnio, iż syrop klonowy jest bardzo zdrowy . Bogaty jest w sole mineralne takie jak wapń
Moja DelicjaTortilla to jeden z moich ulubionych placków. Znakomity czyściciel lodówki. Tym razem podstawą był jarmuż, który sprawdził się bardzo dobrze. Placek sycący, smaczny i ciepły i zimny, podany w temperaturze pokojowej. Dobrym, zaostrzającym, dodatkiem był jogurt grecki wymieszany z harissą. składniki 200 g jarmużu 200 g ziemniaków 60 g wędlin (szynka, boczek) 1 cebula 5 jajek(...)Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wstawić patelnię do środka bez przykrywania. Piec przez ok 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy masa się ścięła. Wyjąć patelnię z piekarnika, przyłożyć do patelni drewnianą deskę lub talerz i odwrócić patelnię dnem do góry, tak aby placek znalazł się na talerzu. Pokroić na kawałki i podawać
Stare Garysmażyć na patelni bez tłuszczu. Po 1-2 minuty z każdej strony . Farsz 1 sałata lodowa 2 pomidory 1 filet pieczony 1 cebula sól, pieprz do smaku Wykonanie sałate wymyć i porwać na cząstki. Pomidory pokroić w półkrąrzki, cebulę w piórka , filet w paski . Doprawić solą i pieprzem . Dobrze wymieszać . Placek posmarować sosem chrzanowym. Następnie położyć
Eli Gotowaniekruchym cieście i cały pokryty cienką pierzynką z kokosowej bezy. Wyszło wybornie. Wszystkie smaki zrównoważyły się i powstał całkiem ciekawy placek. Składniki: kruche ciasto: 350 g mąki 100 g cukru 1 jajko 2 żółtka 125 g margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa owocowa: 6 małych gruszek 2 szklanki aronii sok z jednej cytryny(...)Zagotować. Masę przełożyć na podpieczony spód. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując, aż powstanie szklista piana. Następnie wsypać wiórki i delikatnie wymieszać. Bezę wyłożyć na owoce. Piec 30-40 minut w 170 stopniach. Smacznego
na moim stole...www.kuchniadoroty.pl/ Sernik z serków homogenizowanych BLOG: http://zjemto.blox.pl/ Szybki placek na maślance BLOG: https://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/ Kokosowe ciasto z jagodami BLOG: http://ilovebake.pl/ Ciasto weselne BLOG: http://smerfetka79.blogspot.com/ Agrestowa chmurka BLOG: http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/ Drożdżówki z czerwoną porzeczką i masą serową BLOG: http://kulinarnepomylki.blogspot.com/ Tarta bez pieczenia z kremem i owocami BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Kruche ciasto z pianką
Kuchnia Bazyliicałego serca, u nas zajadała się nimi cała rodzina. Gryczane placki z truskawkami 400 ml mąki gryczanej 50 ml jogurtu 200 ml mleka szczypta soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka łyżka masła 20 g cukru waniliowego kilkanaście truskawek, bez szypułek i pokrojonych w plasterki Jogurt, mleko, masło i jajka roztrzepujemy trzepaczką. Wsypujemy do miski mąkę
Dzieje kuchennej Wiewiórytemperaturze przez 2 minuty. Dodaj ocet i smaż jeszcze przez 5 minut. Rozwałkowane placki posyp utartą mozzarella. Następnie ułóż dynię i posyp pokruszonym owczym serem. Na końcu rozprowadź grzyby. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu według piekarnika) i piecz przez 10 minut na samym dnie. Upieczoną pizzę z grzybami posyp tymiankiem i żurawiną
codojedzeniazaprzeczenia. Placek jest bardzo puszysty, wilgotny i z wierzchu oblepiony kokosową bezą. Składniki: ciasto: szklanka maślanki (ja użyłam truskawkowej, stąd troszkę ciemniejszy kolor placka) pół szklanki oleju 2,5 szklanki przesianej mąki 2 jajka 3 żółtka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego bezowa pierzynka: 3 białka pół szklanki cukru 100 g wiórków
na moim stole...maślankę, jajka i masło, a następnie dodaj przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, sól i cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Czynność tę można wykonać ręcznie, po prostu przy pomocy rózgi. Placuszki smażymy parę minut na rozgrzanej patelni – najlepiej ceramicznej (bez dodatku tłuszczu). Gotowe placki posyp cukrem pudrem i dodaj ulubione dodatki
Calzonella.comsię ukryć, że pan Małecki wie co dobre. PLACEK ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ (z "Cukierni Lidla") Na ciasto 200g miękkiego masła 20g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 żółtek 420g mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do owoców 800g śliwek (waga już bez pestek)* 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru 1 laska wanilii
les mirabellesMąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, siekamy z masłem. Dodajemy jaja cukier, sól i zagniatamy ciasto. Do każdego dżemu dodajemy po łyżce bułki tartej i łyżce skórki, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Każde rozwałkowujemy na wielkość takiego takiego samego prostokąta, co blacha. formę wykładamy pergaminem, następnie kładziemy jeden placek, lekko wykładamy(...)boki. następnie naprzemiennie kładziemy po łyżce masy jabłkowej i śliwkowej. wyrównujemy łyżką. przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy. Widelcem robimy dziurki na cieście. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 40 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. U mnie smakuje takie proste bez dodatków. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad
W kuchennym oknie EwyZapewne nieraz jedliście wszelkiego rodzaju placki, placuszki czy też naleśniki. A czy kiedykolwiek próbowaliście je upiec zamiast smażyć? Zajmie to może nieco więcej czasu, ale
peanutbuttermonsterblaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na tą część ciasta równomiernie rozłożyć całą polewę orzechowo – miodową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu pierwszej części poczekać aż się trochę wystudzi i delikatnie wyjąć z blachy. Tak samo upiec kolejno drugi i trzeci placek (bez polewy) w tej samej
Na słodko lub wytrawniejajo. Całość dobrze wyrabiamy. Rozgrzewamy gofrownicę układamy na niej kawałki papieru do pieczenia ( bez tego nie będzie szans wyjęcia gotowego gofra ) układamy porcję masy fasolowej, przykrywamy papierem i zamykamy gofrownicę. Pieczemy ok 10 -15 min. Muszą być delikatnie zezłocone. Można również takie placki upiec w piekarniku. Sakiewki z goframi podajemy na przygotowanym sosie i sałatą z truskawkami
Malinowe Pocałunki