ciastka są wyborne! Charakteryzują się tym, że podczas pieczenia rozlewają się na boki. Pamiętajcie więc, by kładąc ciastka na blaszkę zachować duże odległości między nimi. Lepiej upiec ciasteczka w 2-3 turach niż wyjąć jeden wielki czekoladowy placek :D Polecam każdemu, kto bez czekolady nie wyobraża sobie życia! Składniki: (na ok. 30 sztuk(...)Masę schłodzić 15 minut w lodówce, by stwardniała. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Za pomocą łyżeczki kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe porcje masy (1 łyżeczka masy= 1 ciasteczko). Ważne, by zachować spore odległości pomiędzy ciastkami- podczas pieczenia rozleją się na boki! Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku
Nastoletnie Wypiekanieśniadanie? Bo przecież placki nie muszą być tylko na słodko. Do tego obowiązkowo keczup, bo bez niego ani rusz. :P Ciężkie 1,5 tygodnia przede mną, oj ciężkie... Przepis: 45g przesianej mąki 100g ricotty 60-70ml mleka duża garść posiekanych liści szpinaku jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pieprz,sól, czosnek, skórka starta(...)wędzonego łososia Białko ubijam na sztywną pianę. Resztę składników(oprócz łososia) ze sobą miksuję i delikatnie dodaję białko i łososia. Smażę na rozgrzanej patelni* *radzę nie robić grubych placków, bo mogą wam się nie dosmażyć w środku
More food, love and dreamsłyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy, wylewamy na dużą blaszkę i pieczemy ok. 20-25 min. w 170 C . Tak samo postępujemy z biszkoptem ciemnym, z tym że dodajemy 2 łyżki ciemnego kakao i tyleż samo mniej(...)drugiej połowy dodajemy stopniowo sok z buraka (jest bez smaku i aromatu także nie wpłynie na smak kremu). Biszkopty kroimy wzdłuż na dwa równe placki, potem przekrawamy na pół, czyli ostatecznie mamy 8 małych placków. Wszystkie placki skrapiamy Potrzebujemy dużą tece (sporo większą od blaszki w której piekliśmy biszkopty) na niej układamy dwa ciemne biszkopty w odległości
Jadło i czytadłozrobić z truskawek, nasz truskawkowe love! Ciasta, ciasteczka, placki, serniki pieczone: – Babeczki biszkoptowe z truskawkami – Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką – Prosty placek z owocami na jogurcie – Ciasto z truskawkami na kefirze(...)beza Pavlova z truskawkami – Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym – biszkopt z owocami – Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? – Ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami – Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką – Galette z serem i truskawkami – Sernik z truskawkami i czekoladą Ciasta, desery bez pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką Dziś zapraszam na wiosenny klasyk - kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką na dużą blachę. Jest bardzo proste w przygotowaniu, to pyszny sezonowy wypiek. Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką możecie przygotować z warstwą bezy lub bez niej, jeśli za nią nie przepadacie. Gdy zrezygnujecie z bezy, warto będzie zwiększyć ilość(...)przygotować warstwę bezy i rabarbaru. Ciasto do naszego kruchego placka z rabarbarem świetnie znosi mrożenie. Możecie zagnieść je w dowolnym momencie, zamrozić i wykorzystać do ciasta rabarbarowego z bezą lub do szarlotki. Kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką to bardzo dobre , nieskomplikowane, lubiane ciasto. Pasuje do kawy i herbaty. Smacznego:) Jeśli lubicie kruche ciasta z bezą, polecam moją
Lekcje w kuchniwałkowaniem i pieczeniem * Ser ricotta przekładamy do miski. Gruyère lub Emmentaler ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy do ricotty. Wsypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki, sól, tłuczony lub grubo zmielony pieprz. Dodajemy skórkę otartą z cytryny. W osobnej miseczce rozkłócamy jajko – 2/3 jajka wlewamy do mieszanki serów z dodatkami, pozostałe jajko zostawiamy do posmarowania ciasta przed pieczeniem. Cebulę obieramy(...)Piekarnik rozgrzewamy do 200 ⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Na środkowym poziomie piekarnika zostawiamy blachę żeby się równomiernie nagrzała. Wyjmujemy z lodówki domowe ciasto francuskie. Wałkujemy je mniej więcej w owal, na placek o wysokości 3mm i o średnicy ok. 32-35cm. Przekładamy ciasto na papier do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy nadzienie i równomiernie
Karo in the KitchenMój ulubiony, wyjątkowy przepis na ciasto miodowe. Pieczone w formie trzech lub czterech placków, w tortownicy, przekładanych powidłami lub masą kajmakową. Smak ciasta jest wyśmienity, można po prostu je upiec w blaszce i nie udoskonalać niczym, ewentualnie wyłożyć na wierzch orzechy. Zdjęcia które dołączam, pochodzą ze starej kroniki, sprzed siedmiu lat. Nowszych nie posiadam niestety. Jak tylko wrócę do tego(...)wypieku, uaktualnię fotodokumentację. Ciasto wyrabia się bezproblemowo i bez użycia miksera. Jest bardzo elastyczne, łatwo wylepia się nim formę. Czas pieczenia jest błyskawiczny, wystarczy 10 min na każdy z blatów tortowych. Ciasto może stanowić zastępstwo piernika staropolskiego na świątecznym stole, ale oczywiście sprawdzi się w każdych okolicznościach, głównie tych okresu jesienno - adwentowo - świątecznego. Wiec to chyba dobry moment
Kronika Piekarnikabez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Placek ten upiekłam na blaszce o wymiarach : 36 x 20 cm Przepis na ten placek kieruję dla wszystkich osób , które boją się piec placek drożdżowy. Ten placek(...)nawet w smaku lepszy niż drożdżowy i dłużej jest świeży. Aromat , który unosi się w mieszkaniu po upieczeniu tego placka, skusi nawet osoby nie przepadające za „słodkim ” . Przekonajcie się sami ! Jako owoc do nadziewania tego placka polecam wiśnie wydrylowane (najlepsze!!! ) , można inne Drobne owoce , ale wiśnie stwierdzone przez rodzinę najlepsze. !!! Małe i przy kwaskowe, dodają pikanterii
Pysznosci Babci BasiCiasto bardzo łatwe do upieczenia i patrząc na to ciasto ma się wrażenie, że wymaga bardzo dużo pracy. Otóż, nie. Pieczemy jeden placek i gotujemy masę serową. Efekt wizualny bardzo fajny, a i w smaku rewelacja. Cztery smaki w jednym cieście. Każde z nich może być osobnym ciastem. Każdy kawałek ma inne kolory co zachęca do zjedzenia kolejnych(...)wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wykładać ciasto naprzemiennie obok siebie. Piec w 180 stopniach C około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić, a następnie przekroić na dwie części. Masa serowa 800 g zmielonego sera 1 szklanka cukru 250 g masła 4 żółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki mleka W garnku z grubym dnem rozpuścić masło
O kuchni z uczuciemśrednia cukinia 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki oliwa sól, pieprz 1/2 porcji ciasta do pizzy z mąką pełnoziarnistą i ziarnami 1/2 porcji klasycznego sosu pomidorowego lub sosu do pizzy bez gotowania (robiłam na pomidorach z puszki) 6 łyżek domowego serka labneh (lub 12 kulek labneh z oliwy) - można zamienić na ser feta lub ser kozi kilka listków świeżej bazylii(...)kamieniem do pizzy) nagrzej do 230 stopni C. Ciasto do pizzy rozpłaszcz dłońmi, następnie rozciągnij na placek o pożądanej wielkości i grubości. Na pizzy rozsmaruj sos pomidorowy, przełóż ją na blachę (na papierze do pieczenia) lub kamień i piecz przez 7 min. Upieczoną pizzę obłóż grillowanymi warzywami. Na wierzchu ułóż kuleczki z serka labneh (lub inny
Chilli Czosnek i OliwaProwansji ten bezglutenowy i wegański placek z cieciorkowej mąki nazywany jest socca, a w sąsiedniej włoskiej Ligurii - farinata. Tradycyjnie piecze się go na miedzianych dyskach w piecach opalanych drewnem. W Nicei sprzedawany jest na mieście jako klasyczna przekąska uliczna - najczęściej bez żadnych dodatków. Moja wersja jest nieco wzbogacona, ale wciąż bardzo prowansalska - charakterystyczny i niecodzienny smak tego dania(...)wydaje się niemal przenosić w te piękne rejony... Przygotowując soccę w domu, bez pieca i miedzi, należy pamiętać o użyciu grubej patelni przystosowanej do piekarnika i porządnym jej rozgrzaniu - nie można pozwolić by ciasto przywarło, bo zeskrobywać będzie trudno. ;) Składniki: 1 szklanka mąki z cieciorki 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu
zadanie-gotowanieCzekoladowe ciasto z bezą na na niedzielę! Upiekłam czekoladowe ciasto z bezą i owocami. Jest proste ciasto, czekoladowy placek pokryty chrupiącą bezą. Kroję placek na pół, smaruję bitą śmietaną i posypuję owocami, przykrywam drugą połową i ciasto gotowe! Prawda, że to proste ciasto na niedzielę ? Mam sentyment do ciast przełożonych bitą śmietaną, za którą po prostu przepadam. Pamiętacie(...)raczę, tyle tylko, że galaretkę zamieniam na naturalną galaretkę lub po prostu świeże owoce. Czekoladowy placek, chrupiąca beza , bita śmietana i owoce to dla mnie deser marzenie. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do smaku. Żeby było śmieszniej to to ciasto nazywa się Pinokio. Piekę ciasto Pinokio również w wersji białej, a więc bez kakao. Jeśli już próbowaliście Pinokio
codojedzeniałyżkę śmietany i cukier. 5. Ciasto dzielimy na 2 kawałki i wałkujemy na cienkie placki. Odstawiamy na 10 minut aby się napuszyło lekko. Następnie smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem. Pieczemy w 200-190 stopniach przez 15-20 minut bez termoobiegu (musimy pilnować bo każdy piekarnik jest inny) Pizze podaje z sosem czosnkowym i/lub ketchupem
Gotowanie...to proste !Ciasto wyrabiamy dokładnie ok. 5 minut i gotowe. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Na posypanej maką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. I zaczynamy zabawę w wykrawanie pierniczków :). Wykrojone pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2- 3 cm ponieważ pierniczki urosną podczas pieczenia. Pieczemy
I LOVE LIFE