placki bez pieczenia - 3418 przepisów (strona:29/228)

Pasta z ciecierzycy do pieczywa 103

soczewicy . Ja czasami gotowaną cieciorkę jem prosto z puszki. Można zrobić z wody z gotowania cieciorki bezę. Z nasion ciecierzycy wyrabia się także mąkę, którą wykorzystuje się do wypieku placków, miałam okazję zapoznać się z tym produktem na warsztatach kulinarnych, gdzie piekliśmy różne pieczywa. Składniki na pikantną pastę z ciecierzycy, pasta z cieciorki: 1 puszka cieciorki ja przeważnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placuszki z mascarpone 380

pszennej 0,5 szklanki mleka 2 jaja 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na placki przekładamy do miski i łączymy ze sobą za pomocą miksera, lub blendera ręcznego, do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Na suchą ( bez tłuszczu ) i rozgrzaną patelnię, nakładamy małe porcje ciasta i smażymy na małym ogniu, by placki

NiePieprz.pl
Placuszki białkowo-tłuszczowe 229

mnie koncentrat o smaku śmietankowym) 25g mąki kokosowej BIO 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jajka miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę dodajemy pozostałe składniki, miksujemy smażymy an rozgrzanej teflonowej patelni gotowe placki zjadłam z dżemem porzeczkowym bez cukru i masłem orzechowym :) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami 116

Pyszny, sycący i aromatyczny gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami świetnie nadaje się do placków ziemniaczanych, pieczonych ziemniaków i innych ulubionych dodatków :) Składniki na gulasz: –

Kuchenne Wariacje
Pani Walewska 422

mąkę ziemniaczaną. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć na spód, posmarować ciasto cienko dżemem. Na dżem wyłożyć delikatnie połowę bezy, a wierzch bezy posypać dodatkami (u nas rodzynki, pestki słonecznika i pokrojone suszone morele). Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. W taki sam sposób upiec drugi placek i je wystudzić. Przygotować masę: jedną szklankę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Wegański PLACEK PO WĘGIERSKU 133

Najlepsze jedzenie na takie dni to wszelkie gulasze, ciepłe kasze, pieczone warzywa, no i gorące placki ziemniaczane :)  Od czasu do czasu chce mi się takie placki trochę podrasować i wtedy mamy placek po węgiersku, oczywiście w wersji vegan. Podstawowy przepis na placki bez jajek znajdziecie  tutaj . Żeby duży placek nie łamał się

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pizza z rukolą, szynką parmeńską i krewetkami 134

resztę wody z mlekiem Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem,kładziemy mozzarellę i resztę dodatków (bez rukoli i bez krewetek – te składniki dodajemy już po upieczeniu pizzy).  Piec z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gdy pizza się upiecze dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Placki z serem ricotta bez jajek 161

śniadanie lub kolację. Dzisiaj mam dla Was placki z serka ricotta bez jajek. Są bardzo mięciutkie pulchne i smaczne.  Można oprószyć je cukrem pudrem, posypką czekoladową. Do tego szklanka kakao lub mleka i pyszne śniadanie nie tylko dla dzieci. Jeśli macie ochotę na inne placki to zapraszam tutaj Składniki 250 g sera ricotta 2 szklanki mleka(...)szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia posypka czekoladowa Wszystkie składniki umieścić w miseczce i zmiksować na gładko. Na patelni rozgrzać olej i nakładać ciasto na patelnię łyżką. Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub posypką czekoladową. placki z serem ricotta bez jajek

O kuchni z uczuciem
Piernik staropolski cz.II 130

częściami ciasta. Pozwoli to zaoszczędzić na czasie (nie trzeba czekać, aż blacha wystygnie). Każdy blat ciasta piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Ciasto z papierem wyjąć z formy i włożyć następny blat ciasta. W ten sposób upiec wszystkie trzy placki. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, należy zdjąć z niego papier. Wystudzić. W międzyczasie przygotować nadzienie. Nadzienie(...)zgęstnieje, ale będzie ją można nadal bez problemu rozprowadzić, wyłożyć ją na placki. Na dnie blaszki wyłożyć papier. Na to położyć pierwszy placek. Wylać połowę masy śliwkowej, równomiernie ją rozprowadzić i przykryć drugim plackiem. Następnie wyłożyć pozostałą część masy i nałożyć ostatni placek. Przykryć z wierzchu papierem do pieczenia i obciążyć czymś ciężkim. Pozostawić

My simple kitchen
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 77

Quiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. “Wyśmienite danie”, “boskie”, “przepyszne”, “Mhmm” – to były komentarze konsumujących 🙂 Nic dodać, nic ująć. Quiche Lorraine zasmakuje wszystkim, a szczególnie męskiej części 🙂 Poniższy przepis na Tartę Lotaryńską ma bogaty farsz i dzięki(...)skwarek użyłam boczku nie dość dobrze wytopionego i miękkiego, co wpłynęło później na smak placka. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry (z odkrojonym tłuszczem na górze) 2 duże pory, biała i zielona część

Moja Delicja
Placki Nigelli z borówkami 155

słoju. Ja nie mam takiej potrzeby, bo placki robi się naprawdę szybko. Zdjęcia niżej przedstawiają placki z sosem również Nigelli. Polecam jednak polanie placków syropem klonowym i posypanie ich borówkami amerykańskimi bez podgrzewania. W ten sposób syrop nie będzie tak wsiąkać w placki. Składniki (na 8 placków o średnicy 18 cm): 200 g mąki uniwersalnej(...)cukru (Nigela proponuje ok. 130 g) płaska łyżka proszku do pieczenia (Nigella proponuje jeszcze sodę oczyszczoną, której ja nie używam) łyżeczka ekstraktu waniliowego (Nigella proponuje cukier waniliowy) szczypta soli 2 jajka 250 ml mleka 2 łyżki stopionego masła ok. 100 ml syropu klonowego ok. 150 g borówek amerykańskich W misce odmierzyć mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto pijak 264

łyżek cukru drobnego 6 łyżek mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju Placek makowo-kokosowy: 6 białek 150 g cukru 150 g kokosu 150 g maku 1 łyżka mąki Masa: 500 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki(...)sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Cienkim strumieniem wlewamy olej, miksujemy jeszcze chwilę, a następnie dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę – mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w formie 21×32 wyłożonej papierem do pieczenia około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Białka na ciasto makowo

Smaki Na Talerzu
Pulchne jogurtowe placki ze świeżym kiwi 162

kilka sposobów i z różnymi rodzajami jogurtu np Placki na jogurcie greckim z gruszkami , które podbiły Wasze serca. Dzisiaj pod nóż, a raczej pod łyżkę poszło kiwi oraz jogurt naturalny. Efekty znajdziecie poniżej :) Składniki:   3 jajka 300ml jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 duże łyżki oleju 3-4 łyżki cukru(...)waniliowy i zwykły. Do masy przesiać powoli mąkę  proszek do pieczenia oraz wlać olej. Po  wymieszaniu wszystkie składniki dokładnie połączyć ze startą skórka pomarańczy oraz świeżo wyciśniętym sokiem. Obrać i pokroić w plasterki kiwi. Rozgrzać patelnię (bez oleju) i łyżką wykładać na nią placki w dużych odległościach, aby miały szansę urosnąć podczas smażenia. Na małym

ChilliJemy
Odwrócona pychotka 170

nadrabiam zaległości.  To ciasto pochodzi ze zbiorów Teściowej. Dla mnie to tradycyjna Pani Walewska, tudzież właśnie pychotka jak ją niektórzy określają, przy czym tutaj nie dajemy drugiego placka bezą na wierzch tylko właśnie do środka. Nawet się dziwiłam i zastanawiałam czy tego nie zmienić, ale skoro Teściowa ma taki przepis i cały czas tak robiła, to nie będę(...)Dzielimy na dwie części i przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem, smarujemy powidłami i posypujemy posiekanymi orzechami.  Beza: Białka ubijamy. Do lekko spienionych dodajemy szczyptę soli, a następnie, do ubitych już białek powoli dodajemy cukier. Gotową bezę rozdzielamy i smarujemy nią przygotowane wcześniej placki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C   z termoobiegiem

Kuchnia w czekoladzie