placek z serem - 3325 przepisów (strona:79/222)

Pizza z kalafiora 126

sami przyznacie, że dla tych wszystkich zalet warto dac jej szansę. Dodatki- oczywiście wg uznania. Ja zrobiłam małe czyszczenie lodówki więc na moim placku wylądowały podsmażone na chrupko pieczarki, szpinak, pomidorki koktajlowe oraz oczywiście spore ilości sera. 1 kalafior (600-700 gramów) 100-120 gramów parmezanu, startego na tarce o drobnych oczkach 1 jajko 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka

olalacooking
Rolada serowo – drobiowa 120

Przygotowanie: Białka ubić z 1/4 łyżeczki soli. Dodać stopniowo żółtka a na końcu majonez , pieprz , mąkę , proszek do pieczenia . Na końcu dodać ser żółty starty na tarce o małych oczkach. Ciasto powinno przypominać trochę surowe placki ziemniaczane Masę wyłożyć na płaską blachę piekarnika (z papierem do pieczenia) i piec w temperaturze 180 stopni przez

Za drzwiami kuchni
Pizza z dynią i feta 214

cienkie plastry. Nastaw piekarnik na 200ºC. Skrop dynię oliwą, posyp solą morską, chili i piecz przez 15 minut. Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na placek o średnicy 25 cm. Posmaruj sosem do pizzy, ułóż dynię i pokrusz ser. Wstaw do nagrzanego na 225ºC piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij pizzę z piekarnika, obłóż rukolą i posyp żurawiną i orzechami. Pokrój

codojedzenia
Placki puszyste z ricottą 86

wagi i miarki - łatwo dostępne składniki Czas przygotowywania:   do 10 minut + śmażenie Czas smażenia:  łącznie do 25 minut Ilość placków: około 20 sztuk Składniki: • niepełna szklanka mąki pszennej • 4 średnie jajka • kostka sera ricotty - 250 g • 2 łyżki cukru • łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta sody Dodatkowo olej do smażenia oraz świeże maliny

AniaGotuje.pl
Gnocchi Sardi 175

trudnych warunkach. Wśród produktów wiele jest suszonych, co ułatwia ich przechowanie. Głównym artykułem spożywczym jest chleb. Ten tradycyjny, pasterski ma kształt cieniutkich, chrupiących placków, nazywanych pani carasau lub pani pistoccu. Sardynia to też królestwo mięs, wędlin, serów, warzyw, owoców, ziół, ale także makaronów, a wśród nich znajdziemy  malloreddus,  przypominający gnocchi makaron z semoliny, podawany najczęściej z gęstymi sosami

Smakowity Blog Kulinarny
Placki z ryżu i warzyw 138

koperek bardzo drobno, dodajemy sól i pieprz do smaku Następnie wbijamy dwa cale jajka i mieszamy tak by połączyć składnki ,dodajemy ser i znów mieszamy na końcu dodajemy groszek i delikatnie mieszamy. Fotmujemy nasze placki na blaszce wcześniej smarujemy ją oliwą Pieczemy około 40 min na programie fun 180C SMACZNEGO

Viola cooks with passion
Tortille z grillowanym kurczakiem curry 288

Imprezowa przekąska Składniki placki do tortilli 3 szt mięso z kurczaka 40 dkg pieczarki 6 szt ser żółty 5 dkg ketchup pikantny sól i pieprz przyprawa curry kurkuma sok z … Czytaj dalej Tortille z grillowanym kurczakiem curry

czarrna od kuchni
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM 162

będzie wyciekał z naleśnika. Dodaję parę startych ząbków czosnku,pieprz i odrobinę soli do smaku,  nie za dużo ponieważ ser jest słony. Pod koniec gotowania dodałam około dwóch łyżek śmietany. Smaruję farszem placki naleśnikowe,zawijam i układam w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą. Wierzch naleśników posypałam startą mozzarellą i wstawiłam do piekarnika na około 15 minut

potrawyregionalne
Sernik z różą 145

rozmącić ze śmietaną, wymieszać z mąką i wyrobić ciasto dodając resztę składników.  Ciasto podpiec w piekarniku na różowo. Na podpieczonym i ostudzonym placku rozsmarować konfiturę z płatków róży i zalać masą serową. Wykonanie masy serowej: Ser zmielić na bardzo gładko- odstawić. Masło utrzeć na pulchną masę z żółtkami i z cukrem. Następnie dodawać po łyżce sera cały czas ucierając

Tradycyjna Kuchnia
Pyszna tortilla z tuńczykiem 108

oleju  kukurydza z puszki  roszponka  kiełki brokuł  czerwona papryka   ser feta Sposób przygotowania: Pokroić paprykę i ser feta na kawałki. Odsączyć kukurydzę i tuńczyka z zalewy. Następnie nałożyć na placek tortilli wszystkie składniki. Pamiętając przy tym,że nie może być ich zbyt dużo.Zwinąć tortillę i pokroić na kawałki. Ten i inne przepisy znajdziecie

Wielki apetyt
Rolada serowo – drobiowa 338

Przygotowanie: Białka ubić z 1/4 łyżeczki soli. Dodać stopniowo żółtka a na końcu majonez , pieprz , mąkę , proszek do pieczenia . Na końcu dodać ser żółty starty na tarce o małych oczkach. Ciasto powinno przypominać trochę surowe placki ziemniaczane Masę wyłożyć na płaską blachę piekarnika (z papierem do pieczenia) i piec w temperaturze 180 stopni przez

Za drzwiami kuchni
Cucina Romana i o tym jak wybrałam papieża. 160

składników ale jakich składników. Jedliście kiedyś pizzę z ziemniakami? Z cukinią? Ale nie jako jako jeden ze składników ale jako jedyny! Albo placek od pizzy z nutellą, czy z sałatą sosem majonezowym i krewetkami (bez sera?!). Ja wcześniej nie jadłam. Pizzę można dostać wszędzie. Zawinąć, wziąć w rękę i zjeść na Schodach Hiszpańskie albo zanieść do parku i popić

Brzuszki Łakomczuszki
PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE 137

sosem (klik).   Składniki na placki: 800 g ziemniaków 2 szt.marchewek pół pęczku natki pietruszki świeże gałązki tymianku 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej ( niekoniecznie) sól świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia Składniki na sos czosnkowy: opakowanie gęstego naturalnego jogurtu 1 szt.kiszonego ogórka 1 ząbek czosnku sól pieprz garść koperku mały kawałek sera feta Ziemniaki starłam na tarce(...)Układałam na papierowe ręczniki aby odsączyć z nich tłuszcz. Wyszły chrupiące i smaczne!   Do placków idealnie pasuje sos czosnkowy. Do miseczki włożyłam gęsty jogurt,pokrojony w plasterki kiszony ogórek, ząbek czosnku i pieprz. Dodałam parę listków suszonej mięty.  Dodałam również kawałek sera feta. Wszystkie składniki zmiksowałam blenderem. Na koniec dodałam świeży koperek. SMACZNEGO

potrawyregionalne
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 283

Tarta to rodzaj okrągłego placka przygotowywanego z ciasta kruchego, francuskiego, rzadziej drożdżowego, wypełnionego nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Odmianą tarty na słono na kruchym cieście, zalanej masą śmietanowo-jajeczną jest quiche ( czytamy: kisz ). Trzeba przyznać, że Francuzi wpadli na genialny pomysł: pieczesz spód z ciasta, wrzucasz na niego owoce, słodki krem, albo mięso, rybę, warzywa i w sumie gotowe(...)wykorzystać resztki z lodówki. U nas dziś na szybko i na wytrawnie. I sezonowo: bo przecież botwinka już jest! Nęci na straganach swą bordową nacią. A do tego kozi ser - połączenie idealne :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki oleju do smażenia 1 średnia cukinia 1 pęczek botwinki 1 łyżeczka miodu 150 g koziego sera

W kuchni Katie
Tarte Flambée (Flàmmeküeche). 176

wypiekanego u nas podpłomyka. Swój rodowód bierze, tak jak podpłomyk, od próbnego wypieku chleba. Za pomocą takich cienkich placków z ciasta chlebowego sprawdzano temperaturę pieca przed pieczeniem chleba. Placek umieszczano  w nagrzanym piecu i jeśli po upływie określonego czasu był wypieczony, znaczyło to, że można wkładać właściwy chleb. Jeśli był niedopieczony, należało jeszcze dogrzać piec. T arte flambée(...)części. Wałkować na blacie lub stolnicy podsypując mąką na bardzo cienkie i niezbyt foremne prostokąty lub owalne placki. Posmarować placki créme fraîche, zostawiając wolne 3 cm ciasta od brzegu. Nałożyć cebulę, bekon i posypać utartym serem i suszonym tymiankiem. Piec tartę aż brzegi mocno się zrumienią (6 -12 min w zależności od temperatury). Smacznego

Codziennik Kuchenny
Tarta z zielonym groszkiem i serem pleśniowym 221

minut, póki nie zmięknie. Zdjąć z ognia i ostudzić. W misce wymieszaj jajka, mleko. Całość dopraw solą i pieprzem. Ser pleśniowy pokrój w drobną kostkę. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na placek o średnicy 40 cm. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm. Nakłuj widelcem. Umieść(...)minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Na tak podpieczone ciasto wykładamy groszek z szalotkami. Posypujemy wszystko serem pleśniowym pokrojonym w kostkę a następnie zalewamy wszystko masą jajeczno- mleczną Piecz przez 25-35 minut w temperaturze 190 stopni, aż masa jajeczna zetnie się i lekko zarumieni. Wyciągnij z piekarnika

I LOVE LIFE
Pizzerinki 313

o średnicy 10-12 cm. Placki układać na blaszce w 2-3 cm od siebie. Na każdy placek rozsmarować czubatą łyżeczkę sosu pomidorowego, położyć kilka kawałków boczku, oliwki, pomidory, cebulkę. Delikatnie posolić, popieprzyć, posypać bazylią, posypać serem. Bułeczki zostawić na 30 min do lekkiego napuszenia. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 min, tak aby stały

moj przepis na
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 231

cienkie krążki 100g wędzonego bekonu pokrojonego w cienkie paseczki (u mnie wędzony boczek) 75g pieczarek pokrojonych w plasterki lub świeżych leśnych grzybów 125g utartego dobrze topliwego żółtego sera ( użyłam francuskiego sera Fromage des Vosges z Lidla) przygotowanie Ciasto: Najlepiej przygotować w dzień  poprzedzający pieczenie Z podanych składników wyrabiać ciasto przez ok 10 min lub aż będzie gładkie i elastyczne (wyrabiałam(...)gałką muszkatołową.  Ciasto podzielić na dwie części,  Rozwałkować na bardzo cieniutkie placki, ułożyć na papierze do pieczenia i razem z papierem na łopacie do pizzy. Rozsmarować cienką warstwę doprawionej śmietany, zostawiamy 2-3 cm brzeg. Rozłożyć cebulę , boczek, grzyby, posypać startym żółtym serem. Tak przygotowaną tartę zsunąć razem z papierem na kamień i piec

Stare Gary
Pizza z camembertem, orzechami i miodem. 191

łyżeczek miodu oliwa z oliwek (polecam tę z czosnkiem)      Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o średnicy około 28 cm lub trochę mniejszy jeśli wolimy pizzę na grubszym cieście. Następnie skrapiamy ją oliwą, równomiernie rozkładamy pokrojony ser camembert, posypujemy orzechami, a na końcu polewamy cienką strużką miodu. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut

Rozpustne gotowanie
Placuszki z tuńczykiem - zdrowa przekąska dla małych i dużych;) 204

jedząc np. podwieczorek -  kontynuować zabawę. Lubi też konkretne, wyraźne smaki, jak coś jest dobrze przyprawione, czasem nawet pikantne...  Idąc tym tropem od czasu do czasu robię placki lub małe kotleciki, kóre niekoniecznie muszą być jedzone na ciepło, ale można je wziąc jako przekąskę na spacer lub podjadać w trakcie zabawy. Jeden z pomysłów podsunęła mi moja(...)proszku do pieczenia 200 ml mleka 2 jajka czubata łyżka drobno startego żółtego sera (może być parmezan, ale nie musi) 1 duża cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Jajko roztrzepać z mlekiem. dodać odsączonego z zalewy tuńczyka - nie rozdrabniać za bardzo, fajnie, jak w plackach są kawałeczki ryby. Posiekać drobno cebulę i natkę pietruszki - wymieszać z dodać

Kulinarne Inspiracje
Tarta z krewetkami 184

potrzeby w jednym i drugim przypadku, dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.  Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy - najwygodniej robić to pomiędzy dwiema warstwami folii. Przełożyć do formy. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem(...)tylko kilka minut, do czasu aż się zrobią lekko pomarańczowe. Nie smażyć długo, będą się jeszcze piekły! W misce wymieszać jajka, śmietanę, ser pietruszkę i szczypiorek. Dodać przestudzone krewetki z cebulą. Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C, piec ok 20 - 30 minut. Tarta jest gotowa gdy nadzienie się zetnie

Stare Gary
Sernik waniliowy z chałwą 140

margaryny, 1 łyżka smalcu, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie ciasta na spód placka: Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, wyłożyć na dużą tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami kokosowymi i odłożyć do lodówki. Składniki na serowiec: 1 kg sera, 20 dag chałwy waniliowej, 10 żółtek, 8 białek jaja, 2 łyżki grysiku, 2 łyżki budyniu waniliowego(...)odstawić. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Z białek ubić sztywną pianę , połączyć z serem, aromatem i lekko wymieszać. Wylać masę serową na przygotowaną formę i powtykać kawałki chałwy . Piec około jednej godziny w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ozdobić placek polewą. Składniki na polewę: 1 szklanka cukru, ½ szklanki śmietany, 1 cukier waniliowy, ½ tabliczki czekolady, 1 łyżka

Tradycyjna Kuchnia
Kabanosiaki na drożdżowym cieście curry 137

stołowe łyżki oliwy z oliwek od Hiszpańskich Delikatesów Nadzienie: 4-6 sztuk kabanosów 4 średnie cebule oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 10-15 dag sera żółtego w kawałku do starcia sól pieprz 1.  W szklance wody rozpuścić drożdże z cukrem, odstawić na 15 minut. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać oliwę, curry, sól, rozczyn(...)pokrojoną cebulę, czosnek i drobno pokrojone kabanosy. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 części, formować płaskie placki w rękach i układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nadziewać farszem, wierzch posypać startym serem . 5.  Piekarnik rozgrzać do 190 C i każdą porcje piec ok. 20 -25 minut.  Wyśmienite na gorąco z odrobiną

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania