placek z serem - 3325 przepisów (strona:86/222)

Naleśniki z proszkiem budyniowym 136

sprawia, że placki nie przywierają. Jeśli macie problemy przyklejaniem się naleśników - możecie powierzchnię patelni delikatnie natłuścić.   U mnie takie placki często znikają w wersji solo, ale idealnie pasują do wszelkich słodkich dodatków, np. owoców, sera , czekolady, czy dowolnego dżemu bądź nadzienia. Tym razem podałam je z pysznościami od Zentis

Di gotuje
Pizza z figami, rukolą i szynką dojrzewającą 153

oliwek (dzięki temu ciasto nie wchłonie sosu) i sosem pomidorowym. Obsypujemy go połową startego sera żółtego i połową startej mozzarelli. Na serach układamy pocięte lub po prostu porwane 2 plasterki szynki. Tak samo postępujemy z drugi plackiem. Gotowe pizze pozostawiam na około 15 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte pizze przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując

PatiGotuje
Placuszki z brokułami, szynką i serem 207

Placuszki z brokułami, szynką i serem to mój pomysł na szybkie danie do pracy. Przyznam, że placuszki były jedynym wielkim eksperymentem i nie sądziłam, że wyjdą

Kuchnia Bazylii
Placek z kalafiora z dodatkami 200

Wstawić do piekarnika i piec do 15 - 20 minut, aż placek będzie przypieczony na złoty kolor. Placek wyjąć, nałożyć ulubione składniki - nie za dużo. Posmarowałam sosem pomidorowym, położyłam wędlinę i posypałam serem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 7-10 minut, aż ser się stopi. Smacznego

Stare Gary
Placki serowe z zielonym ogórkiem w 15 minut 132

Ciekawy pomysł na pyszne placki z zielonym ogórkiem w 15 minut ! Składniki: 1 duży ogórek szklarniowy 20 dag żółtego sera 20 dag mąki szczypta sody oczyszczonej 3 jajka sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ogórka zetrzeć z serem, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku, staranie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Bieszczadzkie smaki - część II 160

dominuje kuchnia polska. Warto spróbować dań dawnych mieszkańców tych ziem Bojków i Łemków.  My skusiliśmy się na lemiesze czyli chrupiące placki ziemniaczane podane ze śmietaną  oraz miks pierogów (z nadzieniem ziemniaczanym, z kapustą, grzybami i serem) smażonymi w głębokim tłuszczu. Restauracja posiada rekomendację i jedną czapeczkę w żółtym przewodniku Gault& Millau.  Będąc w Ustrzykach Górnych

królestwo garów
MANTY Z SEREM – pyszna kuchnia uzbecka 340

pomocą haka dolewamy mleko – ciasto ma wyjść gładkie i elastyczne. Podsypujemy mąkę i odstawiamy na ok. 20 minut. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z żółtkiem oraz cukrem na kremową masę. CAŁOŚĆ: Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi ( ok. 9 cm ) i na każdy układamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy do góry tworząc „sakiewki”. Na garnku z wodą

Ostra na Słodko
Chlebek pita 159

Pita to popularny wypiek w krajach Bliskiego Wschodu - placki z ciasta pszennego na drożdżach. Podczas pieczenia ciasto wyrasta i tworzy kieszonkę na farsz. Pitę można

Przepisy na domowy ser i chleb
Serowe oponki 135

łyżeczka sody olej do smażenia Ser przecisnąć przez praskę, można zrobić to dwa razy. Mąkę przesiać na blat lub stolnicę, dodać ser, żółtka, cukry, ocet, śmietanę i sodę. Zagnieść na gładkie ciasto. Po kawałku rozwałkowywać na placki grubości około 1 cm i wykrawać kółka np. szklanką, a następnie środek wykrawać np. kieliszkiem lub nakrętką od butelki. Wykrojone środki można

talerz przyjemności
Placki ziemniaczane z sosem tzatziki 128

Placki ziemniaczane to najpyszniejsze danie na świecie! Uwielbiam je na zimno, ciepło, ze śmietaną, z sosem meksykańskim ( patrz etykiety ),próbowałam też z cukrem ale to

sierotka maRysia w kuchni
Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską 149

blasze wysmarowanej oliwą albo na papierze do pieczenia. Zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Placki na pizze posmarować warstwą sosu (najlepiej rysując okręgi), posypać suszonym albo świeżym oregano, ułożyć ser mozzarella pokrojony w plastry. Na to kładziemy plastry pomidora albo pomidorki koktajlowe pokrojone w 1/2 lub 1/4 (połowę porcji). Teraz szynkę (można ewentualnie

Pociąg Do Kuchni
Sylwestrowe menu-orzechowe ciasteczka z pleśniowym serem i gruszką 319

białko z jednego jaja szczypta cukru Zagnieć ciasto ze składników. Schłódź w lodówce. Rozwałkuj na stolnicy cienki placek, wycinaj dowolne kształty. Piecz w 180 stopniach od 15-20 minut. Podawaj z pleśniowym serem, gruszką i rodzynką a także z winogronami i orzechem włoskim

AZgotuj!
Drożdżówki z serem – pyszna przekąska na co dzień. 181

rąk i otrzymamy jednolitą masę. Znowu odstawiamy je do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Jeżeli nie mamy gotowego sera, to biały ser należy rozdrobnić dodać jajko i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy serkiem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy pod lekkim skosem około 2 cm kawałki.Przy krojeniu ciasto na pewno się spłaszczy

KasiaiKrzysiu.pl
.894. niepozorny 164

~placek owsiany (płatki owsiane i mąka owsiana ) z tartym burakiem, podany z twarogiem i mieszanką ziaren Migdałowy Przylądek ~ Myślałam, że będzie taaaaaaki różowy, i w

breakfast of dreams
Placuszki z brokułami 137

Uwielbiam czuć tą satysfakcję kiedy coś mi wyjdzie, a nie jest tak zawsze, wtopy się zdarzają, choćby wczorajszy omlet z serem, który uległ całkowitej destrukcji na patelni;p poproszę o weekend!  Składniki: (na około 14 placków): 3 jajka łyżka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki 400-450 mrożonych brokułów (lub też świeżych) 3 łyżki mielonych otrębów żytnich sól(...)gotujemy, aż się rozmrożą następnie odcedzamy i studzimy wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na dość jednolitą masę smażymy placki/około 1-2 łyżki ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem)  podajemy z jogurtem naturalnym SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Drożdżowe ślimaczki z pieczarkami 248

minut. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Przesmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Dodać starty na grubych oczkach ser żółty i surowe jajko plus żółtko. Dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki, prostokątny placek. Wyłożyć farsz i zwinąć w roladę (zwijać od dłuższego boku). Roladę przykryć i zostawić (końcówką ciasta od spodu - patrz zdjęcie

CookYourself
Szpinakowe słońce - ciasto ze szpinakiem 172

jednolita kula. Podzielić ciasto na pół odstawić do wyrośnięcia na 20 min.  W tym czasie szpinak przesmażyć na maśle, dodać ser feta doprawić solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.  Z wyrośniętego ciasta rozwałkować 2 okrągłe placki.  Farsz układamy jak na zdjęciu :  Następnie przykrywamy drugim plackiem miseczką oddzielamy środek ciasta, brzegi dociskamy widelcem.  Następnie ciasto

W kuchennej krainie
Kruche ciasto - baza 197

poleżeć nawet półtora tygodnia. Z doświadczenia wiem, że jak mam pod ręką takie ciasto, wtedy częściej robię tarty lub szybkie placki :) Zostanie Wam kawałek kurczaka, trochę gotowanych warzyw - podpiekacie starte ciasto, wykładacie "resztki" i posypujecie serem żółtym i do piecyka na kilkanaście minut - kolacja gotowa. Tak samo, kiedy niespodziewanie wpadnie ktoś na kawę. Zetrzeć ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Proziaki z miodem i oscypkiem.. tym razem na deser / Podkarpackie smaki 266

Proziaki - placki mączne z Podkarpacia. Pieczone na blaszce, u mnie nowocześnie - akurat na patelni. Smak dzieciństwa - mojego i moich rodziców. Grube, sycące placuchy. Gdy robiła

Czarnawisienka
Kopytka z serem 242

Wspomnienia i smaki dzieciństwa. Kopytka z twarogiem na słodko z dodatkiem zrumienionej na maśle bułce tartej, zawsze lubiłam a teraz serwuję moim domownikom.  Robią się

Ala piecze i gotuje
Langosz, lángos - placek węgierski z serem i kwaśną śmietaną 151

jest bardzo proste, a smakują wyśmienicie! Składniki: ½ kg mąki pszennej 2 dag drożdży 30 dag gotowanych ziemniaków 200 ml mleka 1 łyżeczka soli olej do smażenia 20 dag sera żółtego 200 ml gęstej śmietany Wykonanie: W odrobinie ciepłego mleka rozpuścić dokładnie drożdże, wsypać mąkę, sól i dodać dobrze zmielone ziemniaki oraz resztę mleka. Całość wyrobić tak aby ciasto było elastyczne(...)stolnicy lekko wysypanej mąką na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej ( tak jak na pączki) wrzucać placki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypać startym serem i nałożyć łyżkę kwaśnej śmietany

Tradycyjna Kuchnia
Grecka Pita 197

oraz resztę ciepłej wody.  Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h  do wyrośnięcia.  Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni.  Mięsko gyrosowe: Piersi z kurczaka marynujemy w oleju(...)lodówki na godzinę, aby nabrał smaku. Frytki wiadomo jak zrobić :) z dodatków należy jeszcze pokroić pomidorka i czerwoną cebule, ser. By pita była dobra do zawijania, można od razu po upieczeniu włożyć do foliówki- zmięknie. Na placek nakładamy sos, mięso i dodatki. Wszystko razem skręcany i zawijamy w papier. Smacznego

MarciochaKucharzy
Kotlety drobiowe inaczej 237

małej cytryny; sól; Wykonanie: Piersi z kurczaka opłukać i delikatnie rozbić na cienkie placki ( ja to robiłam w woreczku foliowym). Rozbite piersi skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Następnie na mięsie układać plaster szynki, plaster sera żółtego i cieniutkie paseczki papryki. Pierś z kurczaka złożyć na pół i spiąć brzegi wykałaczką. Jajka lekko rozbełtać (można

In my kitchen
Majowe wyzwanie blogerek - Wiosenna tortilla z białym serem i warzywami 322

Pogoda coraz bardziej zachęca do jedzenia lekkich dań przepełnionych dużą ilością świeżych warzyw:) Taka jest właśnie moja dzisiejsza tortilla. Lekka, dietetyczna, bez mięsa za to z dodatkiem białego sera i świeżych warzyw. Tortille sprawdzą się zarówno jako pożywne śniadanie oraz lekki obiad. Przepis dodaję do kolejnej akcji : Majowego Wyzwania Blogerek. Tortille:  350g mąki pszennej,  1/2 łyżeczki soli czosnkowej(...)olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje i rozwałkować na okrągły, cienki placek. Smażyć z obu stron na odrobinie oleju (dosłownie kropelka!) i łopatką dociskać pojawiające się pęcherzyki powietrza. Farsz:  250g białego sera, 3 łyżki śmietany 12%,  2 łyżki mleka, sól morska z pieprzem (użyłam Kamis),  duży pomidor,  ogórek

Z miłości do słodkości
Krokiety ziemniaczane bolognese 224

wołowego)  400 g świeżych pomidorów (mogą być z puszki)  2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula sól i pieprz, chili do smaku garść świeżej bazylii  100 g sera żółtego startego łyżka oliwy jajko i  bułka tarta do panierki olej do smażenia  Przygotowanie:  Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i ostudź.  Farsz Na patelni(...)chilli. Ostudź. Ugotowane wcześniej ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj jajka, mąkę i wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Z ciasta uformuj placki o grubości 0,5 cm i wielkości twojej dłoni, na środku ułóż sporą łyżkę farszu i posyp serem, wszystko uformuj w podłużnego krokieta. Krokiety otaczamy zbełtanym jajkiem i bułką tartą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor

Niezły Młynek
quesadilla meksykańska 188

reszty potrawy. Pietruszkę posiekać, ser zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, fasolę osączyć. Kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię, obsmażyć ze wszystkich stron, dodać cebulę i paprykę, smażyć kilka minut, następnie dodać fasolę, jeszcze kilka minut potrzymać na ogniu. Ciasto podzielić na 8 części, rozwałkować cienkie, okrągłe placki (aby były idealne można odciąć(...)patelni rozłożyć po równo na 4 placki tortilli, posypać natką pietruszki i mozzarellą. Na wierzchu rozłożyć pozostałe placki, lekko docisnąć, aby nadzienie rozłożyło się równo. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) po kilka minut z obu stron, aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z patelni pokroić w trójkąty. Podawać z czosnkowym sosem

6niebo
Pizza z Serem Korycińskim i Pomidorkami Śliwkowymi na Sosie Słodko-Ostrym Chili 254

świeżych drożdży świeżych 3/4 szklanki ciepłej wody 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju z awokado z chili DODATKOWO: kawałek Sera Korycińskiego "Swojskiego" z miętą Czesławy Zarzeckiej kilka pomidorków śliwkowych domowy Sos Słodko-Ostry Chili Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób. Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki(...)pięścią w ciasto, aby pozbyć się powietrza z kulki, z której potem rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam domowym  sosem chili słodko ostrym , następnie poukładałam połówki pomidorków śliwkowych, na całą pizzę wysypałam kosteczki sera Korycińskiego. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220- 250 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną pizzę podałam

Blondynka Gotuje
Pizzerinki dla chłopczyka i dziewczynki, czyli domowa minipizza 164

pizzy (na przykład: papryka oraz mięsko pokrojone w paski, cebulka w piórka, a ser w drobną kostkę). Przez końcem wyrastania ciasta rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 9 części, każdy fragment ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości około 0,5 cm i szerokości około 10 cm. Krążki ciasta umieszczamy(...)blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy, na sosie rozrzucamy ser, szynkę, paprykę oraz cebulkę. Pieczemy pizzerinki około 20-30 minut. Sos pomidorowy możemy zastąpić keczupem, najlepiej domowej roboty. Artykuł Pizzerinki dla chłopczyka i dziewczynki, czyli domowa minipizza pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje

KulinarneImpresje.pl
Po prostu pizza 192

według uznania. Składniki : 0,5 kg mąki 8 g drożdży instant łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml sos pomidorowy, cebula, żółty ser itp. przyprawy do pizzy Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży.  Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy całe opakowanie suszonych drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie(...). Stolnicę dobrze jest podsypać mąką i dopiero kłaść na niej ciasto do wałkowania. Można też ciastu nadać kształt ręcznie. Placki smarujemy oliwą, posypujemy szczyptą soli, majeranku, bazylii czy oregano. Nakładamy sos pomidorowy i farsz. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu to farsz warzywny musimy skropić oliwą. Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut uważając

prawdziwe jedzenie
TORTELLINI Z SEREM I SOSEM KARMELOWYM 215

osób ) TORTELLINI: * mąka pszenna – 1 czubata szklanka * jajko – 1 szt * masło – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl NADZIENIE: * ser biały / twaróg – ok. 150 g * żółtko – 1 szt * cukier – do smaku SOS KARMELOWY: * cukier – 2 łyżki * śmietana 30% – ok. 1/3 szkl * masło – 1 łyżeczka SPOSÓB(...)ciasto zawijamy w folię spożywcza i odstawiamy na ok. 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z cukrem i żółtkiem na gładką, kremową masę. Możemy dodać odrobinę wanilii albo cukru z prawdziwą wanilią

Ostra na Słodko
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem i cukinią 184

należy do najlżejszych dań, może stanowić ciekawe urozmaicenie menu. Polecam! Delikatne naleśnikowe płaty przełożone szpinakowym farszem z cukinią i serem mozzarella, zapieczone pod sosem beszamelowym. Pyszne wegetariańskie danie, nie tylko od święta. Zapraszam! Składniki: naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka mleka 1,5 szklanki wody 2 jajka klasy M szczypta soli  łyżka(...)minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowy 450 g mrożonego szpinaku 125 g sera mozzarella, startego na tarce cebula ząbek czosnku łyżka masła łyżka oleju sól i pieprz + duża cukinia  + 3 plastry żółtego sera Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozmrozić szpinak : rozgrzać

Kuchnia Ellie
Śniadaniowe placuszki z płatkami owsianymi 160

Pokombinowałam, namieszałam i wyszły ;) miałam dziś straszną ochotę na jakieś placki na śniadanie, idealne na początek ciężko zapowiadającego się dnia ;) Składniki: 2 jajka 4 łyżki płatków owsianych firmy Kupiec 2 łyżki sera białego chudego Emilka 4 łyżki dość rzadkiego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka stewii/miodu 0,5 łyżeczki proszku do p. 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru jako(...)masy, delikatnie mieszamy smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek (możemy smażyć pod przykryciem lub bez, jak nam wygodniej się potem przewraca) gotowe placki polewamy miodem lub przekładamy musem owocowym, ja podałam z jogurtem, jeżynami w syropie i miodem ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Włoska piada z chorizo i mozzarellą 171

Piada to włoski chlebek w postaci placków. Można w nią zawijać co dusza zapragnie aby w rezultacie zajadać przepyszne dania. Dorwałam już przepis na włoską piadinę i niebawem sama zrobię a tymczasem mam kupną równie pyszną. Polecam szybkie i pyszne danie. Włoska piadina z chorizo i serem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie