U nas na niedzielne śniadanko naleśniki z serem białym i dżemem. Niby proste, ale nie każdemu wychodzą. Ja postaram się pokazać wam przepis na najlepsze naleśniki
moj przepis napół łyżeczki soli 2 łyżki jogurtu naturalnego trochę letniej wody olej do smarowania Składniki (farsz) 100 g białego sera 250 g szpinaku czerwony pieprz czarny pieprz Przygotowanie Najpierw przygotować farsz. Umyty i oczyszczony szpinak zblanszować na patelni, aż woda wyparuje. Zgnieść ser i wymieszać ze szpinakiem i przyprawami. Żeby zrobić ciasto, wymieszać wszystkie składniki bez wody. Wlewać wodę powoli(...)wyrabiać ciasto. Przykryć i odstawić na 10 min. Potem podzielić ciasto na 4 kawałki. Rozwałkować cienkie i okrągłe placki. Posmarować olejem. Dwa przeciwne boki placka zawinąć do środka, na około 4 cm. Wierzchy boków posmarować olejem. Na środku placka rozłożyć farsz. Pozostałe boki zawinąć do środka, tak żeby przykryć farsz. Otrzymamy uformowany kwadrat. Na patelni rozgrzać trochę
Tureckie Przepisyfarszem ze szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą (dzięki której nie musimy solić potrawy). Proste i pyszne. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki: 3- 4 placki do tortilli (występują w różnych wielkościach) Opakowanie szpinaku mrożonego (zazwyczaj 450g) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ słoika suszonych pomidorów w oleju z pieprzem marynowanym (polecamy firmy Ole! ) ½ opakowania fety Przyprawy(...)Całość doprawiamy odrobiną pieprzu i mieszamy. Podsmażamy kilka minut, ważne aby cały szpinak się rozpuścił, a większość wody odparowała. Pod koniec dodajemy pokruszony ser feta i ponownie mieszamy, zestawiamy z ognia. Na środku placka nakładamy farsz, następnie zawijamy brzegi, a całość otaczamy folią. Tak przygotowane placki chowamy do śniadaniówki i gotowe. Mamy pyszne drugie śniadanie, które można
Kolizje Smakówczubrica zielona, papryka wędzona (Plenus) olej Dodatki: ogórki kiszone bądź konserwowe szynka/boczek/klops/mięso z kurczaka (możemy dać to co lubimy lub to co aktualnie mamy) kawałki sera feta ser żółty stary na tarce 1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W rondelku pod przykryciem, szklimy posoloną cebulkę na oleju. Kiedy cebula(...)wyrośnięcia. 4. W między czasie szykujemy sobie dodatki na pizzerinki. 5. Ciasto dzielimy na 4 lub 5 kawałków i wałkujemy na cienkie placki. Smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem. Pieczemy w 200 stop przez 15-20 min na środkowej półce
Gotowanie...to proste !szklanki ciepłej wody 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju z awokado DODATKOWO: 1 puszka sardynek w oleju z chili kawałek Sera Korycińskiego "Swojskiego" z miętą Czesławy Zarzeckiej domowy Słodko-Ostry Sos Chili Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób. Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie(...)czasie uderzyłam pięścią w ciasto, aby pozbyć się powietrza z kulki, z której potem rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam domowym sosem chili słodko ostrym , następnie wysypałam ser pokrojony w kostkę, gdzieniegdzie sardynki. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220- 250 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną pizzę podałam z sosem czosnkowym
Blondynka Gotujewyrabiać ciasto. Ciasto ma być pulchne, ale nie klejące. Jeśli jest za rzadkie, dodać więcej mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Ser, oliwki i rozmaryn - wymieszać. Do wyrośniętego ciasta dodać łyżkę oliwy - zagnieść. Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek. Kroić w paski szerokości około 2 cm, długości - 10 cm. Paski ciasta smarować oliwą, posypać mieszanką sera, oliwek i rozmarynu. Zwijać
kolorowotorcikowoSzybki obiad na niedzielę i nie tylko:) Jem zdrowo: Tortilla z papryką i indykiem Drukuj przepis Składniki 6 placków tortilla 0,5 dużej piersi z indyka 1 puszka pomidorków pelati 2 średnie czerwone cebule 2 średnie czerowonej papryki 2 opakowania sera mozzarella 2 łyżki śmietany 18% 4 łyżki oliwy do smażenia przyprawy sól, pieprz, oregano, papryka ostra w płatkach, bazylia(...)oregano listonic_name = "Jem zdrowo: Tortilla z papryką i indykiem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "6 placków tortilla 0,5 dużej piersi z indyka 1 puszka pomidorków pelati 2 średnie czerwone cebule 2 średnie czerowonej papryki 2 opakowania sera mozzarella 2 łyżki śmietany 18% 4 łyżki oliwy do smażenia przyprawy sól, pieprz, oregano, papryka ostra w płatkach, bazylia
CoolinarniePLnaszymi preferencjami smakowymi oraz sylwestrowymi perypetiami zakupowymi. Składniki na 2 Quesadille: 4 tortille pszenne 3 gruszki 2 garście świeżego szpinaku baby 1 mała cebula cukrowa (w oryginale szalotka) ser pleśniowy Gorgonzola 1 kulka mozzarelli w zalewie sól morska, pieprz biały (w oryginale również kolorowy) miód wielokwiatowy - 2 łyżki (u nas lipowy - ale to błąd) sok z 1/2 cytryny przyprawa(...)placek tortilli na patelni. Stawiamy na ogień. Tortille smarujemy cienką warstwą musu gruszkowego. Układamy liście szpinaku, kruszymy ser gorgonzola (w oryginale ser z zieloną, a nie niebieską pleśnią), układamy plastry gruszki oraz posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą. W oryginale na placku rozkładamy jeszcze plasterki czarnych oliwek oraz doprawiamy pieprzem kolorowym. U nas nikt za oliwkami nie przepada
Kuchnia po mojemuwyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 części i rozwałkujemy placki Blachę wykładamy papierem i pieczemy ok 15 min w 160-170 st. Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę w krążki a pomidory w plastry. Na każdym placku układamy warzywa, pokrojone oliwki i szczypiorek. Doprawiamy wszystko czosnkiem granulowanym i posypujemy serem. Zapiekamy jeszcze
Olikowa kuchniaidealna przekąska na sylwestrową imprezę. Do przygotowania w wielu wariancjach smakowych. U mnie pierwsza połowa- z serkiem, sałatą, szynką i serem, a druga - z czosnkiem, koncentratem, twarogiem i papryką. Składniki: - ok. 5-6 dużych placków naleśnikowych (u mnie pól na pól z mąki pełnoziarnistej i tortowej) na pierwsze nadzienie - serek kremowy (np. Almette) - sałata lodowa - szynka
Kuchnia Elliezbiorów p.Krystyny Magdziak. Ciasto 1/2 kg mąki 3 łyżki śmietany 3 żółtka 1 szkl. cukru pudru kostka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 150 g masła 250 g cukru pudru 1 budyń waniliowy ( bez cukru ) 2 jajka 2 żółtka 1 szkl. mleka 1. Ciasto Masło posiekaj z mąką. Dodaj pozostałe skłądniki(...)kakao. Włóż obie części na co najmniej 1 godz. do lodówki. Wyjmij i każda podziel jeszcze na pół. Upiecz 4 placki w tortownicy w temp. 200 st. C. 2. Masa Rozpuśc w garnku masło z cukrem. Dodaj ser , rozmieszany z mlekiem budyń i rozbite widelcem jajka. Doprowadż do wrzenia i od tego momentu gotuj jeszcze ok. 5 minut , ciagle
Słodkości i nie tylkołyżki masła 3 łyżki balsamicznego octu 100 g owczego sera typu feta 200 g dyni 2 łyżki świeżego tymianku ½ łyżeczki płatków chili 150 g mozzarella 1 czubata łyżka suszonej żurawiny Przygotuj ciasto na spód, kliknij w link powyżej. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa placki. Rozpuść masło na patelni. Pokrój dynię w cienkie plasterki, posyp(...)Dodaj czosnek, drobno pokrojony, lekko posól i smaż w wysokiej temperaturze przez 2 minuty. Dodaj ocet i smaż jeszcze przez 5 minut. Rozwałkowane placki posyp utartą mozzarella. Następnie ułóż dynię i posyp pokruszonym owczym serem. Na końcu rozprowadź grzyby. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu według piekarnika) i piecz przez 10 minut na samym
codojedzeniarozkoszą rzuciałam się na pachnące kurki,do tego duszony schab i placki ziemniaczane. Danie troszkę pracochłonne ale wierzcie mi-niebo w gębie! SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 plastry schabu 2 większe ziemniaki ok 200 g. kurek Łyżka masła Średnia cebula Suszone pomidory 2 łyżki mąki Kawałek sera gorgonzola -ew. Lazur Śmietana 30%- u mnie 12 % Jajko Sól Pieprz(...)masło, posiekaną drobno pozostałą część cebuli, pokrojone kurki i przesmażamy. Gdy grzyby są gotowe-dodajemy suszone pomidory (pokorojone w kostkę),śmietanę oraz ser, żeby się rozpuścił, Doprawiamy pieprzem ew, solą. Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy placki ziemniaczane. Wykładamy na ręcznik papierowy i odsączany z nadmiaru tłuszczu. Gdy mięso jest już miękkie-wykładamy je na palcek i polewamy sosem
Kopystką po garachoskubać z ziarenek. Cebulę pokroić w pióra, pomidory w plastry, paprykę w paski, ser pokroić w paseczki, pokruszyć sałatę lodową. W wersji na zimno: rozsmarować 1,5 łyżki sosu na placku, położyć część warzyw, mięsa, zawinąć. W wersji na ciepło: nastawić piekanik na 180 stopni, placek posmarować sosem i położyć mięso oraz warzywa bez sałaty lodowej. Nie zawijać! Wstawić
cooklifeporcje Składniki: 2 jajka pęczek szczypiorku 6 pomidorków koktajlowych 0,5 czerwonej papryki kilka liści świeżej bazylii 4 plastry wędzonego boczku 2 plastry żółtego sera (może być gouda) sól i pieprz do smaku 2 placki tortilli Przygotowanie: na patelni bez tłuszczu wytop boczek, aby powstał chrupiący bekon. Na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojoną paprykę w małą kostkę oraz pomidorki(...)dodaj posiekany szczypiorek i bazylię, a następnie zalej zbełtanymi jajkami, dopraw i podsmażaj, aż jajecznica się zetnie. W między czasie na patelni grillowej podpiecz tortille i ułóż na nich ser oraz bekon, a następnie jajecznicę i zawiń kanapki. Smacznego
Niezły Młynek