szklanką chłodnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić w 200 ml gorącego mleka. Schłodzić. W 200 ml zimnego mleka ubić 2 opakowania śnieżki. Połączyć z serem. Do masy dodać tężejącą żelatynę. Zmiksować. Jeden miodowy placek skropić lekko słodką, mocną herbatą, posmarować połową masy kajmakowej. Wyłożyć połowę masy serowej, przykryć drugim plackiem posmarowanym masą kajmakową. Wyłożyć drugą część masy serowej. Posypać
Praktyczna plząbek czosnku(lub jak ktoś woli łagodniejsze to czosnek w proszku wykałaczki PRZYGOTOWANIE: Pomidory kroimy w kostkę,mieszamy z majonezem,wyciśniętym czosnkiem, solą ,pieprzem na placek każdej tortilli ,kładziemy listki sałaty,układamy plastry sera,szynki i pokrojone pomidorki zawijamy ciasno w rulonik,kroimy w ok 3-4 cm kawałki wbijamy wykałaczkę w każdy kawałeczek ,żeby dobrze się trzymało
Swojskie jedzonkoPyszna pizza z kurczakiem i pikantnymi, marynowanymi papryczkami jalapeno. Pizza z kurczakiem i papryczkami jalapeno: Składniki Składniki pizzy: Ser mozzarella Mięso z piersi kurczaka Papryczki jalapeno Czerwona cebula Marynata do kurczaka: Oliwa z oliwek Papryka ostra Tymianek Czosnek granulowany Sól i pieprz Ciasto do pizzy: Drożdże – 20 g Mąka typ 00 – 500 g 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy(...)pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Gotowe ciasto wykładamy na blat posypany mąką i formujemy palcami okrągły placek. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, posypujemy serem mozzarella i dodajemy składniki. Tak przygotowaną pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut. Pizze posypujemy oregano i smacznego! Sprawdź również
ale Pyszniewyrośnie, wyrabiamy je ponownie i dzielimy je na 12 części *** *** Każdą część formujemy na okrągły placek i smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego. Na każdym placku układamy po łyżeczce pokrojonej szynki, papryki, szczypiorku i sera żółtego *** *** Ciasto zlepiamy na końcach tworząc kulkę *** *** Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – zlepieniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Blog z Apetytemmini roladek z placków tortilli:) Roladki z tortilli Składniki: placki tortilli (użyłam gotowych z suszonymi pomidorami i bazylią, przepis na samodzielne wykonanie tradycyjnych placków znajdziecie TUTAJ ) chudy twaróg ( lub feta light) serek śmietankowy (np.ziołowy) plastry szynki z indyka papryka konserwowa rukola (lub inna zieleninka;) Sery połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać, następnie rozłożyć warstwę na placku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagulaszu ale najlepiej smakują z kwaśną śmietaną, posypane startym żółtym serem. Pracy przy nich nie dużo a jedzenie przednie. Zanosiłam się już dawno z zamiarem ich zrobienia i zawsze schodziło na dalszy plan bo myślałam ze są pracochłonne, nic bardziej mylnego. Zabierajcie się za zrobienie tych pysznych placków. Węgierskie placki drożdżowe - Langosze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieplacki Składniki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Wierzch pizzy: 80 g szynki konserwowej w plasterkach 100 g pieczarek kilka plasterków salami 80 g startego żółtego twardego sera 2 łyżeczki oregano(...)wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką kukurydzianą. Ciasto smarujemy koncentratem i oliwą, posypujemy żółtym serem. Szynkę kroimy w grubą kostkę, pieczarki kroimy w plasterki, a plasterki salami na ćwiartki. Wszystko układamy na plackach. Przykrywamy
Kulinarne przygody Gatityteż się stało dziś, postanowiłam z niej zrobić placki. Zapewniam, są wspaniałe w smaku, delikatne, z chrupiącymi brzegami… tak cudownie pachną dynią. Placki z dyni podaję najczęściej z syropem klonowym, cukrem pudrem, serem ricotta, maślanką lub jogurtem wymieszanym z cukrem. W każdej wersji smakują obłędnie! Jeszcze do tej pory w całym domu pięknie pachnie gotowymi plackami
Zasmakuj Kuchnirobicie sos z pomidorów w puszce to najlepiej je zblendować i wtedy gotować. Ser zetrzeć na tarce, szynkę pokroić na małe kawałki, pieczarki w cienkie plastry, a cebulę w półplasterki. Tuńczyka odsączyć. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąka. Delikatnie zagnieść i rozwałkować na placek. Jeśli ciasto będzie się kleić to można delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo(...)wyciąć koła miseczką lub tak jak ja przykrywka od puszki. Gotowe koła można dodatkowo rozciągnąć rękoma. Następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placki posmarować sosem, zostawiając wolne brzegi. Na sos wyłożyć ser i dodatki. Zostawić na 10 minut żeby delikatnie podrosły. ale nie jest to konieczne. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni 15-20 minut. Pizzerinki
Agusiowe smakołykisyrników, to dosłownie chwila. Można zrobić syrniki w wersji bezglutenowej. Wystarczy zamienić ilość mąki podanej w przepisie na odpowiednik mąki bezglutenowej. Syrniki - ukraińskie placki z twarogu - przepis: 750 g tłustego twarogu (nie sera) 2 średnie jajka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 1/3 szklanki mąki pszennej + mąka do obtoczenia Olej do smażenia Kwaśna śmietana
Kuchnia Łukaszaokoło 60 minut, żeby wyrosło. NADZIENIE: 1 duża cebula 2-3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 cienkie kiełbasy 2-3 łyżki oleju kilka garści tartego, żółtego sera Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojony seler, paprykę oraz kiełbasę i chwilę podsmażamy, następnie przykrywamy pokrywką i dusimy, aż seler zmięknie(...)mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy. Teraz dzielimy ciasto na około 8 porcji, każdą z nich formujemy w kulkę, a następnie wałkujemy na owalny placek. Na nim układamy porcję farszu, posypujemy żółtym serem i zlepiamy pieroga. Gotową bułeczkę układamy na blasze i odstawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury
Rozpustne gotowanienudno staram się to mięso wykorzystywać do różnych dań. I tak powstały zapiekane tortille po tym jak odkryłam że mam w szafce zapomnianą paczkę tych pszennych placków. Nałożyłam do tortilli, zawinęłam, zapiekłam pod serem i gotowe. Obiad może niezbyt dietetyczny. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzeszklić. Do gotującego się bulionu dodajemy podduszoną cebulę. Wszystko razem gotujemy kilka minut i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Serwujemy gorącą zupę, można posypać startym serem lub grzankami...a u nas były placki. Smacznego
chleba naszegolato to ciasto z owocami będzie bardzo na miejscu. Miałam troszkę porzeczek i jagód kamczackich. Część zjadłam tak po prostu, ale na szczęście wystarczyło do placka. Z chrupiącą kruszonką i kleksami białego sera wyszedł bardzo smaczny i wilgotny. To świetne ciasto do popołudniowej kawki lub herbatki albo na deser po niedzielnym obiedzie. Proste, szybkie i bardzo smaczne. ROZWIŃ
Smaczna Pyzadobrze rozgrzanej patelni (u mnie bez dodatku tłuszczu) z obu stron, do zrumienienia. Ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie. Z tej porcji wychodzi 22 placki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z serem białym na słodko. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi