placek z serem - 3325 przepisów (strona:54/222)

Roladki z tortilli - PRZYSTAWKI/PRZEKĄSKA 4030

mini roladek z placków tortilli:)  Roladki z tortilli Składniki: placki tortilli (użyłam gotowych z suszonymi pomidorami i bazylią, przepis na samodzielne wykonanie tradycyjnych placków znajdziecie TUTAJ ) chudy twaróg ( lub feta light) serek śmietankowy (np.ziołowy) plastry szynki z indyka papryka konserwowa rukola (lub inna zieleninka;)  Sery połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać, następnie rozłożyć warstwę na placku

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Węgierskie placki drożdżowe - Langosze 205

gulaszu ale najlepiej smakują z kwaśną śmietaną, posypane startym żółtym serem. Pracy przy nich nie dużo a jedzenie przednie. Zanosiłam się już dawno z zamiarem ich zrobienia i zawsze schodziło na dalszy plan bo myślałam ze są pracochłonne, nic bardziej mylnego. Zabierajcie się za zrobienie tych pysznych placków. Węgierskie placki drożdżowe - Langosze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pizza capriciosa 334

placki Składniki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Wierzch pizzy: 80 g szynki konserwowej w plasterkach 100 g pieczarek kilka plasterków salami 80 g startego żółtego twardego sera 2 łyżeczki oregano(...)wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką kukurydzianą. Ciasto smarujemy koncentratem i oliwą, posypujemy żółtym serem. Szynkę kroimy w grubą kostkę, pieczarki kroimy w plasterki,  a plasterki salami na ćwiartki. Wszystko układamy na plackach. Przykrywamy

Kulinarne przygody Gatity
Placki z dyni 128

też się stało dziś, postanowiłam z niej zrobić placki. Zapewniam, są wspaniałe w smaku, delikatne, z chrupiącymi brzegami… tak cudownie pachną dynią. Placki z dyni podaję najczęściej z syropem klonowym, cukrem pudrem, serem ricotta, maślanką lub jogurtem wymieszanym z cukrem. W każdej wersji smakują obłędnie! Jeszcze do tej pory w całym domu pięknie pachnie gotowymi plackami

Zasmakuj Kuchni
Pizzerinki. 121

robicie sos z pomidorów w puszce to najlepiej je zblendować i wtedy gotować. Ser zetrzeć na tarce, szynkę pokroić na małe kawałki, pieczarki w cienkie plastry, a cebulę w półplasterki. Tuńczyka odsączyć. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąka. Delikatnie zagnieść i rozwałkować na placek. Jeśli ciasto będzie się kleić to można delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo(...)wyciąć koła miseczką lub tak jak ja przykrywka od puszki. Gotowe koła można dodatkowo rozciągnąć rękoma. Następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placki posmarować sosem, zostawiając wolne brzegi. Na sos wyłożyć ser i dodatki. Zostawić na 10 minut żeby delikatnie podrosły. ale nie jest to konieczne. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni 15-20 minut. Pizzerinki

Agusiowe smakołyki
Syrniki - ukraińskie placki z twarogu 153

syrników, to dosłownie chwila.  Można zrobić syrniki w wersji bezglutenowej. Wystarczy zamienić ilość mąki podanej w przepisie na odpowiednik mąki bezglutenowej. Syrniki - ukraińskie placki z twarogu - przepis: 750 g tłustego twarogu (nie sera) 2 średnie jajka  2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 1/3 szklanki mąki pszennej + mąka do obtoczenia  Olej do smażenia Kwaśna śmietana

Kuchnia Łukasza
Pieczone panzerotti. 332

około 60 minut, żeby wyrosło. NADZIENIE: 1 duża cebula 2-3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 cienkie kiełbasy 2-3 łyżki oleju kilka garści tartego, żółtego sera      Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojony seler, paprykę oraz kiełbasę i chwilę podsmażamy, następnie przykrywamy pokrywką i dusimy, aż seler zmięknie(...)mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy. Teraz dzielimy ciasto na około 8 porcji, każdą z nich formujemy w kulkę, a następnie wałkujemy na owalny placek. Na nim układamy porcję farszu, posypujemy żółtym serem i zlepiamy pieroga. Gotową bułeczkę układamy na blasze i odstawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury

Rozpustne gotowanie
Zapiekane tortille z pulled pork 163

nudno staram się to mięso wykorzystywać do różnych dań. I tak powstały zapiekane tortille po tym jak odkryłam że mam w szafce zapomnianą paczkę tych pszennych placków. Nałożyłam do tortilli, zawinęłam, zapiekłam pod serem i gotowe. Obiad może niezbyt dietetyczny. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa cebulowa przepis podstawowy 176

zeszklić. Do gotującego się bulionu dodajemy podduszoną cebulę. Wszystko razem gotujemy kilka minut i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Serwujemy gorącą zupę, można posypać startym serem lub grzankami...a u nas były placki. Smacznego

chleba naszego
Ciasto jogurtowe z porzeczkami 173

lato to ciasto z owocami będzie bardzo na miejscu. Miałam troszkę porzeczek i jagód kamczackich. Część zjadłam tak po prostu, ale na szczęście wystarczyło do placka. Z chrupiącą kruszonką i kleksami białego sera wyszedł bardzo smaczny i wilgotny. To świetne ciasto do popołudniowej kawki lub herbatki albo na deser po niedzielnym obiedzie. Proste, szybkie i bardzo smaczne. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Naleśniki czekoladowe 170

dobrze rozgrzanej patelni (u mnie bez dodatku tłuszczu) z obu stron, do zrumienienia.  Ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie. Z tej porcji wychodzi 22 placki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z serem białym na słodko. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Pierożki serowe z jabłkami 128

twarogowego 750 g jabłek ( najlepiej szarej renety ok. 2 jabłek) cukier puder cukier waniliowy Twaróg mielimy albo kupujemy zmielony.Mąkę siekamy z margaryną , łączymy z serem i dobrze wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm i szklanka wykrawamy krążki. Jabłka obieramy , kroimy na ósemki , pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i zlepiamy

Różne smaki w kuchni
Pizza zielona, z jarmużem i cukinią 156

ścieramy wzdłuż długie paski  6. Ciasto dzielimy na dwie części, rozciągamy dłońmi w dowolny kształt, układamy na blaszce do pizzy lub kamieniu, smarujemy każdy placek porcją pesto, układamy porwany na kawałki ser, jarmuż (ale nie cały, odkładamy kilka na koniec) i cukinio-we paski  7. Wstawiamy pizzę do piekarnika na ok 8 minut, przed podaniem dokładamy jeszcze

Słodki Kompromis
Recenzja książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen" 221

ciecierzycy, Sos beszamelowy) * Sałatki i marynaty (np. Sałatka z selera, Marynata pelargoniowa) * Przekąski i smarowidła do chleba (np. Bruschetta z fenkułem, Pasta z owczego sera) * Dania główne : Potrawy warzywne (np. Grecki placek ze szpinakiem) Tarty (np. Tarta warzywna) Potrawy mięsne (np. Szaszłyki ze strusia) Potrawy rybne (np. Sandacz z cukinią) Potrawy z makaronem i szpecle (np. Cannelloni z farszem

Z miłości do słodkości
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 02.09.2016r. 162

już kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków .  Przepisów zebrało się dwanaście.  Arek  Fusilli z boczkiem i kozim serem     Marta Kurczak w sosie kurkowym     Iwona Placki ziemniaczane z cukinią i sosem kurkowym     Diana  Kurczak curry z bananem     Justyna Marynata do kurczaka     Agnieszka Budyń czekoladowy z kalafiora

Magiczne Życie Marty
Przekąski na karnawał z francuskiego ciasta 218

Smaż szpinak dopóki nie odparuje wody. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Rozwiń francuskie ciasto na blasze. Rozprowadź równomiernie szpinak, następnie posyp pokruszoną fetą i utartym serem. Na końcu posyp przyprawą bruschetta. Wstaw placek do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 12 – 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pokryj na małe kwadraty. Podawaj przekąski na ciepło lub na zimno

codojedzenia
Pizza z serem pleśniowym , gruszką i orzechami. 225

przestanie kleić się do rąk ,będzie elastyczne i miękkie.Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 0,5 godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek na papierze i rozkładamy na nim sery pokrojone cienko .Na serach gruszkę , a na wierzchu orzechy .Posypać oregano. Pizzę pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut

Ladylaura.
Tarta z brukselką 203

gładko, schłodzić (30minut). Brukselkę gotować 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju. Ser zetrzeć. Resztę jajek wymieszać ze śmietaną, musztardą, serem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na placek miedzy 2 warstwami folii (średnica 30 cm), umieścić w natłuszczonej formie (średnica 26cm). Obłożyć brukselką i cebulką. Polać śmietaną. Posypać płatkami migdałów, piec 40 minut w temp

Camilla w kuchni
Kukurydziane placuszki na "Dzień Dobry" 172

chcemy się przy tym napracować. Zdarza się również taki czas kiedy np mamy paczkę naturalnych kukurydzianych chrupek i jakoś nieszczególnie wielmy jak je zagospodarować. Te placki to fajny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie/kolację. Składniki: 100g mąki kukurydzianej (lub tak jak u mnie paczka chrupek kukurydzianych 100g) pół szklanki mąki pszennej szklanka mleka duże jajko szczypta soli(...)powoli mąkę kukurydzianą lub zblendowane chrupki na przemian z mlekiem oraz mąką pszenną. Wsypujemy proszek do pieczenia oraz doprawiamy do smaku. Zdarza mi sie do tych placków dodawać również ok 30g startego żółtego sera. Smazymy na rozgrzanym oleju i zajadamy np z jogurtem naturalnym. Smacznego

ChilliJemy
Pikantny indyk podawany z ravioli. 128

mąki. Tak przygotowane ciasto uformować w kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na cienkie placki o grubości około 2 mm. Mieszankę serów doprawiamy do smaku,dodajemy do nich jajko i mielimy całość w maszynce do mielenia mięsa. Nożem odcinamy pasek ciasta, nakładamy nań mini porcje farszu, nakrywamy drugim

Wielki apetyt
Bolognese wegetariańskie z pulpetami serowo-jaglanymi / Vegetarian Bolognese with cheese - millet's balls 251

zachcianek moich dzieci. Zazwyczaj robiłam z granulatem sojowym, jednak tym razem moje starsze dziecko orzekło, że musi być takie "prawidziwe" z pulpetami.No i masz babo placek:) Jest bolognese z pulpecikami z białego sera i kaszy jaglanej. Pycha!!! SKŁADNIKI sos 3 łyżki oliwy 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano

Magiczna kuchnia Darii
Szwajcarskie rosti 159

surowych ziemniaków z dowolnymi dodatkami lub bez .. Placek zazwyczaj smażony jest na całej patelni , ale można smażyć i pojedyncze placki..Moje placki są z surowych ziemniaków z dodatkiem sera i pomidora.,,po usmażeniu polane kwaśną śmietaną. ziemniaki ser żółty pomidor sól, pieprz szczypiorek  tłuszcz do smażenia  Umyte oraz obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych

Moje domowe kucharzenie
Pierogi Ruskie 386

łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie ciasto: Przesiewamy mąkę i dodajemy resztę składników. Ciasto ugniatamy, aż będzie mięciutkie. Należy pamiętać aby przed wałkowaniem podsypywać mąką. Rozwałkowujemy placek na ok 3 mm. Przygotowanie farsz: Ser i ugotowane ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę ( całość możemy zmielić w maszynce do mielenia). Cebulę, kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle aż się

Niezły Młynek
Spanakopita 170

Spanakopita to tradycyjny grecki placek z ciasta filo, nadziewany szpinakiem i serem feta. Nie jest może zbyt fotogeniczny, ale tak pyszny, że według mnie można opisać go tylko jednym słowem: "mniam" ;).  Moja spanakopita zwinięta jest w ślimaka i krojona w trójkąty jak pizza, ale równie dobrze można ją przygotować jak lasagne, przekładając warstwy ciasta farszem. Polecam! Składniki

Obiad za dychę
Pierożki serowe z jabłkami 117

twarogowego 750 g jabłek ( najlepiej szarej renety ok. 2 jabłek) cukier puder cukier waniliowy Twaróg mielimy albo kupujemy gotowy. Mąkę siekamy z margaryną , łączymy z serem i dobrze wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm i szklanka wykrawamy krążki. Jabłka obieramy , kroimy na ósemki , pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i zlepiamy

Słodkości i nie tylko