placek z serem - 3325 przepisów (strona:56/222)

Pizza w godzinę. A nawet dwie pizze 183

górną grzałkę tak, żeby ser na wierzchu się apetycznie przypiekł. Tym razem zrobiłam dwie różne pizze. Podstawą każdej był sos pomidorowy. Na jednym placku wylądowała polędwica łososiowa, boczek i kabanosy wołowe, oliwki i dwa rodzaje sera mozarella. Druga opcja była bardziej pikantna – położyłam gotowaną szynkę, wędzony boczek, świeżego pomidora, ostre papryczki i znowu dwa rodzaje mozarelli.   Zapamiętajcie sposób pieczenia

Karo in the Kitchen
Pizza z cukinią i pesto 189

cukinią i pesto Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy  z oliwek EV 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 okrągłe żółte cukinie ok. 10 dag starego żółtego sera 2 czubate łyżki  pesto z natki pietruszki(...)placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut. Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich plasterki cukinii, posypuję serem i skrapiam oliwą. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 20 minut. Po wyjęciu posypuję listkami oregano

Kulinarne przygody Gatity
Domowa pizza z drożdżami instant 194

przecieru pomidorowego - 1 łyżkę oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - szczyptę soli, pieprzu oraz ostrej papryki do smaku - pół łyżeczki suszonej bazylii Dodatkowo potrzebujemy: - 150 g tartego sera mozzarella - 50 g tartego parmezanu - kilka listków świeżej bazylii 1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże oraz przyprawy, mieszamy. 2. Następnie dodajemy olej i również mieszamy. 3. Porcjami dodajemy wodę(...)pomidorowy łącząc wszystkie składniki ze sobą. 6. Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy tworząc okrągły kształt (moja pizza miała średnicę ok. 35 cm).  7. Następnie placek smarujemy sosem pomidorowym, a wierzch posypujemy mieszanką serów. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do maksymalnie nagrzanego piekarnika (u mnie było to 250 stopni) na najniższy poziom na ok. 6-8 minut. 8. Upieczoną pizzę

Bez Cebuli
Pizzowe roladki 201

odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć plasterki kiełbasy i posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i  układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę

Moje domowe kucharzenie
Pizza orkiszowa z rukolą i szynką szwarcwaldzką 248

ścieramy na tarce.  Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dzielimy je na 2 części i wałkujemy dosyć cienko. Placki smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nich kolejno dodatki: cebulę, ser,  salami, szynkę i pieczarki. Posypujemy oregano. Pieczemy przez 17-20 minut. Po upieczeniu posypujemy świeżą rukolą

Ze smakiem i z pasją
PLACUSZKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW Z ZIOŁOWYM SERKIEM „SARASSOU” 167

przyrządzenia używa się świeżego, miękkiego twarożku ze zsiadłego mleka, sprzedawanego w specjalnych pojemniczkach z dziurkami, umożliwiających odpływanie serwatki. Tego typu ser odstawia się przed użyciem poprzedniego dnia do odsączenia. Ale można go również zastąpić śmietankowym serkiem twarogowym. Placki są niezwykle proste w przygotowaniu, nie dodałam do nich mąki ani jajek i są naprawdę smaczne, idealnie sprawdzą się na letni(...)czosnek z serem, dodaj odrobinę octu i olej z orzechów laskowych. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj całość. Przygotowanie placków: Ziemniaki zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Cukinię umyj, osusz, nie obieraj, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Wymieszaj ze startymi ziemniakami. Dodaj drobno posiekane zioła, posól; popieprz. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niedużą ilość oleju (placki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Mini pizze na ziemniaczanych plackach 225

był strzał w dziesiątkę :) tradycyjne placki ziemniaczane plus typowe dodatki do pizzy. Teraz zrobiłam małe placuszki ale następnym razem zrobię na dużej blasze jak tradycyjną pizze :)  Może nawet jutro? :) Składniki: 4 - 5 ziemniaków (u mnie winiety)  1 jajko 1 ząbek czosnku czubata łyżka mąki 2 cebule tarty żółty ser (albo mozzarella)  pół papryki 1 papryczka chili(...)chwili wyjmujemy placuszki z piekarnika i nakładamy na nie dodatki jak na pizze czyli ser, warzywa, oliwki, ziołaitd. Ponownie wkładamy mini pizze do piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż placuszki się usmażą a ser stopnieje. Te danie można wykonać jeśli pozostały nam placki ziemniaczane z obiadu i zwyczajnie je udekorować składnikami na pizze, albo zrobić na całej blaszy

Bon Appetit Małgorzaty
Serowe placuszki z konfiturą z kokosa i malinami 257

W przypływie chwili powstają czasem wspaniałe połączenia Tak właśnie jest w przypadku serowych placuszków z konfiturą z kokosa i malinami . Musicie koniecznie spróbować. Jak dla mnie

Słodkie okruszki
Naleśniki z serem – zapiekane 218

Naleśniki z serem to świetna propozycja nie tylko na słodki obiad ale i na podwieczorek, bądź kolację. Są bardzo syte i mają puszyste wnętrze. Przesiąknięte sosem

Pieguskowa Kuchnia
Naleśniki z serem – zapiekane 445

Naleśniki z serem to świetna propozycja nie tylko na słodki obiad ale i na podwieczorek, bądź kolację. Są bardzo syte i mają puszyste wnętrze. Przesiąknięte sosem

Pieguskowa Kuchnia
PLACUSZKI KAKAOWE 215

Placuszki kakaowe z nadzieniem serowo-bananowym z masłem orzechowym podawane na ciepło stanowią pyszne śniadanie, które poprawia nastrój. Można je także przełożyć, polać czekoladą i wstawić

Kuchnia MagdaLeny
Pizza z Konfiturą Figową, Trzema Serami, Rozmarynem i Granatem 187

mąki pszennej typ 450 1/3 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek DODATKOWO: konfitura figowa z Puglii 1 czerwona papryczka pepperoni 1 ser camembert  1 ser z niebieską pleśnią np.Lazur listki z gałązki rozmarynu 1 owoc granatu Wykonanie: Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże i wlałam ciepłą(...)godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto, aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam konfiturą figową, na niej poukładałam plastry serów, a na sery poukładałam krążki papryczki pepperoni. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 -240 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną pizzę posypałam

Blondynka Gotuje
Placek pomidorowo serowy z bazylią 222

czterech mniejszych.  Najsmaczniejszy po lekkim przestudzeniu, lepiej też się wtedy kroi gdyż sery nie są aż tak lejące. Bazyliowe, kruche ciasto jest bardzo smaczne, warto je stosować do innych wytrawnych tart. To chyba ostatni moment na taki placek,  smaczne pomidory wkrótce będzie trudno dostać. inspiracją były przepisy(...)szklanki startego sera (ostrego sera cheddar 120g + Gruyere lub mozzarella ok 100 g)  3/4 szklanki majonezu ok 12 łyżeczek 1 łyżeczka  tabasco (lub tyle ile lubimy) Sól i świeżo zmielony czarny pieprz  przygotowanie Ciasto - wszystkie składniki wyrabiać  w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Wyjąć, rozwałkować, podsypując mąką na placek większy

Stare Gary
Quiche Lorraine z cebulką i chili. 217

znawcy kuchni czasem określają placek jako specjał kuchni niemieckiej. Skąd by nie pochodził  niemniej, nie więcej zawsze będzie to płaski placek zazwyczaj na kruchym cieście (czasem francuskim), zapiekany pod masą z jajek,śmietanki i sera. W ramach dodatków do masy klasycznie dodaje się boczek wędzony.  U mnie małe urozmaicenie w postaci cebuli i chili(...)Pieczenie końcowe :  9.Na podpieczony wcześniej spód wykładamy podsmażone składniki. Rozkładamy równomiernie ser i wlewamy masy śmietankowej. Wstawiamy do rozgrzanego do 160 st C piekarnika. Pieczemy 35 minut aż masa się zetnie a wierzch przyrumieni.  10. Po wyjęciu z piekarnika pozwólcie by wasz placek delikatnie przestygł, ponieważ po pokrojeniu może zbytnio się kruszyć a nadzienie będzie wypływać

vaniliowoczekoladowa
Pierogi z serem na słodko 165

mąki pszennej , Nadzienie serowe będzie wtedy twardszej konsystencji. Gdy nadzienie mam już gotowe, ciasto dzielę ma mniejsze kawałki i po kolei ,bardzo dobrze wałkuje placki i wycinam szklanką kółka. Nastepnie w każde kółko nakładam ser i dobrze sklejam. Wrzucam do wrzącej osolonej wody. Jak zaczną wypływac to wtedy zagotowac i posiłek gotowy :) Polewam śmietaną z cukrem do smaku

Słodkości i nie tylko