odparuje z nadmiaru wody. Oliwki wyjąc z zalewy i przekroić na pół. Ser zetrzeć na tarce. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować lub rozciągnąć na kształt okręgu (grubość pizzy jest zależna od tego, jak grube placki zostawimy). Dwie blaszki z piekarnika posmarować oliwą i na każdej wyłożyć gotowy(...)piec 25 minut (ja piekłam każdą pizzę osobno). Po tym czasie pizzę wyciągnąć, posypać serem i ponownie włożyć do piekarnika na około 4 minuty, aż ser się ładnie rozpuści. Jeżeli zrobiliście grubsze placki, to pizza będzie w środku puszysta. Jeżeli zaś zrobiliście cieńsze, to będzie bardziej krucha. Ja zrobiłam jedną puszystą, a drugą na cieńszym spodzie
Passions hobbies lifeplacki: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Wierzch pizzy: 80 g szynki konserwowej w plasterkach 5 plastrów ananasa z puszki 80 g startego żółtego twardego sera 2 łyżeczki oregano 2-3 łyżki(...)rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką. Ciasto smarujemy koncentratem i oliwą, posypujemy żółtym serem. Ananasa i szynkę kroimy w grubą kostkę i układamy na plackach. Przykrywam je ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut. Gdy ciasto wyrośnie skrapiamy je delikatnie oliwą i posypujemy oregano. W międzyczasie
Kulinarne przygody Gatitypatelnię po włosku Iglotex 1 puszka (150 g) łososia w sosie własnym Graal sól pieprz oregano Skworcu sos pomidorowy do pizzy sos czosnkowy do pizzy ser żółty Wykonanie: Na rozkręcony lub rozwałkowany placek pizzy wykładam wcześniej przygotowany sos pomidorowy do pizzy i rozsmarowuje go po całości. Następnie wyłożyłam rozmrożone i odsączone z wody warzywa, które przyprawiłam solą, pieprzem(...)oregano. Potem ułożyłam łososia odsączonego z sosu, a na koniec wyłożyłam ser starty na tarce o grubych oczkach. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 220 - 240 stopni i piekłam około 20 minut. Nigdy nie trzymam się wyłącznie czasy pieczenia, piekę na oko, sprawdzając poziom upieczenia pizzy, patrzę na boki i podglądam spód. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujezaspokojenie mniejszego i większego głodu - jeśli zrobimy więcej. (1 duży lub 2 małe) 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki szczypta soli Dodatkowo: żółty ser szynka (może być dowolna wędlina) ulubiony sos/ketchup (polecam ketchup McDonald's od Dveley ) olej/masło do smażenia Mąkę z mlekiem i żółtkami - dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem lub mikserem(...)Omlety smażyć na rozgrzanym oleju/maśle (z obu stron). (Uważać przy przewracaniu placków, ponieważ są bardzo delikatnie. Wygodniej jest smażyć na mniejszej patelni.) Po przewrócenia placka na drugą stronę - posypać startym serem i ułożyć kawałki szynki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Wersja z salami
Di gotujewieczornej wyprawie z psem nad rzekę. Składniki -2 szklanki mąki -2 dag świeżych drożdży -6 łyżek oliwy z oliwek -2 ząbki czosnku -mały koncentrat pomidorowy -1 cukinia -25 dag sera mozzarella -oregano -cukier, sól, pieprz Przygotowanie Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pół łyżeczki cukru, pól łyżeczki soli. Wlać pół szklanki letniej wody. Wymieszaj, odstaw na 15 minut. Dodać(...)pomiędzy nimi. Na pozostałej oliwie szybko zeszklić posiekany czosnek (nie może zbrązowieć). Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z kilkoma łyżkami wody. Zagotować sos, przyprawić, wystudzić. Sosem posmarować placki ciasta, przykryć plastrami cukinii i sera. Piec w temp. 180st. przez ok. 20 minut. Smacznego
Zielona Kuchniaustach ser to coś niezastąpionego… Podaję składniki na dwie – trzy osoby do „pochrupania”, dowolnie możecie modyfikować i zwiększać składniki. Składniki: 2 placki tortilli 8-10 plastrów wędzonego żółtego sera – użyłam Boryny (Ceko) 2 łyżki tartego parmezanu sos pomidorowy: 2 pomidory bez skórki kilka kropel/ek tabasco – według upodobań sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie
Zasmakuj Kuchnirozpływający się w ustach ser to coś niezastąpionego... Podaję składniki na dwie - trzy osoby do "pochrupania", dowolnie możecie modyfikować i zwiększać składniki. Składniki: 2 placki tortilli 8-10 plastrów wędzonego żółtego sera - użyłam Boryny (Ceko) 2 łyżki tartego parmezanu sos pomidorowy: 2 pomidory bez skórki kilka kropel/ek tabasco - według upodobań sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie do smaku pół
Zasmakuj Kuchnizapach. Stąd pomysł na placki. W lodówce znalazłam resztkę zapomnianego serka, zaś na paterze z owocami przejrzałego banana, który złagodził gorycz razowej mąki owsianej. Kilka innych składników i za chwilę w mieszkaniu zapachniało, a na talerzu zagościło słońce. Składniki (na ok. 10 placków): 120 g razowej mąki owsianej 2 jaja 100 g zmielonego sera dojrzały banan łyżeczka(...)zmiksować na jednolitą masę. Tę czynność wykonał za mnie malakser. Dolewać stopniowo mleko do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Wykładać po półtorej łyżki masy na rozgrzany na patelni olej. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące z jogurtem greckim, konfiturą lub dżemem. "A potem przyszła wiosna" to kolejna ujmująca książka Agnieszki Olejnik . Tym razem Tatr jest mniej
Weekendy w domu i ogrodzieAjerkuchy to po śląsku placki, najczęściej takie naleśnikowe. Ajerkuchy to smak mojego dzieciństwa. W każdy piątek, gdy byłam dzieckiem te placki czekały na mnie u babci na wsi, zrobione z domowego mleka, wiejskiej śmietany i sera. Upieczone na starym piecu węglowym czekały w cieple w bratrurze, czyli piekarniku. Niestety babcia umarła zabierając ze sobą na nie przepis
Bernika - moj kulinarny pamietnikblachę. Włączyć piekarnik na 180 stopni C. Na spodnim placku rozprowadzić sos, zostawiając ok. 1,5 cm marginesu. Posypać oregano, a następnie rozdrobnionym serem. Ja starłam na tarce o dużych oczkach. Przykryć drugim plackiem. Na środku pizzy postawić szklankę i kroić ciasto bardzo ostrym nożem, prowadząc nóż promieniście od niej (pokazuję to na zdjęciu niżej pocięte ciasto). Każdy kawałek ciasta
Weekendy w domu i ogrodziekurczaka grillować na grillu elektrycznym, nie dodając tłuszczu. Pod koniec dodać również pokrojone pieczarki. Sałatę posiekać, pomidorki pokroić na połóweczki ... Zetrzeć na dużych oczkach ser żółty Gdy kurczak będzie już gotowy, placki Wrapów podgrzać w mikrofalówce na programie grill. Na ciepłe wrapy polać ketchupem lub sosem czosnkowym, nałożyć sałatę, kurczaka, pomidorki i ser... Wszystko dobrze zawinąć, w trasę
MarciochaKucharzyJeśli szukacie smacznej przekąski na karnawałowe przyjęcie to proponuję mini Quiche – małe placki, ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalane jajeczno-śmietanową masą. Składniki na kruche ciasto 1 żółtko 3 łyżki lodowatej wody szczypta soli 250 g maki pszennej 125 g masła Nadzienie 300 g pieczarek 1 wędzone udko z kurczaka czerwona cebula 2 ząbki czosnku(...)pieczarek . Całość smażymy do wyprawowania wody. Śmietanę mieszamy z mąką i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na upieczone ciasto, zalewamy śmietaną. Na wierzchu każdego placka umieszczamy kleks z ketchupu, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 10 minut. #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
Kasia i jej kobiecy światjest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech oraz Słowacji. Można je kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi.Ponieważ ciasto jest naturalne w smaku, do langoszy
W mojej kuchnicienki placek. Blachy posmarowałam olejem,ułożyłam placki. Szpinak zblanszowałam, odcedziłam. Czosnek obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem, solą i pieprzem, przestudziłam. Na placki rozłożyłam startą mozarellę, szpinak i ser feta. Piekłam w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut
Darcia w kuchnigładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformować w kulę, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ( musi podwoić swoją objętość ). W międzyczasie pokroić oliwki oraz rozkruszyć ser feta. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, za pomocą dłoni uformować placek grubości około 2 cm. Najlepiej przełożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozciągać,aż uzyska pożądany kształt i grubość. Placek drożdżowym posypać ziołami, następnie ułożyć oliwki, wciskając je nieco w ciasto. Na koniec na cciasto rozsypać pokruszony ser feta. Focaccię piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 20 minut. Smacznego
kolorowotorcikowo