Placki z cukinii lubimy bardzo. Nie mam swojego jednego ulubionego przepisu, często przygotowuję je ciut inaczej, dlatego też na blogu w przyszłości być może pojawi się kilka wersji cukiniowych placuszków. Dziś pierwsza odsłona placków, z dodatkiem startego żółtego sera, „zagęszczonych” kaszą manną oraz bułką tartą. 3 większe cukinie 3 jajka kilka garści startego żółtego sera
Smaki Na Talerzuktóra skarży się na swój los „cudzoziemki”, doświadczającej przykrości ze strony gospodyni folwarku wilanowskiego. Przygotowywaliśmy następujące dania: - Brazylijska zupa pomidorowa z pieprzem cayenne i kukurydzą - Placki ziemniaczane z ziemniaków i sera koziego - Bidgot - kwaśna czerwona kapusta z pulpetami z jesiotra i makreli - Pierogi z burakami, twarogiem i miętą - Wołowina na słodko - kwaśno - antrykot z dość dużym oczkiem
SMYKWKUCHNItechniczne produktów oraz pomogą wybrać model najlepiej dostosowany do potrzeb klienta. Kilka przepisów: Pizza z chleba Pieczony kurczak z rosołu Pudding z drożdżówki/chałki Placki z jajek i żółtego sera Więcej propozycji na blogu. (*) Niektóre ze zdjęć pochodzą ze strony www.pixabay.com/pl.
Di gotujeTradycyjne placki ziemniaczane wzbogacone o kozi ser. Składniki 2 kg ziemniaków 2 czubate łyżki mąki 2 jajka kozi ser 2 średnie cebule sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie Ziemniaki umyłem, obrałem a następnie starłem na drobnej tarce. Włożyłem na sito i lekko osączyłem. Dodałem mąkę, jajka, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony w kostkę ser oraz przyprawy. Dokładnie
R'n'G Kitchenstolnicy i przekrój na pół (patrząc na dłuższy bok). Posmaruj je sosem musztardowym wymieszanym z sosem pomidorowym, połóż cebulkę pokrojoną w cienkie piórka, kawałki szynki, starty ser, posyp przyprawami. Zwiń każdy placek w rulon i krój w prostokątne rogale. Piecz w temp. 200C około 15-20 minut do momentu, gdy ładnie się zarumienią. Smacznego
Zasmakuj Kuchnitacki) kilka liści kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej. Każdy z placków smarujemy cały dokładnie serkiem. Na ser układamy kawałki kapusty pekińskiej (ja wykrawam twardą część z środka). Na kapuście układamy wędzonego łososia i posypujemy drobno pokrojonym koperkiem. Ja układam sałatę i łososia gdzieś do 3/4 wysokości placka, Resztę zostawiam posmarowaną tylko serkiem, dzięki temu roladki się nie będą
Piekielna Kuchnia Patibiały ser, puree z dyni , starty czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia. Farsz jest dosyć luźny, więc aby go trochę zagęścić należy dodać starty ser. Ciasto wałkujemy na cienki placek, szklanką wykrawamy placki na które kładziemy porcje farszu i zaklejamy tworząc pieroga. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy 4 - 5 min, od momentu
Radość kipiąca uśmiechem.grube to przekroić na połówki. Serki pokroić w plasterki Krok 4 . Nabierać masę mięsną ( tak jak na kotlet mielony) na wilgotnej desce uformować kwadratowy placek, Na środek położyć plasterki sera i ogórek . Uformować wałek ( cygaro) . I tak do wyczerpania mięsa. Krok 5 . Na rozgrzanej patelni smażyć z każdej strony na rumiano . Jak zrazy będą obsmażone dolać trochę
Eli Gotowaniesubtelności. Są tak pyszne, że zostają zjedzone w okamgnieniu! W dodatku sos bananowy uwydatnia ich finezyjny charakter. Musicie spróbować! Wychodzi ok. 4-5 porcji. Składniki na placki: - 220g mąki orkiszowej - 125g sera mascarpone - 125ml mleka - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: - 2 łyżki pasty kokosowej lub kremu kokosowego* (stała część mleczka kokosowego wytrącona po wcześniejszym
Be Fit Be Strongzaserwować sobie inne śniadanie niż płatki z mlekiem. Przy dzisiejszej analizie „co mogę znaleźć w mojej lodówce” powstały śniadaniowe pancakes z papryką, cebulą i serem feta. Sam pomysł takich placków na słono, zaczerpnęłam od Kaś, u której
Pink Envelopetłuszcz. Wyrabiamy ciasto aż nabierze elastycznej formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 25 minut. Następnie dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na okrągły placek. Jeden smarujemy masą twarogową (ser+żółtko+słodzik), drugi powidłami. Zawijamy w rulony. Każdy rulonik koimy na niewielkie części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy żółtkiem z odrobiną wody, wstawiamy do piekarnika
Zdrowie na języku :Pwiększych trudności. Sernik należy przygotować 2-3 dni wcześniej i do czasu konsumpcji przechowywać w lodówce (placki miodowe zmiękną a smaki się przegryzą). Polecam! Sernik gotowany PRZEPIS /forma: 25 x 35 cm/ Temperatura pieczenia placków miodowych: 190 o C Czas pieczenia placków miodowych: ok. 25 min. Ciasto 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 jajka(...)mleka budyń śmietankowy bez cukru zapach waniliowy Przygotowanie Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Upiec placki na mocno złoty kolor w temp. 190oC przez ok. 25 min. Masa serowa . W garnku z grubym dnem zagotować ser, jajka, cukier i masło. Mieszając doprowadzić do wrzenia. W szklance mleka rozprowadzić budyń śmietankowy, dodać zapach waniliowy. Mieszankę dodać
coolinarnastrefa.blogspot.comszklanki wody gazowanej szczypta soli 3 łyżki oleju FARSZ PIECZARKOWY: 500g pieczarek 1-2 cebule 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz *opcjonalnie przyprawa curry DODATKOWO: 5 łyżek startego sera na tarce o grubych oczkach PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od zrobienia farszu. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy drobno. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki(...)miksujemy mikserem lub trzepaczką na gładkie ciasto. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni najlepiej z cienkim dnem. Na placek naleśnikowy rozsmarowujemy na środku pieczarki, posypujemy startym serem, następnie składamy boki - lewy i prawy do środka, a następnie zwijamy krokieta w rulon. Takiego krokieta obtaczamy w roztrzepanym jajku i potem w bułce tartej
Gotuj z Mąkąmiałam pojęcia co wymyślić na obiad, a że miałam w lodówce pieczarki postanowiłam upiec dużego placka i polać go sosem pieczarkowym. Przed podaniem zapiekłam go w piekarniku w naczyniu na którym moja córcia uwielbia jeść. Składniki: 4 ziemniaki sól, pieprz jajko 20 dag pieczarek(...)zapiekania wlać trochę sosu pieczarkowego. Na jedną połowę placka ziemniaczanego wyłożyć sos pieczarkowy i złożyć placek na pół, przenieść do naczynia do zapiekania. Placka polać odrobiną sosu i posypać serem. Piec w 180 C aż ser roztopi się i nabierze złotego koloru
Amatorka kuchennaodparuje z nadmiaru wody. Oliwki wyjąc z zalewy i przekroić na pół. Ser zetrzeć na tarce. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować lub rozciągnąć na kształt okręgu (grubość pizzy jest zależna od tego, jak grube placki zostawimy). Dwie blaszki z piekarnika posmarować oliwą i na każdej wyłożyć gotowy(...)piec 25 minut (ja piekłam każdą pizzę osobno). Po tym czasie pizzę wyciągnąć, posypać serem i ponownie włożyć do piekarnika na około 4 minuty, aż ser się ładnie rozpuści. Jeżeli zrobiliście grubsze placki, to pizza będzie w środku puszysta. Jeżeli zaś zrobiliście cieńsze, to będzie bardziej krucha. Ja zrobiłam jedną puszystą, a drugą na cieńszym spodzie
Passions hobbies lifeplacki: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Wierzch pizzy: 80 g szynki konserwowej w plasterkach 5 plastrów ananasa z puszki 80 g startego żółtego twardego sera 2 łyżeczki oregano 2-3 łyżki(...)rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką. Ciasto smarujemy koncentratem i oliwą, posypujemy żółtym serem. Ananasa i szynkę kroimy w grubą kostkę i układamy na plackach. Przykrywam je ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut. Gdy ciasto wyrośnie skrapiamy je delikatnie oliwą i posypujemy oregano. W międzyczasie
Kulinarne przygody Gatitypatelnię po włosku Iglotex 1 puszka (150 g) łososia w sosie własnym Graal sól pieprz oregano Skworcu sos pomidorowy do pizzy sos czosnkowy do pizzy ser żółty Wykonanie: Na rozkręcony lub rozwałkowany placek pizzy wykładam wcześniej przygotowany sos pomidorowy do pizzy i rozsmarowuje go po całości. Następnie wyłożyłam rozmrożone i odsączone z wody warzywa, które przyprawiłam solą, pieprzem(...)oregano. Potem ułożyłam łososia odsączonego z sosu, a na koniec wyłożyłam ser starty na tarce o grubych oczkach. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 220 - 240 stopni i piekłam około 20 minut. Nigdy nie trzymam się wyłącznie czasy pieczenia, piekę na oko, sprawdzając poziom upieczenia pizzy, patrzę na boki i podglądam spód. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujezaspokojenie mniejszego i większego głodu - jeśli zrobimy więcej. (1 duży lub 2 małe) 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki szczypta soli Dodatkowo: żółty ser szynka (może być dowolna wędlina) ulubiony sos/ketchup (polecam ketchup McDonald's od Dveley ) olej/masło do smażenia Mąkę z mlekiem i żółtkami - dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem lub mikserem(...)Omlety smażyć na rozgrzanym oleju/maśle (z obu stron). (Uważać przy przewracaniu placków, ponieważ są bardzo delikatnie. Wygodniej jest smażyć na mniejszej patelni.) Po przewrócenia placka na drugą stronę - posypać startym serem i ułożyć kawałki szynki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Wersja z salami
Di gotujewieczornej wyprawie z psem nad rzekę. Składniki -2 szklanki mąki -2 dag świeżych drożdży -6 łyżek oliwy z oliwek -2 ząbki czosnku -mały koncentrat pomidorowy -1 cukinia -25 dag sera mozzarella -oregano -cukier, sól, pieprz Przygotowanie Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pół łyżeczki cukru, pól łyżeczki soli. Wlać pół szklanki letniej wody. Wymieszaj, odstaw na 15 minut. Dodać(...)pomiędzy nimi. Na pozostałej oliwie szybko zeszklić posiekany czosnek (nie może zbrązowieć). Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z kilkoma łyżkami wody. Zagotować sos, przyprawić, wystudzić. Sosem posmarować placki ciasta, przykryć plastrami cukinii i sera. Piec w temp. 180st. przez ok. 20 minut. Smacznego
Zielona Kuchniaustach ser to coś niezastąpionego… Podaję składniki na dwie – trzy osoby do „pochrupania”, dowolnie możecie modyfikować i zwiększać składniki. Składniki: 2 placki tortilli 8-10 plastrów wędzonego żółtego sera – użyłam Boryny (Ceko) 2 łyżki tartego parmezanu sos pomidorowy: 2 pomidory bez skórki kilka kropel/ek tabasco – według upodobań sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie
Zasmakuj Kuchnirozpływający się w ustach ser to coś niezastąpionego... Podaję składniki na dwie - trzy osoby do "pochrupania", dowolnie możecie modyfikować i zwiększać składniki. Składniki: 2 placki tortilli 8-10 plastrów wędzonego żółtego sera - użyłam Boryny (Ceko) 2 łyżki tartego parmezanu sos pomidorowy: 2 pomidory bez skórki kilka kropel/ek tabasco - według upodobań sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie do smaku pół
Zasmakuj Kuchni