Kukurydziane placki z płatkami kukurydzianymi podane z brzoskwinią z puszki, bananem i ricottą inspiracja Zdjęcie jakości ... powiedzmy prawdę, bez jakości, bo... ostatnimi czasami
More food, love and dreamsparmezan. Nie bardzo wiem czemu jest to parmezan a nie np. cheddar -widocznie to takie angielskie fusion. W każdym razie placek smaczny. Ja zrobiłam swoją wersję - małe i bez cebuli. Podałam bez dodatków bo sam ser zapewnia smak. Czas: 15 minut Składniki: 2 duże ziemniaki 4 łyżki tartego sera Dziugas ( odpowiednik parmezanu) olej z pestek winogron(...)smażyć na rumiano z obu stron ( przewracać łopatką ostrożnie by olej nie prysnął). * z tej porcji wyszły mi 4 spore placki ** placki muszą być płaskie ( trzeba przycisnąć po włożeniu na patelnię) bo inaczej ser się roztopi i przypali a ziemniaki w środku będą surowe *** można do takich placków podać porcje sałatki ze świeżych warzyw np. pomidor z cebulką
Buniabaje w kuchniPlacki z cukinii są dla mnie zawsze rarytasem. Wychowana na "plyndzach" poznańskich, uwielbiam każdą wersję placków, niekoniecznie właśnie ziemniaczanych. Robi się je szybko, można wykorzystać jako dodatek wszystko, co się ma pod ręką. Podawane w wersji słodkiej czy wytrawnej, smakują niezaprzeczalnie. Osobiście wolę je bardziej niż naleśniki. Postanowiłam je urozmaicić, podając do nich słony sos z sera gorgonzola(...)rondelka, wlewam śmietankę i zagotowuję. Trzymam na ogniu tak długo, aż ser się nie rozpuści, ciągle mieszając - aby nie przypalić. Gotowy ser zostawiam, aby nieco ostygł - stanie się ciągnący gęstszy. Podaję go z ciepłymi plackami (jeśli wystygły, można je podgrzać na patelni, uważając, by ich nie spalić). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizdjęcie też było całkiem zachęcające. Są to po prostu dwa placki tortilli zapieczone z żółtym serem, podawane na ciepło. Często oprócz sera dodaje się opcjonalne składniki (np. grzyby, paprykę, kiełbasę, mięso). Bogaty w wiedzę teoretyczną postanowiłem zaserwować rodzinie quesadillas. Niedawno robiłem domowe placki do tortilli, co okazało się dość prostym zadaniem, więc tym razem też postanowiłem zrobić
Gotuj z MisiemNiedzielny poranek to zawsze czas kiedy jest trochę więcej czasu i można przygotować jakieś pyszne, bardziej wyszukane śniadanie. Dzisiaj zdecydowałam się na wytrawne placki, które we wnętrzu kryją wędzony ser, kukurydzę, czerwoną cebulę i drobno posiekaną wędlinę. Najlepiej smakują z serkiem śmietankowym i kiełkami. Z przepisu wychodzi 8 placków. Już dwa wystarczają na syte śniadanie 1 szklanka mąki pszennej
BullioSkładniki: 500 g piersi z kurczaka 300 g łososia wędzonego 250 g paluszków surmii 6 placków do tortilli - czosnkowe http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_39745.htm 1 łyżka mielonego chilli 2 łyżki oleju chilli - http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_39765.htm 5 ząbków czosnku sól i pieprz do smaku ser żółty z plasterkach po 2 plasterki na 1 tortille 1 sałata masłowa 3 łyżki octu(...)łyżki oliwy i smażymy. Gdy pieczarki całkiem zmiękną dodajemy do nich serek topiony. Gdy serek się całkiem rozpuści doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni kładziemy placki tortilli z farszem i serem. Obsmażamy chwilkę z każdej strony. Na gotową tortille kładziemy pieczarki. Smacznego
ClauditteMissCookingtłuszczu Wymieszaj składniki na ciasto. Powinno mieć dość luźną konsystencje. Smaż cienkie placki bez tłuszczu jeśli to możliwe. Ugotuj różyczki brokuła i drobno posiekaj. Zetrzyj ser feta na tarce. Rozłóż na placku i połóż brokuła. Zawiń w trójkąt
AZgotuj!rodziny, możecie być spokojni - jesteście w dobrym miejscu. Quesadillas z kurczakiem, serem i warzywami, podpiekane na patelni grillowej to genialny pomysł na obiad czy imprezową przekąskę. Być może moje pierwsze tortille nie mają zbyt imponujących rozmiarów, ale ich smak bije na głowę (albo na placek-who knows) wszelkie sklepowe wersje, pełne polepszaczy smaku i innych niezdrowych dodatków. Oczywiście(...)złagodzenia smaku. Zagęścić mąką kukurydzianą, posypać drobno posiekaną natką pietruszki, odstawić. Na każdym placku rozsmarować łyżkę sosu pomidorowego, posypać startym serem i nałożyć nasz farsz. Złożyć na pół. Podgrzewać po kilka minut z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej. Gotowe placki pokroić na mniejsze kawałki i podawać np. z natką pietruszki. Smacznego
Kuchnia Ellietortillach bardzo często do niej wracam. Jest pyszna, smaczna i szybka w przyrządzaniu. Ostatnio wpadłyśmy na pomysł by bardzo podobną przyrządzić na grillu. Wyszła super! Chrupiące placki z ciągnącym się, aromatycznym serem… mniam! Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu! Potrawa wolna od glutenu* Ilość porcji: 6 trójkątów Czas przygotowania: 5 minut + kilka minut grillowania Składniki: 2 placki tortilli
Kolizje SmakówPlacki z gotowanych ziemniaków, nadziewane farszem ze szpinaku i sera feta. Taki farsz uwielbiam(...)każdej postaci – w naleśnikach, pierogach czy właśnie plackach Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości placków. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym. 500 g ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania (ok. 1/2 szklanki) szczypta soli szczypta pieprzu Farsz: 200 g mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 50 g sera feta 1 mała cebula szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo
Bullionich okrągłe kulki - pozostawić na 5-6 godzin w hermetycznie zamykanym pojemniku (wcześniej posmarowane odrobiną oliwy). moje dodatki to: kawałek twardego żółtego sera kilka pieczarek średnia cebula zielony sos (proporcje na 1 większy placek): około 50 ml oliwy z oliwek spora garść świeżych liści bazylii sól 2-4 ząbki czosnku około 1/3 zielonej papryczki chili Listki bazylii opłukać(...)odrobina soli. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (250-300 stopni). Rozgnieść ciasto, zostawiając odrobinę wyższe brzegi (powinny mieć około 2 cm). Sosem posmarować placek pizzy, na nim rozłożyć połowę żółtego sera, posiekaną w cienkie piórka cebulę i plasterki pieczarek. Na wierzch rozsypać resztę żółtego sera. Pizzę piec przez 4-6 minut. Ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennaseeerem i dodatkiem cukinii. Przyznam, że takie placki zawsze smażę w większej ilości! Polecam! (1 duży lub 2 małe) 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki szczypta soli (solidna) Dodatkowo: 4 plastry cukinii + sól i pierz 3-4 łyżki pasty ajvar (polecam Rolnik ) żółty ser Ponadto: olej/masło do smażenia (u mnie(...)rozgrzanym oleju/maśle (z obu stron). (Uważać przy przewracaniu placków, ponieważ są bardzo delikatnie. Wygodniej jest smażyć na mniejszej patelni.) Po przewrócenia placka na drugą stronę - ostrożnie posmarować go ajvarem, posypać startym serem i na końcu ułożyć kawałki cukinii. (Można też dodać własne dodatki.) Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Di gotujesztuka ogórek- 1/2 sztuki mix sałat- 200 gram majonez- łyżka ketchup-łyżka przyprawa curry-łyżeczka sól- 2 szczypty pieprz młotkowany czarny- łyżeczka szynka- 150 gram ser- 150 gram tortilla- 2 placki olej kokosowy- 2 łyżki Sposób przygotowania: W miseczce rozbijamy jajka i roztrzepujemy potem wrzucamy na rozgrzany olej , parzymy na parze placki tortilli, w drugiej miseczce mieszamy(...)Nasze curry, ketchup i majonez i ostawiamy do lodówki na 10 minut Nasz sos Na tortilli smarujemy sos, nakładamy miks sałat , jajecznice, ser,szynkę, pomidora , ogórka, solimy i pieprzymy . Po czym zwijamy Smacznego
pichcisztołyżeczka masła Przygotowanie: Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy wszystkie ości, a samo mięso dzielimy na większe kawałki. Jednocześnie sprawdzamy czy nie pozostały małe ości. Na placki naleśnikowe nakładamy starty żółty ser, kawałki makreli i kukurydzę (ilość według uznania). Każdy naleśnik składamy w trójkąt i podgrzewamy na patelni na niewielkiej ilości masła. Smacznego
bistro mamazielonego groszku i świeżych pomidorów i zależnie od regionu często dla podniesienia wartości odżywczych z dodatkiem ziemniaków lub kukurydzy.Miseczka ryżu zależnie od regionu Indii bywa zastępowana plackiem chlebowym np. Naan lub Roti. Sera Paneer nie można zastąpić innym białym serem np. Feta.W trakcie smażenia ser Paneer nabierze koloru i nie rozkruszy się tak jak stanie się z serem twarogowym. SKŁADNIKI(...)cukru. Dodać teraz posiekaną natkę świeżej kolendry (pozostawić trochę do garniszu) i podsmażone kostki sera. Ponownie przykryć i dusić na minimalnym ogniu dla kompletnego połączenia się smaków ostatnie 10 do 20 minut. Podawać w miseczkach z porcją ryżu na biało w oddzielnej miseczce lub indyjskim plackiem chlebowym
Sztuka gotowania w/g Samiry