Pizza, ewenement na skalę światową. Ten płaski placek posmarowany sosem pomidorowym i posypany serem mozzarella uwielbiany jest przez miliony. Ale kto go wymyślił, jak ewoluował? Prawdziwa historia pizzy zaczyna się we Włoszech ... a może w Grecji - no chyba, że w Egipcie?? Tak naprawdę każdy z tych krajów może sobie przypisać wynalezienie pizzy, wszystko bowiem zależy od samej definicji pizzy(...)skromnych spiżarniach posiadał jedynie oliwę z oliwek, mąkę, ser, zioła i smalec przestał demonizować pomidory dając przy tym światu pierwszy podstawowy pomidorowy sos do pizzy. Tak powstała pierwsza "nowoczesna" pizza zwana jako "Napoletana" - płaski chleb z sosem pomidorowym i serem. W bardzo szybkim tempie Włosi zaczęli chwalić Neapol za najlepsze placki do pizzy w całym kraju. Po około
Better Life By Auntie Juminut. TWAROŻEK CHRZANOWO – ZIOŁOWY Do miski wrzucić rozdrobniony widelcem twarożek, dodać mleko i chrzan, dokładnie wymieszać. Umyte i osuszone zioła posiekać i dodać do sera. Doprawić solą i pieprzem. Na upieczony placek nakładamy łyżkę twarożku i zwinięty plasterek łososia. Dekorujemy kiełkami rzodkiewki, listkami tymianku oraz plasterkami rzodkiewki. Artykuł Pieczone placki ziemniaczane z chrzanowo – ziołowym twarożkiem
Kierunekuchniazmęczona! upał! praca, praca, praca! gdyby tak można było prosić o piątek popołudniu? placki na szybko i prosto, już wczoraj miałam na nie wizję, ale dopiero dziś doszło do realizacji. Inne niż dotąd ;) Składki (około 11 placków): 2 jajka około 2 plastrów sera pleśniowego light President (znajdziecie też podobny w Lidlu) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm(...)obieramy, a następnie trzemy na tarce o dużych oczka (jeśli jest bardzo soczysta odlewamy nadmiar soku) jajka miksujemy, następnie dodajemy cukinię i wszystkie pozostałe składniki (ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę), mieszamy smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni przetartej olejem przed każdym plackiem, na małym ogniu, pod przykryciem (wtedy ciasto się wypiecze, cukinia zmięknie i łatwiej będzie nam przewrócić
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpooddychania . Ser blendujemy z jogurtem, solą i wyciśniętą połówką cytryny. Odstawiamy na pół godziny do lodówki a w międzyczasie smażymy najlepsze naleśniki pod słońcem :-) Gotowe placki smarujemy grubą warstwą sera, na to kładziemy ogórka pokrojonego w kostkę,plastry łososia i skrapiamy drugą połówką cytryny. Składamy według upodobań. Pycha
pieprzny smaczekMój ulubiony ser w najlepszym wydaniu- halloumi grillowany Tortilla z kurczakiem i halloumi SKŁADNIKI: 2-4 placki tortilla 500 g piersi z kurczaka ser halloumi rukola pomidor ostra papryka, oliwki, ostre ogóreczki sos pomidorowy sól, pieprz i inne ulubione przyprawy, oliwa Zamarynować kurczaka w przyprawach, ziołach i oliwie. Odłożyć na kilkanaście minut do lodówki. Pokrojone w paseczki piersi(...)grillu lub patelni z małą ilością tłuszczu. Warzywa pokroić w plastry lub mniejsze kawałki. Gdy kurczak będzie już gotowy, pokrojony w plastry ser haloumi grillować do uzyskania złotego koloru. Następnie podgrzać na rozgrzanym grillu również placki tortilli.. Ciepłe wrapy polać sosem pomidorowym, nałożyć rukole, kurczaka, haloumi pomidorki i pozostałe dodatki. Całość dobrze zawinąć za pomocą papieru lub folii
MarciochaKucharzyplackach i naleśnikach mogłabym się rozpisywać w nieskończoność! Mają same zalety: można je jeść na słodko i na słono, na ciepło i na zimno, zrolować, złożyć, podsmażyć. To jeden z pewników na naszym stole, dzieci zawsze zjadają je ze smakiem. Tym razem klasyczne naleśniki pszenne przygotowałam z dodatkiem młodego szpinaku. Mają absurdalny wręcz, wściekle zielony kolor, ale nie smakują(...)wymieszać. Patelnię wysmarować odrobiną oleju i dobrze rozgrzać. Smażyć naleśniki pół minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Można podać je z żółtym serem i szynką - na jeszcze ciepłym placku (może być jeszcze na patelni ułożyć cienkie plastry sera i szynki, zwinąć w rulon. Pokroić na niewielkie ślimaczki i ułożyć na talerzu lub w pojemniku na wynos
Kulinarne Inspiracjemnie quesadillas z serem . Oczywiście najlepsza jest na ciepło. Do dobry pomysł na drugie śniadanie czy lunch do pracy. Paluszki lizać! Quesadillas z serem , rukolą i czarnymi oliwkami / 8 porcji Składniki: 2 placki pszennej tortilli 5 łyżek jogurtu greckiego 4 garście rukoli 2 garście czarnych oliwek 2 plastry sera emmentaler 1/3 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki sól do smaku Przygotowanie(...)układamy 2 garście rukoli. Kolejna warstwa to 1/2 porcji czarnych oliwek. Następnie układamy 2 plasterki sera, dociskamy. Kolejna warstwa to pozostały jogurt grecki z wędzoną papryką. Następna warstwa to pozostała porcja rukoli oraz czarne oliwki. Całość przykrywamy drugim plackiem tortilli i dociskamy. Tak przygotowane placki z nadzieniem obsmażamy na suchej patelni, aż będą chrupiące. Podajemy zaraz po przygotowaniu, możemy
Moja smaczna kuchniaskładniki. Moim ulubionym połączeniem jest sos majonezowo czosnkowy (przepis na sos majonezowo czosnkowy znajduje się tu - należy jedynie zrobić bardziej gęsty), sałata, pomidory, oliwki i starty ser żółty. Sposób wykonania: Placek tortilli posmarować sosem majonezowo czosnkowym. Położyć umyty i osuszony liść sałaty. Następnie położyć cienko pokrojone pomidory. Poukładać cienko pokrojone zielone oliwki. Lekko posypać startym(...)serem żółtym. Zwinąć w rulon i pokroić, wbijając w każdą roladkę wykałaczkę. Smacznego
W kuchni u Monikiplacek z kaszy z pieczarkami i serem Wersja tego posiłku dedykowana jest w szczególności do osób, które mając niewiele czasu, nie chcą zrezygnować z przyrządzania własnych potraw. Jest to sycący i smaczny posiłek, z powodzeniem zastępujący fast fooda, w dodatku w jego składzie znajdziemy bogactwo cennych i niezwykle potrzebnych naszemu organizmowi składników. Zresztą dosyć wstępu, bierzmy się za robotę(...)układamy na nim pokrojone w plastry pieczarki. Całość skrapiamy oliwą czosnkową i wkładamy do piekarnika na kolejne dziesięć minut. Po tym czasie na placku układamy pokrojonego w plastry pomidora, oraz cienko pokrojone plastry sera. Zapiekamy kolejne dziesięć minut, wyjmujemy dzielimy na porcje i podajemy
Miód i pieprzszybki obiad. Po prostu pychota :) SKŁADNIKI: (na 2 porcje po 4 szt) - ilości podaję jedynie orientacyjnie, wszystko zależy od własnych upodobań 2 placki tortilli 1/2 pora 10 małych pieczarek pół małej piersi kurczaka 5 dag sera żółtego 1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić (u mnie przyprawa kebab-gyros), usmażyć. 2. Por pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle(...)pora dodać usmażone mięsko i nie zdejmując z ognia wymieszać. Ser zetrzeć na tartce i dodać do reszty, wymieszać (tak, aby składniki się tym serem skleiły). 5. Toster rozgrzać. Położyć 1 placek tortilli i na połowie rozłożyć farsz (jak na zdjęciu), tortillę złożyć na pół, zamknąć pokrywę tostera i piec do zrumienienia ciasta. Swoją drogą, ten farsz jest
Kto ugości moich gości?czerwona papryka 1 żółta papryka 1 nieduża cukinia 2 duże ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, chilli w proszku Dodatkowo: 8 placków tortilli 8 plasterków żółtego sera pikantny ketchup zioła prowansalskie Obie cebule, szynkę, papryki oraz cukinię (wraz ze skórką) pokroić w średnią kostkę. Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucić cebule, gdy się zeszklą dodać szynkę(...)chilli i smażyć bez przykrycia, aż nadmiar wody trochę odparuje. W miseczce wymieszać ketchup z ziołami prowansalskimi i posmarować nim każdy placek tortilli. Na nim ułożyć ścieżkę z farszu, a na niej plasterek żółtego sera (można go podrzeć na mniejsze kawałki i porozkładać na nadzieniu). Tortillę zawinąć w rulonik i podsmażyć na złoto z obu stron na małym
Simply Foodcukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi płatkami owsianymi. Ser biały rozdrabniamy widelcem i mieszamy z jajkami oraz mlekiem. Składniki suche dodajemy do składników mokrych. Mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej wykładamy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Gdy placki trochę podrosną, w każdym placku umieszczamy kilka borówek. Smażymy
Kuchnia MagdaLenygodziny. Cebule pokroić w talarki i podsmażyć krótko na rozgrzanym tłuszczu. Wyłączyć palnik, dodać śmietanę, przyprawić. Ser zetrzeć drobno na tarce. Na rozwałkowane placki nałożyć podsmażoną cebulę i posypać żółtym serem. Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-18 minut. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąłyzki majonezu sól i pieprz 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oleju rzepakowego ulubione zioła do panierowania kurczaka 2 łyzki ziaren słonecznika 1 plaster sera feta 1 jajko 1 pomidor kawałek ogórka zielonego 2 placki tortilli kilka sztuk oliwek Pierś z kurczaka kroimy w plastry obtaczamy w przyprawach, podsmażamy na oleju dodajemy ziarna słonecznika(...)surowy. Jajko gotujemy na twardo Kapustę pekińska, cebulę oraz ogórka kroimy drobno, dodajemy kukurydze oraz majonez i przyprawiamy do smaku. Pomidor, jajko kroimy w plastry. Ser Feta w grubsza kostkę Na plackach tortilli układamy sałatkę z kapusty, następnie kurczaka i pomidor, jajka oraz fetę...Na koniec posypujemy oliwkami. Tortille zawijamy. var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount
NaKońcuJęzykasię chrupiąca, ser przyjemnie się ciągnie, dobrze doprawiony kurczak podkręca smak a całość bardzo syci. Nie polecam smarować placków keczupem przed pieczeniem, bo zmiękną i będą oklapłe. Do środka można dodać warzywa, choć ja wolę je w sałatce, jako dodatek do Qurtito. Ciekawe danie na obiad, dwie tortille wystarczą by najeść się do syta. Smacznego! :-) 4 placki tortilli(...)startego żółtego sera 100g startej mozzarelli sól, pieprz, chilli, papryka słodka, bazylia, oregano 2 łyżki oleju 1. Filety z kurczaka kroimy na małe kawałki i mieszamy z przyprawami w preferowanych proporcjach. Smażymy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Na połowie tortilli wykładamy ser, usmażone filety i ponownie ser. Tortillę składamy na pół. Postępujemy tak ze wszystkimi plackami
Szefowa kuchni