każdy dzień", który postanowiłam wypróbować. Lubię robić placki, nie tylko na słodko, ale też takie wytrawne. Są wygodne, można je zapakować do lunchboxa i smakują także dzieciom (gdy pominiemy papryczkę chilli). Placuszki z szynką i kukurydzą podałam z sałatką z sałaty i pomidorków koktajlowych. W wersji wegetariańskiej możecie zamienić szynkę na ser feta. Składniki / na 2 porcje: 3/4 szklanki(...)sałatę i pomidorki, polej oliwą, octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Gotowe placki podawaj z sałatką. Wariacje: W wersji wegetariańskiej szynkę zamień na pokruszony ser feta. Rady: Placki możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Wtorek - Zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki Aromatyczna zupa, która wymaga minimum wysiłku. Wystarczy upiec
Chilli Czosnek i Oliwalodówce. Przed samym podaniem wystarczy go nałożyć na placki, złożyć na pół i podgrzać. SKŁADNIKI / 4 porcje 4 placki tortilli (gotowych lub domowych ) 1 pierś kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 1/2 szklanki tartego żółtego sera 1 ząbek czosnku przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, po 1/2 łyżeczki: suszonego oregano, słodkiej i wędzonej papryki(...)dużym ogniu podsmażamy kurczaka z warzywami. Co jakiś czas mieszamy, skrapiamy limonką, wykładamy na talerz. Patelnię myjemy i ponownie stawiamy na ogniu. Na placki tortilli wykładamy nadzienie, posypujemy serem i składamy na pół. Można też rozłożyć nadzienie na jednym placku i przykryć drugim. Lekko natłuszczamy i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Obciążamy ciężkim talerzem lub mniejszą patelnią i podgrzewamy
cool and mintypyszne danie, ale również wyczarować fantastyczne i mega chrupiące chipsy! Tak! Wystarczy placki pokroić, np. w małe trójkąty, skropić oliwą, doprawić ulubionymi przyprawami, zapiec w piekarniku i chrupać dowoli- z dodatkiem sosu lub bez. Moja ulubiona kombinacja smaków to wędzona papryka, szczypta soli oraz żółty ser(...)Jestem ciekawa jaka będzie Wasza ulubiona kombinacja?! :) Cała duża blaszka: * tortilla- 5 placków * oliwa z oliwek- 2 łyżki * papryka wędzona- 1 łyżka * sól- szczypta * starty żółty ser- 100 g Z placków wykroić trójkąty, polać oliwą, posypać papryką oraz solą i dokładnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec z termoobiegiem
Kraina Miodem Płynącabyło. Tym razem kurczaka zastąpiliśmy indykiem i to mielonym. Pyszności. Składniki: 6 tortilli pomidorowych mały udziec indyczy do zmielenia 1/2 cebuli 1/3 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 15 dag sera żółtego tartego 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta płatków chili sól, pieprz szczypta ziół tureckich do mięs sos czosnkowy Przygotowanie: Cebulę szklimy na oleju. Dorzucamy do niej mięso mielone. Dusimy(...)chwilę. Paprykę kroimy w kostkę. Obsmażamy. Dusimy z mięsem do miękkości. Placki mączne podgrzewamy na chrupko na suchej patelni. Oprószamy tartym serem, kładziemy warstwę farszu, znów oprószamy serem. Przykrywamy drugim plackiem. Za pomocą talerza przekręcamy na drugą stronę. Chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy z patelni. Kroimy w trójkąty. Maczane w domowej produkcji sosie czosnkowym smakują bosko. Oj teraz już takiej długiej
Kuchnia po mojemufrancuskiego – zapiekanki z pieczarkami ROLLSY Z Salami Przygotowanie : 35 minut Ilość porcji : 1-2 porcje Składniki: – 2 placki tortilli pszennych lub pełnoziarnistych – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka musztardy francuskiej, ziarnistej – 100-150 g tartego sera typu gouda lub cheddar – 100-150 g salami w kawałku – kawałek folii aluminiowej Przygotowanie : Majonez wymieszaj(...)połową sosu, tak aby sos pokrywał całą tortillę. Na sos połóż połowę startego sera żółtego i połowę pokrojonego w drobną kostkę salami. Następnie przykryj wszystko drugim plackiem i powtórz czynności – sos, ser i salami. Teraz najtrudniejsza część, zwinięcie tortilli w ciasny rulon. Rób to delikatnie i od razu po zwinięciu użyj folii aluminiowej na której przygotowujesz danie do ciasnego
nietylkopasta.plZwijasy z placków tortilii: na piknik, na girlla, na przekaskę ;) Składniki : 2 placki tortilii, serek śmietankowy kanapkowy - opakowanie 100g, kawałek papryki, ogórka kiszonego, 2 plasterki szynki konserwowej, 2 plasterki sera żółtego, natka pietruszki - pół pęczka i więcej pomidorki koktajlowe, pieprz(...)ziołowa - pół łyżeczki, słodka papryka - pół łyżeczki. Przygotowanie : Placki podgrzewamy przez 30 sekund na rozgrzanej patelni z każdej strony. Smarujemy serkiem, posypujemy przyprawami, na 1/4 wysokości placka układamy szynkę, ser, pokrojone w cienkie paski warzywa (papryka, ogórek), posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zwijamy w rulon. Owijamy folią spożywczą, odkładamy na 30 minut, aby związało się. Pomidorki kroimy na pół
Lena Gotujerazem z parówką, serem i młodym szpinakiem z naszego ogródka :) Naleśniki smażymy na blady kolor, żeby móc potem odsmażyć. Zawijamy parówkę, ser i jak mamy coś zielonego, można też lekko przyprawić:) Przy okazji robimy placki na słodko :) dla słodziaków(...)wszyscy chcą na słono. Raz, dwa, trzy i danie gotowe ! Gdy nadchodzi czas powrotów i obiadów to jesteśmy przygotowani. Odsmażamy na patelni, wówczas parówka jest gorąca, ser rozpuszczony, a placek chrupiący. Przepysznie smakują, można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce... Smacznego
chleba naszegopszennej 30 gram świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka Dodatki: świeże gałązki rozmarynu 4-5 niewielkich brzoskwiń 100 gram sera pleśniowego np. camembert lub brie niewielka garść orzechów włoskich świeżo zmielony pieprz Drożdże ucieram z cukrem do rozpuszczenia, dodaję 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ciepłego mleka. Całość mieszam(...)ciasto dzielę na 2 lub 4 części, w zależności od tego jakiej wielkości podpłomyki chcę uzyskać. Każdą część delikatnie wałkuję na cienki placek. Na sam spód placka układam część sera pleśniowego, następnie pokrojone na mniejsze części brzoskwinie. Całość posypuję posiekanymi orzechami i listkami rozmarynu. Podpłomyki piekę w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 7-8 minut. Podaję
Mango Papajaskładniki: 500 g ziemniaków 150 g świeżego twarogu, najlepiej wiejskiego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i
Domowy Smak JedzeniaKasia" 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu Sernik gotowany: 1 kg mielonego białego sera 200g margaryny "Kasia" 2 jajka 1 cukier wanilinowy 3/4szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej posiekane orzechy Placki miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich pieczemy(...)garnku roztapiamy masło, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy jajka, cukier biały, cukier wanilinowy, Dokładnie mieszamy i zagotowujemy na średnik ogniu, uważając, żeby masa się nie przypaliła. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy mąkę z budyniem i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kiedy ponownie masa się zagotuje odstawiamy z palnika. Ciepłym serem przekładamy miodowe placki. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową
Salonik smakówostatniej cukinii :P to jakieś zboczone chyba, ale śnią też się inne dania :P Składniki 1 duża cukinia 1 duża cebula 1 jajko 2 łyżki mąki 6 plastrów sera salami pokrojonego na 5 (maszynka do krojenia) Sos: 300 g maślaków 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki słodkiej śmietany 18 % 2 ząbki czarnego czosnku 1 łyżeczka suszonego lubczyku natka(...)kwadransy, odciskamy z soku. Cukinię mieszamy z jakiem, mąką, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy cienkie placki, na nich układamy po plasterku sera, przykrywamy kolejną warstwą placka. Smażymy na rumiano z obu stron. Sos: Posiekaną cebulę i oczyszczone maślaki, pokrojone w kostkę dusimy na rozgrzanym maśle. Studzimy, blendujemy i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy lubczyk
R'n'G KitchenWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne placuszki z serem ricotta i bananami. Idealne na podwieczorek lub śniadanie dla całej rodziny. Posmakują szczególnie dzieciom Przepis znalazłam tutaj . Post Placki z ricottą i bananami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeczasie przygotować farsz. Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryka słodką. Zostawić na pół godzinki. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pierś podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy będzie gotowa, przełożyć do miseczki. Na patelnię dolać trochę oleju, podsmażyć najpierw cebulę, potem dodać pieczarki, następnie pomidora(...)placki. Każdy placek posmarować olejem, a następnie keczupem, zostawiając wolne brzegi. Ja użyłam keczupu z cukinii swojej roboty. Na keczup posypać utarty ser. Następnie na połowę placka wyłożyć część farszu. Można jeszcze dodatkowo posypać farsz serem. Przykryć częścią bez farszu i zlepić jak pieroga. Dodatkowo zawinąć zlepienie do góry, wtedy mamy pewność, że nam się
Agusiowe smakołykioleju (placki powinny w nim pływać). Langosze smażymy na głębokim tłuszczy na złoty kolor a następnie układamy na papierowych ręcznikach aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gorące placki smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy serem
Qchnia po prostusoli Farsz 250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) 150g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, chili w proszku, kmin rzymski olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Najpierw przygotowujemy ciasto na tortille. Mąki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy sól. Wlewamy(...)mąką placki o średnicy około 20 cm. Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony, aż się zarumienią (powstaną brązowe pęcherze) Ser żółty ucieramy. Na każdym placku kładziemy trochę farszu i posypujemy serem. Dół tortilli zawijamy 4 cm do góry i zakładamy na siebie boki. Żeby burrito się nie rozwinęło możemy zawinąć dół paskami
Moje Kuchenne Rewelacje