plasterków sera żółtego 6-7 plasterków szynki (dowolnej) natka pietruszki margaryna do posmarowania Wrapsy wyjąć z opakowania i posmarować margaryną. Następnie położyć na każdą połowę placka po kilka listków sera i szynek. Paprykę marynowaną odcisnąć z zalewy i dać na każdy placek. Zamiast papryki można użyć pokrojonego pomidora. Każdy placek posypać poszatkowaną pietruszką. Zwinąć w rulon
Gotuję TestujęCukinia w ogrodzie szaleje,a moje oczy tylko się cieszą. Uwielbiam cukinie i będę to powtarzała cały czas :D Propozycja placków z serem feta skradła moje serce do tego zwykły sos czosnkowy na jogurcie greckim - szaleństwo. Składniki: 4 małe cukinie lub 1 bardzo duża 3 jajka pęczek posiekanego kopru 2 ząbki czosnku 6 łyżek mąki(...)sera feta posiekanego w kostkę sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i w misce połączyć ją z pozostałymi składnikami tak aby powstało ciasto o konsystencji ciasta do placków ziemniaczanych. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na złocisty kolor z obu stron. Smacznego
Niezły Młynekmożna go jeść jako samodzielne danie bez dodatków. Burrito polecam serwować z guacamole i kwaśną śmietaną Składniki na duży garnek farszu (na ok 12 sztuk burrito): 12 placków tortilli kawałek żółtego sera (ok 100 g) 500g mięsa mielonego 1-2 cebule 2 duże ząbki czosnku Papryczka pepperoni 1 papryka czerwona, żółta lub zielona (może byc po trochu każdej) 2 puszki(...)sekund w kuchence mikrofalowej lub na patelni, aby były miękkie i elastyczne. Na każdy placek tortilli nakładamy porcję(kilka łyżek) farszu, garstkę startego żółtego sera i zawijamy-najpierw składamy dolną część placka, a później boki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, na górną półkę, na kilka minut, aż ser się roztopi
Zawsze głodna!Lubicie qusedillę? :) Składniki (na 2 quesedille): 4 okrągłe placki tortilli 3 łyżki masła 500g piersi z kurczaka duża cebula duża czerwona papryka 8 suszonych pomidorów łyżka sosu barbecue lub koncentratu pomidorowego pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej duży ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano i ziół prowansalskich 30 dag sera mozzarelli ( w wiórkach) sól+ pieprz Przygotowanie: Na rozgrzanej(...)sera i 1/2 kurczaka. Całość posypujemy 1/4 sera i przykrywamy drugą tortillą. Za pomocą talerza obracamy quesedillę na drugą stronę i podgrzewamy do zarumienienia i roztopienia sera. Przygotowany placek wykładamy na talerz i kroimy jak pizzę. Całość zabiegu powtarzamy przy drugiej quesadilli. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego
ChilliJemyrewelacyjny. Można do nich podawać sezonowe owoce, miód, syrop klonowy lub posypać jak ja cukrem pudrem. Składniki: na 8 placuszków 1 jajko 150-200 g sera ricotty / serek bieluch naturalny 2 - 3 łyżki mąki pół szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka cukru ( ja nie dodałam) 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła(...)wlałam do ciasta. Ciasto delikatnie wymieszałam z pianą. Na patelni rozpuściłam masło i wymieszałam je z cynamonem. Nakładałam po jednej łyżce ciasta na jednego placka. Smażyłam na średnim ogniu po każdej ze stron. Smacznego
potrawyregionalnebyłam nigdy zwolenniczką jedzenia placków ziemniaczanych z cukrem. Wybierałam wytrawne, a już najbardziej na świecie lubiłam te "po węgiersku". A taki placek "po węgiersku" to sami wiecie jak wygląda, zwłaszcza kiedy zamówimy go w restauracji. I jak ciężko wstać po nim od stołu :) Piszę "lubiłam" bo dawno nie jadłam takie klasycznego, z mięsem, sosem, papryką, z wyczuwalnym kminkiem(...)znacznie rzadziej. Ale tak od czasu do czasu, traktując je jako "cheat meal", który podkręci uspokojony już metabolizm, pozwalam sobie na taką rozpustę. Wersję podstawową uzupełniłam ulubionym szpinakiem i serem feta. Można dodać również suszone pomidory, pasują tu idealnie. Ktoś chętny? :) Składniki: 500 g ziemniaków 1 cebula 100 -150 g liści szpinaku świeżego (lub ok. 350 g mrożonego
bistro mamaPrzepis autorski (mój). Uwielbiam placuszki, więc często staram się przygotować ich jakąś niecodzienną wersję. Placki z kaszy manny już Wam prezentowałam tu - klik i choć są przepyszne luuubię też tą wersję z żółtym serem! Naprawdę są rewelacyjne i lekko chrupiące, a ciągnący się seeer sprawia, że ciężko poprzestać na kilku sztukach. Najczęściej znikają prosto z patelni, ale na zimno(...)żółty ser uprzednio starty na tarce o średnich oczkach. (Odrobinę sera można zostawić do posypania gotowych placków.) Całość wymieszać i doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać średnie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi
Di gotujeHreczniaki ( Wiele z Was zapewne złapie się za głowę , słysząc tę nazwę ). Jest to bardzo znane i stare danie , charakterystyczne dla kuchni kresowej. Są to proste
Ostra na Słodkosporo sera wtedy się nie rozpadnie i można spokojnie pokroić na porcje-gorąco polecam bo jest przepyszna i będę robić ją bardzo często..... Składniki: 4 placki tortilli 30 dkg sera żółtego(gouda ,cheddar) 500 g mięsa mielonego wieprzowe lub wołowe 1 papryka czerwona mała puszka kukurydzy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 czerwona cebula olej,sól,pieprz,szczypta(...)paseczki i smażymy razem na odrobinie oleju,doprawiamy solą i pieprzem i odrobiną chilli(w zależności jak ostre lubicie tyle dajcie). Na suchą patelnię kładziemy placek tortilli i na połówce rozsypujemy ser,na to mięso i paprykę z cebulą,trochę kukurydzy i na wierzch ser,przykrywamy drugą połowa tortilli,po ok 2 min. przewracamy na drygą stronę
Swojskie jedzonkoKiedy mamy juz dość zwykłych placków to zawsze możemy je zapiec z gulaszem i będziemy mieli na obiad pyszną zapiekankę. kilka placków ziemniaczanych gulasz wieprzowy lub węgierski żółty ser do posypania Układamy placki w naczyniu żaroodpornym, Oblewamy gulaszem, posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku przez ok 30 min w temp 180 st. Uwaga: Do gulaszu dodałam trochę posiekanej
Gotowanie jest łatweplacki z twarogu, które w regionalnej kuchni małopolskiej znane są jako małdrzyki krakowskie. Urlopy dobiegły końca i nasze spotkania podczas Wypiekania na śniadanie wróciły na właściwe tory. Tym razem do wyboru dwie propozycje czyli właśnie małdrzyki krakowskie jak również duńskie bułeczki. Dziś małdrzyki a za chwilę i bułeczki wkleję. Małdrzyki są mega puszyste i bardzo smakowite. Wystarczy tylko ser
Moje Małe Czarowanierukolę umyj i osusz. Pieczenie Rozgrzej piekarnik do 280°C . Ciasto podziel na 4 równe porcje . Każdą rozwałkuj na średnicę ok. 30 cm na posypanym mąką blacie. Placki posmaruj serem wymieszanym z oliwą, zostawiając suche brzegi. Rozłóż równomiernie plasterki dyni, a następnie posyp całość orzechami. Każdą pizzę piecz na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pizzy przez 8-10 minut
Food SquarePlacki z sera twarogowego i gotowanych ziemniaków. Dzięki pieczeniu w piekarniku środek jest miękki, a skórka robi się lekko chrupiąca. Mogą stanowić dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Można podawać np. z sosem grzybowym i ulubioną surówką. 600 g ziemniaków 250 g sera twarogowego półtłustego 1 średnia cebula 2 łyżeczki pieprzu szczypta soli 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)nieco więcej mąki ziemniaczanej. Z ciasta odrywać po kawałku i ręką formować kule. Lekko je rozpłaszczać i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z przepisu wychodzi 8 grubych placków. Placki posmarować po wierzchu olejem (najlepiej smarować przy pomocy pędzelka), Piec ok. 20-25 minut w temperaturze
BullioWymyśliłam te placuszki rano zanim jeszcze wstałam z łóżka w wolny dzionek. Placuszki są bardzo puchate i smakowite, tak mi się właśnie zamarzyło. Podajcie je z
Moje Małe CzarowanieZa oknem pogoda w kratkę, więc najlepiej zapewnić sobie kubek ciepłego napoju i coś ciepłego do zjedzenia, aby zrobiło nam się przyjemnie. W ramach
ChilliJemy