placek z serem - 3325 przepisów (strona:8/222)

Moje calzone z suszonymi pomidorami 176

Można zrobić większe placki, ale wydaje mi się, że taka porcja w sam raz dla jednej osoby. Chociaż muszę przyznać, że sama zjadłam dwie:) Na środek placka układamy starty ser na nim farsz i znów ser. Łączymy brzegi zaczynając od środka. Układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem w rozsądnej odległości, posypujemy delikatnie mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia(...)pomidorów z oleju, 100g szynki szwarcwaldzkiej, kawałeczek wędzonego boczku, 1 papryczka chili, sól i pieprz do smaku, świeże zioła: bazylia, oregano, 300g sera mozzarella, startego na grubych oczkach tarki. Można po plastrze sera położyć na środek placka, następnie farsz i posypać jeszcze dodatkowo startym serem. Jak komu wygodnie. Cebulę kroimy w kostkę lub pół talarki, wkładamy do rozgrzanego garnka

Leśny Zakątek
Małdrzyki lub mądrzyki krakowskie 177

związku z tym pozwolić sobie na niespieszne śniadanie, na które zaserwowałam placki o intrygującej nazwie małdrzyki lub mądrzyki. Natrafiłam na nie na blogu Moje Małe Czarowanie Doroty Owczarek . A potem zaczęłam szukać więcej informacji na ich temat. Smażono je dawniej w Krakowskiem na maśle. Nazwę zawdzięczają serowi ze słodkiego mleka, na który mawiano mądrzyk lub mondrzyk, albo małdrzyk. Dziś(...)placków): 400 g sera twarogowego półtłustego 2 jajka 2 łyżki masła 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki mąki masło, masło klarowane lub olej do smażenia konfitura lub cukier puder do podania Masło stopić na patelni. Odstawić dla lekkiego schłodzenia. Do miski wrzucić se rozkruszony lub pokrojony na kawałki, cukier waniliowy i jajka. Zmiksować na gładką i pulchną masę. Do sera

Weekendy w domu i ogrodzie
Quesadilla z oscypkiem, boczkiem i ogórkiem 93

drobnych oczkach tarki. Mieszamy ze sobą. Na połowie tortilli wykładamy część sera, rozprowadzamy równo. Układamy plastry ogórka oraz podsmażony boczek, posypujemy niewielką ilością żurawiny. Całość przykrywamy kolejną porcją sera. Składamy placek na pół. Lekko dociskamy ręką. Tortillę wykładamy na rozgrzaną, suchą patelnię grillową i podpiekamy tak kilka minut z obu stron. Podajemy na ciepło

Smaki Na Talerzu
Hawajska tortilla z kurczakiem i ananasem 374

dokładnie w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kurczaka , ostudzić. Ananasa odsączyć z syropu, pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z ketchupu i majonezu przygotować jednolity sos. Każdy placek tortilli posmarować sosem. Na połówce każdej tortilli położyć kawałki kurczaka, ananasa i kukurydzę, posypać startym serem(...)Złożyć na pół. Rozgrzać grilla elektrycznego i zapiekać tortillę przez kilka minut (do rozpuszczenia sera). Tortillę można również przygotować na patelni grillowej, pamiętając by ją obciążyć (by ser ‚skleił’ ze sobą placki), Podawać np. z sosem czosnkowym lub słodko-pikantnym. Smacznego! Wypróbujcie również przepis na: Quesadilla z kurczakiem i serem   The post Hawajska tortilla z kurczakiem i ananasem

Kulinarne Przeboje
Krem z marchwi na ostro z chipsami serowymi 150

angielskie. Całość miksujemy na krem. Dodajemy musztardę i doprawiamy pieprzem cayenne. Chwilę gotujemy. Ser żółty trzemy na tarce warzywnej. Na patelnię wykładamy papier do pieczenia, układamy na nim ser ( jak placki ). Smażymy. Po chwili gdy ser się rozpuści, zdejmujemy z patelni razem z papierem. Czekamy aż zacznie stygnąć. Odwracamy i ponownie wykładamy na patelnię. Po chwili zdejmujemy z patelni

Smaki Ewy
Żurek vs barszcz biały, czyli co jemy w Wielkanoc + przepis 134

Obowiązkowo żur musi być doprawiony dużą ilością majeranku, czosnkiem i powinien być serwowany z jajkiem. W Małopolsce do żuru podaje się pokruszony ser biały lub tzw. placanki – placki z sera białego z dodatkiem jajek, suszone w piekarniku. U mnie w domu jadło się żurek z tłuczonymi ziemniakami ze skwarkami na osobnym talerzu. Ziemniaki możemy dodać w trakcie gotowania

Mieszam w Garnku
Quesadilla z indykiem i wieprzowiną 184

duża cebula 1 pomidor szczypta imbiru szczypta cząbru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki śmietany 4 plastry boczku wędzonego sól pieprz 2 łyżki wody 200g sera żółtego 4 placki tortilla Przygotowanie: Do mielonego mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, cząber, sól, pieprz, musztardę i dwie łyżki wody. Całość wyrabiamy dokładnie i odstawiamy(...)chrupiąco i kroimy go na małe kawałki. Każdy z placków tortilli wrzucamy na suchą patelnię i ogrzewamy przez kilka-kilkanaście sekund, aż placek zmięknie. Połowę placka smarujemy śmietaną, posypujemy odrobiną sera. Rozkładamy farsz mięsny. Na nim układamy kilka plasterków pomidora, pokrojony boczek i posypujemy serem. Tortille składamy na pół i kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Grzejemy na wolnym

Jacob Tastes
Filet z kurczaka z gruszką i kozim serem 229

Kurczak przez wielu kochany – przez wielu również znienawidzony. Nie musi być on jednak banalny! Dzisiaj przygotujemy kurczaka w nieco inny sposób! Przygotuj: filety z kurczaka placki chleba pita gruszka z puszki kozi ser oliwa truflowa słodka przyprawa orientalna (można zrobić swój mix)   Mięso myjemy i suszymy, kroimy na mniejsze kawałki, marynujemy w orientalnej przyprawie (dobrze, by miała słodki(...)zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy chlebek pita – placki obsmażamy delikatnie z obu stron, składamy jak naleśniki (na kopertkę) i kroimy w trójkąty. Na tej samej patelni podsmażamy gruszkę pociętą w paski. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy chlebek pita, na nim kawałek kurczaka i plasterki gruszki. Każdą porcję przykrywamy kawałkami sera koziego i skrapiamy oliwą truflową. Wkładamy do piekarnika

MarcinChef
Chaczapuri adżarskie (adjarian khaczapuri) 393

Chaczapuri jest tradycyjnym daniem gruzińskim, inaczej zwanym "serowym chlebem". Jest to rodzaj drożdżowego placka z serem. Wyróżnia się trzy główne rodzaje khachapuri: adżarskie, tzw. "otwarte" z serem i jajkiem, imeretyńskie w formie pieczonego okrągłego placka z farszem serowym lub z pasty z fasoli i chaczapuri megrelskie - podobne do imretyńskiego dodatkowo posypane serem na wierzchu. Dziś zapraszam

Zielona Kuchnia
Zapiekana tortilla 142

paseczki, smażymy na oleju na złoto, doprawiamy przyprawą gyros. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Paprykę kroimy w cieniutkie paseczki. Patelnię teflonową rozgrzewamy. Kładziemy placek tortilli, posypujemy serem, dodajemy mięso, paprykę oraz kukurydzę. Przykrywamy drugim plackiem, mocno dociskamy. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony

Gotowanie moimi oczami
Tortilla z nadzieniem paprykowo-pomidorowo-fasolowym 190

ortodoksyjne nawiązanie do kuchni meksykańskiej. Oprócz tradycyjnych meksykańskich placków będą również charakterystyczne dla tej kuchni pomidory, papryka, fasola i… lekko pikantnie. Aczkolwiek ten ostatni element możemy łatwo dostosować do własnych upodobań. Sugerowana w przepisie porcja mielonego chilli jest dość umiarkowana, ale nic przeszkadza, aby ją zwiększyć. I tylko dodatek żółtego sera wydaje się jakoś mało meksykański, a w dodatku(...)tortille. Powinny zrobić się gorące, ale nie powinny się wysuszyć. Tortille kładziemy na płaskiej powierzchni. Na jednej połówce placka układamy farsz i przykrywamy go częściowo porcją żółtego sera. Drugą połówkę placka zakładamy na farsz z serem i od razu podajemy. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-106 {margin: auto;} #gallery-106 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text

Kulinarna Pokusa
TORTILLA ZAPIEKANA ZE SZPINAKIEM I PAPRYKĄ KONSERWOWĄ 114

Dagoma .  Od razu przepraszam Was za jakość zdjęć, ale tortille robiłam wieczorem a były tak smaczne, że ani jedna nie wytrwała by do dnia dzisiejszego :) Składniki: * placki tortilli * ser starty na tarce o dużych oczkach * świeży szpinak * papryka konserwowa pokrojona w słupki * ketchup Wykonanie: Placki tortilli posmarować cienko ketchupem, na połowie posypać starty ser żółty

Zrób to smacznie
Placki drobiowe z cukinią i żółtym serem + film 182

serem to znakomity pomysł na smaczne, szybke i proste danie nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych, to również ciekawy zamiennik tradycyjnych kotletów z kurczka. Delikatne mięso połączone z cukinią, żółtym serem i szczypiorkiem, tworzą aromatyczne, bogate w różnorodne smaki, danie.     składniki na około 20 sztuk 1 podwójna pierś z kurczaka 1 mała cukinia 150 g startego żółtego sera pęczek(...)kolor. Usmażone placki zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak przygotowane placki podajemy z surówką i ziemniakami.   Artykuł Placki drobiowe z cukinią i żółtym serem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Placki ziemniaczane z żółtym serem 133

Dziś dość nietypowe placki ziemniaczane.  Dlaczego nietypowe ? Ponieważ z dodatkiem sera Przepis jest nieco zmodyfikowany wedle moich smaków  Składniki: 6 ziemniaków 1 jajko 2-4 łyżki mąki 1 cebula (dodałam również szczypiorek) 2 ząbki czosnku około 15 dag startego sera Olej do smażenia około 3 łyżek mleka sól, pieprz, magi, kucharek Wykonanie:  Obrane i umyte dobrze(...)pokrojoną w kostkę bądź startą cebulę, wyciskamy czosnek, dodajemy potarty ser, mąkę, mleko ( by ziemniaki nie zrobiły się czarne), przyprawy wedle uznania i wszystko razem mieszamy. Jeżeli widzimy potrzebę dodania jeszcze mąki - dodajemy.  Wykładamy ciasto łyżką stołową na rozgrzaną patelnie i smażymy na średnim ogniu  rumieniąc placki na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu

W Moim Magicznym Domu
Pizzerinki z placków ziemniaczanych 156

ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Dodatki: żółty ser pieczarki wędzony boczek pomidorki koktajlowe szczypiorek sos kremowo-serowy (przepis na końcu) Dodatkowo: olej Sos kremowo-serowy: (*) 300 ml śmietany 18% 100g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, biały pieprz Przygotować placki. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką). Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej(...)razy większa od tradycyjnej.)  Placki smażyć z obu stron na rumiano. W międzyczasie na osobnej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki oraz cienkie plasterki boczku. Gorące placki posypać startym serem (aby się rozpuścił) i kolejno ułożyć pieczarki oraz bekon. Placki polać sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem i poukładać na nich pokrojone pomidorki. Spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu. Sos kremowo-serowy

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania