500g mąki pszennej - u mnie tortowa typ 450 80g cukru szczypta soli 2 łyżeczki czosnku granulowanego + do posypania przy nadziewaniu 1 żółtko 9 parówek - długich kilka plastrów żółtego sera - wąskie, grub o krojone prażona cebulka - sklepowa :) ketchup pikantny KOTLIN 1 białko - roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem czarnuszka - do posypania bułeczek przed pieczeniem Masło roztopić w garnuszku(...)równych części. Uformować z nich w ręku kule i odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, owalny placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki . Po kolei nakładać farsz, czyli: plastry żółtego sera, 1-2 łyżeczki cebulki prażonej, tr ochę czosnku granulowanego do smaku, 2-3 łyżeczki ketchupu, parówka - ilość poszczególnych składników dostosowana
Grunt to przepis!Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Naleśniki z serem w wersji pieczonej z sosem śmietanowym!! Jak dla mnie smakują o wiele lepiej od
Marta GotujeUpały już chyba każdemu dały się we znaki. Ratujemy się jak możemy, choć na smażenie placków dałam się skusić i nie żałuję, bo wyszły bardzo smaczne
MamaOskarkatarce o drobnych oczkach. Pieczarki oraz zielone oliwki kroimy w plasterki, suszone pomidory w kosteczkę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 26-32 cm. Na cieście rozsmarowujemy passatę pomidorowa i obsypujemy natka pietruszki. Następnie rozkładamy połowę sera, pieczarki, suszone pomidory, kurczaka i oliwki. Na wierzchu rozsypujemy resztę sera oraz suszone oregano. Pizze pieczemy w nagrzanym
VioletoweKucharzeniekoncentrat pomidorowy, - zioła, pieprz, sól Sposób przygotowania: Wierzch tortilli smarujemy koncentratem pomidorowym, wymieszanym z ziołami oraz pieprze. Na placku układamy uprzednio przyprawioną, grillowaną pierś z kurczaka, gotowane jajko, plastry pomidorów oraz paprykę. Całość posypujemy pokruszonym serem Feta oraz posiekaną zieloną pietruszką. Tortillę zwijamy w roladkę, a następnie kroimy na mniejsze część i przekłuwamy wykałaczkami. Smacznego
Fit-aminapizze. Szybko się je robi a smakują nieziemsko. Pizza wcale nie potrzebuje wielu dodatków aby była pyszna. Podstawą jest ciasto (ja zrobiłam je na mące orkiszowej) oraz dobrej jakości ser. Użyłam mozzarelli mini od Galbani -super smakuje i dobrze się rozpuszcza w trakcie pieczenia. Polecam Składniki: ciasto: 7 g drożdży suszonych 1 szkl ciepłej wody 3,5 szkl mąki(...)pomidorki kroimy na połówki. Wędlinę kroimy w małe kawałki. Odsączamy mozzarellę i przekrajamy na pół. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy. Każdy placek smarujemy odrobiną oliwy oraz ketchupem. Układamy pomidorki, wędlinę, rukolę i ser. Posypujemy przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki: 100 g kaszy jaglanej (1 woreczek) 6 łyżek mąki 100 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 50 g sera żółtego 1/2 puszki groszku 1 dymka sól, … Czytaj dalej Placki z kaszy jaglanej
czarrna od kuchnibananem 5. Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami 6. Bezgutenowe ciastka owsiane z czekoladą 7. Gryczany placek z cukinią i szpinakiem 8. Placki z kalafiora 9. Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem I jeszcze moje subiektywne podsumowanie, chociaż przyznam wybieranie ulubionych wśród swoich przepisów to jak wybieranie, które dziecko się lubi najbardziej:) Ale proszę, oto one, wybrane
Cooking for Emilytartej. Mięso podczas wyrabiania staje się bardziej zwarte, więc bułki na początku nie dodawać. Do wystudzonych pieczarek z cebulką dodać pokrojony w drobną kostkę ser i wymieszać. Z mięsa robić 0,5 cm grubości placki wielkości dłoni, na środek każdego kłaść po łyżce farszu z pieczarek i formować kotlety. Kotlety delikatnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanej
Kuchcik gotujekawałki (w zależności od ilości pieczonych pizz), każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta. Na ciasto wyłożyć składniki: sos, ser oraz inne dodatki, wstawić do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, piec ok 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta). Po upieczeniu
Obiad gotowysól, pieprz i zioła prowansalskie. Ubić na sztywną pianę. Salami pokroić w kostkę a natkę pietruszki posiekać. Dodać do białek razem z serem i wymieszać szpatułką. 3. Blachę wyłożyć pergaminem. Nałożyć dwa placki z białek, tworząc gniazdka z lekkim wgłębieniem na środku.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wstawić blachę z jajkami na 5 min., aż się
Kuchnia Paulettespowszechnie jedzonych na pałuckiej wsi dań spokojnie mogłyby trafić na współczesny hipsterski stół np. polewka z konopii, jarmuż, kasza jaglana i ser przypominający ser gliwiony. Niektóre nigdy nie znikły z naszych garnków jak placki ziemniaczane, żur na zakwasie, ogórkowa czy szczawiowa. Niektórych raczej byśmy dziś nie zjedli. Kiedy oszczędzało się każdy kęs chleba i garstkę mąki, kiedy na przednówku
Ugotowane pozamiatanekoniec wymieszać z kukurydzą i posiekanymi liśćmi bazylii. Utrzeć parmezan. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z części wyrobić i rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką. Na brzeg ciasta kłaść farsz i utarty ser, przykrywać ciastem i wykrawać „pierogi” (używam do tego miski o średnicy 12 cm). Z podanej porcji ciasta powinno wyjść około 10 małych
Bulliopasują zarówno do podrumienionej cebulki, ale sprawdzą się również z wszelkiego rodzaju mięsami w sosie. Podobno są i tacy, którzy jadają je z białym serem. Ja w każdym razie zawsze jak trę ziemniaki na placki, mam dylemat…. placki czy te kluski. Brzuszek by chciał oba, ale te kalorie… Kluski może nie wyszły mi tak szare
Mieszam w GarnkuPrzekąska na mecz Składniki: 2 placki tortilli 1 awokado 4 ząbki czosnku po kilka plasterków sera i szynki sól, pieprz 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania: Plasterki wędliny podsmażamy. … Czytaj dalej Tortillowe zawijaski
czarrna od kuchniTradycyjne kanapki w ostatnią sobotę zamieniliśmy na pełną witamin, kolorową sałatkę w plackach tortilli. Można do tego zestawu dodać również szynkę lub/i ser żółty, a dressing pomarańczowy zastąpić sosem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu. Mnie taka orzeźwiająca mieszanka smaków bardziej odpowiadała. Składniki: 6-8 tortilli 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli ok. 10 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych
Czerwień i błękitkoniec wymieszać z kukurydzą i posiekanymi liśćmi bazylii. Utrzeć parmezan. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z części wyrobić i rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką. Na brzeg ciasta kłaść farsz i utarty ser, przykrywać ciastem i wykrawać „pierogi” (używam do tego miski o średnicy 12 cm). Z podanej porcji ciasta powinno wyjść około 10 małych
Bulliosoli olej do smażenia Na farsz 400g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz 15 dag sera żółtego. Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek, a potem szpinak. Dusimy aż woda odparuje, wkruszamy fetę, doprawiamy. Farszem smarujemy naleśniki(...)zwijamy jak krokiety, kładziemy w naczyniu żaroodopornym posypujemy serem i zapiekamy 20 minut
Jadło i czytadłoLeniwe jaglane z kozim (lub krowim) twarogiem i aromatycznym sosem z suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Najlepsze prosto z wody, można je podać też następnego dnia
SzczyptaSmaQ