150 g cukinii 2 łyżki mąki 2 plastry boczku 1 mała cebulka czerwona 20 g żółtego sera 1 jajko pieprz ziołowy staropolski sól Cukinię zetrzeć na
Gotowanie jest łatwezłoto na rozgrzanym oleju. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa wraz z białym serem, dodajemy 3/4 usmażonej cebuli i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy do połączenia farszu. Mąkę zagniatamy z solą i ciepłą wodą. Wałkujemy na dość cienki placek i wykrawamy krążki. Nakładamy farsz, zlepiamy boki. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie przez około 4 minuty
Camilla w kuchnidodajemy do sera, dolewamy oleju, doprawiamy pieprzem i chili do smaku, całość mieszamy (można kostki sera delikatnie zgnieść widelcem). Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego nakładamy po łyżeczce serka, całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki. Placki podsmażamy na suchej patelni z dwóch stron. Pod koniec smażenia, placki
Moniki Smakołykimiękkości. Odlać wodę i roztłuc je tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Ostudzić. Biały ser wymieszać dokładnie z ostudzonymi ziemniakami. Cebulkę podsmażyć na patelni, dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na cienki placek około 2 mm. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu. Ciasto składamy na pół
cooklifepopęka :)) Można go robić na zwykłych biszkoptach, herbatnikach, można przekładać nim biszkopt czy miodowe placki. Myślę, że ten serniczek niesłusznie odszedł w zapomnienie, wyparty 1000 innych słodkich nowinek... czas więc odświeżyć przepis :)) Składniki: (na tortownicę 23 cm) 1 kg białego zmielonego sera (ja użyłam już zmielonego z wiaderka) 4 całe jajka 1 szklanka cukru 1 kostka masła
Walijskie PichcenieLawendowy Poranek) Jedzonko do pracy czyli tortilla z jajkiem (Codzienne Gotowanie) Tosty. Placki i inne zapiekanki: Szybki i proste zapiekanki z jajkiem i suszonym pomidorem (Jak zdrowo żyć i nie zwariować) Jajeczne muffinki (Misiu Lubi Zjeść) Jajka zapiekane z serem brie i pieczarkami (Gorący kąsek) Placuszki otrębuski z żurawiną, migdałami i suszonym mango
bastalenaszpinakiem. Ja zastosowałem szparagi ale dodatki można komponować w zależności od upodobań i dostępności produktów. Napisałem … lub szpinakiem… i już mi chodzi po głowie szpinak, jako dodatek oczywiście z serem feta. Mąkę przesiewamy do miseczki, drożdże rozrabiamy z letnią wodą i cukrem, odczekujemy chwilkę i dodajemy do mąki. Dolewamy oliwę i dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy do chwili, aż przestanie przyklejać(...)naczynia w którym wyrastało i ugniatamy krótko formując kulkę, którą następnie wałkujemy na placek o grubości od 0,5 – 1 centymetra. Tak przygotowane ciasto układamy w foremce, ja użyłem formy do tarty. Następnie przelewamy na ciasto ostudzony sos z patelni, układamy szparagi i posypujemy serem mozzarella. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 min. Smacznego ! Artykuł
Markowy smakpapryki 1/3 kostki sera typu feta garść czarnych oliwek 150 g śmietany 18% 3 jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie Mąkę przesiać, dodać pokrojone w drobną kostkę masło, sól i jajko. Zagniatać, dodać wody i wyrobić ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować na placek o średnicy nieco większej(...)czasie przygotować nadzienie. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Dodać pokrojonego w plastry pora. Podsmażyć. Dodać paprykę, pokrojoną w kostkę i oliwki w plastry. Na koniec dorzucić pokruszony ser. Śmietanę połączyć z jajami, solą i przyprawami. Na podpieczony spód wyłożyć boczek z warzywami, zalać śmietaną z jajami. Zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach. Smacznego
kolorowotorcikowooliwy NADZIENIE: 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem 2 łyżki ketchupu 4 pieczarki 4 pomidorki koktajlowe 4 plastry boczku 1/2 papryki 1/2 czerwonej cebuli 100 g żółtego sera zioła dalmatyńskie do smaku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania 1. Ciasto: Ciepłą wodę łączymy z ciepłym mlekiem, dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, oprószamy odrobiną mąki i odstawiamy zaczyn(...)dzielimy na dwie części wałujemy na okrągły placek. 2. Nadzienie: Pieczarki myjemy kroimy na plastry, cebulę w piórka a paprykę w paski.Pomidorki na połówki. Ketchup mieszamy w miseczce z pastą z suszonych pomidorów, smarujemy pizzę, rozkładamy na niej pozostałe pokrojone składniki,oprószamy solą pieprzem i ziołami dalmatyńskimi posypujemy startym na tarce serem żółtym.Wkładamy na nagrzanego piekarnika
Wanilia i Kardamonkoziego sera szczypiorek natka pietruszki Przygotowanie: Cukinie i marchewki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Ząbki czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do starkowanych warzyw. Do nich dodajemy jajko oraz mąkę pełnoziarnistą. Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli masa wydaje nam się być zbyt rzadka - możemy dodać więcej mąki. Placki smażymy na mocno rozgrzanym
Taste TherapyPlacki z botwinką, fetą i koprem Botwinka zazwyczaj kojarzy nam się z klasyczną, letnią zupą. Co zrobić, kiedy mamy dużo botwinki, a zupy mamy już dosyć? Zwłaszcza wtedy, kiedy Babcia obdaruje nas siatką pysznej, świeżej botwinki z przydomowego ogródka? Najlepszym sposobem na wykorzystanie młodych liści jest przygotowanie placków – z dodatkiem fety, koperku i ostrej musztardy dijon. Opcjonalnie można(...)Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody 1 łyżka masła 1 jajko 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki pasty tahini 1 ząbek czosnku 1/2 opakowania sera feta (150g) Sól, pieprz Pęczek młodej botwinki Pęczek kopru Olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę, wodę, mleko, roztopione masło i jajko łączymy na gładką masę, dodajemy musztardę i pastę tahini. Doprawiamy
Taste and CookPyszne kruche ciasto przełożone masą serową i jabłkową najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień jak placki zwilgotniejj od mas ale czy tak długo dotrwa...?? Czas pieczenia: 3 x 20 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Ciasto kruche(...)dosypać suchą galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia ,ostudzić. Masa serowa: 40 dag twarogu 12 dag cukru kryształu 3 jajka 8 dag budyniu(śmietankowy) 200 ml mleka Ser zmielić dwa razy dodać jajka,cukier i zagotować.Dodać rozpuszczony w mleku budyń i gotować aż zgęstnieje,przestudzić. Na kruchy jasny blat wyłożyć masę jabłkową,przykryć blatem kakaowym
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadwojga. Można go przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Składniki: 4 placki typu tortilla (ewentualnie naleśniki) 6 marchewek 40 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 cukinia puszka kukurydzy 30 dkg pieczarek 2 cebule 1-2 papryki łyżka masła 2 łyżki oleju szklanka bulionu 2 pomidory opakowanie sera typu mozzarella czarne oliwki, szczypiorek – do dekoracji przyprawy (suszony lubczyk, majeranek(...)małych oczkach ścieramy do mięsa cukinię. Dodajemy 1/2 szklanki bulionu, lubczyk, majeranek i wszystko ze sobą mieszamy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier nakładamy delikatnie zwilżony pierwszy placek tortilli. Na niego układamy warstwę z ugęstowanej marchewki, na to kolejną tortillę i nadzienie z mięsem. Później kolejna tortilla i warstwa pieczarek i cebuli. Na sam koniec ostatni placek
Mama z miastamasła 1 kg sera trzykrotnie mielonego 2/3 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanka śmietany kremówki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny gorąca woda Spód: 150 g ciasteczek Oreo pokruszonych bardzo drobno (ja starłam na tarce na najmniejszych oczkach, tych, których ścieram ziemniaki na placki ziemniaczane) wymieszać z około 70-80 g roztopionego masła(...)wrzątku i dodać do masy serowej - można dodawać ciepłą żelatynę i szybko miksować - nic się z masą nie stanie. I potem zaczyna się zabawa: na spód nałożyć 1/2 sera i na 20 minut do lodówki, aż trochę stężeje. Do pozostałej połowy sera dodać dowolne zblendowane owoce (ja dodałam lekko ugniecione jagody, nie blendowałam ich, wolę jak trafi się gdzieniegdzie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Nawet nie wiem jak smakowała, razem z młodszą kuzynką głodne i zawiedzione wyszłyśmy z kuchni z kromkami domowego chleba z masłem - były najpyszniejsze na świecie. Okrągły placek powrócił po kilku latach podczas nadmorskich wakacji z Rodzicami. Mała pizzeria kusiła nie tylko rzadko spotykaną jeszcze wówczas nazwą, ale przede wszystkim cudownym zapachem drożdżowego ciasta i dodatkó w (trzech(...)pieczarek), serem i, jak nam się wówczas wydawało obowiązkowym keczupem , odbudowało nie najlepszą reputację pizzy. Później było już coraz lepiej. Pizzerie zaczęły wtapiać się w gastronomiczną mapę Polski, a i nasze zagraniczne wyjazdy przynosiły coraz to smaczniejsze doświadczenia. Jakież było nasze zdziwienie, gdy dotarło do nas, że tradycyjna pizza to jednak nie gruby mały placek z keczupem
KUCHARNIA