Naleśniki z farszem z suszonych pomidorów, szpinaku, pieczarek, fety i sera żółtego. Polecam podawać z sosem czosnkowym. Z przepisu wychodzą 4 porcje. Szpinak rozmrozić i odcisnąć
BullioUwielbiam naleśniki, mogłabym je jeść na okrągło, a najbardziej te z serem i bananem. Dziś zrobiłam z maki razowej i były jeszcze lepsze niż
magiczna kuchnia KasiNaleśniki, któż ich nie zna i nie lubi? chyba każdy. Raz z serem, raz z owocami, czy jako makaron a może jako krokiety? Dobre są zawsze
Moje Małe CzarowanieOto moja propozycja na szybki obiad dla zapracowanych: placki z ugotowanymi ziemniakami. Do tego dania wykorzystacie pozostałe ziemniaki z poprzedniego obiadu, co zapobiegnie wyrzucaniu jedzenia
Przepisy AleksandryPyszny, mięciutki, zapiekany placek drożdżowy z mocno serowym nadzieniem przypominającym farsz do pierogów ruskich. Przepis znalazłam na stronie ' Moje Pyszności '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 2 pełne szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka roztopionego masła Składniki na farsz: 200 g obranych ziemniaków(...)miękkości w osolonej wodzie, a następnie ugniatamy i odstawiamy do ostygnięcia. Sery ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ziemniaków, doprawiamy pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. 3. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i wyjmujemy na blat. Kroimy na 6 równych części. Z kawałka ciasta wygniatamy duży płaski placek, na środek kładziemy 1/6 farszu i łączymy krawędź jak sakiewkę (zdjęcia
My Culinary Artdomowe tortille. Całość posypana serem i zapieczona. Pyyyyyszne... Tortille: 350g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, 1/2 łyżeczki soli, łyżka oleju rzepakowego, niepełna szklanka przegotowanej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, czosnek i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje i rozwałkować na okrągły, cienki placek. Smażyć z obu stron(...)puszka czerwonej fasoli, cebula, puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, łyżka przyprawy do Burrito Skworcu , 1/3 szklanki wody, sól, pieprz, szklanka startego żółtego sera, 1/2 pęczka natki pietruszki, łyżka oleju rzepakowego. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso oraz drobno posiekany czosnek, dokładnie wymieszać, dusić około 5 minut. Następnie dodać odsączoną
Z miłości do słodkościświeżych drożdży 1 czubata łyżka margaryny Optima Omega 3 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka przyprawy do pizzy Nadzienie: sos lub koncentrat pomidorowy cukinia ser żółty w plastrach cienko pokrojona kiełbasa kanapkowa lub inna wędlina Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, w które wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier i wkruszamy drożdże. Dokładnie mieszamy, zagarniając(...)uzyskania jednolitego ciasta. Ostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o grubości do max 5 mm, smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem, kładziemy obok siebie paski cukinii (łatwo je zrobić obieraczką do warzyw), na każdy plaster cukinii nakładamy plastry sera (docięte do jednakowej szerokości) i połówki plasterków kiełbasy kanapkowej. Ciasto rozcinamy wzdłuż każdego paska z nadzieniem
Kolorowy Przepisowniksosu curry to już niebo w gębie :) Poszukując pomysłu z czym podać moje placki z cukinii i fety, przepis na sos curry odkryłam u sympatycznej Ani z bloga Jedwabna SKŁADNIKI (na 5 osób) 1 duża cukinia lub 2-3 średnie 1 opakowanie sera feta 2 jajka sól pieprz ulubione przyprawy (w moim przypadku czubryca) mąka (dodajemy do momentu(...)dodajemy jajka, mąkę, przyprawy, rozkruszamy fetę i całość mieszamy. Smażymy na oleju na złoty kolor. W miseczce mieszamy składniki na sos i schładzamy go chwilę w lodówce. Podajemy gorące placki z dodatkiem zimnego sosu curry. Robicie takie placki
ZofianaZnakomite, cieniutkie, chrupiące placki, szybkie do zrobienia. Przepis znalazłam na blogu Niki Gotuj Zdrowo Wikipedia podaje : " Flammekueche lub flammkuchen ( fr. tarte flambée ) – tradycyjne alzackie danie w formie tarty na bazie ciasta chlebowego , cebuli , boczku ciętego w drobne słupki i ś mietany . Napotkać można też(...)dodatkami, jak tarty emmentaler , biały ser , ś limaki , czy inne, bardziej egzotyczne dodatki .(....) Nazwa flammekueche (lub flammenkueche, a także flammenkuche i flamm'kueche) oznacza "pieczona w ogniu"; jest to związane z faktem, iż podczas pieczenia w piecu, płomienie dochodziły do brzegów tarty pozłacając je." Składniki na trzy placki
Stare Garyforma 24 x 24 cm) 40 dag mąki 20 dag masła szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Sernik: 1kg białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego) 1szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka Lukier 7 łyżek cukru pudru sok z połowy cytryny PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę(...)jednolitą gładką masę. Odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy. Sernik: Białka (3 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do sera dodać masę jajeczną oraz budyń wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę
RAROSSApokroiłam w ósemki, wydrążyłam gniazda nasienne, a miąższ pokroiłam w kostkę. Ser mozzarella pokroiłam na plastry grubości około 3 milimetrów. Ustawiłam piekarnik na 220-240 stopni i zajęłam się ciastem. Uderzyłam pięścią w wyrośniętą kulkę ciasta, aby pozbyć się powietrza i rozkręciłam ją w rękach na cienki placek, w taki sposób aby boki były troszeczkę grubsze niż środek. Możesz(...)rozwałkować ciasto wałkiem, ale będzie różnica w wyglądzie, w smak jednak pozostanie taki sam ;) Rozkręcony placek ułożyłam na blaszce do pizzy, wyłożyłam pomidory pokrojone w kostkę i skropiłam oliwą z oliwek. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 15 minut, po tym czasie wysunęłam pizzę z piekarnika, posypałam pomidory świeżo zmieloną solą, pieprzem i suszoną bazylią. Na wierzch ułożyłam
Blondynka Gotujeciasto dzielimy na pół. Każdą połowę rozwałkowujemy na mące na placek o wymiarach trochę większych niż blacha. Wykładamy na blachę posmarowaną oliwą i obsypaną mąką, tak by na każdym boku ciasto było wysokie choć na centymetr. Nakłuwamy wykałaczką bądź widelcem. Smarujemy sosem pomidorowym. Rozkładamy równomiernie pieczarki, cebulę, ser żółty, a następnie wędlinę i ogórki. Na koniec lekko posypujemy ziołami
Kuchnia po mojemuformę do tarty wykładamy papierem pergaminowym i rozwałkowujemy placek, tak aby wyłożyć ładnie spół i brzegi tarty. Nakłuwamy widelcem przykrywami folią aluminiową lib papierem pergaminowym obciążamy np. grochem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jajka ze śmietaną roztrzepujemy, dodajemy posiekane sery w nierówną kostkę, posiekany szczypiorek i doprawiamy solą
Niezły Młynekodstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. W tym czasie możemy przygotować nadzienie: ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko oraz przyprawę do sernika i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o wielkości ok. 40 x 40 cm. Na połowie placka rozsmarowujemy masę serową i przykrywamy drugą połową. Następnie
Kuchnia MagdaLenySPAGHETTI BOLOGNESE ŁOPATKA W CIEMNYM SOSIE. PLACKI ZIEMNIACZANE MOJEJ BABCI PAELLA Z QUINONĄ, MAŁŻAMI I KREWETKAMI! GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! SZYBKI OBIAD:PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW! MAKARON Z KURCZAKIEM PO WŁOSKU! KROKIETY Z MIĘSEM. TAAAKIE PYSZNE! MAKARON ZE SZPINAKIEM PO WŁOSKU! MAKARON DRWALA OBIAD
SMYKWKUCHNIswoją objętość ponownie zagniatamy a następnie odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. składniki na farsz: ok. 250 g sera feta ok. 250 g mozzarelli 1 jajko wykonanie: Fetę kruszymy, mozzarellę ścieramy i mieszamy z jajkiem. Ciasto dzielimy na cztery części, formujemy placki, na każdy nakładamy porcję farszu, i zawijamy ciasto w formie sakiewki, zlepiając farsz w środku. Podsypujemy ciasto mąką
Domowy Smak Jedzeniazorientowaliście nie przepadam za sernikami, szczególnie tymi na zimno. Całkiem inaczej ma się sprawa z białym serem i twarogiem, które uwielbiam! Wszelkie serowe nadzienia nęcą mnie zwykle bardziej niż budyniowe czy owocowe. Jakiś czas temu pokusiłam się o przygotowanie placków z twarogu i były przepyszne! Kiedy zobaczyłam w "Mamuszce" przepis na to ciasto od razu sobie
Dzieje kuchennej Wiewióryketchupem, na to posypać obficie oregano i oprószyć pieprzem. Prostokąt podzielić na dwie części. Na jedną położyć ser, pieczarki, ogórka i szynkę a drugą częścią (tą bez farszu) ketchupem do wewnątrz nakryć tą pierwszą tak by farsz zamknąć w środku. Placek pizzy podzielić na paski o szerokości około 3-4 cm i każdy kawałek zawijać jak świderek
Poezja Smaków - blog kulinarnyboczkiem i jabłkiem, odstawić do przestudzenia. W misce roztrzepać jajo ze śmietaną. Połączyć z farszem cebulowym i serem. Doprawić tymiankiem, gałką, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180°C Schłodzone ciasto pokroić na 6 plastrów. Każdy plaster rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nimi foremki. Do każdej tarteletki nałożyć farsz. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec na środkowym poziomie
Pełny talerzschłodzić w zamrażarce około dwie godziny. Wykonanie masy serowej: Zmielić ser, masło utrzeć i dodawać po trochę sera, cukru i żółtka. Z sześciu białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej razem z kaszą manną, aromatem i skórkami pomarańczowymi. Wykonanie placka: Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną część zetrzeć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami
Tradycyjna Kuchniasuchej patelni (najlepiej takiej, która jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez 2-3 minuty, obracając placki co 1/2 minuty na drugą stronę. Tortillę podajemy z ulubionymi dodatkami (u nas pomidory, papryka, cebula, sałata, usmażone kawałki piersi z kurczaka, ser żółty, majonez + ketchup (lub sos przyrządzony według tego przepisu )). Zapraszam również do wypróbowania tortilli
paapilotkaasuchej patelni (najlepiej takiej, która jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez 2-3 minuty, obracając placki co 1/2 minuty na drugą stronę. Tortillę podajemy z ulubionymi dodatkami (u nas pomidory, papryka, cebula, sałata, usmażone kawałki piersi z kurczaka, ser żółty, majonez + ketchup (lub sos przyrządzony według tego przepisu )). Smacznego
paapilotkaaskładniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki mozzarelli, chorizo, jalapeno i karczochy. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Na upieczonej
OstryKęsskładniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki mozzarelli, chorizo, jalapeno i karczochy. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Na upieczonej
OstryKęs