Cafe Furkot | Warszawa 222smakowało. Ciekawym doświadczeniem również były dla mnie żołądki (które uwielbiam!) w dwóch odsłonach – jedne zapiekane z pomidorami i serem, a drugie podane z sosem śmietanowym z marchewką. Oprócz podrobów podano nam także kopytka w kilku wariacjach smakowych, chrupiące placki ziemniaczane oraz tagine. Smacznym zwieńczeniem wieczoru było domowe ciasto, na które z pewnością tam wrócę – zarówno szarlotka
Kuchnia Bazylii
Błyskawiczny piątek - Moskole 211olej do smażenia Przygotowanie : Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolitą masę. Uformować placki, można delikatnie podsypać mąką i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru oleju. Podawać z białym serem lub sosem, np grzybowym
Magiczne Życie Marty
Bezglutenowy sernik na haloween 172podanych składników zagnieść kruche ciasto i wsadź na 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj na placek ok.0,5 cm i wylep nim formę do tarty czy tartaletki. Masa serowa: Puree z dyni zmiksuj z cukrem, serem i kwaśną śmietaną. Dodaj mąkę i cynamon, a na końcu jajka. Masę serową wylej na wyłożoną kruchym ciastem blaszkę
Kuchnia bezglutenowa
Bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami II (bez jajek). 293równych części. Każdą z nich znów formujemy w kulkę, a następnie wałkujemy na 3-4 milimetrowy placek, smarujemy 1-2 łyżeczkami dżemu i nacinamy wzdłuż ostrym nożem, dokładnie tak jak w przepisie na Tureckie bułeczki z serem (masło zastępujemy dżemem), zwijamy i formujemy zgodnie z instrukcją w tamtym przepisie. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem
Rozpustne gotowanie
Placki ziemniaczane ze szpinakiem. Bez obierania ziemniaków. 224głodne i chcą placki TERAZ, to sięgam zawsze po DANIA BABCI ZOSI FIRMY SYS. Dziś u mnie placki ziemniaczane ze szpinakiem wystarczy trochę wody i gotowe.Smażę na oleju kokosowym. Podałam z ogórkiem kiszonym mojej babci, z serem korycińskim swojskim Zarzeckich (tym oryginalnym) oraz ze szczypiorkiem i kleksem śmietany. No cóż, danie warte miliona dolarów. Wszyscy zadowoleni
Z Kuchni Do Kuchni
Kubdari czyli gruziński placek drożdżowy z mięsem 223wałkujemy tworząc koło. Nakładamy część farszu na środek koła, zostawiając 7-8 cm odstępy od brzegów. Farsz posypujemy serem i sklejamy ciasto tworząc worek (zdjęcie poniżej jak powinno to wyglądać). Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem łyżki masła i "smażymy" placek tak długo aż się zarumieni, przekładamy na drugą stronę i postępujemy tak samo. Tuż przed podaniem na placku rozpuszczamy łyżkę
Mango Papaja
Rolada z żółtego sera 209dodaję do pokrojonych jarzyn. Masło ucieram dodając po kawałku serki topione, śmietanę i musztardę. Masę mieszam z pokrojonymi warzywami. Ser żółty wkładam do woreczka foliowego i gotuję, aż nabierze płynnej konsystencji. Wyjmuję na blat, rozwałkowuję jak ciasto, na cienki placek, wykładam farsz i zwijam w roladę. Całość wkładam do lodówki najlepiej na całą noc. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchen
Placki ziemniaczano-pieczarkowe 201Niby niewielka zmiana od placków tradycyjnych, bo ciągle ziemniaki stanowią składnik podstawowy, ale smakują jednak inaczej. Polecam je zwłaszcza fanom pizzy, bo podane z serem, ketchupem, porem i majonezem smakują wybornie. Składniki: 0,7 kg ziemniaków 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 2 jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz
Gosia gotuje
Naleśniki na każdą okazję 249moja mama, ale zapewne nie jest w tym odosobniona, nie robiłaby nic więciej, bo najbardziej smakują jej such placki, ew posypane cukrem. Możemy je również posmarować dżemem, duszonymi jabłkami, nutellą, miodem. Mój tata bardzo lubi naleśniki z białym serem, na który mam taki przepis: biały ser, ok. 0,5 kg serek waniliowy cukier waniliowy jajko surowe cukier Wszystkie składniki
Taste Of My Day
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym 354Wpis pochodzi z mgotuje.pl Zapiekane naleśniki z kurczakiem, pieczarkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Całość zapieczona z sosem serowym to doskonała propozycja obiadowa
Marta Gotuje
Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami 153rozgniatamy widelcem, dodajemy białka oraz cukier waniliowy i porządnie mieszamy (jeśli chcemy aby ser był bardziej słodki dosypujemy 1-2 łyżki cukru). Dodajemy wystudzony napar z herbaty i 2 łyżki mąki ziemniaczanej - mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek i układamy w wysmarowanej margaryną foremce, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około(...)głęboki talerz i dokładnie obtaczamy w pozostałej mące ziemniaczanej. Z reszty ciasta wykrawamy za pomocą foremek gwizdki. Gdy ciasto się zarumieni wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie ser, jeżyny (ja lekko powciskałam je w ser), na wierzch ścieramy resztkę ciasta i układamy wycięte foremkami gwiazdki, posypujemy brązowym cukrem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20-25 minut. Gwiazdkowy
peggiwkuchni
Naleśniki z mięsem mielonym. 252dodać mięso mielone i przyprawy. Podsmażyć. Po dwie łyżki wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć. Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego. Do soku pomidorowego wcisnąć ząbki czosnku i wsypać bazylię ( bazylii dać dość sporo). Wymieszać i gotowy sos wylać na naleśniki. Górę posypać startym serem żółtym. Włożyć do piekarnika do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok.25
W kuchni u Moniki
Burrito 270tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni(...)małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty z 1/4 limonki szczypta pieprzu szczypta soli ząbek czosnku pół łyżeczki cukru trzcinowego Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Dodatkowo: starty żółty ser, śmietana Przed podaniem farsz mięsny podgrzać. Tortillę napełnić mięsem i startym serem. Podgrzać w opiekaczu lub piekarniku. Podawać z salsą i śmietaną
Bullio
Burrito 3298tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni(...)małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty z 1/4 limonki szczypta pieprzu szczypta soli ząbek czosnku pół łyżeczki cukru trzcinowego Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Dodatkowo: starty żółty ser, śmietana Przed podaniem farsz mięsny podgrzać. Tortillę napełnić mięsem i startym serem. Podgrzać w opiekaczu lub piekarniku. Podawać z salsą i śmietaną
Bullio
Pide - tureckie placki 323Ciasto podzielić na 4 części, Każdą z nich rozciągać lub rozwałkowywać cienko na placek ok 30 cm długi i 20 cm szeroki. Układamy na papierze do pieczenia. Na dwa placeki nałożyć warstwę farszu z mięsa, na pozostałe dwa, warstwę szpinaku i na niej ser. Dookoła nadzienia zostawić ok 2 - 3 centymetrowy margines. Boki ciasta zawijnąć na farsz, pozostawiając(...)sztuki) i piec przez ok 7 - 8 minut aż ciasto ładnie urośnie i się zrumieni. W połowie pieczenia można włączyć dodatkowo dopiekanie od góry. Upieczone placki pokroić w poprzek na kawałki 3-4cm szerokości i natychniast podawać. Smacznego
Stare Gary
Burrito 172tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni(...)małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty z 1/4 limonki szczypta pieprzu szczypta soli ząbek czosnku pół łyżeczki cukru trzcinowego Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Dodatkowo: starty żółty ser, śmietana Przed podaniem farsz mięsny podgrzać. Tortillę napełnić mięsem i startym serem. Podgrzać w opiekaczu lub piekarniku. Podawać z salsą i śmietaną
Bullio
Tarte Flambée (Flàmmeküeche) w sierpniowej piekarni i "Uczucia zaklęte w kamieniu" 190gęstej kwaśnej śmietany wymieszanej z białym serkiem) 1/3 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej (zamiast niej użyłam 6 igiełek rozmarynu) sól i pieprz do smaku 200 g tartego żółtego sera do zapiekania Drożdże rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do misy miksera. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiamy na 5 minut(...)blacie lub stolnicy podsypując mąką na bardzo cienkie i niezbyt foremne prostokąty lub owalne kształty. Smarujemy placki créme fraîche doprawionym solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zostawiając wolne 3 cm ciasta od brzegu. Nakładamy cebulę, bekon i posypujemy utartym żółtym serem. Pieczemy, aż brzegi się mocno zrumienią. Tarte Flambée wypiekali autorzy blogów: Akacjowy blog – klik! Am.art kolor
Weekendy w domu i ogrodzie