smaczniejsza od pieczonej. To ulubione ciasto mojego męża. Za każdym razem, gdy się nim zajada mówi: "po co piec, gdy ciasta RAW są tak pyszne?". No właśnie, po co? Placki, desery na surowo zawsze się udają. Przygotowując je nie musimy obawiać się zakalca, nie wyrośnięcia, braku kruchości czy spoistości. Szybciej i łatwiej się je przyrządza. A przede wszystkim, takie(...)temperaturze pieczenia . Gdy jem taką pyszność, nie mam żadnych wyrzutów sumienia. Czuję się po niej dobrze (jak pisze Ann Wigmore w "The Hippocrates Diet and Health Program" jabłka i orzechy nie są najgorszym połączeniem i sama często stosowała tę kombinację w swoich przepisach). Zaobserwowałam też, że wystarczy mi jeden kawałek takiej szarlotki, by się absolutnie usatysfakcjonować. Z pieczonymi ciastami
Jeść, by żyć w zdrowiudomowej „nutelli” czy wegańskiej bitej śmietany . W ekspresowej natomiast, wystarczy zjeść je same lub posmarować czymkolwiek, co akurat jest pod ręką, np. syropem klonowym, miodem, dżemem… placki jęczmienne są dobre ze wszystkim. Smażenie placuszków, jak i ich obracanie, to bajka. Nic nie przywiera, ani się nie rozpada. Nie trzeba się irytować przy każdym obracaniu! To wszystko(...)używam jęczmiennych, ponieważ najlepiej się po nich czuję, ale jeśli masz ochotę, to użyj owsianych lub orkiszowych. Również świetnie się sprawdzą. Fajnymi dodatkami do środka mogą być rodzynki i orzechy. Wystarczy po lekkim zblendowaniu je wmieszać w masę. Artykuł Placuszki na śniadanie z płatkami i jabłkami pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanmoże być w kostkach ) jaja 5 szt. śmietana kwaśna gęsta 5 łyżek cukier puder 6 łyżek sok z cytryny 1 łyżka mąka 3 łyżki Mus: czekolada mleczna z orzechami 2 tabliczki śmietana kremówka 200 ml. białka z 2 jaj przyprawa do piernika 1 łyżka masło 1 łyżka żelatyna 1 łyżka woda ciepła 3 łyżki Dodatkowo: masa kajmakowa 300 gram kakao(...)Wstawić do lodówki. W dużej misce umieścić twaróg i pozostałe składniki. Wymieszać i zmiksować blenderem ręcznym, aż nie będzie grudek. Ciasto rozwałkować. Blachę małą kwadratową wyłożyć pergaminem. Jeden placek wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 10 min., aż się zarumieni. Wyciągnąć i odstawić. Blachę ponownie wyłożyć pergaminem i wyłożyć drugi
Kuchnia Paulettesdodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób przygotowania:Ciasto : Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy do białek i mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłozonej pergaminem i natłuszczonej blaszki 25 x 40 cm.( użyłam 29 x 24- radze w większej to wtedy ciasto(...)budynie. Syrop z brzoskwiń gotujemy z 2 łyzkami cukru. W momencie zagotowania sie syropu dolewamy roztrzepana masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Placek orzechowy z brzoskwiniami : Galaretki rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu. Na placek orzechowy wykładamy połowę masy , nastepnie delicje nasączone w rumie , pozostała masę i pokrojone brzoskwinie. Na wierzch
Słodkości i nie tylkomargaryny lub masła 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształ Nadzienie: 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka powidła śliwkowe 25 dag bakalie (rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa) 2 olejki spirytusowe rumowe Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier - wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe(...)zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy blachę o wymiarach 30 x 25 cm. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na drugą blaszkę (placek ten nie musi mieć idealnego kształtu, gdyż zostanie pokruszony). Piec 30 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Nadzienie - jeden placek jeszcze ciepły rozkruszyć w misce, dodać
Ciastka - domowe słodkościminut. Wystudzić,przeciąć na dwie części. Można też upiec dwa cienkie biszkopty dzieląc składniki na połowę. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Piec 25 minut w temp. 180*C Krem: Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich(...)Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Przekładamy ciasto Na ciemny biszkopt nałożyć połowę kremu i rozsmarować. Nałożyć na to placek orzechowy i rozsmarować drugą część kremu. Na górę położyć drugi biszkopt. Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową i dowolnie udekorować
Kolorowa kuchnia Elkiwiśni Serek ucieram na gładko z cukrami. Odstawiam w temperaturze pokojowej. Mak zalewam gorącą wodą i przykrywam szczelnie. Mieszam. Dodaję cukier, mieszam. Siekam orzechy i dodaję do maku, mieszam. Ubijam białko na sztywno i dodaję także do maku. Mieszam całość do uzyskania jednolitej masy. Oczywiście należy wcześniej przygotować dużą formę na babę. Dokładnie smaruję(...)obróbki. Wykładam je na omączoną stolnicę. Dzielę na 12 zbliżonej wielkości kawałków. Na początek wałkuję tylko 2. Smaruję 1/8 częścią masy serowej. Rozprowadzam równomiernie do placku. Na nią kładę 1/8 część masy makowej. Rozsmarowuję. Delikatnie zawijam rulonik zamykając nadzienia w środku, jak w naleśniku. Oba placuszki przygotowane tak samo umieszczam na spód formy
I tu będę miała takie tezielone sałaty z oliwą, orzechami i surowymi warzywami. Orzechy włoskie często podawane są również w towarzystwie twardych i pleśniowych serów. Jeśli macie ochotę przygotować coś na słodko z zastosowaniem orzechów , przypominam kilka moich przepisów : Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami Miodownik kajmakowy Ciasto orzechowe cappuccino Ciasteczka miodowo-orzechowe Ciastka jeżyki Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola Ciastka(...)kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe
Trzeci talerzsię bardzo gładka. Przełóż masę do miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na noc. Uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pomaga moczenie dłoni w wodzie. W garnku rozgrzej grubą warstwę oleju. Ja nalewam olej do patelni o wysokich ściankach tak na 1/2-3/4 wysokości falafela. Olej jest odpowiednio rozgrzany(...)cedzakową, aby usmażyły się z każdej strony. Usmażone falafele przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Falafele podawaj gorące w bułce pita czy też zawinięte w chlebowy placek razem z dodatkami - sosem tzatziki lub czosnkowym, cebulą, pomidorami, listkami botwinki czy inną ulubioną zieleniną. Falafele możesz także przechowywać przez 2 dni w lodówce i odgrzać przez zjedzeniem
Chilli Czosnek i Oliwamnie w domu to ciasto zawsze figurowało pod nazwą Pychotka. Mama zawsze sypała wierzch zmielonymi orzechami włoskimi i tak jak teraz to piszę do masy dodawała ananasa. Mamy nie ma już kilka lat, przepisu nie znalazłam, więc posiłkowałam się przepisem Doroty Świątkowskiej . Choć wszyscy naokoło powtarzali mi, że to pracochłonne ciasto, upiekłam je na święta. I wiecie co? Jakoś(...)dobrze ubitych białkach. Ja przełożyłam je domowym dżemem z czarnej porzeczki, ale takim, w którym są całe owoce i wyszło bardzo pysznie.Czy jest trudne? Według mnie nie. Można piec placki pojedynczo, ale wtedy białka należy podzielić na pół i ubijać tuż przed samym pieczeniem. Jak widać na jednym ze zdjęć upiekłam oba placki na raz, nie powstrzymał mnie
Blondynka Gotujewniosku że skoro Keti jest Gruzinką to chyba najlepiej by było jakby to co zrobimy też było z tych klimatów Mogły być gruzińskie pierożki chinkali czy też gruziński placek chaczapuri ale w sumie to już robiliśmy na warsztatach z Keti i chyba zostawimy to na kolejne takie grupowe zajęcia. Pytam Keti czy moglibyśmy zrobić coś słodkiego, coś co nierozerwalnie(...)jest tak dobre (i proste), że nie widziałem powodu aby tego nie zrobić w marcu Aby zrobić gozinaki nie potrzeba wielu produktów – tak naprawdę trzy Są to orzechy, miód, trochę cukru i – jak było w naszej drugiej wersji – tabliczka czekolady Zaczęliśmy od posiekania orzechów. Zapytałem Keti czy nie szybciej i łatwiej byłoby wrzucić orzechy do blendera jednak
Kuchenne Wariacjetylko ciasto swojego wypieku.W związku z tym, że dzięki moim córką;) mam trochę zapasów czekolady i ulubionego kremu czekoladowego nie pozostało mi nic innego jak połączyć te dwa smaki. Placek jest bardzo smaczy i oczywiście mega czekoladowy dla mnie bomba. Zapraszam... Skala smaku 10/10 krem orzechowy trudno się rozprowadzał dlatego wrzucałam kawałkami na ciasto. Źródło "Moje wypieki" Składniki(...)pieczenia 35 g kakao 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej-ja dałam mleczną 95 g masła orzechowego (typu 'crunchy' - z kawałkami orzeszków)- użyłam kremu orzechowego od siebie dodałam pokrojone orzechy włoskie Czekoladę rozpuścić razem z masłem na małym ogniu, mieszając (nie dopuścić do wrzenia). Lekko przestudzić. Dodać cukier, jajka, ekstrakt, przesianą mąkę z proszkiem, kakao i dodatkowo posiekaną czekoladę. Wymieszać
Kubki smakuoczkach. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszamy. Następnie pod koniec smażenia dodajemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy. Ciepłą masą przekładamy placki. składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku 3 łyżeczki żelatyny trochę wody wykonanie: W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy żelatynę. Śmietanę ubijamy na sztywno(...)równomiernie masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Na nim równomiernie rozsmarowujemy masę śmietanową i przykrywamy ją trzecim blatem. Na wierzchu rozsmarowujemy masę kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi
Domowy Smak Jedzeniapodgrzać aż do jego rozpuszczenia - płynny karmel zdjąć z palnika - do rondelka przełożyć miód i masło, podgrzać do rozpuszczenia się masła, dodać karmel, wszystko wymieszać, ostudzić - bakalie odpowiednio przygotować (orzechy można podprażyć, migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, owoce suszone i rodzynki również sparzyć wrzątkiem) - bakalie pokroić na bardzo drobne kawałki (również rodzynki i skórki kandyzowane) - gdy mieszanka ostygnie(...)śmietanie, od razu dodać do ciasta - składniki wymieszać, zagnieść ciasto - jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać nieco więcej śmietany - ciasto zafoliować i schłodzić - schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 5-6mm, nożem wyciąć kwadraty o boku 4-5cm - gotowe pierniczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z ciasta piernikowego można
Smakołyki Berenikiweekend zero odpoczynku, a sto procent nauki, ale już za ponad dwa tygodnie koniec stresów, nauki i relaaaax. To moje największe marzenie na ten moment.. :) Dzisiaj proponuję kolejne placki, ale w nowej odsłonie, bo na bazie jogurtu, otrębów i jajek. Są bez mąki, więc są lekkie i puszyste. Co tu dużo mówić. Jak każde placuszki, pyszne(...)takowe proponuję. :) Składniki: - 2 jajka - 120g jogurtu naturalnego - 4 łyżki otrębów (ja dałam 2 owsianych SANTE i 2 gryczanych) - łyżka ksylitolu (lub cukru czy stewii) - szczypta sody oczyszczonej *opcjonalnie: orzechy rozgniecione na miazgę Rozdzielamy jajka na żółtka i białka. Żółtka miksujemy z jogurtem i otrębami, a białka wraz z ksylitolem ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z poprzednią masą
Be Fit Be Strongwypróbować, ponieważ ja zawsze robiłam orzechowca z masą kajmakową, która jest bardziej słodka. W przepisie nie było podane ile miodu, więc dałam trzy łyżki, tak jak do swojego orzechowca. Placki miodowe wyszły mi miękkie co mnie zaskoczyło, ponieważ ciasto miodowe zazwyczaj wychodzi twardsze. Kolor ciasta różnił się z oryginałem , może autorka dodała coś jeszcze, ale nie było tego(...)proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 3 łyżki miodu Masa: 100 g masła 2 budynie śmietankowe 2 i 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru pudru Masa orzechowa: 350 g orzechów włoskich 2 łyżki cukru 100 g masła 2 łyżki miodu Dodatkowo: 300 g masła orzechowego 1/4 szklanki wystudzonej herbaty Mąkę przesiać z proszkiem, dodać pokrojone zimne masło. W mleku rozpuszczamy
talerz przyjemnościMasa makowa: 300 g suchego maku 200 g cukru 5 jajek 200 g margaryny 500 g jabłek 8 łyżeczek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie, u nie orzechy włoskie kilka kropli aromatu migdałowego Polewa z mleka w proszku 1/4 kostki margaryny 2 łyżki wody 2-3 cukru 4 łyżki mleka w proszku Margarynę, cukier i wodę rozpuścić, dodać(...)Następnie pozostawiamy w garnku na ok 2 - 3 godziny, aż mak wchłonie wodę Po tym czasie mak mielimy 3 - krotnie Z w/w składników zagniatamy gładkie ciasto na spód placka Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę.Do ubitych jajek dodajemy mak, stopiony i ostudzony tłuszcz, kaszę, starte na grubej tarce jabłka, proszek do pieczenia, bakalie i aromat
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapięknym głębokim czerwonym kolorze i aromacie wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny, czekolady i dymu z ładnie schowanymi jedwabistymi taninami. Desery: Panacotta z oliwą z oliwek / winogrona / borówki amerykańskie Gruszki / rodzynki / orzechy włoskie / sopaipillas pasadas(6) Borgoña(7) / kokos / owoce leśne Do deseru otrzymaliśmy w szklaneczkach wino Casillero Del Diablo Late Harvest. Dzięki późnemu zbiorowi otrzymano wino o słodkim owocowych smaku(...)winach pisze Maciej Nowicki Degustowaliśmy na zaproszenie PROCHILE 1 - Mote: gotowane ziarna pszenicy 2 - Merquén: tradycyjna przyprawa pochodząca z Araukanii - wędzona ostra czerwona papryka 3 - Sopaipillas: okrągłe smażone placki na bazie gotowanej dyni i mąki pszennej 4 - Pebre: sos z pomidorów, cebuli, papryki i kolendry 5 - Curanto: danie pochodzące z południa Chile (przede wszystkim z rejonu Chiloe) – owoce morza
królestwo garówtort naleśnikowy jak miał być na piątek tak był. Chciałam by dzieciom smakował i by mogły go bez przeszkód zjeść. Smakował i jadły więc pomysł był trafiony. Do wykonania placków wykorzystałam przepis na niedawno odkryte naleśniki czekoladowe z mąki gryczanej . Przełożyłam je kolejno dżemem z czarnej porzeczki i kremem z serka. U nas był to serek kozi o dość intensywnym(...)łyżeczki ekstrakty waniliowego, skropiłam też sokiem z cytryny. Przekładałam: naleśnik serek naleśnik dżem naleśnik serek itd... Całość polałam rozpuszczoną tabliczką 70% czekolady (bez lecytyny sojowej) i posypałam orzechami włoskimi. Warto pamiętać, że naleśniki gryczane są tak jakby bardziej suche od zwykłych więc warstwa dżemu powinna być solidna (u mnie była zbyt cienka i tort próbował się rozwarstwiać
Dzieje kuchennej Wiewióry