placek z orzechami - 1374 przepisów (strona:69/92)

Makowiec 145

Masa makowa: - 167 gr suchego maku – ja korzystałam z maku już mielonego - 56 gr cukru - 1 łyżka miodu - 1/2 aromatu migdałowego - 1/3 łyżeczka cynamonu - 1/3 miękkiego masła - 2 białka - orzechy włoskie, rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana   Najpierw robimy ciasto. Mąkę mieszamy z drożdżami i resztą suchych składników, potem dodajemy żółtka, mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone(...)należy go zmielić. Do masy makowej dodajemy stopniowo wszystkie składniki, a na końcu pianę ubitą z białek i dokładnie wszystko mieszamy. Gotowe ciasto musimy rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 3mm. Na placek nakładamy masę makową tak żeby nam zostało ok. 2 cm po bokach. Makowca zwijamy jak roladę a boki podwijamy pod spód. Makowiec przenosimy

Kuchenne Wariacje
COŚ na ZĄB --BADAMBURA ------Qualcosa per DENTE --BADAMBURA 177

SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 100 g zmielonych orzechów laskowych bez skórki 100g cukru szczypta kardamonu mielonego  DODATKOWO:  ok. 4 łyżek masła, roztopionego do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia WYKONANIE Mielone migdały, cukier ,kardamon mieszamy razem, do uzyskania gęstego nadzienia =Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić aż drożdże zaczną pracować. Do miski robota(...)całość będzie jednolita . Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz do napuszenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części. Każą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Smarujemy roztopionym masłem i zwijamy dosyć ściśle jak roladę. Jeden tak zwinięty rulon kroimy na kawałki o dł. 2-3 cm. Każdy kawałek bierzemy w rękę i palcami drugiej

w mojej kuchni
Marysieńka 194

suchego patyczka. Po tym czasie wystudzić i przeciąć na dwa poziome blaty. Ciasto orzechowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier. Posiekane drobno orzechy wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i miodem. Delikatnie wszystko pomieszać z ubitymi białkami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę, wierzch wyrównać.Piec przez 30 minut(...)Polewa: Zagotować 4 łyżki mleka z 4 łyżkami cukru i 4 łyżkami masła. Dodać 4 łyżki kakao  i dokładnie wymieszać.  Złożyć ciasto: blat biszkoptowy-połowa kremu-placek orzechowy-reszta kremu-blat biszkoptowy. Całość polać polewą czekoladową.  Gotowe

Tagebuch po polsku
Skomponuj swój idealny lunch! 184

makrela śledź sardynka A ponadto w :  nasionach dyni nasionach słonecznika w orzechach  Jedna porcja tłuszczu odpowiada jednej łyżce oleju roślinnego, 100 g łososia lub 20-30 g orzechów... więc warto dodawać niewielką ilość do każdego posiłku! Ja najchętniej do wzbogacenia sałatek czy kanapek używam oleju lnianego i pestek dyni. Nie wystrzegam się także masła, ale też nie przesadzam(...)śniadanie na wynos. Kiedy mam wcześniej zajęcia i wolę sobie rano dłużej pospać, to dzień wcześniej przygotowuję sobie właśnie takie placuszki. Rano tylko podgrzewam i pakuję w swoje pudełko. Placki z cukinii i tuńczyka Robiłam już kilka razy, ale przepis opublikowałam dopiero w wakacje. Pamiętam, że wtedy zaczynałam przekonywać się do cukinii... a z czasem dodawałam ją do wielu

Kuchnia Ellie
Piernik 205

Z racji zbliżających się świąt chciałabym podzielić się z Wami przepisem mojej mamy na piernik. Cóż mogę powiedzieć, zawsze się udaje i jest bardzo smaczny:) W

Kuchnia Pełna Pasji
Pocałunek murzyna 685

szklanki mąki 1 szklanka kwaśnej śmietany (u mnie 18) 1 szklanka cukru 4 jaja 1 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu 2 łyżki kakao 1/2 szklanki bakali (rodzynki, orzechy, czy co tam komu pasuje) Jajka ucieramy z cukrem na puszystą białą masę, a następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy ocet. Ciasto dzielimy na 3 równe(...)zgęstnieje, a następnie studzimy. Ucieramy miękkie masło, a następnie dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do całkowitego połączenia składników. Pierwszy z naszych placków smarujemy połową kremu, przykrywamy drugim, a następnie smarujemy pozostały krem i kładziemy trzeci placek. Całość można polać po wierzchu polewą czekoladową . Smacznego

Cynamonowe szczęście
Porzeczkowiec 1866

cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru 5 torebeczek malutkich śmietany fix  250 g miękkiego masła  1i 1/2 słoiczka Dżemu z czarnej   porzeczki  firmy  ORZECH 1 tabliczka czekolady mlecznej milka  Wykonanie : Do garnka wlać olej , wodę, dodać cukier , cukier waniliowy , kakao ,masło orzechowo kakaowe .    Wszystkie składniki rozpuścić  , gotować około 4 minut . Masę(...)ciągle mieszając mikserem .  Następnie dodajemy śmietanę fix , wszystko mieszamy. Zimne ciasto przeciąć na pół . Na jedną połowę ciasta wyłożyć słoiczek dżemu , następnie wykładamy połowę masy śmietanowej . Przykrywamy drugim plackiem . Wierzch smarujemy resztą dżemu i masy śmietanowej. Na wierzch ścieramy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przepysznych , ekologicznych , bez konserwantów produktów firmy  http://www.primavika.pl

Sama słodycz i szczypta chili
Wegańska tarta z batatów 146

powszechnie wiadomo, o tej porze roku nie ma nic lepszego niż korzenne wypieki! Pachnące cynamonem, kardamonem, imbirem i gałką muszkatołową otulają nas w jesienne dni niczym najcieplejszy koc. Te placek z batatów to idealny przykład takiego ciasta! Pachnący, aromatyczny i rozgrzewający ciało i duszę od środka. Mówiąc o duszy, warto wspomnieć, skąd ten przepis się wywodzi. Otóż mowa tutaj(...)spód: 1 szklanka płatków orkiszowych/owsianych 3 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 ml oleju kokosowego 3 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki ksylitolu Dodatkowo: kilka łyżek śmietanki kokosowej orzechy włoskie cynamon Nadzienie: 2-3 bataty (ok 800 g) 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki imbiru 1 łyżeczka kardamonu 50 g ksylitolu lub erytrytolu 50 ml oleju kokosowego

Food Square
Mini galette z truskawkami 161

mąki owsianej lub pszennej 100 g mąki ryżowej 200 g masła 80 g brązowego cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany  szczypta soli kruszonka (do środka): 3 łyżeczki mielonych orzechów lub migdałów 3 łyżeczki tartej bułki 2 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka miodu 1/2 kg truskawek (ub innych sezonowych owoców) mleko lub białko - do posmarowania przed(...)kawałki (mogą być plasterki). Na oprószoną mąką stolnicę przekładamy ciasto i dzielimy na 6 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Na środek każdego placka z ciasta wysypujemy 1/6 część kruszonki, a na niej układamy owoce, pozostawiając zapas ciasta na założenie brzegów.Ciasto zakładamy na owoce i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

bistro mama
Racuchy z owocami 131

Takie racuchy z owocami znikają prosto z patelni nawet! Tak, tak…nie ma na co czekać, są pyszne, pulchne i delikatne. Wszystko co najlepsze, domowe

Zasmakuj Kuchni
Gofry z cukinii 189

Cukinii w tym roku u mnie nie zabraknie, nie ma się co martwić! Tylko to codzienne powstawające w mojej głowie pytanie: Co ja dzisiaj z nią

fitolarun.blogspot.com
Chleb wiejski III 120

znowu po nocy robić będę. W sumie powinienem się już przyzwyczaić... No to jaki chlebek zrobić? Zaglądam do szafki w kuchni, a tam właściwie nic nie ma! Ani orzechów, ani rodzynek, ani płatków owsianych, czy otrębów, nawet mąki kukurydzianej! No nic, masakra po prostu, wszystko się skończyło! Mąka tylko, pszenna i żytnia, ocalała. No to nie mając zbyt wielkiego wyboru(...)sprężyste, nie będzie się kleiło do miski i dłoni. Wtedy przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyjmujemy na blat, znów krótko wyrabiamy, wałkujemy na placek grubości około 1 cm i formujemy okrągły bochenek (tak jakbyśmy zawijali sakiewkę). Staramy się jak najlepiej naciągnąć w powierzchnię chleba. Wierzch płytko nacinamy w kratkę ostrym nożem. Kładziemy chlebek

Marder&Marder Manufacture
Batoniki z masłem orzechowym, migdałami i żurawiną 241

dorównają! Składniki (12 niedużych batoników) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki płatków migdałowych lub posiekanych migdałów 1/2 szklanki dobrego masła orzechowego (100% orzechów) 2-3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 białka z jaj średniej wielkości (żółtka można wykorzystać do kruchego ciasta) szczypta soli Przygotowanie W misce wymieszać suche składniki(...)minut w temperaturze 150 stopni. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia w formie. Po wyjęciu z formy warto zebrać nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym.  Po całkowitym wystudzeniu pokroić placek na 12-14 batoników

Kulinarne Inspiracje
Maślane ciasteczka - bałwanki 175

Ciasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z nimi, a tu rozlazłe ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam(...)cukrem na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, mleko, sól, jajko i wymieszać do połączenia się składników. Na sam koniec wsypać mąkę i zmiksować. Z masy wyrabiać kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując duże odstępy pomiędzy nimi) i lekko je spłaszczyć. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Piec ok. 10 minut.(do złotego koloru). Ciasteczka

pink envelope
cygańska droga czyli walka z galaretką 200

przepisu, wizualnie ciasto jest bardzo ciekawe dlatego postanowiłam go wykonać.  Ciasto ogólnie jest bardzo proste poza kwestią galaretki. Jak zwykle musiałam wybrać coś dziwnego zamiast upiec standardowy placek. Na masie należało ułożyć paski biszkoptu co też zrobiłam i między nie wyciąć paski galaretki. Od razu uprzedzam, że lepiej jest wlać tężejącą galaretkę w rowki. Należy jednak uważać, żeby(...)makowej. Ja wykonałam biszkopt czekoladowy, według przepisu powinno być ciasto ucierana z bakaliami i makiem. W oby wersjach ciasto dobrze smakuje.  Składniki: ciasto ciemne: 20 dag orzechów 20 dag maku kostka margaryny 20 dag rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 6 jajek ciasto jasne: 4 jajka

ciastkarnia na kruchym spodzie