pozostałym czosnkiem, imbirem i orzechami nerkowca. Dynię i bakłażana pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulkę razem z ½ łyżeczki chaat masala. Do cebuli dodać zmiksowaną z orzechami kolendrę i pokrojone w kostkę warzywa. Całość zalać ½ szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Na osobnej patelni podsmażyć zamarynowaną pierś z kurczaka, a następnie dodać ją do duszących(...)dusić na małym ogniu przez minimum godzinę, a następnie doprawić do smaku solą i przyprawami – chaat masala i chicken masala. Kurczaka podawać z ryżem np. firmy Britta lub plackami hinduskimi
Kuchnia Bon AppetitPlacek z dwóch jaj jest w mojej głowie od dzieciństwa, zawsze robiła go mama moich koleżanek z podwórka. Jest tak banalnie prosty i szybki w obsłudze, że często robiłyśmy go jeszcze jako małe dziewczynki, oczywiście pod okiem mamy. Nie ma opcji żeby nie wyszedł, no nie ma :-) Jest bardzo smaczny, także śmiało może zagościć na wielkanocnym stole. Ciasto można(...)ciut uszlachetnić dodając np. przyprawę do piernika, cynamon czy orzechy. Ja wybieram prostotę. Składniki: 2 jaja 2 szklanki mąki szklanka cukru szklanka mleka 3/4 szklanki oleju łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody słoik powideł śliwkowych Sposób przyrządzenia: Mąkę, sodę, proszek, kakao wsypać do miski i wymieszać. Dodać mleko, cukier
pieprzny smaczekCałe ciasto dla mnie? Jasne! A ludzie myślą, że żyję o liściu sałaty... Jak to rodzice mi powiedzieli ''a niech myślą, ale skoro tak mówią, to
fitolarun.blogspot.comBrownie kokosowe to idealne połączenie pysznego ciasta czekoladowe z delikatnie słodką masą kokosową. Ciasto w wykonaniu Madzi wyszło przepyszne. Koniecznie musicie go spróbować :) Listę składników i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!~dyniowe drożdżowe racuszki z sosem orzechowym*~ * mix orzechowy Primavika + odrobina gorącego mleka sojowego Pierwszy weekend, w którym nigdzie nie wyjeżdżam i nie mam żadnych zajęć dodatkowych
breakfast of dreamssmak i aromat wypieku wzbogaci dodanie cukru waniliowego, soku z cytryny lub z pomarańczy, a także esencji waniliowej, rumowej lub arakowej. Dodać można także drobno posiekane lub z mielone orzechy, migdały, łyżeczkę cynamonu, czy szczyptę imbiru. Również można dodać tartą skórkę z cytryny lub pomarańczy lub utłuczoną wanilię. Ciasto kruche sporządza się w następujący sposób. Podstawową zasadą sporządzania ciasta(...)białka; jeżeli ciasto nie jest jeszcze gotowe (w środku jest niedopieczone, a wierzch zaczyna się mocno przyrumieniać), należy szybko przykryć je kawałkiem folii aluminiowej; zdarza się czasami, że kruchy placek z owocami mocno przywiera do formy (oznacza to, że użyto za dużo cukru lub owoce puściły sok) i nie można go wyjąć. Jest na to rada wystarczy postawić formę
Ciastka - domowe słodkościpieczemy przez ok. 15 minut, aż biszkopt będzie lekko brązowy. Proces przygotowywania każdej warstwy tortu wygląda tak samo, z tą różnicą, że do jednego z biszkoptów, przed dodaniem orzechów, dodajemy kakao. Przygotowywanie kremu: 1. Dobrze schłodzoną śmietankę przekładamy do miski, dodajemy do niej cukier puder przesiany przez sitko i ubijamy na sztywno. 2. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone(...)być sztywny i gładki. Przekładanie tortu: 1. Przed nałożeniem masy na każdą z warstw, ponczujemy biszkopt przygotowaną wcześniej mieszanką wody, cukru i alkoholu. 2. Równomiernie rozkładamy masę na pierwszym placku orzechowym i dokładnie ją rozsmarowujemy. 3. Na masę układamy owoce (u mnie borówki) i posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą. 4. Czynności powtarzamy z plackiem kakaowym, który stanowi drugą warstwę
Okiem Blondynki by McBlondioraz aromat lub ekstrakt migdałowy (lub inny ulubiony), smażyć, mieszając, aż masa odparuje i będzie gęsta, zdjąć z palnika, ostudzić - bakalie odpowiednio przygotować (rodzynki i owoce suszone sparzyć, orzechy podprażyć), pokroić na dość małe kawałki, dodać do masy - żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do masy makowej, wymieszać - białka ubić na sztywno, dodać do masy(...)około 180 stopni - ciasto wyjąć z lodówki, jeśli jest zbyt twarde, pozostawić do lekkiego zmięknięcia - na papierze do pieczenia rozwałkować kolejno oba kawałki ciasta (można lekko podsypać mąką) na placki o wielkości około 26x30cm lub nieco większe i grubości 4-5mm - ciasto posmarować cienko roztrzepanym białkiem (można pominąć, masa makowa powinna wyjść i tak dość zwarta) - na każdy
Smakołyki Berenikidoskonałe połączenie. Ostrzegam, znikają błyskawicznie!!! Składniki na tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową: KRUCHE CIASTO: 75 g zimnego masła 75 g cukru pudru 30 g zmielonych migdałów (lub orzechów) 150 g mąki pszennej 1 żółtko Pokrojone w kostkę masło, cukier puder, migdały i mąkę mieszamy w misce i miksujemy aż otrzymamy ciasto na wzór drobnej kruszonki, następnie(...)jest sypkie i nie chce się połączyć dodajemy 1 łyżkę zimnej wody). Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 30 minut. Po tym czasie wałkujemy je na placek o grubości 2 mm i wykładamy nim foremki. Ciasto gęsto nakłuwamy i pieczemy (najlepiej z obciążeniem) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do chwili aż się apetycznie zarumienią
Rozpustne gotowanieZ całego serca współczuje osobom, które mają jakiekolwiek alergie pokarmowe, nie tolerancje glutenu, czy laktozy - z każdą jest bardzo ciężko. Na każdym kroku pokusy, a przepisów
Czarnawisienkałyżka mąki ziemniaczanej Ubij białka na sztywno i stopniowo dodawaj cukier , ciągle miksując dodawaj również mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj. Dodatkowo przygotuj słoiczek Staropolskich powideł z suszoną śliwką u mnie Orzech oraz 120 g płatków z migdałów Będziemy potrzebowali prostokątnej formy 23x36 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkuj, przełóż na blachę, wyrównaj.Posmaruj powidłem(...)stopni przez 40 minut. Migdały lubią się palić, więc przykryjcie wierzch folią aluminiową. Z drugą częścią ciasta należy postąpić dokładnie tak samo. U mnie nie ma tylko warstwy powideł. Placki odłożyć do wychłodzenia. Przygotować masę kremową. Składniki 500 ml mleka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 200 g masła pół
Z Kuchni Do Kuchnisłodko, z owcami, najlepiej o kremowej konsystencji, ale z chrupiącym dodatkiem. Najczęściej na ciepło. Do tej pory w moim śniadaniowym menu gościły owsianki, a w weekendy również omlety , placki i naleśniki . Ostatnio jednak odkryłam płatki jaglane i zakochałam się w nich od pierwszego kęsa. Ugotowane na mleku mają konsystencję delikatnej kaszki, a ich smak jest bardzo neutralny-wystarczy dodać(...)tego oczywiście owoce. Czekam na te sezonowe, a póki co używam mrożonych robiąc z nich pyszne, papkowate sosy idealnie pasujące do jaglanej kaszki. Na koniec garść podprażonych migdałów lub orzechów. W ten sposób powstaje przepis na pyszne i wartościowe śniadanie, które każdego dnia może mieć inny smak, w zależności od użytych dodatków. Kto jeszcze nie próbował-polecam :) Składniki
Zawsze głodna!inne. 4. Lato - również 34 przepisy na lekkie i smaczne potrawy takie jak : zielona fasolka z dzikim ryżem, lemoniada arbuzowa, orzeźwiający koktajl na lipcowy upał, chleb gryczano-jaglany z orzechami i śliwkami, ziołowy gulasz z soczewicy i warzyw itd. 5. Jesień - tutaj mamy 33 przepisy takie jak: zupa z dyni z quinoa, domowe muesli z figami, zupa paprykowa(...)kolorach jesieni i inne. 6. Zima - 34 zdrowe i szybkie przepisy takie jak: zupa z brukselki z topinamburem, wzmacniająca kasza jaglana z kozieradką i czosnkiem, chleb jaglano - migdałowy, placek żytni ze śliwkami i morelami itd. Za książki dziękuję wydawnictwu: Edipresse książki
kruche babeczkisuchych drożdży 1,5 szklanki ciepłego mleka 120 g masła, roztopionego 1/3 szklanki cukru 8 g cukru waniliowego 2 jajka 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 130 g orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych na suchej patelni 1/2 szklanki syropu klonowego 3 łyżki cukru 3 łyżeczki cynamonu Mąkę wymieszać z drożdżami. Umieścić w misce, zrobić dołek. W drugiej misce wymieszać jajka(...)dodać mleko z jajkami oraz masło i sól. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na duży placek, wielkości blachy z piekarnika. Posmarować syropem klonowym, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć w rulon jak roladę. Przekroić roladę wzdłuż, pozostawiając jeden koniec niedocięty. Rozciętą część spleść ze sobą. Końcówki
Moja Galeria Smakuczasie do masy jabłecznej dodajemy suche galaretki i mieszamy dokładnie. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, miód, mleko oraz grubo siekane orzechy. Lekko zagotowujemy całość. Na pierwszy kruchy spód wykładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim kruchym ciastem, rozprowadzamy resztę masy jabłkowej. Przykrywamy ostatnim blatem, na którym rozprowadzamy gorącą masę orzechową. Uwagi: Jabłka najlepiej zetrzeć(...)użyłam słodkich jabłek. Już do startych, dodałam odrobinę kwasku cytrynowego. Schłodzone ciasto kroiłam na mniejsze kawałki i rozkładałam na blaszce lekko obtoczonymi w mące krupczatce dłońmi. Następnie rozwałkowałam cienki placek wielkości blachy
Smaki Na TalerzuOliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Ricotta z dymką i rzodkiewką Podpłomyki Składniki: 250 g mąki pszennej plus do posypania blatu szczypta soli woda Przygotowanie: Do mąki dodajemy sól i wodę(...)Jeśli będzie zbyt suche dodajemy więcej wody, jeśli zbyt lepiące się - więcej mąki. Z ciasta formujemy wałek, który kroimy w szersze plastry. Każdy z nich rozwałkowujemy na cienki placek - najlepiej, aby były podobnej grubości i wielkości, usmażą się jednakowo. Tak rozwałkowane placki układamy na rozgrzanej suchej patelni i smażymy z obu stron, aż pojawią się brązowe plamki. Doskonale
Moja smaczna kuchniaCzekolada, orzech, kokos – czyli niezawodne trio na pyszny, słodki i efektowny tort. SKŁADNIKI: CIASTO: 8 jajek 25 dag zmielonych orzechów (dowolne:laskowe, włoskie, ziemne) 25 dag mąki 25 dag cukru Mały proszek do pieczenia Łyżka oleju BLAT KOKOSOWY: 6 białek 6 łyżek cukru pudru 50g wiórków kokosowych MASA: 4 jajka ½ szklanki cukru pudru 250g masła Słoik kremu Snickers (500g) DEKORACJA(...)Snickers WYKONANIE: Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować razem dodając na końcu białka. Piec 50 minut w temp. 180 stopni C. Ostudzić i przekroić na dwa placki. Blat kokosowy: Białka ubij, dodając cukier puder i na końcu wiórki. Piecz w tortownicy na złoty kolor w 200 stopniach C. Masa: Ubić jajka z cukrem na parze. Ostudzić
Pyry na Gazrozpuszczamy 2 łyżki cukru i drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.Orzechy mielimy na proszek w blenderze. Można też pociąć je nożem na drobne kawałki, ale zajmie to znacznie więcej czasu.Zmielone orzechy mieszamy z kremem czekoladowym, dodając w razie potrzeby trochę wody lub mleka.Margarynę roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej margaryny (nie musi być zimna(...)mąkę i drożdże. Ciasto wyrabiamy przez chwilę łyżką lub rękami i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, wyrabiamy chwilę w rękach i rozwałkujemy na okrągły placek o grubości około 0,5 cm.Rozcinamy ciasto na podłużne trójkąty i nakładamy po łyżeczce nadzienia na szerszą część trójkąta.Brzegi trójkątów zwilżamy wodą, żeby lepiej się sklejały i zwijamy
Ciastkozercy