placek z orzechami - 1374 przepisów (strona:58/92)

Prawdziwa włoska pizza z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą 198

raczej twardawa 100g sera gorgonzola lub innego sera pleśniowego ok. 80 g szynki parmeńskiej w cienkich plastrach (ok. 5-6 plastrów) 3-4 dojrzałe figi 2 garści rukoli kilka orzechów włoskich ok. 150g mozzarelli (może być taka w zalewie) Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać 3 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce(...)blachy) lub podzielić na 2 części i uformować 2 klasyczne placki. Ciasto przed rozwałkowaniem należy trochę (naprawdę trochę) podsypać mąką i rozwałkować na grubość maks. 5 mm (amerykańskim plackom – nie mylić z pizzą – mówimy „nie”). Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą z oliwek. Odstawić znów do wyrośnięcia

Pociąg Do Kuchni
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 155

udostępnienie największej ilości cudownych przepisów 😊 Więcej o samej akcji możecie przeczytać we wstępie z zaproszeniem do wzięcia udziału . Klasyczna zupa z botwinki autorka: mopswkuchni | blog: Mops w kuchni Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Młoda kapusta zasmażana autorka: Marta | blog: Codzienne gotowanie Risotto z zielonymi szparagami autorka: Marta | blog: Codzienne gotowanie leniwe drożdżowe(...)Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Salade niçoise -klasyczna sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Insalata di pere, noci e gorgonzola - lombardzka sałatka z gruszek, orzechów włoskich i gorgonzoli. autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Ragù alla bolognese - klasyczny sos boloński autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Caffè Shakerato - włoska kawa na upały (bez mleka) autorka

Codzienna kuchnia niecodzienna
12 przepisów na pyszne wegetariańskie burgery, kotlety i klopsiki 151

dipem z awokado Kotleciki z kalafiora i kuskusu, doprawione czosnkiem, chilli i natką pietruszki. A do tego pyszny dip z awokado i jogurtu, świetny dodatek do wszelkich wege kotlecików, placków, burgerów czy wrapów. 4. Kotleciki z kaszy jaglanej i halloumi z dipem pomidowo-orzechowym Określeniem keftedes nazywa się w Grecji różnego rodzaju klopsiki z mielonego mięsa. Ja zaproponowałam wersję wege(...)sera halloumi z dodatkiem natki pietruszki i bazylii. Ser świetnie "zlepia" kotleciki w całość i nadaje im zwartej konsystencji. We wpisie również przepis na dip z suszonych pomidorów i orzechów włoskich do maczania kotlecików. 5. Szybkie kotlety z kaszy, sera mozzarella i ziół Inna wersja kotlecików na bazie kaszy, tym razem z dodatkiem sera mozzarella. Kotleciki pieczone są w piekarniku

Chilli Czosnek i Oliwa
Niedzielne śniadanie: Dutch baby 127

łyżki masła. Wstawiamy z powrotem do pieca i obserwujemy. Masło powinno się roztopić i kilka minut podsmażyć, złapać lekko brązowy kolor i zyskać lekko orzechowy posmak. Uważajcie – szukanie orzechów w maśle może doprowadzić do spalenia masła i cała receptura weźmie w łeb. Złapanie equilobrium wymaga niejakiej wprawy. Lepiej jest zrobić dutch baby na roztopionym, nie zrumienionym maśle niż(...)się lekko przyrumieni, wyciągamy rondel z pieca i wylewamy na środek naczynia ciasto naleśnikowe. Wstawiamy naczynie z powrotem do pieca na 20-25 minut. Ciasto będzie najpierw płaskie jak placek, a potem zacznie się wspinać po brzegach, tworząc imponującą koronę. Efektowny wygląd jest krótkotrwały i wyrośnięte boki zaczną opadać. Naleśnik zachowuje się jak klasyczny suflet. Warto to zobaczyć. Jeśli

Niedzielny kucharz
Dutch baby – grzeszne śniadanie 134

łyżki masła. Wstawiamy z powrotem do pieca i obserwujemy. Masło powinno się roztopić i kilka minut podsmażyć, złapać lekko brązowy kolor i zyskać lekko orzechowy posmak. Uważajcie – szukanie orzechów w maśle może doprowadzić do spalenia masła i cała receptura weźmie w łeb. Złapanie equilobrium wymaga niejakiej wprawy. Lepiej jest zrobić dutch baby na roztopionym, nie zrumienionym maśle niż(...)się lekko przyrumieni, wyciągamy rondel z pieca i wylewamy na środek naczynia ciasto naleśnikowe. Wstawiamy naczynie z powrotem do pieca na 20-25 minut. Ciasto będzie najpierw płaskie jak placek, a potem zacznie się wspinać po brzegach, tworząc imponującą koronę. Efektowny wygląd jest krótkotrwały i wyrośnięte boki zaczną opadać. Naleśnik zachowuje się jak klasyczny suflet. Warto to zobaczyć. Jeśli

Niedzielny kucharz
Mazurek daktylowo-chałwowy 186

masła 65 g ksylitolu/cukru 2 ugotowane żółtka Składniki na nałożenie: 300 g świeżych daktyli 2 łyżki tahini 1/4 szklanki wody/mleka kokosowego szczypta cynamonu Dodatkowo: płatki migdałowe kawałki orzechów kwaśny dżem - opcjonalnie Wykonanie: zimne masło posiekać z mąką, mączką z ksylitolu i gotowanymi zółtkami, następnie zagnieść, aż połączą się w kulę. Owinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut(...)dodatkiem tahini i wody lub mleka do pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz przygotować masę z suszonych daktyli, przepis znajdziesz tutaj ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej na cienki placek. Boki ciasta obkroić formując kształt pisanki. Z odkrojonych resztek ciasta rozwałkować cienkie ruloniki. Dwa ruloniki spleść ze sobą jak sznurek i ułożyć na brzegu wokół ciasta. Nie sposób zrolować jeden

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śniadaniowa komosanka na wypasie :) 142

przeważa w posiłkach śniadaniowych? U mnie są to zdecydowanie owsianki, teraz też troszkę częściej placki, jednak po spróbowaniu poniższego miksu na bazie komosy ryżowej na pewno będą właśnie i komosanki :) Są proste w przygotowaniu i nie wymagają dużej ilości czasu. Dzisiejsza komosanka to połączenie mega zdrowych, naładowanych witaminami oraz składnikami mineralnymi produktów. Mamy tu quinoę ugotowaną na mleku migdałowym(...)wanilią i tłuszczem kakaowym. Naturalną słodycz w postaci stewi. I mnóstwo dodatków, ciekawych i pysznych - suszone banany , jagody goji , orzechy włoskie i pistacje . Opcjonalnie można dodać świeże owoce, u mnie malinki. Ta komosanka smakuje genialnie! Pyszna, pyszna, pyszna! Pachnie cudownie! Można wyczuć waniliowy posmak z delikatną nutką kakao. A dobrane dodatki idealnie wpasowują się w tą gęsta i słodziutką komosę

Zdrowie na języku :P
Ogon pawia Siostry Anastazji 147

cztery części. Jedną część rozwałkowujemy na blachę i pieczemy ok 20 min w 200-220'C. pozostałe trzy części również rozwałkowujemy, każdą z nich smarujemy powidłami, posypujemy orzechami  i zawijamy rolady. Rolady przekładamy do piekarnika nagrzanego do ok 220'C i pieczemy ok 20-30 min. Upieczone odstawiamy. Odlewamy szklankę mleka i mieszamy(...)zagotować z cukrem i wlewamy do niego przygotowany wcześniej budyń jajeczny. Gotowy budyń studzimy, masło ucieramy na puch i dodajemy do niego zimny budyń. Na upieczony cały placek wykładamy połowę kremu, układamy rolady, jedna przy drugiej, wzdłuż dłuższego boku ciasta, wsypujemy pomiędzy przestrzenie rolad umyte zielone winogrona, całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne

Ciasteczkowy Potwór
Piernik staropolski + przepis na idealną polewę czekoladową 188

niemal do zawrzenia. Ostudzić. Sodę rozpuścić w mleku. Dodać stopniowo, wyrabiając ręką lub hakiem w KA, mąkę, jajka, rozpuszczoną sodę, sól i przyprawę korzenną. Dokładnie wyrobić. Można dodać garść pokruszonych orzechów i 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wyrobione ciasto przełożyć do kamionkowego garnka (szklanego lub emaliowanego bez oprysków), przykryć ściereczką i umieścić w chłodnym miejscu, by powoli dojrzało. ********************************************************************************* PIECZENIE Dojrzałe ciasto(...)każdą część rozwałkować na wielkość blachy, w której będzie pieczony piernik, na grubość ok 5mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170C, przez ok 15-20 minut. Zaraz po upieczeniu placki są twarde, lecz po 2-3 dniach skruszeją. Wystudzone placki przełożyć lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Oczywiście wybór przełożenia, należy do was. Można np. przełożyć masą kajmakową, masą orzechową

CookYourself
Orzechowiec z delicjami 299

łyżki mąki pszennej - 1 kostka masła oraz - 2 opakowania delicji Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Orzechy mielimy i mieszamy z bułką tartą. Masę żółtkową delikatnie mieszamy z orzechami i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Do całości dodajemy ubite na sztywno białka. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 30 minut(...)połowie szklanki mleka mieszamy mąki oraz żółtka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Masło ucieramy dodając stopniowo wystudzony budyń. Placek orzechowy kroimy na pół, przekładamy połową masy budyniowej, na której ciasno układamy delicje, przykrywamy je drugą połową masy a wierzch przykrywamy drugim kawałkiem ciasta

Zainspirowana w kuchni
Porzeczkowa Marysieńka 179

kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszane z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut. Krem:  Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy budyń i żelatynę (może być jeszcze  ciepła, aby masa zbyt szybko nam nie stężała przed wylaniem na placek). Gotowy krem szybko wylewamy na biszkopt i przykrywamy ciastem orzechowym.  Galaretkę rozpuszczamy 1 1/2 szklance wrzątku, gdy będzie lekko tężała dodajemy śmietanę i ubijamy

Jadło i czytadło
Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami 218

zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto. Ciasto miodowe: Przesianą mąkę z kakao i przyprawą do piernika, wymieszane z orzechami wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części (najlepiej posłużyć się wagą). Rozwałkować jedną część i wylepić(...)papierem do pieczenia. Najlepiej jednak schłodzić surowe porcje ciasta około godziny przed pieczeniem. Piec około 15 minut w temperaturze 175 o C. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki. Zdjąć papier. Masa serowa: Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać

Czerwień i błękit
CZEKOLADOWE BATONIKI Z KANDYZOWANYM IMBIREM 173

składnikiem moich wielu słodkości (ten słodki imbir jest rewelacyjny...dlaczego nie odkryłam go wcześniej?!). Polecam! Składniki na 24 sztuki: 1 szklanka płatków kokosowych, 1 szklanka migdałów, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 3/4 szklanki płatków owsianych, 1/4 szklanki sezamu, 1/4 szklanki słonecznika łuskanego, 30 sztuk suszonych daktyli, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 2 łyżki karobu. kandyzowany imbir: 2 łyżki startego na drobnych(...)kokosowego. Wykonanie: Wszystkie składniki na batoniki umieszczamy w kielichu wysokoobrotowego blendera i łączymy, aż do uzyskania klejącej masy. Powstałe ciasto wykładamy na papier do pieczenia i wałkujemy na kwadratowy placek o grubości 1 cm.  Imbir z cukrem umieszczamy w rondelku i gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru. Studzimy, a następnie wykładamy na "placek". Wałkujemy ponownie, by wbić kandyzowany

Jeść, by żyć w zdrowiu
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi. 174

cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 3 łyżki oleju 1 żółtko 500 g  mąki tortowej Młynomag typ 550   marmolada wieloowocowa  Orzech   powidła śliwkowo-migdałowe  Orzech   cukier trzcinowy do posypania 1/2 szklanki mleka Wykonanie: Do kubka wlać ciepłą wodę, pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać(...)rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto, ma być elastyczne i odchodzić od ręki.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na okrągłe placki, jeśli macie formę do rogalików, to nakładamy ciasto, z góry dociskamy wałkiem aż oddzielą się trójkąty, przy szerszym brzegu układamy po łyżeczce marmolady lub powideł.Zwijamy od szerszego gońca

Sama słodycz i szczypta chili