placek z orzechami - 1374 przepisów (strona:49/92)

WSPÓŁPRACA ORZECH 225

duży asortyment przetworów i produktów warzywnych i owocowych. ORZECH oferuje nam min. buraczki, ogórki,pieczarki,sałatki, patisony, pikle,powidła,sosy.  Ja w swojej paczce,którą dostałam od firmy ORZECH znalazłam:  SAŁATKA PATISONOWA   http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/salatka-z-patisona Idealnie nadaje się do dań obiadowych, mięs,ryb i wędlin.  SKŁADNIKI: Składniki: patisony (39%), woda, cukier, marchew (8%), ocet spirytusowy(...)naleśników, ciast, placków.  SKŁADNIKI:    czarne porzeczki cukier, woda, substancja żelująca (pektyny), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja zagęszczająca (guma guar).  Na moim blogu oczywiście będą pojawiały się super przepisy z wykorzystaniem podanych produktów. Zapraszam do zaglądania na blog oraz na mój FP https://www.facebook.com/Gotowaniepatki-1870386083195861/?ref=page_internal .  Zapraszam również na zapoznanie się z asortymentem firmy ORZECH

Gotowanie Patki
Placuszki z mąki jaglanej 233

ciepło gotowe. Miałam lekkie obawy przed mąką jaglaną, ale jak spróbowałam placuszków, przestałam. Podawaj placuszki ze śmietanką, owocami, dżemem, ulubioną konfiturą, zajadaj z dodatkiem suszonych owoców, pestkami dyni, orzechami, posypane cukrem pudrem, lub.. po prostu jedz same i rozkoszuj się ich delikatnym smakiem. O! Uwaga! mąka jaglana często bywa gorzka, musicie popróbować i poszukać odpowiedniej(...)oleju, czekamy aż jedna strona dobrze się usmaży, a brzegi będą rumiane i suche, wtedy delikatnie przekręcamy na drugi bok, odsączamy na papierowym ręczniku (u mnie zawsze obowiązkowo każde placki, kotlety, i inne..) Gotowe! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kryzysowa wigilia - tradycyjna. 154

Nalewamy na patelnie i smażymy małe placki. Kutia Była to tak wypasiona potrawa, że symbolizowała dostatek. Wszystkie najlepsze dary natury w jednym. Co prawda kasza jaglana jest znanym symbolem biedoty, ale stała się nią znacznie później. Obecnie zresztą wraca do łask. Tu w towarzystwie darów lasu. Miód, który niegdyś zbierano i orzechy. Składniki: - kasza jaglana - mak - miód - orzechy laskowe

Kryzysowa Książka Kucharska
BANANOWE PANCAKES Z SOLONYM KARMELEM I ORZECHAMI 178

Już od samego czytania tytułu ślinka cieknie! Połączenie Bananów z solonym karmelem i orzechami – uwielbiam ( tak samo jak uwielbiam deser Banoffee )!. Dziś mam dla Was

Ostra na Słodko
Naleśniki z serków waniliowych 869

Jedliście może moje placki z serków waniliowych ? To jedne z najchętniej robionych placuszków na moim Blogu.  Naleśniki z serkiem waniliowym, to cudowny sposób na pyszne śniadanie lub podwieczorek. Są bardzo proste do zrobienia, delikatne i aromatyczne. Naleśniki, które pokazałam na zdjęciach osłodziłam syropem klonowym i posypałam prażonymi orzechami laskowymi. Polecam również zrobić naleśniki z serkiem homogenizowanym i bananem

AniaGotuje.pl
Knedle z mięsem. Kluski z mięsem 243

mieszamy. Z farszu robimy kulki wielkości orzechów włoskich. Przygotowanie knedli: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Wkładamy do miski i wyrównujemy. Wyjmujemy z miski 1/4 ziemniaków i w ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę pszenną i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na części. Na dłoni formujemy niewielkie placki na środku układamy farsz, czyli mięsną kulkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pesto z rukoli i pietruszki 236

blendera wrzucić rukolę, natkę pietruszki, czosnek, orzechy, olej i sól. Oliwę dodawać stopniowo i zmiksować całość. Trzeba wykazać się cierpliwością, żeby zmiksować dobrze rukolę. W przeciwnym razie będziemy mieć sos z ciągnącymi się włóknami. Pod koniec blenderowania dodać sok z cytryny. Moje pesto jest gęste, bo miało być dodatkiem do placków. Jeśli przeznaczamy je do makaronu, trzeba dodać więcej oliwy

Weekendy w domu i ogrodzie
Kokosowe ciastka z płatków 5 zbóż (na oleju kokosowym) 223

czekoladzie i wafelków.. Jak pierwszy raz upiekłam te ciastka, to pomyślałam - porażka. Zamiast ładnych 20-tu paru kuleczek - wyszedł mi jeden, duży placek. Tylko, że ten placek był przeeepyszny i dlatego od razu upiekłam drugą porcję - wiedziałam o swoim "błędzie". Kolejne ciastka wyszły o idealnych kształtach. Później je piekłam wiele razy i wiecie co? Za każdym razem(...)orzecha włoskiego i spłaszczając je - układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Jeśli nie rozpuszczaliście oleju - ciastka zleją się w całość i będzie wygodniej je kroić. Ja tak robię. W wersji szybszej wystarczy blachę wyłożyć ciastem - równo, na grubość około 1 cm.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach - do zarumienienia się. Jeśli macie jeden, duży placek

Di gotuje
Makowiec japoński 184

zamiast kremem smarować kolejne warstwy placków, smarujemy zdania wielokrotnie złożone o stanie pogody, epokach i Pinokiach :)   Składniki: 250 g suchego maku 5 jabłek 5 jajek 200 g cukru 150 g miękkiego masła 100 g kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 1 szklanka bakalii (pokrojone orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) Przygotowanie: Mak parzymy (zalewamy wrzątkiem

bistro mama
Roladki z pesto z jarmużu i słonecznika z pomidorem 131

słonecznik 0,5 szklanki, orzechy włoskie 1 garść, oliwa z oliwek 0,5 szklanki, czosnek 4 ząbki, sok z cytryny do smaku, pieprz, sol do smaku  Sposób przygotowania: Składniki pesto miksujemy na gładką masę w malakserze. Przyprawiamy do smaku sol ą  i pieprzem. Dodajemy do smaku sok z cytryny. Placki tortilli smarujemy pesto. Pomidory kroimy w paski

kulinarne odsłony pati
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MAKIEM I SEREM 148

części, każdą rozwałkowujemy na okrągły placek, w miarę cienki. Okrąg dzielimy na 8 części, powstaną małe trójkąty.  Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce masy makowej i serowej, lekko je rozsmarowując. Zwijamy od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki.  Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy rozgniecionymi orzechami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

Kulinarne Fantazje Marioli
Brak tytułu 206

łyżek sezamu 3-4 łyżki melonych orzechów laskowych 1/2 szkl. cukru 2 łyżki miodu Wszystkie składniki połączyć, zagniatając ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie - dodać mąki. Tylko nie przesadzić z mąką - ciasto ma być lekko lepkie. Schłodzić w lodówce min. 40 minut. Inaczej nie rozwałkujecie, bo będzie się kleiło. Wałkować na cienki placek i wykrawać. Piec w 180 stopniach, około

kolorowotorcikowo
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 157

podanych składników. Wałkujemy ciasto na placek, wykrajmy kółka, nadziewamy je farszem i formujemy pierożki. Gotujemy w gotującej się wodzie do chwili wypłynięcia pierogów, trzymamy je jeszcze tak z kilka minut i wyciągamy je z wody. Do przegryzania idealnie nadają się pomidorki koktajlowe :) Do pierogów można dodać jeszcze inne dodatki np. posiekane orzechy dla lepszego smaku bądź też cebulę

W Moim Magicznym Domu
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 210

Rozdział ten otwierają nieśmiertelne placki ziemniaczane, jednak w dość nietypowej wersji – z wędzonym pstrągiem i marynowaną cebulą. To wynosi te danie na trochę wyższy poziom niż klasyczna wersja ze śmietaną i cukrem. W dalszym ciągu pozostając przy klasyce bliny gryczane czy mini gołąbki jednak w wersji botwinkowej z burakiem i orzechami. Znajdziemy jednak dość ciekawe połączenia takie

Mr. Taste
mazurek czterowarstwowy 257

ciastem orzechowym. Tylko zamiast orzechów dodajemy kakao. składniki na masę z jabłek: 2000 g jabłek 1/2 szklanki cukru 1 galaretka np. o smaku agrestowym wykonanie: Jabłka obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy z cukrem. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepłą masą przekładamy placki. przełożenie: ciasto orzechowe – masa jabłkowa – ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Tort czarno-biały 217

wyłączamy ogień. Zostawiamy do przestudzenia. Gdy placki wystygną, każdy dzielimy na pół, czyli na dwa blaty. Ciasto jest wilgotne, więc nie ma potrzeby nasączania go, lecz jeśli macie ochotę, można nasączyć każdy blat herbatą. Przekładamy blaty masą. Ostatnią częścią masy smarujemy boki. Ja posypałam je płatkami. Wierzch ozdabiamy polewą i opcjonalnie kokosem, orzechami lub owocami: sezonowymi, kandyzowanymi wiśniami

Poezja smaku
Kora brzozy 441

ubić z cukrem. Dodać żółtka. Następnie orzechy, rodzynki, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 równe części. Blaszkę o wymiarach 21x37 cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób. Ja upiekłam jeden placek a po ostudzeniu przekroiłam na pół

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto cynamonowe z jablkami czyli Slodki Czwartek odc.94 176

jakie chodzi? z orzechami? - Tylko żadnych orzechów! nie... było nie takie jasne jak zwykle, wilgotne, z jabłkami i bez bakalii... ... a ja nadal nie wiem o jakie ciasto chodziło Małżonowi! ustaliliśmy, że prawdopodobnie było cynamonowe, i to wcale nie przybliżyło mi pomysłu! za to poszperałam w starym zeszycie i znalazłam taki oto placek :) tymczasowo zaspokoił apetyt męża. Ciasto cynamonowy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szarlotka jaglana :-) 228

cukrem, olejkiem, cynamonem.Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 70 minut do momentu aż nabierze złocistego koloru. Uwaga!!! Zanim wyciągniesz z formy poczekaj aż dobrze wystygnie w innym przypadku ciasto popęka. Do placka proponuję cydr

pieprzny smaczek
Plażowe babeczki 140

maluchów :) Proste babeczki waniliowe z czekoladą i orzechami w środku ozdobiłam pokruszonymi herbatnikami, kremem i masą cukrową.Składniki na proste babeczki wanilioweSkładniki na krem budyniowy+ masa cukrowa, herbatniki, barwniki spożywcze do dekoracjiBabeczki przygotowujemy według przepisu. Herbatniki kruszymy, wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozbijamy dokładnie wałkiem.Masę cukrową wałkujemy na cienki placek, wycinamy długi prostokąt i kółko. Elementy sklejamy

Ciastkozercy