kawałeczki (mogą być też orzechy mielone), dodać do mąki - dodać kawałki zimnego masła, składniki posiekać, zagnieść ciasto - dodać zimną wodę, 1-2 łyżki, w zależności od konsystencji ciasta, powinno być ono elastyczne, nie za suche, ale też nie za bardzo klejące - ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce - schłodzone ciasto podsypać lekko mąką, rozwałkować na placek większy niż wielkość formy(...)ciasto można też rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) - formę wysmarować masłem, oprószyć mąką - do formy przełożyć placek, wylepić nim dno i boki formy, spód nakłuć widelcem - formę z ciastem ponownie mocno schłodzić - piekarnik rozgrzać do temperatury 200-220 stopni - schodzony spód z ciasta wstawić do nagrzanego piekarnika, obniżyć temperaturę do 200 stopni, piec do lekkiego zrumienienia
Smakołyki Berenikikwaśnej śmietany, 100g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Po przyprawy zapraszam do SKWORCUWykonanie;Cukier mieszamy z dwoma rodzajami maki, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami. Orzechy mieszamy z migdałami. Trochę odstawiamy do posypania wierzchu ciasta. Dodajemy posiekaną czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy roztopione masło z jajkami. Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy. Dodajemy gruszki.Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy(...)tortownicy.Pieczemy 45 minut. Przykrywamy folia aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Robimy polewę. Czekoladę i śmietanę powoli podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Studzimy i polewamy placek:) /źródło Apetyt
Anioły w kuchnijajko 1 żółtko Krem czekoladowy: 1 szklanka śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady Kilka kropel aromatu pomarańczowego 1 łyżka żelatyny Dekoracje: Cukrowe białe perełki Orzechy arachidowe Do przygotowania mazurka wykorzystałam okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Z podanej porcji na ciasto wyjdzie też mazurek w kwadratowej lub prostokątnej blaszce (32*25cm). Mąkę tortową oraz cukier puder(...)zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy kulę i owijamy ją folią aluminiową. Odkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek. Odrysowujemy kształt tortownicy. Placek przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta wykonałam kilka ozdób oraz rant mazurka. Ozdoby (zajączek, jajka, motylki oraz rant) przyklejamy smarując je od spodu białkiem
VioletoweKucharzeniecoś jeszcze – aromatyczny, zielony sos, zrobiony na bazie awokado, orzechów i kolendry, który nadaje całości delikatnego, aksamitnego smaku. Piątek: Sałatka buritos Sałatkę zamiast do słoika spokojnie można włożyć do tortilli i zawinąć. Zawiera ona podstawowy zestaw składników potrzebnych do zrobienia klasycznego burito. Jeśli macie ochotę, zabierzcie do pracy kilka placków tortilli i zróbcie sobie klasyczne burito. (Przepisy na kolejne
Niedzielny kucharzdodając różne rodzaje cukru, cynamon lub orzechy. Za każdym razem twój chlebek bananowy może smakować nieco inaczej. Do mojego wypieku wykorzystałam dwa rodzaje cukru – biały i cukier kokosowy. To dzięki temu drugiemu chlebek ma ciemniejszy kolor. Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka
nietylkopasta.plwymyślam co rusz to nowe potrawy. Były już placki, sałatki, nadzienia, tarty, ciasta oraz cukinia faszerowana. Tym razem jest to lasagne, troszkę zdrowsza od tej tradycyjnej więc życzę smacznego:-) Składniki: 3 małe cukinie 500g piersi z kurczaka 8 plastrów makaronu lasagne 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100g orzechów włoskich śmietana (36%) 200ml 6 plasterków sera żółtego, lub 100g
wysmienitydorzuć przyprawy wymieszaj warzywa z soczewicą, masłem orzechowym i orzechami. Uzupełnij przyprawy, pamiętaj, że po dodaniu jaj smak pasztetu będzie łagodniejszy keksówę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, nadmiar bułki wysyp roztrzep jaja, wymieszaj z masą soczewicą, wlej ją do formy. Konsystencja pesztetu przed upieczeniem powinna przypominać masę na placki ziemniaczane. Postukaj blaszką o blat, by ze środka wypchnąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto jest już powszechnie znane w wersji z orzechami. Dzisiaj trochę zmodyfikowane, zamiast orzechów słonecznik.Ciasto: 50 dag mąki20 dag margaryny2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżki mleka15 dag cukru2 łyżki mioduZ podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Upiec 2 placki oddzielnie w tej samej blaszce (23x32 wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 15 minut
Praktyczna plwariacja na temat popisowego ciasta mojej Babci - drożdżowego placka, przekładanego ciepłym budyniem z kawałkami migdałów w domowym karmelu na górze. Drożdżowe ciasto postanowiłam zawinąć w małe ślimaczki, tak żeby każdy mógł sobie oderwać jednego "na drogę", a że dziwnym trafem nigdzie w pobliskich sklepach nie było migdałów, wykorzystałam orzechy laskowe. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka
Ciastkozercyciasteczek korzennych- różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, cukierki typu m&m's PRZYGOTOWANIEMąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. Wykrawamy foremkami dowolne kształty.Pieczemy
Moje Kuchenne Rewelacjemąki ziemniaczanejpolewa orzechowa75g orzechów włoskich50g cukru60g śmietanki słodkiej (30%)35g masładuża szczypta cynamonu Wykonanie:CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać sól, cukier puder, cynamon oraz zimne masło, składniki razem posiekać - dodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno tortownicy- ciasto(...)szerokie naczynie z gorącą wodą)- sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 75-85 minut lub do momentu ścięcia się sernika na środku POLEWA ORZECHOWA- orzechy włoskie posiekać na średniej wielkości kawałki- masło rozpuścić, dodać cukier, podgrzewać krótko na małym ogniu, potrząsając co jakiś czas za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści (nie czekamy, aż zbrązowieje
Smakołyki Berenikiprzez ok 1-2 minuty, aż na powierzchni placka pojawią sie pęcherzyki powietrza. Następnie przekładamy placuszek na drugą stronę (można go delikatnie zsunąć na talerz, przyłożyć patelnię i odwrócić) i smażymy jeszcze przez ok minutę. Gotowy placuszek podajemy z ulubionymi dodatkami (jogurt naturalny, dżem, miód, syrop klonowy, masło orzechowe, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, wiórki czekoladowe) i koniecznie
Zawsze głodna!dobrze ukryjemy przed domownikami :) Z mąki, orzechów, cukru pudru, skórki pomarańczowej, 1/3 łyżeczki cynamonu, kardamonu, żółtka i masła zagnieść szybko kruche cisto. Zagniatać tylko do połączenia się składników. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować (lekko podsypując mąką) na placek o grubości 0,5 cm. Z ciasta wykroić serduszka (fot.1
Świat Ciastagrudki z karmelu, to gotujemy aż się rozpuści. Dodajemy orzechy i dobrze mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Dwie trzecia ciasta cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, przy czym podnosimy nieco brzegi. Nakładamy nadzienie, zakładamy do środka brzeg ciasta( tak aby leżał na nadzieniu) i przykrywamy je plackiem zrobionym z pozostałego ciasta. Dekorujemy listkami lub kwiatuszkami wyciętymi
Mia Cucina Sofietabudynie czekoladowe Winiary 2 łyżki mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 3 łyżki masła 1 słoiczek powideł śliwkowych ja użyłam firmy ORZECH Polewa : 2 tabliczki czekolady 2 łyżki śmietanki 12 % starty wafelek Knoppers do dekoracji Wykonanie ciasta miodowego: Do miski przesiać mąkę z sodą , dodać miękkie masło, cukier cukier(...)Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem. Przełożyć na stolnicę i zagnieść. Blaszkę o wymiarach 24/36 wyłożyć papierem do pieczenia , tylko spód. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na 2 cienkie placki. Przełożyć do blaszki i upiec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor. Wykonanie biszkoptu: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie stopniowo
Sama słodycz i szczypta chili