placek z orzechami - 1374 przepisów (strona:38/92)

Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą 145

miski przesiać mąkę, dodać mielone orzechy, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć palami aż składniki się połączą w drobną kruszonkę. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto włożyć pomiędzy złożony papier do pieczenia i rozwałkować na placek trochę większy od formy(...)Piekarnik nagrzać do 160  ° C , ciasto piec 35 min, do zrumienienia. Ostudzić. W rondelku rozpuścić czekoladę wraz ze śmietanką. Delikatnie ostudzić i wyłożyć na ciasto. Udekorować posiekanymi orzechami, schłodzić w lodówce

Atlas Smaków
Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem 202

kremem budyniowym i karmelem Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 150 g zimnego masła/margaryny 1 jajko cukier z wanilią 70 g grubo siekanych orzechów laskowych Składniki na krem budyniowy: 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru70 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny eko 3 łyżki soku z cytryny Składniki na karmel(...)wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek (ok 2-3 milimetry grubości), kroimy na paski o różnej szerokości i owijamy nimi dość ściśle rurki. Ciasto sklejamy białkiem. Pieczemy w 200 °C 15-20 minut. Upieczone rurki lekko studzimy, lekko smarujemy białkiem i posypujemy grubo mielonymi orzechami laskowymi. Obtoczone rurki wstawiamy na 3 min. do gorącego piekarnika. Odstawiamy

Mia Cucina Sofieta
Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną 176

wyjątkowo pysznego. Szczerze polecam Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Nadzienie: 2 duże jabłka 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka suszonej żurawiny 2 łyżki płynnego miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu Składniki: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i masło, które razem z mąką siekamy(...)minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia okrągły placek (o średnicy około 30 cm) i razem z papierem przekładamy na blaszkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście (na zakładkę) zostawiając około 3,5 cm brzegu. Posypujemy cynamonem, żurawiną, drobno posiekanymi orzechami włoskimi i polewamy miodem. Brzegi ciasta zawijamy na wierzch. Pieczemy

Oryginalny smak
Ciasto Kruszynka 252

margaryny1/2 szkl cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki amoniakuMasa jabłkowa:1kg jabłek2 galaretki pomarańczowe (dałam 2,5 bo użyłam większej ilości jabłek)1 łyżka masłaMasa orzechowa:200g mielonych orzechów włoskich250g margaryny1 szkl mleka3-5 łyżek cukru pudru - w zależności jak słodkie chcemy mieć (ja dałam 3)Dodatkowo:polewa czekoladowaPrzygotowanie:Ciasto : Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto(...)przekładamy rozwałkowane ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180st C i pieczemy placki do czasu aż się zrumienią - ok 15min.Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka, dodajemy masło i smażymy kilka minut. Dodajemy suche galaretki i dokładnie mieszamy.Masa orzechowa : Mleko zagotowujemy, dodajemy orzechy i mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Masło z cukrem pudrem

charlotte gotuje
Mazurek bakaliowy 274

masy marcepanowej 1 białko Na wierzch: 1/2 puszki masy kajmakowej płatki migdałowe orzechy włoskie wiórki kokosowe rodzynki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować każdą z nich na prostokątne placki o wymiarze: 22 x 16 cm (fot.1) . Przygotować masę na dekoracyjną rozetkę(...)kąpieli wodnej - wstawiając otwartą puszkę do garnka z gotującą wodą (fot.3) ), ubitą śmietanę (fot.5) , ponownie kruche ciasto, ponownie  1/2 puszki masy kajmakowej (wlać wewnątrz rozetki) , płatki migdałowe, posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki (fot.5) . Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Żródło: przepis własny   drukuj przepis

Świat Ciasta
Ciasto Marlenka 135

Miodowe blaty przełożone kremem kajmakowym... Obłędne ciacho, które cudownie rozpływa się w ustach...  Ciasto jest dosyć pracochłonne, ze względu na wywałkowanie cienkich miodowych placków, ale naprawdę warto poświęcić ten czas, bo smak nam wynagrodzi włożoną w niego prace.  Składniki (blaszka 23/33) cm: ciasto: mąka pszenna ok. 4 szklanki + mąka do podsypywania, cukier puder 3/4 szklanki, miód(...)łyżki, margaryna 125 g, ocet 1 łyżka, jajka 2 szt, masa: budyń śmietankowy 2 szt, mleko 3 szklanki, cukier 2 łyżki, masa kajmakowa 230 g, masło 200 g, dodatkowo: orzechy włoskie posiekane do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Ciasto: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i miód. W miseczce łączymy ocet z sodą oczyszczoną, mieszamy i dodajemy do rozpuszczonej margaryny. Do ostygniętej

kulinarne odsłony pati
Sernik z orzechami 128

serowa i słodka propozycja :) Składniki na spód placka: 1 ½ szklanki mąki ½ kostki margaryny 5 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy papier do pieczenia Składniki na masę orzechową: 4 białka jaja ½ szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 15 dag zmielonych orzechów włoskich 1 szczypta proszku do pieczenia Składniki(...)masę waniliową: ½ litra mleka 1 cukier waniliowy 6 łyżek cukru 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżki mąki pszennej 1 ciemna czekolada deserowa 1 kostka masła Wykonanie ciasta na spód placka: Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do przygotowanej formy. Wykonanie masy orzechowej: Z podanych składników ubić masę (jeżeli jest za rzadka dodać bułki tartej). Następnie rozkładać kupkami

Tradycyjna Kuchnia
PRZEPISY NA OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY NA PONAD DWA TYGODNIE! 173

SPAGHETTI BOLOGNESE ŁOPATKA W CIEMNYM SOSIE.  PLACKI ZIEMNIACZANE MOJEJ BABCI PAELLA Z QUINONĄ, MAŁŻAMI I KREWETKAMI! GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! SZYBKI OBIAD:PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW! MAKARON Z KURCZAKIEM PO WŁOSKU!  KROKIETY Z MIĘSEM. TAAAKIE PYSZNE! MAKARON ZE SZPINAKIEM PO WŁOSKU! MAKARON DRWALA OBIAD

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe zawijańce 141

czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Ciasto powinno mieć ok. 0,5 cm grubości. Placek smarujemy masłem lub innym tłuszczem i układamy dodatki. Tu ogranicza Was tylko wyobraźnia. Mogą być suszone pomidory, suszone lub świeże owoce, cynamon z miodem, ser, orzechy

Kucharzyca
Ciasto miodowe z orzechami 225

masło, cukier trzcinowy i miód, podgrzewamy, aż składniki się połączą. Orzechy włoskie siekamy i wraz z migdałami wkładamy je do garnuszka. Mieszamy i chwilę gotujemy na małym ogniu.Ciasto wałkujemy na blacie wykrawając z niego z placki o średnicy 21 cm. Każdy placek układamy na blaszce wyłożonej

Kulinarne przygody Gatity
LODOWE kanapki czekoladowo-owocowe 139

FOREST FRUIT, 4 łyżki cukru, garstka jagód, poziomek i 8-10 truskawek Przygotowanie:  Mąkę, płatki, orzechy, jajo, oba cukry, masło i czekoladę - połączyć. Wyrobić ciasto. Jeśli wyszło za rzadkie - dodać mąki. Zawinąć w folię, schłodzić min. 40 minut. Rozwałkować na cienki placek, wycinać koła. Ciasteczka piec w 180 stopniach 15 minut. Kremówkę ubić. Owoce zmiksować

kolorowotorcikowo
pyszny, miękki miodownik, zawsze się udaje :-) 269

cukru waniliowego -200g masła lub margaryny POLEWA -0,5 tabliczki mlecznej czekolady -1 łyżka kakao -5 łyżek mleka -1 łyżka masła lub margaryny DODATKOWO -troszkę zmielonych bardzo drobno orzechów włoskich, około 5 sztuk Przygotowanie tego ciasta najlepiej rozpocząć do zrobienia budyniu na masę. Mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier, budyń oraz cukier waniliowy miksujemy z małą ilością mleka. Resztę wlewamy(...)lodówce. następnie placki przekładamy gotowym kremem. Na ostatni placek również dajemy cieniutką warstwę kremu. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy polewę. Ja składniki daje do miseczki i wkładam do mikrofali na 20-30 s, wszystko dokładnie mieszam. Polewę wykładamy na ciasto, całość posypujemy zmielonymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.  Najlepsze jest

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zimowa tarta z jabłkami 336

owoców.Składniki:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka0,5 kostki margaryny1 łyżka tłustej śmietany1 kg jabłekgałka muszkatołowaimbirprzyprawa do piernika2 łyżki miodu100 g orzechów laskowychJabłka (im bardziej dojrzałe tym lepiej, dzięki temu nie będzie trzeba ich dodatkowo słodzić) obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka i smażymy na małym ogniu około(...)tartę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.Ciasto wałkujemy na placek grubości około 0,5 cm i wykładamy nim przygotowaną formę. Ścinki zagniatamy w kulkę i odkładamy przykrywając czystą ścierką, będą potrzebne na górę ciasta.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Do przesmażonych jabłek dodajemy miód, drobno pokrojone orzechy laskowe, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru oraz łyżeczkę przyprawy

Ciastkozercy
TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI 198

również wyśmienicie na zimno.  Składniki na ciasto:  200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko sól Składniki na farsz: 4 szt.gruszek 200 g sera gorgonzoli garść orzechów włoskich świeże liście szpinaku sól świeżo mielony czarny pieprz łyżka oliwy z oliwek ząbek czosnku Składniki na masę jajeczną: 2 szt. jajek 200 g śmietany 18% łyżeczka gałki muszkatołowej sól(...)pieprzem. Wyjęłam ciasto, rozwałkowałam je podsypując mąką. Przełożyłam placek do blachy na tarty o średnicy 29 cm. Ponakłuwałam go widelcem.  Nałożyłam na niego szpinak.  Kolej na gruszki. Obrałam je, wyjęłam gniazda nasienne i pokroiłam w paseczki. Ułożyłam  na szpinaku. Na nie rozkruszyłam ser gorgonzolę.   Posiekałam orzechy włoskie.  Posypałam nimi ser.  Przygotowałam masę jajeczną

potrawyregionalne
PRZEKŁADANIEC BAKALIOWY 128

żeby podwoiło objętość. 5. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki placek. 6. Na każdej warstwie ciasta układamy owoce (róża, śliwki, agrest, truskawki, gruszki, wiśnie, porzeczki, borówki wszystkie odcedzone z syropu). 7. Ostatnią część posypujemy po wierzchu posiekanymi orzechami. Pieczemy w temperaturze 180 st. C około 1 godz. 15 minut

Marcepanowa kuchnia
Kruche mini rogaliki makowe 277

odciskamy wodę. Mak, margarynę i miód blendujemy na gładką masę. Dodajemy zmielone lub posiekane drobno orzechy i przekładamy wszystko na patelnię. Podsmażamy razem kilka minut i studzimy. Stolnicę i wałek posypujemy mąką. Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Rozwałkowujemy obie części na okrągłe placki. Każdy z nich kroimy po przekątnej na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta smarujemy lekko białkiem

Dieta bez mleka
Bożonarodzeniowy wieniec z orzechami w karmelu. 165

miękkiego masła 3 łyżki brązowego cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu      Orzechy rozdrabniamy w blenderze (malakserze), łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy widelcem na gładką pastę.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą z części wałkujemy na dość cienki placek o długości zbliżonej do obwodu formy (u mnie około 60-65 cm), następnie równomiernie rozsmarowujemy

Rozpustne gotowanie
Cukiniowe paluszki na przegryzkę 210

film gotowa. Z powodzeniem zastąpi chipsy. Cukinia jest tania i można z niej przyrządzić bigos , placki , klopsiki . Mój ulubiony sposób na wykorzystanie cukinii to oczywiście cukiniowe ciasto . Cukiniowe paluszki Składniki: 1 zielona cukinia, około 400 g 40 g zmielonych migdałów lub innych orzechów 30 g parmezanu 1 jajko sól do smaku dowolne przyprawy, u mnie płatki chili, suszone oregano

codojedzenia
JAGODOWA KOSTKA Z MICHAŁKAMI 148

Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę, kakao i orzechy. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy likierem. Krem jagodowy: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Serek miksujemy z jagodami, następnie dodajemy

słodki bratek
Tort marchewkowy z orzechowym kremem 311

Ciasto marchewkowe - chyba wszystkim znany placek warzywny na słodko ;)Niby skromny, niepozorny.... a daje wiele możliwości. Były już u mnie marchewkowe muffiny, a teraz przyszła pora na torcik.Połączenie ciasta marchewkowego z orzechami - dla mnie bomba ! Ciasto marchewkowe:300 g obranej marchwi3/4 szkl. cukru240 g mąki pszennej1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru220

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania