placek z orzechami - 1374 przepisów (strona:37/92)

miodownik z orzechami i grysikiem 186

Ciasto typowo jesienne: miód, orzechy, powidła. Bardzo lubię wypieki z warstwą orzechów w miodzie na wierzchu, zwłaszcza te przełożone jeszcze dodatkowo kremem. To ciasto nadaje się do długiego przechowywania, ale jeśli użyjecie prawdziwego miodu to ciasto upieczcie kilka dni przed podaniem, bo będzie bardzo twarde. Ja upiekłam je we wtorek a w piątek było jeszcze ciut twarde. Ciasto na miodzie(...)można upiec w standardowej dużej blaszce, wtedy placki będą cieńsze ale ilość kremu i powideł należy podwoić) Składniki: na ciasto: 600 g mąki 2 jajka 3 łyżki miodu 70 g masła szklanka cukru 1,5 łyżeczki sody łyżka mleka na masę orzechową: 250 g orzechów włoskich 100 g masła łyżka miodu 1/2 szklanki cukru na krem: 500 ml mleka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik na murzynku 282

łyżka masła orzechowego jajko 2 żółtka 100 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 35 g budyniu waniliowego 6 białek Dodatkowo : 100 g białej czekolady 30 g migdałów 30 g orzechów laskowych Sposób przygotowania sernika: Jajka ubić razem z cukrem na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć razem z kakao i dodać do masy jajecznej. Ciasto przelewamy na blaszkę(...)następnie dodajemy je partiami do masy serowej. Gotową masę przelewamy na wcześniej upieczony placek czekoladowy, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika (180 st. C) i pieczemy 50 minut. Studzimy w formie. Gotowy sernik polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofali białą czekoladą i posypujemy pokrojonymi drobno orzechami. Smacznego

Słodkie Przyjemności
El Stefano 156

Całość chwilkę pogotować, aż będzie konsystencja budyniu. 3. Placki przełożyć ostudzoną masą z kaszy. Dodatkowo można placek posmarować powidłami. 4. Całość polać polewą: w tym celu 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 125 g masła. Udekorować migdałami, orzechami lub i nie;) fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena Ciasto jest najlepsze na drugi

Kuchnia smaków
Placki, które hollywódzka aktorka robi swoim dzieciom na śniadanie 324

ilości wedle własnych preferencji (aktorka preferuje placki o średnicy nie większej niż 10 cm) . Smażyć placki przez ok. 1-1.5 minuty z każdej strony (do uzyskania złotego koloru) . Podawać polane syropem klonowym (aktorka często dodaje plasterki bananów albo pokruszone orzechy) . Smacznego

Jem więc Jestem
szparagi 142

białych szparagów mini tarty ze szparagami naleśnikowy duet napoleonka z zielonymi szparagami omlet ze szparagami   placki szparagowe polędwiczki wieprzowe ze szparagami i smardzami sałatka ze szparagów z jakami przepiórczymi i sosem z mango sałatka ze szparagów z pitahayą i orzechami sałatka z kaczka i szparagami   sałatka z wędzonego łososia ze szparagami   sałatka ze szparagami spaghetti

królestwo garów
Smalczykowe paluchy. 132

Wykonanie dziecinnie proste. Wszystkie składniki zagnieść ,odstawić na 30 min do lodówki. Ciasto wywałkować na cienki placek i pociąć na paski. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać  tym co nam w duszy gra ,np .gruboziarnistą solą morską ,ziarnami słonecznika, sezamem ,papryką, orzechami itp. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie całkowicie swoim zapachem, smakiem i kolorem. Życie nabrało smaku.  Wykorzystanie smalczyku

Kulinarny karnet Christophera
Bakaliowy pomarańczowiec 251

masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao dodatki do ciasta jasnego słoik powideł śliwkowych 4 białka 1/2 szklanki cukru tabliczka gorzkiej czekolady szklanka orzechów włoskich 10 dag rodzynek masa budyniowa 1/2 l. mleka 2 budynie 25 dag masła 3 łyżki cukru masa pomarańczowa: kostka masła 2 kisiele pomarańczowe 2 szklanki soku pomarańczowego 1 galaretka(...)jednej części dodajemy kakao. Łączymy z ciastem. Ciemny placek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy q 180 stopniach C przez ok. 30 minut. Jasne ciasto wykładamy na blaszkę. Smarujemy powidłami. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodajemy startą na tarce czekoladę, sparzone rodzynki i posiekane orzechy. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. Pieczemy przez ok. 45 minut

Pobite gary Barbary
Piernik staropolski 361

cukru 250 g masła 3 jajka 1 kg mąki 1/2 szkl. mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 op. przyprawy do piernika Warstwa orzechowa: 450 g mielonych orzechów włoskich 300 g masła 320 g cukru 5 łyżek kremówki 36% 1-2 łyżki spirytusu Dodatkowo: 3 słoiczki powideł śliwkowych Na 4-6 tygodni przed Świętami (a najlepiej(...)firmy, ja odparowywałam powidła około godziny). Powidła rozprowadzamy na pierwszym blacie piernikowym. Przykrywamy drugim plackiem. Pokrojone na mniejsze kawałki masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu wraz z cukrem i śmietanką – aż masa nabierze jednolitej konsystencji. Wówczas zdejmujemy naczynie z palnika i dodajemy orzechy, mieszamy. Powstałą masę wkładamy do lodówki, by stężała (na kilka godzin). Gęstą masę łączymy z alkoholem

Smaki Na Talerzu
Wegański placek po węgiersku 191

wspominałam Misiek miał urodziny więc upiekłam z tej okazji tort, oraz zrobiłam jego ulubione danie czyli placek po węgiersku. W sumie to mój drugi raz z tym daniem, a pierwszy w wersji wegańskiej, bo jakoś nie po drodze mi z nim było. Muszę przyznać, że dawno tak bardzo nie smakował mi mój obiad, tj. zawsze mi smakuje (wiadomo(...)skomponowane danie jest w pełnowartościowe, bo plendze to węgle, tofu- białko, orzechy to wartościowe tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin, a poza tym w tą jesienną pluchę to balsam dla żołądka ps. Sos będzie smakował z każdą kaszą, ryżem czy makaronem. Składniki na 4 duże placki i sos, który wystarczy na 6 porcji: placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków

greenscarf
Obiady w styczniu 145

rigatoni z kurczakiem  Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pełnoziarniste spaghetti z cukinią i szpinakiem Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Penne z grillowanymi warzywami Penne z pieczarkami i czarnymi oliwkami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki(...)dipem z ricotty Pikantna wieprzowina w pomidorach Placuszki z kukurydzy z ziołami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią

Moja smaczna kuchnia
Pomarańczowiec 370

dalej ubijając dodawać żółtka, kakao, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec ubijania dodać orzechy i pomarańcze i delikatnie wymieszać (masy jest bardzo dużo więc trzeba wziąć dużą miskę do ubijania, albo składniki podzielić na 3 części i każdy placek piec oddzielnie -  ja tak robiłam). Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Jajka sparzyć,wbić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pierwszy mazurek 169

pierwszy mazurek;) Po całym ucieraniu ciasta, przygotowaniu masy kajmakowej, wyszedł mi co prawda dość cienki placek, ale w smaku wyborny! Przepis wzięłam od  Kaś , i na jednym razie pieczenia go na pewno się nie skończy;) Składniki  na spód 60 g orzechów włoskich 60 g cukru 60 g masła 70 g mąki przennej 2 żółtka starta skórka

pink envelope
Naleśniki a'la Gundel 205

dobro narodowe, przypisują sobie Francuzi, Włosi, Czesi i oczywiście Węgrzy. Trudno wskazać, kto pierwszy smażył cienkie placki, ale z pewnością te najsłynniejsze powstały na Węgrzech.Palacsinta czyli naleśniki to najpopularniejszy węgierski deser. Węgrzy podają je z owocami, konfiturami, twarożkiem, bakaliami i orzechami. Można je kupić w wielu budkach w Budapeszcie, Tokaju, czy nad Balatonem. Jednak na całym świecie znane

Smakowity Blog Kulinarny
Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą 154

miski przesiać mąkę, dodać mielone orzechy, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć palami aż składniki się połączą w drobną kruszonkę. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto włożyć pomiędzy złożony papier do pieczenia i rozwałkować na placek trochę większy od formy(...)Piekarnik nagrzać do 160  ° C , ciasto piec 35 min, do zrumienienia. Ostudzić. W rondelku rozpuścić czekoladę wraz ze śmietanką. Delikatnie ostudzić i wyłożyć na ciasto. Udekorować posiekanymi orzechami, schłodzić w lodówce

Atlas Smaków
Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem 212

kremem budyniowym i karmelem Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 150 g zimnego masła/margaryny 1 jajko cukier z wanilią 70 g grubo siekanych orzechów laskowych Składniki na krem budyniowy: 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru70 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny eko 3 łyżki soku z cytryny Składniki na karmel(...)wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek (ok 2-3 milimetry grubości), kroimy na paski o różnej szerokości i owijamy nimi dość ściśle rurki. Ciasto sklejamy białkiem. Pieczemy w 200 °C 15-20 minut. Upieczone rurki lekko studzimy, lekko smarujemy białkiem i posypujemy grubo mielonymi orzechami laskowymi. Obtoczone rurki wstawiamy na 3 min. do gorącego piekarnika. Odstawiamy

Mia Cucina Sofieta