placek z orzechami - 1374 przepisów (strona:29/92)

Placek czeski 171

Dziś ostatni odcinek naszej niedzielnej imprezy. Ciasto na miodzie przełożone kremem budyniowym. Wszyscy myślą, że ciasto jest z orzechami, a orzechów tam nie ma wcale :) U nas w rodzinie od wielu dziesięcioleci. Funkcjonuje pod nazwą placek czeski i jest jednym z najpyszniejszych ciast przekładanych. Najlepsze jest na trzeci dzień. Więc, jeśli imprezę planujemy w niedzielę, placek można upiec

Posadzone i zjedzone
Pani Walewska 207

formy (25x40cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.   Ciasto smarujemy połową powideł. Wykładamy połowę piany z białek i posypujemy połową płatków migdałowych i orzechów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Z drugim plackiem postępujemy w ten sam sposób.   Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną(...)się mleka, mieszając gotujemy budyń, pozostawiamy do studzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego. Krem wykładamy na upieczone placek. Drugi placek układamy na kremie, lekko dociskamy, ciasto wstawiamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach

Bajeczna Kuchnia
Babka bakaliowa 130

wyrośnięcia.   Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto bez bakalii, smarujemy roztrzepanymjajkiem, posypujemy brązowym cukrem i migdałami z orzechami.   Dłonie moczymy w mące, wyciągamy ciasto z bakaliami, formujemy wałek, który układamyna rozwałkowanym placku.   Placek zwijamy i przekładamy do natłuszczonej formy.Bakalie zapakowane w ten sposób pozostaną mięciutkie i nie przypalą się.   Po wyrośnięciu

Maminek kulinarny
Miodownik 146

łyżki ciemnego kakao - 2 łyżki masła - 7 łyżek kwaśnej śmietany oraz orzechy włoskie Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy na 5 równych części. Blaszkę o wymiarach 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Porcje ciasta rozwałkowujemy, nakłuwamy i pieczemy każdy placek po 15 minut w 180 C, studzimy. Gdy blaty stygną możemy(...)odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy i porcjami dodajemy wystudzoną kaszę. Kremem przekładamy upieczone placki. Gotowe ciasto możemy polać polewą. Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnuszka i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Wylewamy ją na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto chowamy do lodówki

Zainspirowana w kuchni
Bananowe pancakes 143

Pancakes, ulubione placki śniadanowe krajów anglosaskich bardzo przypomninają polskie racuchy. Z tego powodu goszczą na naszych stołach najczęściej w porze obiadowej. Uwielbiane przez dzieci. W wersji minimalistycznej można je podać tylko z syropem klonowym lub miodem. U mnie na bogato, z sosem jogurtowym, orzechami włoskimi i jagodami. Wielbiciele bananów będą zachwyceni, bo są mocno bananowe w smaku. Zapraszam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Flatbread z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi 152

oraz orzechy włoskie jako idealne dopełnienie dania. Dla mnie petarda! FLATBREAD Z GRUSZKĄ, SEREM PLEŚNIOWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI Czas przygotowania 25 minut Z podanych składników wyszła jedna duża lub dwie małe porcje Składniki na chlebek 90 g mąki pszennej 50 g mąki z ciecierzycy Łyżka jogurtu naturalnego Oregano Wrzątek Dodatki Pasta paprykowa Gruszka Ser pleśniowy (z niebieską pleśnią) Orzechy włoskie(...)cienki placek około 0,5 cm. W ten sposób ciasto nie będzie kleiło nam się do wałka Ciasto smarujemy pastą paprykową, układamy plasterki gruszki, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym Wkładamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika na około 15 minut, trzeba kontrolować, aby spód nie spiekł się za bardzo. Wyciągamy gdy jest lekko przyrumieniony Upieczony chlebek posypujemy orzechami

HealthyCreations
ciasto "Ukrainka" 256

miodowe blaty przełożone budyniem i polane domową polewą. Zrobiłam je na spotkanie rodzinne, na którym miało spore wzięcie a wszyscy dziwili się, że chciało mi się piec aż pięć placków osobno. Dla mnie to pestka, choć akurat wałkowanie tego trochę szargało moją cierpliwość ale koniec końców się udało a ciasto wyszło smaczne. Na święta przepis będzie jak znalazł- można upiec(...)dnie i ugotować na budyń. Wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć a następnie ucierając dodawać po łyżce budyniu. Kremem przekładać placki.  Kakao, masło i cukier puder zagotować, dodać wrzątek i mieszać energicznie aż powstanie gładka polewa. Polać wierzch ciasta i posypać orzechami. Ciasto przełożyć do pojemnika w wstawić do lodówki. Kroić najwcześniej następnego dnia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort czekoladowy z orzechami na Światowy Dzień Pieczenia z Kasią 139

zbyt rzadka. Sok z pomarańczy wymieszać z sokiem porzeczkowym. Ciasto przekroić na 4 placki. Każdy placek nasączyć sokami i smarować kremem składając tort. Boki i górę również wysmarować kremem. Czekoladę posiekać nożem i obsypać nią boki, lekko dociskając czekoladę do kremu. Orzechy uprażyć na suchej patelni, wystudzić i rozsypać na górze ciasta. Czy wiesz, że?... Czekolada jest wrażliwa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybki tort orzechowo - kajmakowy 188

lodówce) przekroić na potrzebną ilość placków. Każdy z nich przed przełożeniem kremem nasączyć ponczem. Ja zrobiłam go ze szklanki mocnej herbaty (zaparzonej z dwóch saszetek) i kieliszka wódki.Krem orzechowy:półtorej szklanki zmielonych orzechów3/4 szklanki mlekakostka masła3/4 szklanki cukru pudrualkohol według gustu - 2-3 łyżki wódki na przykładMleko zagotować i zalać nim zmielone orzechy. Odstawić do wystudzenia.Nie przejmować(...)gdyż zgęstnieją.Masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodać orzechy i alkohol. Można śmiało robić to mikserem.Krem może być dość rzadki, ale pamiętajmy, że jest na bazie masła, więc w lodówce stwardnieje.Krem kajmakowy:mała puszka "krówki" 3-4 czubate łyżki masłaOba składniki utrzeć razem i...gotowe.Biszkoptowe placki przekładać naprzemiennie oboma kremami.Górę i boki udekorować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierwszy mazurek 71

przygotowałam swój pierwszy mazurek;) Po całym ucieraniu ciasta, przygotowaniu masy kajmakowej, wyszedł mi co prawda dość cienki placek, ale w smaku wyborny! Przepis wzięłam od Kaś, i na jednym razie pieczenia go na pewno się nie skończy ;) Składniki na spód60 g orzechów włoskich60 g […] Artykuł Pierwszy mazurek pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Marchewkowe pancakes 175

orzechami. Możecie je także serwować polane jogurtem i posypane świeżymi owocami. Składniki: 1 marchewka ( o wadze około 200 g ) 250 ml napoju roślinnego lub mleka 2 jajka 150 g mąki 1 łyżka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego Dodatkowo: olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia  miód, syrop klonowy lub syrop z agawy orzechy Wykonanie(...)rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego lub innego tłuszczu. Na gorącą patelnie wlewać porcję ciasta, formując okrągłe placuszki. Placki marchewkowe smażyć około 3 minuty z każdej strony, na bardzo małym ogniu. Usmażone pancakes układać na talerzyku, polewać płynnym miodem lub syropem i posypywać orzechami. Smacznego

kolorowotorcikowo
ROLADKI SEROWE 136

włożyć do lodówki na ok. 1 h. 5. Po tym czasie rozwałkować na posypanym mąką blacie na placek o dł. ok 40 cm NADZIENIE: 1. Konfiturę podgrzać w garnku i przetrzeć przez sito. 2. Ciasto posmarować ciepłą konfiturą i posypać orzechami. 3. Zrolować i włożyć do lodówki na 1 h. 4. Po wyciągnięciu pokroić na równe plastry. 5. Roladki

Marcepanowa kuchnia
Kora dębu 164

niezbyt słodkie, z lekkim posmakiem bakalii, alkoholu i brzoskwini.  Składniki: ciasto: 8 białek 3 żółtka 200 g cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek krem: 2 budynie śmietankowe 300 ml wody syrop z dużej puszki po brzoskwiniach (ok. 400 ml) 5 łyżek cukru 5 żółtek(...)szklanki mocnej, ostudzonej kawy lekko osłodzonej z dodatkiem 2 łyżek wódki Sposób przygotowania: Pieczemy 2 jednakowe placki. Jeśli nie mamy 2 takich samych foremek, składniki ciasta dzielimy na 2 porcje. Nie dzielimy ciasta, gdyż białka czekając na drugie pieczenie opadną. Orzechy włoskie przekładamy do foliowego woreczka i kilka razy wałkujemy wałkiem do ciasta, aby uzyskać dość sypką konsystencję. Składniki

na moim stole...
Łącki przekładaniec 164

łyżka płynnego miodu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka odłożyć, będą wykorzystane do kremu. Białka ubić z cukrem. Dodać orzechy, proszek, mąkę oraz miód. Całość dokładnie wymieszać. Upiec ciasto w 170stopni przez około 25 minut. Pozostawić do wystudzenia. 400g śliwek suszonych pokroić na połowę lub ćwiartki, zalać 250 ml czystej wódki(...)utrzeć z wystudzonym budyniem. Biszkopt lekko nasączyć pozostałym płynem, w którym moczyły się śliwki. Posmarować cienko kremem, przyłożyć   placek orzechowy, znów posmarować kremem na to wyłożyć śliwki i reszta kremu. U mnie na górze dodatkowo grubo posiekane orzechy wraz z polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 200g gorzkiej czekolady u mnie zawsze Goplana + ok. 180ml śmietanki kremówki. Wszystko rozpuszczam

W garach u Gosi
Miodownik. 192

przełożyć do miski. 1 budyń śmietankowy ugotować w 1 szklance mleka . Ostudzić .Następnie mikserem ubijać masę kajmakową i dodawać do niej po jednej łyżce budyniu ,aż do wykorzystania całego . Orzechy włoskie do dekoracji . Ciasto: Miód rozpuścić w garnku z cukrem ,wymieszać .Do gorącej masy dodać rum i masło i wymieszać .Na koniec dodać sodę i przestudzić masę.Do dużej miski(...)też ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blaszki ,która jest w piekarniku i upiec dwa oddzielne placki ,potem podzielić je na pół i będziemy mieć cztery blaty. Przestudzone blaty smarujemy masą kajmakową ,na wierzch posypujemy orzechami .Ciasto przechowujemy w zimnym miejscu szczelnie zawinięte folią aluminiową na 2 dni ,następnie przestawiamy w tem.pokojowej

Ladylaura.