wyjątkowy i takie właśnie jest ciasto, przepisem na które się dziś z Wami dzielę. Z czym kojarzy Wam się idealny placek na Święta Bożego Narodzenia? Bo mi ze smakiem przyprawy korzennej, aromatem pomarańczy i duża ilością orzechów. Moje piernikobrownie wszystko to łączy i ... zawiera jeszcze coś odlotowego - dużą ilość czekolady! Tak! Od święta pozwalam sobie na odrobinę rozpusty(...)wykonaniu, nie istnieje opcja, by się nie udało. Polecam! Składniki na duża blachę 40 x 30 cm: 400 - 450 g czarnej fasoli, 1,5 szklanki orzechów laskowych, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 200 g suszonych daktyli, 2,5 tabliczki czarnej czekolady 85% (bez lecytyny sojowej i białego cukru), 1/2 szklanki kakao, 1/2 szklanki karobu, 10 łyżek rozpuszczonego
Jeść, by żyć w zdrowiuPlacek Rzeszowiak - kuchnia podkarpacka Placek Rzeszowiak to najlepiej znane w Polsce ciasto z Podkarpacia. Swoją sławę zawdzięcza wyjątkowemu połączeniu maku, orzechów i sera. Są to najpopularniejsze składniki, którymi nadziewane są tradycyjne wypieki w regionie. W Rzeszowiaku te nasze ulubione składniki możemy mieć w jednym kawałku ciasta. Placek Rzeszowiak został wpisany na ministerialną listę produktów tradycyjnych (swoją drogą(...)orzechów włoskich, zmielonych § 3/4 szklanki cukru kryształu § 1 łyżka masła § 100 ml mleka § 2 białka (od ciasta kruchego) Orzechy zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy cukier, masło i mieszamy. Po przestudzeniu dodajemy ubitą pianę
Trzeci talerzoraz orzechów. Moja mama robiła wiewiórkę naście lat temu, teraz sobie przypomniałyśmy o tym przepisie. Jest to wypiek bardzo jesienny – placek ma lekko rudy kolor (no jak to wiewiórka!), wilgotności nadają mu polskie jabłka, a orzechy – chrupkości. Uwielbiam i jem jeszcze ciepłe. Wiewiórka wyjdzie w każdej średniej formie – musimy tylko sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczona
Poezja smakuJakie to było pyszne! Obłędnie, bajecznie przepyszne! Niby zwykły omlet, tylko owsiany, ale jednak dodatek kakaowego kremu z orzechów laskowych robi swoje. To jego obecność sprawiła, że zwyczajny placek zamienił się w słodki, wypasiony deser :) Takie śniadanko syci, nadal jest zdrowe, a Ty bez żadnych wyrzeczeń możesz od samego rana zajadać się słodkościami :) Kto preferuje takie rozwiązanie(...)Składniki: 2 jajka 50 g płatków owsianych bezglutenowych lub mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżeczka oleju kokosowego krem z orzechów laskowych z kakao (Amandin) Przygotowanie: Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na pianę, a żółtka utrzyj z ksylitolem na puszystą masę. Do żółtek dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj. Teraz
Zdrowie na języku :PMiodowe placki przełożone masą budyniową, a na wierzchu to co lubię najbardziej, czyli orzechowy krokant! Wszystkich łasuchów zapraszam na przepis :-) Składniki: ciasto: mąka pszenna 45 dag, margaryna 3/4 kostki, jajko 1 szt, cukier puder 0,5 szklanki, miód 2 łyżki, śmietana 2-3 łyżki, soda oczyszczona 1,5 łyżeczki, masa: mleko 1 litr, budyń waniliowy 2 opakowania, cukier(...)wielkość blaszki i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na jedną część ciasta przygotowujemy krokant. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, miód i pokrojone orzechy, podsmażamy przez chwilę, a następnie smarujemy jedną część ciasta. Placki pieczemy w 180 st. C przez 15-20 min. do zezłocenia. Upieczone placki odstawiamy do ostygnięcia. 3 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy
kulinarne odsłony patiśrednicy 24 cm). Wstaw do piekarnika na 1 godzinę i piecz do tzn. suchego patyczka. Składniki CIASTO 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich 2 jajka 200 g cukru trzcinowego lub drobnego cukru 150 ml oleju roślinnego 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody szczypta soli 1/2 łyżeczki(...)ciasto przestygnie przekrój je na 2 placki. Krem podziej na 2 części. Na pierwszy placek wyłóż 1/2 kremu i rozsmaruj. Połóż 2 placek i znów rozsmaruj 1/2 kremu. Na wierzchu możesz rozsypać orzechy włoskie, żurawinę, płatki migdałów i przyprószyć je cukrem pudrem. Składniki KREM 125 g kremowego serka np. Philadelphia, Twój Smak 50 g masła
Eat me! Fit me!średnicy 24 cm). Wstaw do piekarnika na 1 godzinę i piecz do tzn. suchego patyczka. Składniki CIASTO 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich 2 jajka 200 g cukru trzcinowego lub drobnego cukru 150 ml oleju roślinnego 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody szczypta soli 1/2 łyżeczki(...)ciasto przestygnie przekrój je na 2 placki. Krem podziej na 2 części. Na pierwszy placek wyłóż 1/2 kremu i rozsmaruj. Połóż 2 placek i znów rozsmaruj 1/2 kremu. Na wierzchu możesz rozsypać orzechy włoskie i przyprószyć je cukrem pudrem. Składniki KREM 125 g kremowego serka np. Philadelphia, Twój Smak 50 g masła 100 g cukru pudru
Eat me! Fit me!odparować część wody. Po przygotowaniu powinny lekko się rozpadać. Odstawiamy garnek w chłodne miejsce. Do przestudzonych jabłek dodajemy miód, przyprawy i pokrojone na kawałki orzechy laskowe. Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na placek grubości około 0,5 cm, żeby nie używać zbyt dużo mąki do podsypywania można rozwałkować je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkowanym ciastem wykładamy
CiastkozercyRewelacyjnie proste, łatwe i pyszne! Ciasto wychodzi wilgotne, puszyste i wysokie. Możemy do niego użyć dowolnych owoców (w większych kawałkach, nie tartych), albo rodzynek, orzechów lub suszoną żurawinę. W smaku przypomina wiejski, babciny placek. Polecam! Przepis pochodzi ze strony „Zjem to!” Składniki na ciasto: 10dkg świeżych drożdży 5 szklanek mąki pszennej 5 jajek 1 szklanka
Blog z Apetytemstartą na tarce ( małe oczka ) cebulę. 6. Doprawić łyżeczką soli. Dokładnie wymieszać. 7. Na patelni rozgrzać olej. 8. Z masy ziemniaczanej przygotowywać porcję wielkości orzecha włoskiego i rozprowadzić/rozgnieść ją na cienki placek. 9. Smażyć ok 2-3 min, z każdej strony, do zrumienienia. 10. Wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. 11. Podawać od razu. ZAPRASZAM
Atlas Smakówszkoły czy do pracy. naleśniki (np z tego przepisu) masło orzechowe dojrzałe banany opcjonalnie starta czekolada Smażymy naleśniki według swojej ulubionej receptury. Każdy placek smarujemy cienko masłem orzechowym (polecam to z kawałkami orzechów, ale może być i gładkie), wykładamy plasterki lub całego banana. Zawijamy naleśnik w rulonik i posypujemy startą drobno czekoladą
Smaki Na TalerzuOrzechowa nuta w placku to jest to co uwielbiam, a do tego krem waniliowy i wiśnie to już obłęd. Takie właśnie jest to ciacho, pyszne na ciepło jak i na zimno. Fantastycznie kruche i lekko chrupiące. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - ja do wypieków użyłam blaszki o wym. poniżej jednak zwężyłam ją do długości 30 cm. Ciasto kruche(...)szklanki mąki pszennej pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub pekan pół łyżeczki proszku do pieczenia 220 g masła, zimnego 1 szklanka brązowego cukru szczypta soli 1 jajko 1/2 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka imbiru Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować
Kubki smakujego wysokości. Masa: ************************** 1, 5 puszka masy karmelowej typu krówka 20 dag.dobrwgo masła **************************************** Masło utrzeć na gładką masę z 1 puszką karmelu , przełożyć placek biszkoptowy. Na wierzch wylač resztę masy krówkowej , posypać orzechami ,wstawić do lodówki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiktóry trafił w moje ręce w ramach nowo nawiązanej współpracy ze Sklepem Ziarenkowo Testowanie zaczęłam od mieszanki Cynamonowy Raj : Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki Składniki (około 8 placków): 30g otrębów żytnich z zarodkami Skworcu 20g płatków owsianych 2 łyżki mieszanki Cynamonowy Raj (jedna łyżkę mielimy na mąkę(...)pieczenia łyżka ksylitolu 100g jogurtu naturalnego dość gęstego jajko 0,5 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki miksujemy mokre składniki łączymy obie masy smażymy placki na teflonowej patelni na małym ogniu, pod przykryciem, lekko przecierając patelnie olejem przed każdym plackiem gotowe placki podałam z jogurtem i dodatkową garścią mieszanki Cynamonowy Raj SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTacos to placki kukurydziane wywodzące się z kuchni meksykańskiej. To proste danie, które składa się z placków wypełnionych farszem. Farsz jest dowolny, mięsny, warzywny a do tego podane są pyszne sosy. Polecam przepis na tacos(...)ciasto. Ciasto nie powinno się kleić, w razie konieczności dosypujemy mąki kukurydzianej. Zwijamy je w kulkę, następnie wałkujemy i tniemy na małe kawałki, wielkości orzecha włoskiego. Każdy kawałek rozwałkowujemy, podsypując mąką na bardzo cieniutki placek. Pieczemy na suchej, mocno rozgrzanej patelni, około 1 minuty, z jednej i drugiej strony. Ciepłe placki zwijamy w muszelkę i rozwieszam
Kulinarne Fantazje Marioli