placek z orzechami - 1374 przepisów (strona:14/92)

Ciasto krówka 164

cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru Krem: 500 ml śmietany kremówki 30-36% 1 śmietan-fix  2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 200 g orzechów włoskich 1/2 puszki masy kajmakowej Przygotowanie: Ciasto: Ze składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i przełożyć na blachę. Piec(...)zacznie tężeć. Śmietankę ubić, dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem, a pod koniec tężejącą galaretkę. Dokładnie zmiksować. Krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować kajmakiem i posypać orzechami. SMACZNEGO!!!  Inspirację znalazłam  tutaj

Malinowo w kuchni
Tort Wielkanocny 223

cały czas ubijając dodawaj po łyżeczce cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, oraz ocet. Na sam koniec dodawaj stopniowo mąkę i orzech mielone. Gotowe ciasto wylej do tortownicy średnica 24 cm, wyłożonej papierem pergaminowym i piecz placek przez 20-25minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Upieczony i ostudzony biszkopt przetnij wzdłuż na dwa równe placki(...)bardzo fajne i polecam nasączenie biszkoptu. masa ucieramy masło z cukrem pudrem, następnie cały czasu ucierając dodajemy po łyżce śmietany, powoli dodajemy orzechy i na koniec roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę.  Masę wykładamy na placek, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim plackiem.  polewa w kąpieli wodnej podgrzewamy śmietanę z czekoladą, jak polewa będzie dość płynna polewamy nią ciasto

Niezły Młynek
Szwajcarski placek królewski z jabłkami 177

sklepie przez cały rok . Należą do nich np. jabłka. I tak też zainspirowana konkursem organizowanym na Durszlak.pl , stworzyłam wraz z Victorinox przepyszny przepis na szwajcarski placek królewski z jabłkami, jagodami i orzechami pistacjowymi. SKŁADNIKI 125 g masła szczypta soli 120 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 jajka 200 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Passions hobbies life
Tort orzechowy z kremem na bazie mascarpone i chałwy 244

tort polać polewą czekoladową. Co prawda tort pieczony jest w okrągłej formie, ale myślę, że spokojnie możecie upiec w tradycyjnej blaszce, otrzymując po prostu przekładany placek. W cieście znajduje się sporo mielonych orzechów i niewielka ilość mąki. Chałwę w kremie możecie pominąć zupełnie, lub zastąpić ulubionymi czekoladowymi cukierkami. Ważnym elementem każdego ciasta z kremem jest poncz do nasączania

Mieszam w Garnku
100. Ciasto krówkowo budyniowe 402

ciastem. Na dwa placki wykładamy masę krówkową, jeden placek pozostaje bez masy. Wszystkie placki pieczemy w 170 stopniach przez ok 25 minut. Placki z masą krówkową przykrywamy pergaminem, gdyż orzechy bardzo szybko się przypalają. Gotujemy budynie w 3 i 1/2 szklance mleka. Połowę budyniu wylewamy na upieczone ciasto krówkowe i przykrywamy drugim ciastem krówkowym

Jadło i czytadło
Placek ze śliwkami kalifornijskimi 632

ubić z cukrem, dodać żółtka. Obydwie mąki wymieszać z karob i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przelać na prostokatną blaszkę. Upiec kontrolując od czasu do czasu. Placek orzechowy 5 jaj 150 g orzechów – pół na pół- siekane i mielone 5 łyżek cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki czubate bułki tartej lub pokruszonych herbatników szkolnych Białka ubić(...)kieliszkiem wódki. Odstawić. Rozpuścić pół kostki masła i dodać kakao, cukier, wodę, następnie obydwie czekolady i w kąpieli wodnej, ciągle podgrzewając, rozpuścić i zrobić z tego polewę. Zimny placek biszkoptowy ciemny przekrawamy w poprzek na pół, by powstały 2 identyczne blaty. Jedną polowe wkąłdamy do blaszki, smarujemy powidłem śliwkowym.Na wierzch dajemy jedną trzecią kremu. Na wierzch kładziemy placek

Z Kuchni Do Kuchni
naleśniki z nadzieniem orzechowym i bitą śmietaną 179

orzechy i gotujemy, aż powstanie gęsta masa. sos do zapiekania: 250 ml śmietany kremówki 36 % 2 łyżeczki miodu dodatkowo do podanie: bita śmietana grubo posiekane orzechy włoskie wykonanie: Śmietanę mieszamy z miodem. Placki naleśnikowe smarujemy nadzieniem, zwijamy w rulon. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem śmietanowym i zapiekamy pod przykryciem przez(...)Gotowe naleśniki podajemy z bitą śmietaną i posiekanymi orzechami

Domowy Smak Jedzenia
ORZECHOWIEC 117

ciasto, które często gości na różnych imprezach a w wielu domach piecze się go na święta Bożego Narodzenia. Najlepsze jest następnego dnia, kiedy to miodowe placki trochę zmiękną. Idealne ciasto dla miłośników orzechów :) Składniki na prostokątną blachę: Miodowe ciasto: * 3 szklanki mąki pszennej * 2/3 szklanki cukru * 150 g masła * 2 jajka * 2 łyżki miodu * 2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Dodatkowo 1 puszka (560 g) gotowej masy orzechowej z kawałkami orzechów (użyłam  Helio ) Wykonanie: Wszystkie składniki na miodowe ciasto umieścić w misce, zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, dno blachy wylepić jedną częścią ciasta. Piekarnik nagrzać do 180'C i piec placek ciasta około 12 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią

Zrób to smacznie
Makowiec z Dobrzechowa – kuchnia podkarpacka 198

makową: 500 g maku 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu kilka kropli olejku migdałowego bakalie wg uznania (orzechy, migdały, rodzynki) około 1 litr mleka Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 60 g drożdży 250 ml mleka 95 g margaryny lub masła 1 całe jajko i 1 żółtko(...)innymi pieczone na północy Podkarpacia, na Ziemi Raniżowskiej, zawijańce z kakao i cynamonem Kakaowiec zawijany Cynamonowiec zawijany Inne regionalne ciasta z makiem Makowiec warstwowy Makowiec śnieżny Placek Rzeszowiak Drożdżówka z makiem i orzechami

Trzeci talerz
Miłosny Przekładaniec 346

Malinę - Malinko, pozdrawiam Cię najserdeczniej :)To ciasto dedykuję mojemu ukochanemu mężowi, który w Walentynki obchodzi urodziny :)Przygotowanie tego ciasta może wydać się pracochłonne, ponieważ trzeba upiec kilka placków, ale robi się to szybko. Efekt naszej pracy jest imponujący, więc zapraszam do kuchni. Ciasto:100 gram miękkiego masła,2 łyżki miodu,2 jajka,250 gram cukru,1 łyżeczka octu(...)gram miękkiego masła,1 puszka mleka skondensowanego (zagęszczone słodzone gotowane lub puszka "krówki" ),1-2 łyżki koniaku lub spirytusu,1 szklanka orzechów włoskich zmielonych.Masło, mleko, orzechy i koniak utrzeć na gładką masę. Ja używam miksera ręcznego.Placki obkroić, aby tworzyły równe prostokąty.Przełożyć masą, a na górną, ostatnią warstwę masy wysypać przygotowaną z orzechów i skrawków posypkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Proste ciasto z jabłkami i migdałami 244

Proste ciasto z jabłkami i migdałami – do kawy pasuje idealnie, zwłaszcza teraz, kiedy mamy wysyp jabłek. Jeśli nie lubicie cynamonu, to możecie śmiało zastąpić go

Kulinarne Przeboje
Omlet z zielskiem i bakaliami - KUKU SABZI 133

Kuku to danie kuchni perskiej, przypominające nieco nasz omlet. W zależności od dodatków wyróżnia się różne rodzaje kuku. Sabzi to wersja zielona. Danie serwuje się jako

Kasia Sarna
TIGANITES Z MIODEM I ORZECHAMI – kuchnia grecka 196

I znów pędzimy do Grecji! Co w menu tym razem?! Przepyszne Tiganites czyli greckie racuszki! Niewielkie, niezbyt słodkie, idealne na śniadanie albo podwieczorek. Podaje się je

Ostra na Słodko
Węgry: Gundel palacsinta 197

p { margin-bottom: 0.21cm; }     Po leniwym weekendzie, jeszcze bardziej rozleniwiająca propozycja. Mam dzisiaj dla Was coś niesamowicie sycącego i na cały dzień zaspokajającego

Przepysznik - BLW i nie tylko