placek z orzechami - 1374 przepisów (strona:74/92)

Szybka tarta z pieczarkami, cebulą i cheddarem – ciasto kruche na oliwie 241

typie greckim – ciasto wyjdzie za bardzo wytrawne i po prostu niesmaczne. Pod żadnym pozorem nie zamieniajcie oliwy na olej słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy ani żaden olej z nasion, pestek czy orzechów – ciasto naprawdę nie będzie miało takiego aromatu jak potrzeba i zamiast efektu „wow!” będzie efekt „oooj…” Ciasto najwygodniej naszykować sobie w misie miksera z ostrzami tnącymi. Wsypujemy do miski mąkę(...)zostać kruche i delikatne, nie zależy nam na długim mieszaniu, wygniataniu i uwalnianiu glutenu – za długo wyrabiane ciasto zacznie się ciągnąć. Zarabiamy ciasto szybko na kuchennym blacie, spłaszczamy na placek grubości 2cm, zawijamy w folię spożywczą żeby nie obsychało i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. To ciasto możecie spokojnie przygotować sobie z wyprzedzeniem – jak każde kruche ciasto można

Karo in the Kitchen
Wiosenna Panna Marlenka z masłem orzechowym. 113

mleka 3,2% 3 łyżki przyprawy do deserów "Karmel i wanilia" 1 puszka masy kajmakowej 250 g prawdziwego, miękkiego masła 150 g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzechów) III. Do przybrania: drobno zmielone skrawki ciasta temperowana czekolada (opcjonalnie) lukier królewski (opcjonalnie) lukier plastyczny (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Najpierw robimy masę. Gotujemy budyń z pół litra mleka, doprawionego przyprawą "Karmel i wanilia(...)cienkich placków. Pieczemy każdy w 180 °C przez ok. 8 minut. Studzimy. Wyrównujemy blaty ciasta ścinając brzegi, które mielimy i wykorzystamy do posypania wierzchu Marlenki. Dobrze jest wykonać tą czynność kilka godzin/ dzień po upieczeniu, gdy ciasto zmięknie.  Wcześniej będzie twarde i chrupiące, co bardzo utrudni nam równe przycinanie. Placki smarujemy obficie masą (nadmiar wilgoci wchłonie ciasto

DominikaDolci
Naan – indyjskie chlebki 180

zwykle je się tam coś na kształt potrawki – z mięsem, rybą lub wegetariańską zawsze w przepysznym sosie. Sosy mogą być przeróżne, ja polecam te na bazie orzechów, pomidorów i szpinaku. Do tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż lub naan. Chlebkiem lub ryżem zagarnia się potrawkę wraz z sosikiem. Polecam Wam spróbowanie jedzenia jak Hindusi, czyli rękami. Wtedy całe(...)taki uwielbiam w sosie pomidorowo-orzechowym i właśnie z chlebkami. Ciasto na chlebki wyjdzie Wam dość klejące, ale po wyrośnięciu, takie już nie będzie. Przed przystąpieniem do wałkowania placków, warto dłonie natłuścić olejem i leciutko podsypać blat. Drukuj Naan – indyjskie chlebki window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Rozczyn 3 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szklanka ciepłego mleka Ciasto 1 łyżeczka

Mieszam w Garnku
Wielkanocne mazurki. 176

zagnieść. Odstawić do lodówki na 30minut. Ciasto wywałkować, najwyżej na 1cm grubości, do kształtu foremki. Upiec w temp.180stop,12 minut. Posmarować dżemem morelowym. Z masy marcepanowej wywałkować, przez folię, placek dopasowany do ciasta. Przykryć nim dżem. Masło rozpuścić na małym ogniu lub kąpieli wodnej. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Płynną czekoladą polać wierzch mazurka. Udekorować(...)osuszyć, wyłożyć na dżem. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier i polać nim bakalie. Czekoladę ostrugać w płatki i posypać nimi wierzch mazurka. Mazurek z orzechami. Składniki. Spód. 250g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka jogurtu Wierzch. 100g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła

Kulinarny karnet Christophera
Galette – ciasto kruche na oliwie – z serem, cebulą i porem 233

typie greckim – ciasto wyjdzie za bardzo wytrawne i po prostu niesmaczne. Pod żadnym pozorem nie zamieniajcie oliwy na olej słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy ani żaden olej z nasion, pestek czy orzechów – ciasto naprawdę nie będzie miało takiego aromatu jak potrzeba i zamiast efektu „wow!” będzie efekt „oooj…”   Ciasto najwygodniej naszykować sobie w misie miksera z ostrzami tnącymi. Wsypujemy do miski(...)kruche i delikatne, nie zależy nam na długim mieszaniu, wygniataniu i uwalnianiu glutenu – za długo wyrabiane ciasto zacznie się ciągnąć.   Zarabiamy ciasto szybko na kuchennym blacie, spłaszczamy na placek grubości 2cm, zawijamy w folię spożywczą żeby nie obsychał i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. To ciasto możecie spokojnie przygotować sobie z wyprzedzeniem – można je bez problemu zamrozić

Karo in the Kitchen
Banan w cieście & o współpracy z Frisco. 185

Banany w cieście kokosowym* * z wiórkami i mleczkiem kokosowym, częściowo na mące orkiszowej  W ostatnim czasie miałam miłą przyjemność nawiązać współpracę z internetowym sklepem Frisco

More food, love and dreams
Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem 161

Geneza tego przepisu jest cokolwiek pogmatwana. Jego pierwowzór podpatrzony został ładnych już parę lat temu podczas wycieczki do Egiptu. Oczywiście z racji tego, że zawierał wieprzowinę

Kulinarna Pokusa
Jesienne ciasto z gruszką i marchewką 252

orzechów włoskich 3 marchewki 1 łyżka oleju szczypta soli Ubijamy białka z solą, wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Dalej ubijając dodajemy żółtka, a następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą marchewkę. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części. Budyń(...)serkami (dobrze jest przez chwilę zmiksować serki w oddzielnym naczyniu i dopiero stopniowo dodawać do śmietany). Na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. 1/2 masy wykładamy na placek posmarowany wcześniej budyniem, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą masy. Całość można dodatkowo udekorować rozpuszczoną czekoladą. Smacznego

Cynamonowe szczęście
DOMOWA MĄCZKA MIGDAŁOWA 165

możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy, lub młynka do orzechów zmielić - otrzymamy bardzo drobną mączkę, niczym nie różniącą się od tej kupionej w sklepie. Innym sposobem uzyskamy za pomocą blendera jest wygodniejszy w użyciu lecz może powstać mączka gruboziarnista, która(...)migdałowy - wymieszać. Dodać żółtka i margarynę zagnieść ciasto do momentu połączenia składników. Następnie ciasto włożyć do woreczka foliowego i schłodzić około 1 godziny w lodówce.  Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każde smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonymi migdałami lub cukrem

Ciastka - domowe słodkości
Legumina drobiowa z kalafiorem i rakami 128

czyli Podręcznik do przyrządzania potraw i legumin". W okresie międzywojennym do legumin zaliczano m.in. naleśniki, suflety i strudle, ptysie budynie i puddingi, zupy owocowe, podawane na słodko pierogi i placki ziemniaczane z cukrem. Nieco wcześniej, w XVII i XVIII wieku słowo leguminy oznaczało też mąki, kasze, rośliny strączkowe i warzywa. I właśnie do tego znaczenia nawiązuje dzisiejszy artykuł. Legumina(...)kuzynka. Jest również bogatym źródłem witamin i minerałów, obniża poziom cholesterolu, chroni wzrok i wspomaga leczenie wielu chorób. Jej jedyną wadą jest to, że podobnie jak buraki czy zielone orzechy barwi dłonie podczas obierania. Smakiem i sposobem przygotowania nie różni się od zwykłej pomarańczowej marchewki. Można ją kupić w większości marketów spożywczych i wielu dyskontach. - raki - jeszcze na początku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
orzechowo-jabłkowe------nut-apple 358

Uprażyć orzechy na suchej patelni i jak przestygną ,zmielić je. Do miski wsypać mąkę ,proszek do pieczenia,orzechy,cukry i cynamon. W kostkę pokroić zimne masło, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto ,zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie w yłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 26x 34 cm . Ciasto(...)doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń przykryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać likier i krótko zmiksować. Krem wyłożyć na placek z jabłkami, przykryć drugim plackiem z bezą i lekko docisnąć. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Smacznego :) nut -apple Ingredienti:      meringa

w mojej kuchni
TARTA Z OWOCAMI LATA 165

zimne masło.  Na koniec wbiłam jajko. Moje miało dwa żółtka ;-) Zagniotłam wszystkie składniki w kulę. Włożyłam ją do lodówki na około godzinę.  Po wyjęciu rozwałkowałam ciasto na placek o grubości około 0,5 cm. Polecam wałkować na papierze do pieczenia podsypując mąką.  Ciasto razem z papierem przeniosłam do posmarowanej masłem formy. Odwróciłam je do góry(...)tartę z masą migdałową i śliwkami ,  tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone tartę z truskawkami z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami

potrawyregionalne
Pierogi z podgrzybkami 163

Ostatnio u mnie jesiennie na maksa. Coraz częściej sięgam po jabłka i śliwki, ale także orzechy i grzyby. Te ostatnie wręcz zwojowały moją kuchnię. Tata chyba nadrabia zeszłoroczne braki  w tej kwestii, a mi z kolei nie brak pomysłów, gorzej tylko  z czasem, aby wszystko zrealizować, ale gromadzę małe zapasy, ewentualnie robię różne dania z ich wykorzystaniem(...)podanych powyżej składników. Cebulę pokroić w kostkę, dodać grzyby. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na odrobię oleju do  wyparowania wody. Ostudzić. Ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkować jeden placek. Wycinać szklanką koła. Nakładać na środek ostudzony farsz. Sklejać robiąc falbankę. Z następnymi częściami ciasta postępować tak samo. Zagotować wodę. Posolić do smaku. Wrzucić pierogi. Od wypłynięcia gotować

Fabryka pomysłów
Tortilla de patatas - pierwszy przepis 130

jednak w klasycznej wersji ich nie ma. Prawda jest taka, że przepis na tortille powinniśmy traktować jako podstawę do wariacji - wrzucić można tutaj wszystko: kapary (chociaż ja średnio przepadam), orzechy włoskie (sparzone i podsmażone nie są tak intensywne w smaku, a wspaniale chrupią!), pomidory (zarówno te świeże, jak i suszone) i wiele, wiele innych, czyli co tylko przyjdzie(...)chwila jej przewrócenia na drugą stronę. W Hiszpanii posiadają do tego specjalne patelnie - nam wystarczy talerz o średnicy nieco większej niż ta, na której smażymy tortillę. Aby przewrócić placek na drugą stronę, kładziemy talerz na patelni i szybkim ruchem obracamy złączone naczynia tak, aby tortilla znalazła się na talerzu. Następnie zsuwamy ją delikatnie ponownie na patelnię. Voila! Tortillę kroimy

Życie zamknięte w smaku
Sernik na zimno - mój przepis rodzinny 163

Dzisiaj będą lody. Bo M ma na nie ochotę. I ja też tej ochoty nabrałam. To nic, że wczoraj opendzlowaliśmy prawie całą czekoladę z orzechami. I przez ostatni tydzień nie zaliczyliśmy żadnego treningu. Na płakanie i ubolewanie już za późno. Ale stop. Czy ktoś będzie płakał? Bo ja nie :P M też nie :P Czasami warto mieć gdzieś całą dietę(...)procentach ze względu na tłuszcz zawarty w masie, to w smaku serniczek jest naprawdę świetny. Moja rodzinka za nim przepada, dlatego nie mogło go zabraknąć na świątecznym stole (obok Placka Niebo, który prezentowałam w poprzednim poście i makowca mojej mamy). Dla mnie trochę za słodki, więc jeśli nie lubicie przesłodzonych wypieków, zmniejszcie ilość cukru pudru w masie serowej. Porcja

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania