siekamy, owoce suszone kroimy w drobną kostkę. Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy odcedzony mak, posiekane orzechy, owoce suszone i wiórki kokosowe oraz skórkę cytrynową. Podgrzewamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Pierogi pieczone: Do miski wsypujemy 1 szklankę mąki, dodajemy(...)dodajemy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy dokładnie brzegi, robiąc
Kuchnia MagdaLenyKto powiedział, że kopytka muszą być podane w wersji wytrawnej i tylko na obiad? ;) Można z nich również przygotować wersję deserową i podać np. z bakaliami
Kraina Miodem Płynącapepparkakor . Jeżeli nie macie foremek do mini pierniczków można dodać większe, połamane. Składniki: 400 g płatków owsianych 50 g otrębów gryczanych 50 g siemienia lnianego 120 g migdałów lub orzechów, może być miks 1 łyżka kakao 4 łyżeczki przyprawy do piernika 80 g oleju rzepakowego 100 g miodu 100 ml soku pomarańczowego lub mandarynkowego dodatkowo 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)miód i cukier podgrzać w małym garnuszku tylko do połączenia, zamieszać. Dodać przyprawy i szczyptę sody, zamieszać. Do mieszanki dodawać mąkę, wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić 15 minut. Rozwałkować cienki placek, wykrawać niewielkie pierniczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 4-5 minut w 170°C. Smacznego
Pełny talerzjest lekko słodka, z dyskretną, orzechową nutą. Przyznam, że wolałabym popping w wersji niezmielonej, ale taki jednolity "budyń" równie dobrze smakuje. Warto dodać do niej wyrazistych dodatków, np. prażonych orzechów, cytrusów czy sosu czekoladowego. * Allos Hofgemüse Torstens Tomate Lauch To pasta z pora i pomidorów, świetna do kanapek i dań obiadowych. Zawiera sporą ilość drobno krojonych, chrupiących (!) warzyw(...)się podobnego smaku i absolutnie się nie zawiodłam. Smak jest mocno owocowy i słodki, podkreślony przez wanilię i lekką goryczkę gorzkich migdałów. Plus za brak rafinowanego cukru. Najlepszy do placków, gofrów i omletów :) * Allos pieczywo chrupkie amarantusowe wielozbożowe Ekologiczne pieczywo chrupkie, podobne do popularnego pieczywa z supermarketów, jednak ma w swoim składzie kminek, len i kolendrę, z którymi w tego
Poranek na słodkokwasy tłuszczowe nasycone – 8,5g, węglowodany – 76,4g w tym cukry – 28,7g, białko – 3,4g, sól – 0,01g Informacje dodatkowe: może zawierać śladowe ilości mleka, jaj, sezamu, orzechów i soi. Sklep: Intermarche, Piotr i Paweł, Rossman, Społem, Carrefour itd. Cena: 5-7 zł (Carrefour 4,69 zł) Nasza opinia Wygląd: Opakowania nie różnią się od wcześniej opisywanych ciasteczek. Nadal(...)bardzo, ale jak wiemy nie mają one z reguły bardzo wyraźnego smaku. Nadal ciacha są bardzo chrupiące a gdy jadłyśmy je w wersji pokruszonej przypominały nam kruszonkę na placku drożdżowym :) Podsumowanie: Bardzo chciałyśmy wypróbować tych dwóch brakujących nam do pełni szczęścia smaków ale nie odmieniły one naszego pandowego życia. Ciastka zjadłyśmy ze smakiem nie dzieląc się z nikim ale następnym
Candy Pandaszakupić miód tymiankowy o ciemnej, głębokiej barwie. Jak nie przepadam za miodem, tak każdy dzień w Grecji rozpoczynałam od miseczki gęstego, kremowego jogurtu naturalnego z miodem tymiankowym i posiekanymi orzechami włoskimi. Niebo w gębie! A właśnie sobie przypomniałam - Kreta posiada drugi, bardzo uciążliwy (przynajmniej dla mnie) minus - cykady. To dosyć duże owady, których samce mają na odwłoku narządy (tymbale) wydające(...)południowych Kreteńczycy zwykle mają sjestę. Restauracje są otwarte o tej porze: możemy liczyć na orzeźwiającą cafe frappe , a także na lekkie zimne i ciepłe przystawki ( meze ): pita - mały okrągły placek wypiekany z mąki, wody i drożdży, podawany do różnego rodzaju past i dipów, a także do zawijania gyrosu tzatziki - dip z jogurtu greckiego z czosnkiem, świeżym ogórkiem i oliwą
W kuchni KatieWitajcie moi kochani! Dzisiaj przedstawiam wam FITLOVEBOX, czyli pudełko z niespodzianką! Prezenty uwielbiam, a szczególnie te jedzeniowe, wiec szybko wzięłam się za moje ulubione zdrowe
fitolarun.blogspot.comminioną niedzielę na deser. Jak byłam mała, nie znałam mielonych migdałów. Co innego mielone orzechy - z nich piekło się ( i piecze po dziś dzień) nasz tradycyjny rodzinny tort orzechowy. Orzechy mieliło się ręczną maszynką do mielenia czekolady na wiórki. Mam taką w domu do dzisiaj:) Jednak migdały, w siermiężnych latach osiemdziesiątych występowały u mnie w domu tylko w całości(...)skórki z pomarańczy tworzy coś wyjątkowo pysznego! Polecam! A oto co jeszcze przygotowałam: Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym placek czeski Tarta bakewell na podstawie przepisu z smitten kitchen okrągła forma do tart 25 cm kruche ciasto: 150 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru
Posadzone i zjedzoneradośnie zabrałam się za ich wypiek, najpierw w Stowarzyszeniu gdzie pracuję, dla dzieciaków. Ta pierwsza próba była wielkim niewypałem, wszystkie ciacha rozpłynęły się po blasze tworząc jeden wielki, cienki placek, w dodatku prawie lejący się pośrodku... Przypuszczam, że główny ciężar winy ponoszą składniki, których użyłam, jako że Stowarzyszenie musi sobie zawsze radzić z tym, co otrzyma od sponsorów(...)rozpuszczoną czekoladę z masłem, chwilę miksować, dodać suche składniki i miksować aż wszystko się połączy. Wstawić do lodówki na 2h lub całą noc. Ze schłodzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, bądź mniejsze (z doświadczenia powiem, że im mniejsze, tym urokliwsze wychodzą) i obtaczać dokładnie w cukrze pudrze tak, żeby nie było widać brązowego koloru ciasta. Ułożyć na blaszkę wyłożoną
Przepysznik - BLW i nie tylkoszybkie i bardzo proste do zrobienia. Ciasto dobrze zagniata się na gładką masę, jest dość miękkie, ale plastyczne i wcale się nie kruszy. Można dodać do niego posiekanych orzechów i/lub pominąć dodatek kakao, a jogurt zastąpić kwaśną śmietaną. Ważne, aby nie rozwałkowywać ciasta zbyt cienko i nie trzymać pierniczków zbyt długo w piekarniku. SKŁADNIKI PIERNIKI(...)lodówki, aby zgęstniało. Im mniej mąki dosypiemy, tym pierniczki będą bardziej miękkie. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy z ciasta kulę i wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek, o grubości ok. 0,8-0,9 cm. Wycinamy kształty i układamy, w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-6 minut lub krócej jeśli pierniki
cool and mintyW Anglii odpowiednikiem Tłustego Czwartku jest Dzień Naleśnika. Obchodzony jest w dniu obchodzonego w Polsce tradycyjnego Śledzika. Organizowane są biegi z patelniami. Zwyczaj ten zapoczątkowała
Kulinarny karnet Christopheranich). Te wyborne maślane ciasteczka z dodatkiem żurawiny powycinałam w kształcie gwiazdek (oryginalnie z ciasta robi się wałek i kroi na plastry). Do ciastek w pierwowzorze przepisu dodaje się orzechy pekan (można je też zastąpić włoskimi lub laskowymi), a ja zamieniłam je na płatki migdałowe. No i nie obtaczałam ich też w wiórkach kokosowych (głównie ze względu na kształt). Zapytacie(...)zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie ciasto dzielimy na części (np. na 3, nie muszą być równe). Każdą z nich rozwałkowujemy na placek grubości ok. 4-5 mm, delikatnie podsypując mąką, i wycinamy gwiazdki (można użyć innego kształtu foremki). Ostrożnie przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wkładamy do nagrzanego
MyCookBook.plPrzepis na to ciasto długo czekał na swoją kolej, teraz wiem że zdecydowanie za długo. Chociaż w oryginale Pani Walewska powinna być z orzechami i powidłami śliwkowymi, ja znalazłam przepis z migdałami i dżemem porzeczkowym. A przepis pochodzi z tej strony. Składniki na ciasto: 500 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru(...)się mleka i mieszamy do chwili aż stanie się gęste. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń, a na koniec aromat migdałowy. Przestudzone placki przekładamy masą budyniową i odstawiamy na min. 3 godziny do lodówki. Smacznego
Słodka Kraina WypiekówCzyli amerykański placek z bakaliami Gdy tylko zobaczyłam przepis na to ciasto na blogu schokoladeinspirationen, od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Kojarzy mi się ono z jesienią oraz jej skarbami. Do oryginalnego przepisu dodałam jedynie suszone banany, które świetnie komponowały się z resztą składników. Składniki na blaszkę 22x24 cm: 1 szkl. cukru 1 szkl. orzechów włoskich
Fabryka pomysłówCiasto Gargamel to dwa ciasta piernikowe z wkładką ciasta bakaliowego przełożone masą ze śmietany. Ciasto idealne na Boże Narodzenie dla wielbicieli pierników i bakalii, bardzo efektowne
Cukiernia PychotkiDzisiaj przepis na bardzo słodkie i uroczo wyglądające mini brownie z masą orzechową. Inspiracją do powstania ciasteczek był prezent od sklepu NATURO.PL w postaci pysznego i
Ania i Marcin gotują