placek po - 1500 przepisów (strona:66/100)

Plażowe babeczki 116

krem budyniowy+ masa cukrowa, herbatniki, barwniki spożywcze do dekoracjiBabeczki przygotowujemy według przepisu. Herbatniki kruszymy, wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozbijamy dokładnie wałkiem.Masę cukrową wałkujemy na cienki placek, wycinamy długi prostokąt i kółko. Elementy sklejamy w wiaderko odrobiną wody (można nałożyć ją pędzelkiem lub patyczkiem kosmetycznym).Dodajemy detale: wzór na wiaderku i rączkę.Łopatkę robimy z kwadratowego kawałka

Ciastkozercy
Babeczki Ulica Sezamkowa 147

oczy, buzie czy ciasteczko Potwora to szklanka, kieliszek i okrągła tylka do szprycy.Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, aż zrobi się miękka i plastyczna. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem. Wycinamy kółko foremką. Potrzebne będą kółka w czterech kolorach: zielonym, niebieskim, czerwonym i żółtym.Z białej masy cukrowej wycinamy kółka na oczy (można też

Ciastkozercy
Babeczki Kolorowe Sówki 134

Ważne, żeby dekorować zupełnie zimne babeczki, żeby nie rozpuścić kremu. Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, aż stanie się miękka i plastyczna.Białą masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem. Wycinamy krążki nieco mniejsze od średnicy upieczonych babeczek - u mnie około 4 cm, odkładamy na papier do pieczenia lub pergamin.Z kolorowej masy cukrowej

Ciastkozercy
Czekolada plastyczna - zrób to sam 436

miodem, nie mieszamy zbyt długo - tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.Masę czekoladową (nie może być gorąca) przelewamy na folię, zamykamy brzegi i rozgniatamy ręką, tak żeby uzyskać cienki placek. Odstawiamy do stężenia w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 godzin.Po około 12 godzinach w folii czekolada jest gotowa do użycia. Jeśli wydaje się być zbyt miękka, żeby wyciągną

Ciastkozercy
Drożdżowe ślimaczki 363

wiadomo Babcie na jedzeniu znają się najlepiej i myślę, że nikt nie podważa ich autorytetu w tej kwestii :) Dzisiejszy przepis to wariacja na temat popisowego ciasta mojej Babci - drożdżowego placka, przekładanego ciepłym budyniem z kawałkami migdałów w domowym karmelu na górze. Drożdżowe ciasto postanowiłam zawinąć w małe ślimaczki, tak żeby każdy mógł sobie oderwać jednego "na drogę

Ciastkozercy
Zrób to sam: kwiatki z masy cukrowej 224

chwilę w dłoniach, żeby zmiękła i stała się bardziej plastyczna.Ja zdecydowałam się na różowe kwiaty, dlatego dodałam do masy kilka kropel barwnika spożywczego.Masę rozwałkowujemy na stole na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną.Kieliszkiem lub foremką wycinamy pięć kółek.Składamy je na cztery, tak żeby powstały małe rożki, ważne, żeby nie dociskać brzegów

Ciastkozercy
Babeczki dynie 122

otwartej gwiazdki wkładamy do worka cukierniczego, szprycy lub zwykłego woreczka strunowego.Na babeczkach wyciskamy duże różyczki z kremu.Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną i wycinamy listki. Jeśli nie mamy odpowiedniej foremki (można nieco zmodyfikować np. świąteczny ostrokrzew) listki możemy wyciąć także czystymi nożyczkami

Ciastkozercy
Gruzińskie pierogi Chaczapuri 212

zagęszczenie lub rozrzedzenie ciasta - poprzez dodanie większej ilości mąki lub maślanki. Po wyrobieniu ciasta odłożyłem je na 10 minut przykryte ściereczką, a następnie podzieliłem na pół i rozwałkowałem na placek o grubości około 5 mm. Z rozwałkowanego ciasta powycinałem przy użyciu małej miseczki koła o średnicy około 7 cm i na środku każdego wyciętego koła ułożyłem łyżkę farszu serowego.Rozwa

Wyprawy kulinarne
KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE - BAZA 172

Panowie Bezglutenowi (i nie tylko):KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE - BAZA:SKŁADNIKI:* 30 dkg mąki bezglutenowej (2 szklanki)(najlepsza kombinacja to 1 szklanka MIX C SCHAR - mąka na ciasta i placki i 1 szklanka MIX B SCHAR - mąka na chleb)* 20 dkg masła,* 3 żółtka (przy uczuleniu na żółtko jaja kurzego - 12 żółtek przepiórczych),* cukier wanilinowy,* 10 dkg cukru pudru

Wypisz Wymaluj
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (beza i kruszonka) - ciasto tradycyjne i bezglutenowe. 136

łyżki mąki ziemniaczanej/budyniu śmietankowego lub waniliowego ,SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- 30 dkg mąki bezglutenowej (2 szklanki)(najlepsza kombinacja to 1 szklanka MIX C SCHAR - mąka na ciasta i placki  i 1 szklanka MIX B SCHAR - mąka na chleb)- 20 dkg masła,- 3 żółtka (przy uczuleniu na żółtko jaja kurzego - 12 żółtek przepiórczych),- cukier wanilinowy,- 10 dkg cukru

Wypisz Wymaluj
PIZZA ORIENTALNA (ciasto tradycyjne - chrupiące i ciasto owsiane bezglutenowe) 134

mieście nie uwzględniamy, ale nikt nie jest w związku z tym pokrzywdzony. Pizza (w różnych odmianach) występuje u nas dość cyklicznie i w żadnym wypadku nie przypomina drożdżowego placka na którym zlazł się przegląd lodówki. Łączymy smaki, zahaczamy o różne walory, ale jak zwykle mamy kilka zasad, którymi się kierujemy! Farsz musi być pikantny (pieprz ziołowy zawsze i wszędzie

Wypisz Wymaluj
Ruskie jak u mamy 166

Ostudzić.  Biały ser wymieszać dokładnie z ostudzonymi ziemniakami. Cebulkę podsmażyć na patelni, dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na cienki placek około 2 mm.  Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu. Ciasto składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Gotowe pierogi układać na blacie posypanym mąką

cooklife
Zygzakowata babka makowa 197

zmielonym makiem dodaj cukier, skórkę z cytryny, cynamon, migdały i żółtka, wszystko wymieszaj i dodać ubite białka.Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą makową i zwiń w roladę, czynność powtórz aby były trzy roladki. Po kolei wkładaj je do formy wsmarowywanej i obsypanej bułką tarta.Uk

Niezły Młynek
Ciasto cygan 3228

Nie wiem skąd taka nazwa i z czym się kojarzyło to ciasto Siostrze Anastazji. W sumie nazwa i łatwa do zapamiętania. Ale też po spróbowaniu tego

Ala piecze i gotuje
Foccacia z oregano i rozmarynem – pyszne włoskie pieczywo. 150

kilku dni chodziła za mną foccacia, takie proste włoskie coś, właściwie jak sam placek od pizzy ale z ziołami i oliwą. Jedynym minusem tego pieczywa, a właściwie jak wszystkich innych, jest to, że trzeba na nie trochę poczekać żeby wyrosło składniki: 10 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody...Foccacia z oregano i rozmarynem – pyszne włoskie pieczywo

Nie Bo Piekło