tego pierwszego tygodnia,które miały powyżej 100 wyświetleń.Ciasto bananowe Metrowiec makowo- owocowyCiasto bez pieczenia Tort,który zachwyci Placek amerykański Torcik tiramisu Zarabiaj w prosty sposób
W kuchennym oknie Ewyprzyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. Wykrawamy foremkami dowolne kształty.Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować. Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI
Moje Kuchenne RewelacjeDynię kupiłam bardzo dawno chciałam zrobić zupę, a wyszło zupełnie inaczej... Placki, placuszki, pancakes - jak dla mnie najszybsze danie! Składniki: 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ryżowej 1 jajko 3 łyżki puree z dyni* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru trzcinowego cynamon mniej niż 1/2 szklanki wody/mleka *Dynię przekrajemy na pół, kroimy na mniejsze kawałki
Truskawkowa Fiestanastępnie zalałem tak przygotowanym płynem ułożone na blasze cebule, które dokładnie wymieszałem z płynem. Do cebul dodałem 2 łyżeczki cukru i całość ponownie pomieszałem. Ciasto kruche rozwałkowałem na placek odpowiadający wielkością naczyniu do tarty i wyłożyłem nim naczynie, dokładnie przyklejając brzegi. Nie należy się martwić w razie zrobienia dziury w cieście - wystarczy po prostu zalepić ją kawałkiem ciasta. Nadmiar
Wyprawy kulinarnejedno duże jajko i całość dalej miksowałem, do uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem na pół godziny w lodówce. Następnie ciasto to rozwałkowałem na niezbyt cienki placek, niewiele większy od średnicy naczynia do tarty i wykleiłem nim wysmarowane wcześniej lekko masłem naczynie. Nie należy przejmować się łamaniem się ciasta - po ułożeniu ciasta należy docisnąć je rękoma
Wyprawy kulinarnebardzej niz zadowolona z efektu. Powiem wam, że najbezpieczej czuję się w foremkowych chlebkach. Nie ma stresu, że ciasto się rozjedzie na boki, a zamiast wysokiego chlebka wyjdzie płaski placek. Chlebek upiekłam z 500 g mąki. W tej wersji mąkę razową zastapiłam mąką kamut, i albo za dużo wody dodałam, albo lekko namoczone rodzynki zbyt dużo wilgoci ciastu oddały
Mia Cucina Sofietacebulesól i pieprz do smakuziarna kminku - ok 1 łyżeczkimasło klarowane do smażenia lub olej1 szklanka mleka chudy boczek i masło klarowane do okraszenia Ziemniaki zetrzeć na tarce jak na placki, osączyć na sitku. Wyłożyć na szeroką i głęboką patelnię . Posolić i przyprawić obficie pieprzem oraz odrobiną kminku, dusić do miękkości . Dolewać co jakiś czas mleko, by zgubić nieco smak
Czerwień i błękitwyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy 15-20 min w 190 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na ściereczce zawijamy w roladę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Placek rozwijamy, smarujemy Almette, kładziemy równo plastry łososia i znowu zawijamy. Owijamy sreberkiem i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :) Wskazówka: Do rolady
My Culinary Artkelnerka, pozwoliła wybrać miejsce i zaoferowała menu. Naszą orientalną przygodę zaczęłyśmy od zup. Miałyśmy okazję skosztować południowoindyjską zupę pomidorową oraz bulion drobiowy z kawałkami kurczaka. Jako dodatek otrzymałyśmy indyjskie placki oraz sos miętowy z kminkiem. Zupy były smaczne, chodź na nasz gust lekko przesolone. Z wyglądu podobne do naszych rodzimych, lecz zupełnie odmienne w smaku. Na drugie danie zamówiłyśmy
Kolizje Smakówwłasne dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżemPoniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak, z lekko wyczuwalnym aromatem anyżu. Oba zaklasyfikowano jako meze. Gdzie jadłam - czyli polecane tawerny na KosJeżeli akurat wybieracie się na Kos, polecam was zajrzeć do poniższych
Chilli Czosnek i Oliwakminu rzymskiego sól, pieprz 1/3 - 1/2 szklanki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych (dla mnie - więcej znaczy smaczniej) 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego do podania: ciepłe placki pita gotową pastę można również posypać pokruszonym serem feta Przygotowanie: Bakłażany grillujemy lub pieczemy wybraną przez nas techniką (szczegóły w poście). Ja grillowałam bakłażany przez 20 minut na suchej
Chilli Czosnek i Oliwaciasto będzie gotowe, na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Pozostaw panforte w formie do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto ostygnie, wyjmij je z formy, odklej papier do pieczenia, oprósz placek cukrem pudrem i pokrój na kliny lub w kostkę. Mi bardzo podoba się wygląd ośnieżonej "kostki brukowej". Uwagi: Dobrze zabezpiecz formę przed przyklejaniem, gdyż masa jest bardzo lepka
Chilli Czosnek i Oliwapodwoić swoją objętość. Cebulę drobno posiekaj i podduś na odrobinie oliwy. Oliwki również drobno pokrój. Po tym czasie lekko wygnieć ciasto na blacie podsypanym mąką i rozpłaszcz na placek. Posyp powierzchnię ciasta podduszoną cebulą oraz posiekanymi oliwkami. Zwiń ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, a następnie podwiń jego końce pod spód. Możesz też wygnieść ciasto, tak aby dodatki
Chilli Czosnek i Oliwaoryginalnym przepisie podano 600 g. Podziel ciasto na 14 części. Wymieszaj w miseczce składniki nadzienia. Weź kawałek ciasta i uformuj z niego kulę. Rozpłaszcz kulę palcami na placek, nałóż 1 łyżeczkę nadzienia i zlep brzegi ciasta, jakbyś lepił pierogi. Możesz zostawić bułeczki w takim kształcie (nazywanym półksiężycem), lub jak ja, mając bułeczkę ustawioną zlepieniem w dół, podwinąć
Chilli Czosnek i Oliwakawałki. Z truskawek usuń szypułki i pokrój na połówki. Wymieszaj w misce, dodaj cukier, mąkę i sól. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na w miarę okrągły placek na papierze do pieczenia lekko posypanym mąką. Przełóż ciasto z papierem na blachę do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Z pomocą łyżki cedzakowej ułóż na cieście nadzienie owocowe
Chilli Czosnek i Oliwa