wiedziałam, że gdzieś w czeluściach lodówki jest jeszcze ricotta, w ten o to sposób moja muffina musiała trochę poczekać... tak do drugiego śniadania :P bo wizja tych placków nie chciała mi wyjść z głowy. waniliowo-czekoladowa Budyniowa muffinka z masłem orzechowym, malinami i truskawkami Muffina zainspirowana tym, przepisem
More food, love and dreamscoś co jest z daktyli może być nie dobre? :D Jednak wyroby z mąki żytniej wychodzą takie.. sama nie wiem, maziste? I do tych placków najlepsza jest chyba mąka pełnoziarnista :P Przepis:60g przesianej mąki 120 ricotty1/2 dużego zmiksowanego banana (ok. 80g?)ok.50ml mlekajajko(dałam same białko, bo zostało mi po oponkach
More food, love and dreamssoliwoda do konsystencji*Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą w jednolitą gładką kulkę. Zostawiamy przykrytą ściereczką by "odpoczęła" na jakieś 30min. Następnie na oproszonym mąką blacie rozwałkowujemy na dość cienki placek**. Wycinam długie paski i pozostawiam na blacie na co najmniej 30min, by makaron się podsuszył.***Gotuję w osolonym wrzątku przez ok.5min*****nie wiem ile dokładnie bo dodawałam w między
More food, love and dreamsowsiany omlet(placek?) cukiniowy z wędzonym łososiem i ricottą, pomidorki koktajlowe, kawa marcepanowa z mlekiemWeekend... czemu się nie cieszę? Multum lekcji, kartkówki, sprawdziany, przygotowanie do bierzmowania, osiemnastka siostry, przygotowania... mogłabym wymieniać i wymieniać, no cóż przynajmniej pogoda jest ładna :3Znalazłam w moim mieście sklep herbaciany, młahahahah
More food, love and dreamsżyciu *.*kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladącukinia faszerowana ryżem jaśminowym gotowanym z mleczkiem kokosowym i łososiem półowsiane cukiniowe placki cytrynowe podane z jogurtem naturalnym, borówkami i miodem żytnie pierogi nadziane ricottą z batatemdrożdżówki ze śliwkami i kruszonką, przedi
More food, love and dreamsmyślicie o tym, by od czasu do czasu pokazał się tu jakiś mój "lunchbox" który zabieram do szkoły? Biorę je w sumie codziennie, więc co mi szkodzi. :PCukiniowo-kokosowe placki z malinami i borówkami Składniki:15g mąki kokosowej35g mąkijajko100g startej cukinii na drobnych oczkach*40ml mlekczka kokosowego/maślankicoś do posłodzeniaszczypta soli1/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
More food, love and dreamsDyniowe placuszki z pistacjami i miodemBardziej leniwie się nie da wrzucić do miski, zmiksować i usmażyć. Dla mnie wciąż usmażenie placków jest jednym z najszybszych śniadań
More food, love and dreamsśmietany, lecz jeśli ktoś lubi - droga wolna :) Gulasz jest czaso- i pracochłonny, ale warto czasami zaszaleć i cieszyć się tym pysznym, sycącym daniem. Najlepiej podawać z pieczywem, kluskami lub plackami ziemniaczanymi :) Smacznego
Kitchens AlphabetPlacki ziemniaczane to moje wspomnienie dzieciństwa, wakacji spędzanych na wsi. Jako że przywiązuję wagę do tradycyjnych dań i kuchni mojej babci więc często w moim domu goszczą dania- smaki moich dzięcięcych latSkładniki:2 kg ziemniaków2 duze cebule5 łyżek mąki2 całe jajkasól ok.3 łyzeczkipieprz ok. łyzeczkiWykonanie:Ziemniaki tarkujemy,tarkujemy tez cebulke,dodajemy mąkę,jajka,sól pieprz,dokładnie mieszamy.Napatelni
Z Majeczką w kuchnipołowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dzielena 2 części. Rozwałkowuję na okrągłe placki. Układam obok siebie, formuje na kształ skrzydceł motyla. Odbieram po troszku ciasta z kazdego skrzydełka, robię tułów.Układam na papierze do pieczenia. Dociskam zeby częsci się nie porozłaczały. Smaruje
Z Majeczką w kuchniproszkiem do pieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut wtemp.170*C.Po upieczeniu biszkpt studzimy i przekrajamy na 2 czesci.Nasaczamy spodni placek przegptowana woda z cytryna i cukrem.1 galaretkę rozpuszczamy w2 szkl.wrzatku,studzimy,gdy stezeje kroimy wkosteczkę.Smiatany ubijamy na sztywno.dodajemy 3 kolejne galaretki wystudzone rozrobione w 3 szkl wody.Miksujemy zubita smietana
Z Majeczką w kuchnipieczareksól morska Kamispieprz młotkowany Kamiscebulkapanierka:1 jajko bułka tartaWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto dać do miski ,wszystko zmiksować na gładka masę.Na suchej patelni ,wysmarowanej tłuszczem posmażyć placki nalesnikowe.Nie robię takich cienkich jak do nalesników,tylko troszke grubsze.Pieczarki oczyszczamy,kroimy na pastereczki,smazymy na złoty kolor na patelni,dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę.Farsz nakładamy na nalesniki,zwijamy
Z Majeczką w kuchnikotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem (nadaje super smak) i druga obłędnie smakowita- z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem i boczkiem... Ta wersja jest cudowna! Upiec je możemy również na dwa sposoby: pierwszy tradycyjny na patelni i drugi
Smaczne Zdrowejesli ktoś lubi wyzwania, może spróbować uformować bochenek; będzie on jednak niezbyt wysoki - ciasto jest dość luźne ze względu na bezglutenowe proso. Po prostu ma ochotę zamienić się w placek, może trochę grubszy. Dlatego też zdecydowanie lepiej się go piecze w foremkach.Składniki (na 2 foremki a 23 cm):320 g przesianej mąki pszennej chlebowej200 g mąki razowej
Grahamka, weka i kajzerkacałych Wyspach Brytyjskich - w roku 2006 shortbread zostały wybrane na wizytówkę Wielkiej Brytanii w Café Europe podczas austriackiej prezydencji Unii Europejskiej.Zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego, okrągłego placka dzielonego na trójkąty po wyjęciu z pieca; małych, okrągłych ciastek; i dużych prostokątów, ciętych na paluszki. Ciastka często bywają nakłuwane we wzory widelcem lub specjalnym narzędziem, i posypywane cukrem
Grahamka, weka i kajzerka