placek po - 1500 przepisów (strona:59/100)

Ciasteczka dla Świętego Mikołaja - z masłem orzechowym i dżemem malinowym 259

cały czas miksując. Ma powstać miękkie ciasto.5. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy na niego kulę ciasta, lekko ugniatamy dłońmi, przykrywamy kolejną warstwą papieru do pieczenia. Wałkujemy na placek grubości 0,5 cm.6.Smarujemy ciasto dżemem na całej powierzchni, po czym zawijamy w rulon. Odkładamy do lodówki, aby odrobinę stwardniało (najlepiej na całą noc, ale 2 godziny też

W kuchni Katie
Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem 239

doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy i dorzucamy lekko przestudzony boczek i por. Na końcu wrzucamy ser. Mieszamy. Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy na blacie. Wycinamy okrągłe placki i wykładamy nimi formy do muffinek. Formę możną wcześniej posmarować tłuszczem, ale nie jest to niezbędne. Do każdej miseczki nakładamy farsz. Pieczemy około 20-25 minut w temp 190 stopni

Kolizje Smaków
Chili con carne 123

powstać gęsty sos. Gdy papryka już zmięknie wrzucić opłukaną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze chwilę. Na koniec doprawić ewentualnie solą i sosem Tabasco. Podawać z ryżem. Polecam również placki meksykańskiej tortilli, guacamole, czy nachosy jako dodatek. Smacznego

Food Square
Pestiños 154

Ciasto powinniśmy ugniatać przez około 5 minut, aż stanie się odpowiednio elastyczne.Z gotowej masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkowywać dość cienko na kształt koła. Gotowy placek umieszczać na palcu wskazującym, dwa końce ciasta skleić ze sobą, formując rurkę. Pozostałe na bokach fragmenty ciasta zgiąć do środka. Tutaj znajduje się instrukcja z obrazkami, jeżeli macie

Food Square
Ravioli z grzybami i ricottą 174

podanych składników zagnieść elastyczne ciasto jak na makaron. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody.Dodatkowo:roztrzepane jajkootarty parmezanmasłogałązki świeżego rozmarynuświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Ciasto rozwałkować na dwa duże, cienkie placki (trochę cieńsze niż na pierogi) tej samej wielkości (można je podzielić również na mniejsze części). Na pierwszym z nich, w równych odstępach, wykładać farsz łyżeczką. Odstępy na cieście posmarować

Food Square
Jabłecznik 182

pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-aromat śmietankowy-łyżeczka proszku do pieczeniaWszystkie produkty wkładamy do miski, łączymy ze sobą i ciasto gotowe.Zostawiamy mały kawałek a resztę rozwałkowujemy na cienki placek, którym wykładamy blaszkę z brzegami.Wykładamy część tartych jabłek, aby pokryły spód.   Teraz korzystamy z jabłek z syropu. Kroimy je na ćwiartki i wykładamy na tarte

Maminek kulinarny
Serowe słoneczniki 146

   Poprawimy sobie nastrój.Wrócimy choć na chwilę do lata i zrobimy słodkie, serowe słoneczniki.Ciasto przygotowujemy jak na sakiewki.Zagniatamy 3 szklanki mąki z 10

Maminek kulinarny
Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami 166

łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy i gotowe.   Przygotowujemy panierkę, czyli roztrzepane jajko (może być doprawione delikatem do mięs)i bułkę tartą.   Na wilgotnej dłoni układamy placek z ziemniaków, nakładamy farsz grzybowy, sklejamy brzegi,formując kulę. Moczymy ją w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszcez papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Babeczki z mięsem 158

drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę.Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę.   Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki.   Wypełniamy je farszem a brzegi modelujemy według uznania i fantazji.Układamy w foremkach na babeczki.   Smarujemy roztrzepanym jajkiem.   Wstawiamy

Maminek kulinarny
Chleb z boczkiem 200

kiedy ciasto rośnie boczek kroimy w wąskie paseczki.   Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy je na 2 części.   Z ciasta formujemy prostokątny placek, układamy na nim paseczki boczku, dociskając je do ciasta.   Zwijamy ściśle rulon tak, jak na roladę.   Przekładamy do nasmarowanych tłuszczem blaszek, wyrównujemy i pozostawiamy

Maminek kulinarny
Kluski białe z pieczarkami 164

części.   Jedną z części odkładamy a w zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków.   Zagniatamy ciasto.   Bierzemy niewielką porcję ciasta, na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i łączymy brzegi ciasta, aby powstała owalna klucha.   Kluski układamy na tacy.   W szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą i niewielką ilością oleju.Wk

Maminek kulinarny
Faworki drożdżowe 161

Dodajemy resztę cukru, masło, żółtka, sól, alkohol i zagniatamy ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Ciasto wyrosło.Dzielimy je na dwie części.   Rozwałkowujemy na niezbyt cienkie placki a następnie wycinamy paseczki, nacinamyi przekręcamy formując faworki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia pod ściereczkę.   W garnku rozgrzewamy olej i smażymy faworki na złoty kolor.   Wyjmujemy

Maminek kulinarny
Jagodowe rożki 149

naleśnikowych rożkach.Składniki:-ciasto naleśnikowe-1/2 kg jagód-cukier do smaku-jogurt lub śmietana   Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.Jagody posypujemy cukrem.   Smażymy naleśniki.   Placek naleśnikowy z jednej strony podwijamy pod spód.Nakładamy jagody i zwijamy rożki.   Dekorujemy jogurtem lub śmietaną. Posypujemy cukrem i jagodami.Smacznego

Maminek kulinarny
Babeczki z grzybowym farszem 169

pieprzem.Mieszamy i stopniowo dodajemy bułkę tartą, aby nasz farsz zgęstniał ( ok. 2 garści bułki tartej ).   Ciasto wyjmujemy z lodówki na stolnicę.   Rozwałkowujemy na cienkie placki.   Wycinamy krążki, odpowiadające wielkości foremek.   Z części ciasta wycinamy paseczki do ozdoby babeczek.   Babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem   i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
Pierogi "ruskie" 182

masy ziemniaczano - serowej, przyprawiamy do smaku pieprzemi warzywkiem ( masa musi mieć wyrazisty smak ) i dokładnie mieszamy.Farsz gotowy.Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe.Dzielimy je na części i rozwałkowujemy na cienkie placki.   Wycinamy krążki o średnicy zależnej od pożądanej wielkości pierogów.   Nakładamy farsz i sklejamy pierogi.   Przygotowujemy cebulkę z tłuszczem do okraszenia pierogów

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania