placek po - 1500 przepisów (strona:55/100)

5 filmów o jedzeniu, które uprzyjemnią grudniowe wieczory 148

się zapowiada. Nominuję więc za gorzki smak, ale również za uśmiech przez łzy. No i jeszcze za te ciasta o naprawdę wyśmienitych nazwach.Z czym serwować?Polecam szarlotkę lub inny placek. Kruche ciasto i wymyślne masy obowiązkowe. 3. Julie i Julia (2009)Jednym zdaniemNigdy nie jest za późno, by podążać za swoimi marzeniami.Uzasadnienie nominacjiUwielbiam ten film za wszystko

W kuchni wieczorem
Zawijasy z kiełkami 265

połci słoniny, wytworzylim takie eleganckie zawijaski z, tfu, kiełkami. Nie jesteśmy do kuńca pewni, czy do bimbru będo pasowali, ale nic to, okaże się. Życzta nam powodzenia!Składniki:4 placki tortilliszynka2 bloczki serka topionego – np. jeden z chrzanem, 1 z ziołamiKiełkiSałataŚwieżo zmielony pieprzSposób przygotowania:Tortillę smarujemy serkiem. Na wierzch układamy kawałki sałaty i plasterki szynki. Posypujemy kiełkami i świeżo

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Pierogi z jabłkami 132

oliwek2 duże jabłkacukier z cynamonemśmietana 12%/18% + drobny cukier trzcinowySposób przygotowania Mąkę przesiewamy do miski i zalewamy ciepłą wodą, dodajemy oliwę. Mieszamy, a następnie ugniatamy. Wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka.Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do miseczki i zasypujemy cukrem cynamonowym według uznania. Na jedno kółko nakładamy na środek łyżeczkę farszu jabłkowego, składamy

Słodkie Przyjemności
Naleśniki pomarańczowe z owocami. 175

obrotach. Mleko przesiewamy i dorzucamy do mleka razem z cukrem waniliowym i olejem, mieszamy, dolewamy wody – potrzebujemy tyle, by ciasto było zwarte, ale tak by kapało z łyżki.Gotowe placki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu do momentu, aż naleśnik  odejdzie sam od patelni ( można mu troszkę pomóc łopatką J).Naleśniki smarujemy serkiem waniliowym

Słodkie Przyjemności
Włoskie paluszki chlebowe 108

ugniatamy.Ciasto przekładamy na blat i dalej ugniatamy lekko podsypując mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne odkładamy je do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce.Gotowe ciasto możemy rozwałkować na placek grubości około 1 cm, ja jednak wolę urywać po kawałeczku i rolować na cienkie paluszki. Każdy paluszek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy lekko wodą i posypujemy

Słodkie Przyjemności
Pierogi z truskawkami + mrożenie 119

zalewamy wodą, dodajemy masło, jajka i mieszamy, a następnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na trzy części, jedną wyjmujemy z miski, resztę przykrywamy mokrą ściereczką. Oderwany kawałek wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka za pomocą dużej szklanki albo okrągłej foremki do ciastek.Na każde wycięte kółko nakładamy na środek około łyżeczki truskawek i zlepiamy.W szerokim garnku gotujemy wodę do której dodajemy

Słodkie Przyjemności
Kebab ze szparagami 145

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, kroimy na małe kwadraciki, solimy i pieprzymy, a następnie smażymy na rozgrzanej grillowej patelni - bez oleju - na rumiano. Po usmażeniu odstawiamy.Na usmażony, ciepły placek układamy po środku sałatę, posypujemy pomidorem i ogórkiem, układamy na wierzch szparagi i mięso. Całość polewamy dipem jogurtowym i zawijamy.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Naleśniki na serwatce z twarogiem malinowym 152

częściej). Czasem mam na nie taką ochotę, że gdy nie jestem w stanie ich sobie zrobić (np jestem na mieście) kieruję się do knajpy która mi zaserwuje wyśmienite placki. Ale, ale, muszę przyznać jedno - nigdzie nie jadłam tak dobrych naleśników jak w domu. Oczywiście nie przechwalam się bez powodu - często słyszę, że robię pyszne naleśniki (poza dwoma wpadkami, przy

Słodkie Przyjemności
Ciasto z masą budyniową 174

proszkiem i sodą,dodać jajko,śmietanę oraz wystudzoną masę z miodem.Zagnieść ciasto, podzielić na 3 lub 4 części.Każdą część rozwałkować na grubość około 3-4 mm.Każdy placek piec osobno około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl, cukru.Do

Moje domowe kucharzenie
Chrzanowa rolada szpinakowo - łososiowa 597

oryginalną kwadratową blachę z piekarnika wyłóż papier do pieczenia. Na papier wylej masę szpinakową i równomiernie rozprowadź ją łyżką tak, żeby powstał około 0,5 - 1 cm grubości kwadratowy placek bez prześwitów. Piecz około 15-20 minut a następnie ostudź.W misce wymieszaj chrzan z twarożkami. Gotową masą twarożkową wysmaruj szpinak. Na wierzch ułóż plastry wędzonego łososia. Zwijaj

Anielska Kuchnia Ani
Pierogi z kaszą jaglaną 228

kaszy i twarogu i znowu mieszamy. Bierzemy się za przyprawianie. Jeśli ktoś lubi pikantne to dużo pieprzu i tak dalej :) 3.Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy no bardzo cienki placek. Wykrajamy np. szklanką, kółka. Na środek kładziemy łyżeczką farsz i formujemy pieroga. Przyznam się że nie jestem w tym dobry i zawsze pomaga mi siostra. Czynność powtarzamy

Gotuj Z Muzyką
Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami 216

razem z majerankiem do gotowej kapusty z pieczarkami i doprawiamy do smaku. Całość przekładamy do malaksera, pulsowo miksujemy, aż uzyskamy niemal gładką masę.Z wyrośniętego i rozwałkowanego na cienki placek ciasta wykrawamy krążki, na środku układamy farsz, zlepiamy. Tak przygotowane pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem, drugą wersję dodatkowo posypujemy kminkiem.Pieczemy przez 25 minut

Moja smaczna kuchnia
Meduzy 269

proszkiem do pieczenia). Ciasto wyjąć z miski i dokładnie wyrobić podsypując odrobiną mąki.Zawinąć w folię i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.Następnie ciasto porcjami rozwałkowywać na cienkie placki, podsypując przy tym mąką, gdyż ciasto jest dość miękkie, wykrawać kółka i nieco jeszcze rozciągnąć dłońmi.Rozgrzać olej w garnku i smażyć po kilka kółek na raz jak faworki

Mix smaku
Ciasto pomarańczowe 146

składniki biszkopt* 6 jajka* 3/4 szklanki cukru* 3/4 szklanki mąki pszennej* 1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia* 3 łyżeczka soku z cytrynymasa* 5 pomarańczy* 4

Mix smaku
Pierniczki katarzynki 161

rozsypywało dodać do niego najpierw jeszcze jedną łyżkę śmietany, a w razie potrzeby i drugą łyżkę. Dużo zależy od gęstości miodu i wielkości jajka jakie akurat dodajemy.Ciasto wałkować na placki grubości ok. 5-7 mm i wykrawać pierniczki.Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec

Mix smaku