placek po - 1500 przepisów (strona:62/100)

Butter Chicken 187

porcja dla 4 dorosłych osób.Ilość garam masala można zwiększyć, w zależności od preferencji smakowych.W przypadku, gdyby sos był za gęsty dodać więcej jogurtu naturalnego.Podawać z chlebkami naan, plackami roti, czy ryżem smażonym po indyjsku lub ugotowanym.Źródło przepisu: Happiness is homemade

Gospodyni Miejska
Kluchy na parze 171

drożdżowego powoli wlewając mleko z margaryną.Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto ponakłuwać widelcem, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, na placek o grubości 1 cm i szklanką wycinać koła.Powstałe papmpuchy układać na obsypanej mąką powierzchni, przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 mniut.Kluchy parować partiami

Gospodyni Miejska
Odrywane bułeczki cynamonowe 379

wyrośnięcia.W międzyczasie przygotować nadzienie. W rondelku rozpuścić margarynę, dodać do niej cukier i cynamon i wymieszać na gładką pastę.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolinicy na prostokątny placek i posmarować równomiernie pastą cynamonową, tak aby krótsze boki były dokładnie pokryte masą, a przy dłuższych krawędziach pozostało około 2 cm nieposmarowanego ciasta. Ułatwi to sklejenie rolady.Następnie zwinąć

Gospodyni Miejska
Świąteczne ciasteczka imbirowe 157

robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i wyrobić lekko błyszczące, piernikowe ciasto.Na delikatnie oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości min. 5 mm, wykrawać ciastka i układać (w dość dużych odstępach) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
Kluski z makiem i bakaliami 185

wlewać wodę mieszając ciasto dłonią, po czym zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ja zagniotłam ciasto przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego).Na oprószonej mąką stolnicy rowałkować ciasto na placek o grubości 3 mm i pokroić w paski o szerokości około 1 cm i długości około 10 cm. Pozostawić na stolnicy do podsuszenia.Tak przygotowane kluski gotować we wrzącej

Gospodyni Miejska
Twarogowe pierożki z tuńczykiem 139

Wymieszać.Do farszu dodać starty ser, śmietanę i majonez. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajo i wymieszać.Z tawrogu, margaryny i mąki zagnieść ciasto.Zagniecione ciasto rozwłkować na placek o grubości 5 - 6 mm i wykrawać kwadraty o boku 10 - 11 cm.Na każdy kwadrat nakładać farsz (około 1 łyżki), złożyć na skos i zlepić brzegi. Brzegi pierogów można

Gospodyni Miejska
Kakaowe ciasteczka z lentilkami 122

gładkie ciasto.Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 5 - 7 mm.Foremką do ciastek (u mnie koło z ząbkami) powycinać ciastka i na każde powciskać po kilka cukierków (od 5 do 7).Ciastka układać

Gospodyni Miejska
Domowe nachos 224

ciasto nie będzie już paliło (od gorącej wody) w ręce uformułować kulę i odstawić do przestygnięcia. Ciasto powinno przypominać ciasto pierogowe.Wystudzone ciasto rozwałkować, na oprósznej mąką stolnicy, na placek o grubości 1 mm. Z rozwałkowanego ciasta powycinać trójkąty.Trójkąty ciasta układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Nachos piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
Apetyczne babeczki z kremem dyniowym i prażonym makiem - dla dzieci 188

ogrzewać masła). Szybko zagnieść ciasto, rozpłaszczyć (szybciej się schłodzi i później łatwiej rozwałkuje), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut.Foremki dokładnie natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na placek gr. 2-3 mm. Wyciąć krążki przy pomocy formy o średnicy większej o 2 cm od średnicy foremek na babeczki. Foremki wylepić ciastem, nakłuć je widelcem, nadmiar przyciąć

SzczyptaSmaQ
Czekoladowe naleśniki gryczano-orkiszowe na Razowym Kwasie Chlebowym z musem cytrusowym 193

chlebowe, np. z żurawiną lub śliwką, którymi można wzbogacić nasze naleśniki na etapie przygotowania ciasta. Żeby naleśniki zachowały elastyczność wystarczy w trakcie smażenia nakryć talerz z usmażonymi plackami drugim talerzem lub folią spożywczą.Czas przygotowania:30 minutPorcje: 10      Składniki:150 g mąki gryczanej,100 g mąki orkiszowej razowej Typ 2000,2 jajka

SzczyptaSmaQ
Bułki pszenne 230

bardzo dobrze się wyrabia) - włożyć ciasto do szklanej miski, przykryć wilgotna ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - ciasto podzielić na równe kawałki , każdy kawałek rozgnieść na płaski placek, po czym zwinąć w okrągłą sakiewkę i położyć ją zwinięciem do dołu, tak, by powierzchnia z wierzchu była gładka - wyłożyć na blaszce papier do pieczenia - każdą bułkę naciąć tępym

Basia w kuchni
Wykwintny gulasz - Quiche 292

Jest wiele sposobów podawania gulaszu z ziemniakami, z kaszą, z plackami ziemniaczanymi ale to już wszyscy znamy i większość z nas już jadła w takiej postaci. Chciała bym wam pokazać nieco inny sposób podawania gulaszu. Możemy naszych gości czy domowników zaskoczyć:) Mowa jest o Quiche czyli wykwintna tarta. Jest krucha, pyszna i każdego zaskoczy niespodzianka w środku

Basia w kuchni
Zupa "NIC" w towarzystwie racucha drożdżowego 209

mieszam składniki drewniana łyżką- gdy ciasto jest już gładkie po ok 5 minutach mieszania zostawiam do wyrośnięcia na ok 1h- gdy ciasto już wyrośnie odcinam sobie kawałki ciasta formuję placek i kładę go na rozgrzaną patelnie z olejem, piekę do zrumienienia z obu stron- równie dobrze można w środek racucha przed upieczeniem włożyć jabłko- do ciasta można również dodać

Basia w kuchni
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 183

łączymy z solą dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy jednolite ciasto, owijamy folią i dajemy mu odpocząć ok 30 min.- po tym czasie dzielimy na części i rozwałkujemy cienkie placki (używam patelni szerokości ok 27 cm) mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję ciasto- kładę na rozgrzaną suchą teflonową patelnie i piekę z obu stron do czasu kiedy zaczną się pojawiać

Basia w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 166

Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać.Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Szklanką lub foremką do pierogów wycinać krążki , na każdym położyć farsz i zlepiać pierogi

Moje domowe kucharzenie