prawdziwą wanilią zwww.owocowyraj.eu 2 łyżki kwaśnej śmietany Ser, żółtka, śmietanę i cukier razem rozcieramy i robimy farsz do naleśników. Ciasto pieczemy na lekko posmarowanej tłuszczem patelni na cienkie placki. Gotowe naleśniki nadziewamy twarogiem i zwijamy w rulony lub składamy na kwadraty. Smażymy na oleju na złoty kolor. Na talerzu posypujemy je cukrem pudrem, układamy wiśnie w syropie
Apetyczna babeczkasera dodać masło, jaja, cukier, cukier waniliowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepaną w mleku mąkę lub budyń, wymieszać i zagotować. Masą przekładać placki, a wierzch ozdobić polewą i kokosem. źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaKUTIA W CIEŚCIE SKŁADNIKI:Kutia -1 puszkamąka szymanowska -0,5 kgdrożdże -100 gmleko -0,5 szklmasło lub margaryna -150 gjajka -2 sztbiałko -1 sztsól -szczyptacukier-100
Kuchnia DanusiChciałam coś zrobić z rabarbarem, bo tak ładnie rośnie na ogródku, ale nie miałam pomysłu... Zaczęłam przeglądać różne przepisy... wszędzie placki drożdżowe, kruche ciasta... aż w końcu trafiłam na blog Domi w kuchni, gdzie znalazłam twisty z rabarbarem. Drożdżówki wyszły pyszne, rabarbar nadaję im kwaśny smak... no ale taki to już jego urok :)SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mąki
Aga w kuchnistopniowo dodajemy mąkę. Mąki dodajemy tyle, aby ciasto było zwarte, ale lekko lepkie. Odstawiamy na 10 min. Ciasto dzielimy na równe części. Z każdej części wałkujemy cienki placek na wielkość patelni. Tortille smażymy na rozgrzanej patelni ( bez tłuszczu) przez ok. 3 min z każdej strony. Po usmażeniu tortille układamy w garnku i przykrywamy ściereczką, aby tortille dodatkowo
Kuchnia ŁukaszaBakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą - Kasia J z bloga Pełny talerz Parmigiana z bakłażanów - Ola z bloga Poznaj smaki świataPierogi włoskie - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Placek z cukinii prawie jak pizza - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pomidori ripieni - pomidory faszerowane - Maria T. z bloga SycyliaSi! Zapiekanka z bakłażanem i papryką - Monika Olczak z bloga Cynamon
Chilli Czosnek i Oliwapoprzednich... tak jak wtedy , kilka lat temu, zrobił to mój teść. On to zrobił z potrzeby..a wyszło bardzo dobre. Jadłam. Pochwaliłam i za to mu wtedy placka z jabłkami upiekłam. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnijednolitą masę, można od razu dodać rodzynki, jednak ja posypuję po rozsmarowaniu nadzienia, tak aby były rozmieszczone równomiernie. Stolnice lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy placek ok 0,5 cm , smarujemy połową masy serowej, posypujemy rodzynkami i zwijamy jak roladę. Tniemy na 3 cm kawałki i układamy w blaszce wyłożonej pergaminem, czynność powtarzamy
Niezły Młynekdodatkami. Nasze zjedliśmy w bardzo miłym towarzystwie i wspominaliśmy minione wakacje. Z czym je jedliśmy? Tego dowiecie się w następnym wpisie. Wykonanie: 4 placki tortilli 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka pieprzu cayenne Wykonanie: Tortille kroimy w ósemki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Trójkąty tortilli smarujemy delikatnie oliwą
Sto kolorów kuchnimiękkie. Dzielimy na trzy części.Rozwałkujemy na kształt pizzy.Pasatte mieszamy z koncentratem - doprawiamy do smaku solą , pieprzem i bazylią.Rozgrzewamy patelnię, dajemy parę kropel oliwy. Kładziemy placek pizzy na średnim ogniu. "Pieczemy" około 1 min i odwracamy. Rozsmarowujemy 1/3 pasatty na ciasto- układamy ulubione składniki. Posypujemy serem. Przykrywamy patelnię pokrywką- trzymamy na gazie do rozpuszczenia sera- około
Smaki Edytyzimne masło, składniki razem posiekać - dodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno tortownicy- ciasto nakłuć widelcem, podpiec przez 20 minut w 180 stopniach- po wyjęciu z piekarnika ostudzićPURÉE Z DYNI- dynię umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć z pestek
Smakołyki BerenikiZaintrygowana przepisem na chlebki z rozmarynem z bloga Krystyny9 postanowiłam je upiec sama, bo akurat jak ulał pasowały mi do mojej pasty z bakłażana.Przy
Kulinarne przygody Gatityprzefermentowane. Ponieważ robiłam bajgle pierwszy raz w życiu, zrobiłam jeden błąd: przy ich formowaniu delikatnie spłaszczyłam ciasto i w związku z tym zamiast kulek wyszły mi raczej placki.. Nie popełniajcie tego błędu :-). Bajgle w wersji slow Proporcje na 18 sztuk Czas przygotowania: 18 godzin Składniki Zaczyn: 150 g mąki pszennej typ 750 150 g wody szczypta
Kulinarne przygody Gatitylodówki. W misce umieszczamy składniki masy budyniowej i dokładnie miksujemy. Cukier powinien się rozpuścić i nadać złotawy kolor masie. Ciasto wyjmujemy z lodówki, na oprószonym blacie rozwałkowujemy je na placek o średnicy nieco większej niż nasza forma. Następnie ciasto przenosimy na tortownicę (posiadam formę z powierzchnią non-stick, więc nie muszę jej natłuszczać) i wyklejamy dokładnie jej brzegi. Nakłuwamy
Kulinarne przygody Gatitycukier puder miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do przestudzonej żelatyny stopniowo dodajemy bitą śmietanę połączoną z masą serową. Ciasta makowe kroimy na 2 placki i przekładamy kremem "biała dama". Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową. Smacznego
Salonik smaków